Toy Story (org. version) (Toy Story)

Da Anders til sin fødselsdag får robothelten Buzz Lightyear i gave, skaber det forvirring på børneværelset. Cowboysheriffen Woody føler sin lederposition truet og vælger en ufin måde at slippe af med sin rival på. Det får det andet legetøj til at vende den selvrådige træsherif ryggen. Snart havner Woody i samme uheldige situation som Buzz: Langt borte fra værelset, vennerne og ikke mindst Anders. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Familiefilm
Instruktør John Lasseter
Medvirkende Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney
Spilletid 81 min.
Biopremiere 22.03.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Lasseter

(INSTRUKTØR)
John Lasseter kastede sig i de tidligere 1980’ere over computeranimationen, dengang et stadig uudforsket territorium som kunstnerisk udtryk. Sammen med en gruppe dygtige teknikere på studiet Pixar skabte Lasseter en perlerække af overrumplende, morsomme og smukt udførte kortfilm-mesterværker, som vakte opsigt vidt omkring (”Tin Toy...

Anmeldere

Scope
Digitale drengedrømme

Computerfilmen "Toy Story" er et usædvanlig veldrejet stand-up show om en trædukkes svære møde med fremtidens space-cowboy.

"Dette børneværelse er ikke stort nok til os begge." Citatet kunne have været trædukken Woody's indgangsreplik, da det teknologiske vidunder Buzz Lightyear (komplet med folde-ud-vinger, laserknap, m.m.m.) gør sin entre på drengen Anders' værelse. Woody er cowboy, sherif og øverste myndighed i det lille samfund bestående af figurer fra legetøjets skæve univers, men to gange om året kan intet afholde samfundet fra at ryste i sin grundvold. Ved juletid og fødselsdage frygter enhver at blive frarøvet sin plads i hierarkiet, for da er det gavetid. Nyt legetøj kommer ind, gammelt ryger ud. Hvilken gru!

Mens de grønne plastic-soldater med militær præcision udspionerer gavehøsten, ventes der spændt på Anders' værelse. Buzz's ankomst får trykket til at lette, kun Woody er bekymret, for pludselig er hans position som Anders' yndlingslegetøj truet. Buzz fatter ingenting. Overbevist om sin virkelige status som udsending for de galaktiske magter, betragter han værelsets indbyggere med en blanding af venlighed og kultur-imperialistisk hovmod. Han forstår ganske enkelt ikke ordet 'legetøj', og derfor heller ikke Woodys nidkære angreb på hans person.

Fremtidens space-cowboy mod præriens småborgerlige ordensmagt: Vort århundredes krise i en nøddeskal. Blændet af sit eget hovmod, skubber Woody Buzz ud af vinduet, men må snart selv følge efter, idet hovmod som bekendt står for fald. Som et umage par må de to kamphaner nu kæmpe sig vej gennem det vilde uudforskede terræn hinsides børneværelset, og da støvet har lagt sig, har Buzz accepteret sin fiktive identitet, Woody sin hybris, og begge besejret ondskaben selv, nemlig naboens søn, Svend; en sand virtuos hvad angår maltraktering af legetøj.

Fra plastic til Brandenburg
En af de mest sejlivede fordomme om computergrafik er dens kunstneriske impotens. Jeg var indtil i formiddag delvist underkastet denne mistillid. Ser man tilbage på, hvad det digitale medie har frembragt, smager det hele jo af plastic; stiliserede figurer, der kan hæve øjenbryn og blinke, indbyder ikke til de helt store erkendelsesspring. "Toy Story" er anderledes, fordi den ikke er benovet over sin egen teknologi. Der er liv bag figurerne, ikke ligefrem dyb åndskraft, men nok til, at man kan identificere sig med dem.

Altså skal trykket lægges på film, og mindre på computer. Distancen går igen i figurernes selvironiske leg med deres (digitale) evne til at blive splittet ad, og rekonstrueret igen på nye måder. Potato Head er værelsets kyniker, som placerer næse, ører og øjne efter alle kunstens regler. "Det er Picasso", siger han til øglen Rex, hvis neurotiske følsomhed ikke kan begribe kartoffelhovedets hjerteløse modernitet. Buzz taber i kampens hede en arm og giver den til Woody, da sheriffen beder om en hjælpende hånd. Legetøjet er levende, men på dets egne 'livløse' præmisser.

En anden kvalitet er - besynderligt nok - en mangel. "Toy Story" er en Disney-produktion, men man forskånes for de ustandselige udbrud af skønsang, som eller er normen i koncernens tegnefilm. Kun Otto Brandenburgs sprøde stemme får lov til at give nogle iørefaldende fortolkninger af sange, der ligger som en finurlig tone over handlingen. Brandenburgs røst får de bedste øjeblikke med film som "Aristocats" og "Junglebogen" frem i erindringen ('snøft').

110.064 computerskabte billeder
Ud over Brandenburg leverer John Hahn Petersen og Linje 3-ensemblet stemmer til filmens figurer, og det gør de - som altid - skæppegodt. I den originale amerikanske version har Tom Hanks ikke kun givet Woody sin sproglige identitet. Teknikerne brugte hans mimik som inspiration til animationen, hvilket man ikke ligefrem kan se, men det har sikkert hjulpet, for resultatet er overbevisende.

Andet ville også have været forbandet ærgerligt, når man tænker på, at det har taget Disney og det computergrafiske selskab Pixar (en gren af Lucasfilm) fem år at færdiggøre deres elektroniske komedie. De tekniske detaljer kan man læse om et sted i nærheden, men lad mig da bare nævne, at de 110.064 computerskabte billeder ville have taget en enkelt processor 43 år at generere. Og det er naturligvis kun en lille del af hele filmproduktionen. Fem år i gryden har gjort "Toy Story" til en letfordøjelig film, der glider ned som god underholdning skal, og med kontrakten mellem Disney og Pixar på endnu to film er der lagt brænde under gryden til nye løjer. Dem ser jeg frem til.

Brugere

30/07-09BEDSTE ANIMATIONSFILM--
hvis man tager det i betragtning at toy story er fra 1995- er den helt fantastisk lavet- og det er bare en herlig historie, med masser af indlevelse i de forskellige animationsfigurer, både fra skabernes og stemmeførelsens side.
Love it---
Kan ikke begribe at anmelderne her på scope mener at toy story 2 er en bedre film end nr 1, da 2'eren efter min mening er en skuffelse-..

14/05-09Min yndlingsfilm!
Et mesterværk i verdensklasse, som umuligt kan beskrives med ord. Tro mig når jeg siger, at Toy Story er den bedste film der nogensinde er blevet lavet!

Et 6-stjernet overdådigt visuelt mesterværk!

04/07-06₪ Pixar begins ₪
Anonym
Toy Story er en dejlig film. Så dejlig at det næsten ikke er til at bære. Den er så varm, at mindst alle kan se med, og bør se med.

Toy Story er verdens første hundrede procent computerskabte film. Det er til gengæld også den bedste. De har virkeligt haft fat i, hvad alle drenge har forestillet sig. Pixar har igen og igen vist hvad de duer til, og er helt klart verdens bedste animationsselskab. Disney har forsøgt sig men er gået helt forgæves med den pinlige Chicken Little, Dreamworks har også forsøgt sig og er ikke helt dumme, med den rimeligt sjove Shrek. Men der er ikke nogen, der har den klassiske Pixar magi. Pixar bliver kun ved med at gøres os muntre, med alle deres klassikere.

Tom Hanks og Tim Allen lægger de gode stemmer til. Det er endnu en ting Pixar aldrig er gået forgæ...

29/12-03En film for alle aldre
Anonym
Filmen har tilsyneladende det hele. Underholdning, action, humor, alvor. En film, som rører ved én.

21/09-02En Superskøn og Dejlig Film
Anonym
Verdens første 100% computerskabte tegnefilm er en særdeles flot, perfekt iscenesat og vildt underholdende god historie.

Der er mange morsomme og medrivende scener, der er bygget op omkring de velfungerende og gode personligheder der befolker denne skønne film.

Alt virker så gennemarbejdet og gennemtænk, at man må mene det næppe kan gøres bedre. Humoren, tempoet, spændingen, alt stemmer tilsyneladende.

Fakta

Medvirkende
Woody Tom Hanks
Buzz Lightyear Tim Allen
Mr. Potato Head Don Rickles
Slinky Dog Jim Varney
Rex Wallace Shawn
Hamm John Ratzenberger
Bo Peep Annie Potts
Andy Davis John Morris
Sid Phillips Erik von Detten
Fru Davis Laurie Metcalf
Bag kameraet
Instruktion John Lasseter
Produktion Bonnie Arnold, Ralph Guggenheim
Manuskript Alec Sokolow, Andrew Stanton, Joel Cohen, Joss Whedon
Klip Lee Unkrich, Robert Gordon
Musik Randy Newman
Genrer og relationer
Genre Familiefilm
Undergenre Animation, Buddyfilm
Nøgleord Computeranimation, Legetøj, Pixar, Seriefilm
Relaterede film Toy Story 2 (org. version), Toy Story 3 (org. version)
Premieredatoer
Biograf 22.03.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 81 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 352.733 (#213)
Selskab Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...