Engel min engel (Heavenly Creatures)

Juliet og Pauline har et ganske særligt venskab. Når de er alene lever de i en fantasiverden, som ingen andre kender til. Da deres forældre forsøger at skille dem ad for at undgå, at de påvirker hinanden uheldigt, bliver pigerne besat af tanken om for enhver pris at blive sammen - med uhyggelige konsekvenser til følge. © Scope

Produktionsår 1994
Genre Drama, Thriller
Instruktør Peter Jackson
Medvirkende Kate Winslet, Melanie Lynskey, Sarah Peirse, Diana Kent
Spilletid 99 min.
Biopremiere 23.02.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Peter Jackson

(INSTRUKTØR)
Mr. "Braindead" Jackson blev først hyldet blandt fans af splatterfilm som instruktøren af ultravoldelige kult-film som Braindead og Meet the Feebles. Men mest kendt er han blevet som instruktøren af 'Ringenes Herre'-trilogien. Jackson voksede op i en lille New Zealandske flække Pukerua Bay lidt uden for Wellington, hvor hans filminteresse star...

Anmeldere

Scope
En verden for sig selv

En usædvanlig New Zealandsk film om, hvad der sker når fantasien bliver alt for virkelig

"Engel min engel" fortæller, baseret på virkelige begivenheder, historien om Pauline og Juliet, hvis fantastiske venskab får fatale konsekvenser. Filmen er instrueret af Peter Jackson, der ellers er bedst kendt som manden bag horribelt forrygende splatter-komedier som "Bad Taste" og "Brain Dead".

Historien starter, da den britiske overklassepige Juliet sammen med sine forældre flytter til Christchurch, en lille by i New Zealand, begynder hendes venskab med klassekammeraten Pauline. Hvor Juliet er velformuleret, kunstinteresseret og dominerende, er den mutte og indadvendte Pauline hendes diamentrale modsætning. Men netop derfor supplerer de hinanden godt, og de deler en passion for fantasiens verden.

Sammen skaber de et fiktivt univers, et paradis, hvor de kan flygte hen, væk fra den grå virkelighed. Disse fantasibilleder er eminent realiseret; for én gangs skyld kommer den computergenererede grafik og animation til sin ret. Sekvenserne fungerer i en kunstnerisk sammenhæng og bliver ikke til teknisk lir for opvisningens skyld.

Efterhånden bliver forældrene nervøse for, at pigernes tætte venskab skal få karakter af et lesbisk forhold, hvorfor deres kontakt med hinanden skal begrænses og kontrolleres. Det resulterer dog kun i et endnu stærkere bånd mellem dem, samtidig med at fantasifostrene langsomt synes at æde sig ind på pigernes virkelighedsopfattelse.

Det visuelle overdrev
Peter Jackson har et udtalt talent for at visualisere det groteske. Selv om billederne i "Engel min engel" er betydeligt mere polerede end i Jacksons tidligere film (- hvilket de fleste nok vil prise sig lykkelige for), ligger der tydeligvis den samme anarkistiske galskab bag fantasisekvenserne.

Filmens styrke ligger netop i viljen til at inddrage det legende, barnlige og fantastiske i et ellers meget dystert stof. For galt ender det for Pauline og Juliet, der, i et desperat forsøg på at kunne blive sammen, må skilles definitivt. Filmens problem er imidlertid, at den også i sin virkelighedsskildring har en tendens til at karikere sine personer, specielt Juliet. Her mangler Jackson evnen til at nedtone sin energi til fordel for troværdigheden.

Omend tragedien mangler dybde i persontegningen, er "Engel min engel" ikke desto mindre en flot film i kraft af sin stærke og ukonventionelle visualitet. Dens balancegang mellem en gylden fantasi og en tung virkelighed er et vanskeligt eksperiment i en usædvanlig film, som fortjener at blive taget seriøst.

Brugere

31/05-06made this movie 6
Inden den uopnåelig talentfulde og forbløffende alsidige mesterauteur Peter Jackson opnåede klassikerstatus og udødeliggørelse med de ubeskrivelige Ringenes Herre mesterværker, var han i forvejen allerede inde i en opsigtsvækkende og ganske unik karriere, der, i retrospektiv, gjorde ham til den uundgåelige kandidat til at visualisere og substantivere Tolkien forunderlige univers. Jackson brød igennem med ultralavbudgetfilmen Bad Taste, der med sin sigende titel var en grænseløs morsom og respektløs splatterkomedie indeholdende en filmisk energi og overlegenhed, hvis lige man sjældent har set hos en nybegynder (Raimis Evil Dead må naturligvis frembringe associationer her dog). Jackson blev anerkendt i de smallere kredse og fik finansieret den legesyge dukkepastiche Meet the Feebles, der f...

02/04-05{ Smuk Film }
En af de flotteste, dramatiske, smukkeste, og sørgeligste film jeg har set til dato.

Filmen starter sært, men så småt filmen går længere og længere ind i sit dybte bliver man helt mundlam.

Den sidste scene i filmen er en af de sørgeligste scener jeg længe har set. Skuespillet er mere end fantastisk, og bare selve historien er smuk.

Fantastisk Film!

05/01-05Flot film
Ligesom de 3 foregående film jeg har nævnt under "the Mighty", så får vi her et indblik i et fantasi univers, denne gang udviklet af 2 pigers specielle venskab til hinanden. (Dette er dog den mindst mainstream af de fire film jeg har nævnt).

Det er en fantastisk flot og til tider barsk historie med seksuelle undertoner, som er baseret på en virkelig begivenhed og her bliver bragt til os mesterligt af Peter Jackson.

Dette er Jackson´s første mere alvorlige film og har helt sikkert banet vejen for ham sidenhen. Også uden for kredsen af "splatter" fans.

Fantatisk flot film og Kate Winslet fortjente mere en Oscar nominering for denne her fremfor den senere blockbuster Titanic.

Blev udgivet på vhs herhjemme under titlen: "Sorte engle". Ved ikke om det er den klippede version, men ...

17/04-04Dejligt forfriskende
Anonym
Her har med en meget speciel film at gøre, som på alle måder banede vejen for Peter Jackson og hans kone, Frances Walsh. Uden denne film havde vi ikke fået "Ringenes Herre" - i hvert fald ikke fra deres hænder. Og hvor havde vi så stået?

I filmen kan man tydeligt se paralleller til Jacksons tidligere værker. Den aggresive kameraføring er set i bl.a. "Bad Taste". Personskildringen så vi så småt første gang i "Brain Dead", men det er tydeligt, at dette er instruktørens mest vellykkede film før "Ringenes Herre". Dens kombination af drama og fantasy giver en både virkelighedsfjærn, men samtidig realistisk skildring af denne sande historie. Det er både kreativt, originalt og svært at udføre.
Jeg er meget imponeret over, at det er lykkedes for Jackson, og at han på især denne baggrund blev...

30/09-02Før L.O.T.R.
Anonym
Genialt lille og meget fængende drama, bygget på en sand begivenhed. De psykologiske aspekter i filmen er mange og troværdige, bygget op med overbevisende personligheder og visuel kreativitet. Det er lykkes Jackson usandsynligt godt at beskrive det fantasiunivers, som pigerne søger ind i, når de søger væk fra den kedelige hverdag. Winslet ses i hendes
debutrolle i en spillefilm, og hun gør det absolut fantastisk.

25/09-02MEsterværket er kommet på DVD
Anonym
HEavenly Creatures er endeligt kommet i en ordentlig udgave på dvd. Den er ganske vist på kode 1, men så er den også med flere tidligere klippede scener. Så nu er der lagt i ovnen til en fantastisk aften, med en af historiens bedste film.

Fakta

Medvirkende
Juliet Marion Hulme Kate Winslet
Pauline Yvonne Parker Melanie Lynskey
Honora Parker Sarah Peirse
Hilda Hulme Diana Kent
Henry Hulme Clive Merrison
Herbert Rieper Simon O'Connor
John Jed Brophy
Bill Perry Peter Elliott
Bennett Gilbert Goldie
Norris Geoffrey Heath
Bums Peter Jackson
Bag kameraet
Instruktion Peter Jackson
Produktion Jim Booth
Manuskript Frances Walsh, Peter Jackson
Fotografi Alun Bollinger
Klip Jamie Selkirk
Scenografi Grant Major
Musik Peter Dasent
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 23.02.1996
Øvrige oplysninger
Land New Zealand
Produktionsår 1994
Spilletid 99 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 7.859
Selskab Miramax Films, Fontana Productions, WingNut Films
Biodistributør Camera Film

Se også...