Elysium

I 2154 er Jorden så plaget af forurening og sygdom, at de rige er flyttet til rumstationen Elysium. I dette fredelige luksusparadis kan alle sygdomme kureres med et snuptag. Da jordarbejderen Max pådrager sig en cancervirus på sit job, er hans eneste håb at bryde ind i Elysium. Han ifører sig et mekanisk ydre skelet og stjæler en forretningsmands identitet. Men sikkerhedstjenesten får nys om hans plan. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Action, Science Fiction, Thriller
Instruktør Neill Blomkamp
Medvirkende Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga
Spilletid 110 min.
Biopremiere 15.08.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jodie Foster

Alicia Christian "Jodie" Fosters karriere som skuespiller startede nærmest, før hun kunne gå. Som tre-årig var hun med i en reklame for solcreme, men det var som den prostituerede Iris i 'Taxi Driver' (1976), at hun slog igennem. Foster er et af de meget få eksempler på barnestjerner, der har klaret springet til voksenrollerne med bravur. Bag sit...

Anmeldere

Politiken
"Blomkamp er en spændende instruktør, når han fantaserer frit med afsæt i en velkendt verden, han føler noget for. Til gengæld virker Blomkamp flere gange vaklende, når han begiver sig ind i den sande science fiction-verden, som hedder Hollywood."

Berlingske
"I modsætning til mange andre aktuelle fremtidsvisioner, bliver computereffekterne aldrig brugt til kun at imponere, men til at overbevise os om, at denne verden faktisk kunne eksistere."

Jyllands-Posten
"Når "Elysium" trods alt ikke fortaber sig i fortænkt intellektualisme, ramasjang og megaloman scenografi, skyldes det Matt Damons tilstedeværelse."

Weekendavisen
"... den fint detaljerede begyndelse udarter i et plot, man har set mange gange."

Information
"...de gode intentioner er desværre ikke nok, når en film er så dum som Elysium."

Ekstra Bladet
"...når rumstøvet har lagt sig, og rulleteksterne begynder, sidder man alligevel tilbage med en sær fornemmelse af, at der efter al den virtuost udførte bulder og brag burde have været en kende mere originalitet og mindre forudsigelighed i filmens plot.
Men okay, som en regulær action-basker-pakke svøbt i science fiction-papir er 'Elysium' dog ganske seværdig."

B.T.
"Det bliver ved uretfærdighedsfølelsen over den opdelte verden, og da den sociale præmis først er etableret, mister den hurtigt igen sin brod, i takt med at plottet går fra tjekket, over tåleligt til tåbeligt."

Cinemazone
"Som i 'District 9' gør den sociale vinkel sig godt i science fiction-miljøet, og Blomkamps distinkte visuelle stil giver 'Elysium' et unikt og interessant udtryk ..."

Ekko
"... den virker ikke fortænkt, fordi Blomkamp er en mester i at tale til publikum gennem sine detaljerede karakterer og miljøbeskrivelser."

Brugere

15/04-18Science fiction i topklasse
Jeg synes at elysium er en ekstrem underholdende film med godt budskab hamrende action fantastisk skuespil og atmosfære der virkelig for dig til at tro at du er i en anden verden. Desværre bliver filmen lidt for kliché agtig og man kan nærmest gætte hvad der skal ske næste gang hvordan vores helt skal klare ærterne og det trækker en stjerne ned men ellers kan jeg varmt anbefale Elysium især hvis du er til science fiction med sjæl skal den ses.

12/11-13Fremragende og ikke så fjern ideologisk set.
Elysium er en helstøbt og underholdende film med et nutidigt og et humant budskab - som verdenen allerede har set grusomme resultater af under og efter Finanskrisen, hvor egoismen og grådigheden har vist sit skinbarlige ansigt.

09/09-13Paralysium
Filmen stivner i stereotyper, Matt Damons lidende attitude og den kvælende sentimentalitet. Kun gedigen aktion hindrer én i at snorke sig omkuld.

27/08-13Småskuffende socialt indigneret sci-fi
For fire år siden imponerede sydafrikanske Neill Blomkamp sci-fi-fans over hele verden med sin debutfilm, "District 9", der med særegen visuel stil og stærk social bevidsthed var et virkelig friskt pust i genren. Succesen gjorde det muligt for Blomkamp at rykke direkte til Hollywood og en stor produktion, som på overfladen har mange af de samme kvaliteter som "District 9".

"Elysium" foregår nemlig ligeledes i en dystert fremtidssamfund, som er ved at gå op i limningen. I 2154 er Jordens rige mennesker flyttet op på en luksuriøs rumstation, Elysium, mens de fattige hutler sig igennem tilværelsen på en forurenet og skramlet Jord. Vores helt er så en tidligere kriminel, der nu forsøger at klare sig som lovlydig fabriksarbejder, men bliver smidt ud fra jobbet, efter han er blevet dødeligt...

15/08-13Elysium skuffer
I "District 9" spandt instruktør Neil Bloomkamp en spændende science fiction-historie omkring temaer som racehad, diskrimination og apartheid. Det gav filmen en sjælden dybde, der samme med brugen af ukendte skuespillere og fremragende effekter gjorde "District 9" til en af det forrige årtis aller bedste science fiction-film.

I "Elysium" forsøger han at gentage succesen, og hvor meget jeg end kunne ønske at det var lykkedes ham, så fejler filmen mere eller mindre på alle planer.

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.filmkorn.dk/anmeldelser/elysium/377

15/08-13Matt Damon på hæsblæsende og fascinerende science fiction-ridt
Der lukkes op for godteposen af fremtidslir, heftig action og medrivende scenerier i Neill Blomkamps dystopiske science fiction-basker Elysium.

Her tegnes skellet mellem rig og fattig skarpt op, mens en desperat Matt Damon iført kropsforstærkende metalskelet forsøger at klare ærterne i en fremtid, der ikke just tegner lovende for menneskeheden – med mindre man altså er stenrig.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=14719

Fakta

Medvirkende
Max De Costa Matt Damon
Delacourt Jodie Foster
Kruger Sharlto Copley
Frey Alice Braga
Julio Diego Luna
Spider Wagner Moura
John Carlyle William Fichtner
Drake Brandon Auret
Crowe Josh Blacker
Præsident Patel Faran Tahir
Bag kameraet
Instruktion Neill Blomkamp
Produktion Simon Kinberg
Manuskript Neill Blomkamp
Fotografi Trent Opaloch
Klip Julian Clarke, Lee Smith
Scenografi Philip Ivey
Musik Ryan Amon
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction, Thriller
Nøgleord Falsk identitet, Fremtiden, Kidnapning, Kræft, Post-apokalypse
Premieredatoer
Biograf 15.08.2013
Dvd 12.12.2013
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Media Rights Capital, QED International
Biodistributør Walt Disney Studios Motion Pictures/Sony Pictures Releasing
Dvd-distributør Universal Pictures

Se også...