Kartellet

Efter nogle år i udlandet vender den unge entreprenør Lars Halbo hjem til Danmark for at overtage sin fars el- og VVS-firma. Men Lars' stolte og stædige enegang gør ham upopulær i branchen, der er gennemsyret af korruption og kartelvirksomhed. Lars nægter at indgå ulovlige prisaftaler med de store byggeselskaber, og det sætter både ham selv, hans firma og hans familie under voldsomt pres. © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama, Thriller
Instruktør Charlotte Sachs Bostrup
Medvirkende Anders W. Berthelsen, Lene Maria Christensen, Flemming Enevold, Lars Brygmann
Spilletid 100 min.
Biopremiere 27.02.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Charlotte Sachs Bostrup

(INSTRUKTØR)
Skuespilleren og instruktøren Bostrup kan se tilbage på 2001 som året hvor hendes debutspillefilm 'Anja & Viktor' lokkede mere end en halv million danskere i biografen. Blandingsforholdet mellem folkekomedie, drama og ungdomsfilm viste sig at være helt rigtigt. Bostrup instruerede også den næste og tredje film om det unge par - 'Anja efter ...

Anmeldere

Politiken
"...bevæger sig et sted mellem velkendt dansk socialrealisme og thriller. Det er ikke ligefrem dybt filmisk vand, men Bostrup leger med antydningen af noget farligt og uhyggeligt."

Berlingske
"'Kartellet' skal have ros for ikke at overdramatisere sit autentiske materiale, men undgår til gengæld heller ikke nogle fæle klichéer."

Jyllands-Posten
"Det er alle de stereotyper, der tages for givet som dramaturgisk troværdige, og som faktisk ender med at gøre filmen utroværdig, for uvirkelig. Også selv om historien stammer fra den virkelige verden."

Ekstra Bladet
"...relevansen af ' Kartellet' er der ikke så meget at udsætte på, og det er befriende med en dansk film, der forsøger at tage fat i et væsentligt samfundsproblem, hvilket bestemt ikke er hverdagskost. Det er mere udførelsen, som halter noget."

B.T.
"Først og fremmest imponerende, intenst storspil af Anders W. Berthelsen. Sammenbidt, målbevidst, kampivrig, senere mere og mere tynget, på randen af sammenbrud."

Cinemazone
"Kartellet er en thriller og som sådan ganske effektiv. Spændingskurven løftes tidligt i filmen og får lov at ligge godt oppe i etagerne det meste af tiden, hvilket dog ikke forfladiger stemningen takket være et par uventede små men effektive plottwists."

Ekko
"'Kartellet' er ikke nogen stor film. Men den er konstant underholdende, sågar sympatisk med sin historie om en mand oppe imod et gustent miljø."

Brugere

19/03-14Nå ja, det med karteller er ikke så godt ...
En midaldrende håndværker vender med sin familie hjem til Danmark for at overtage faderens firma. Med sig har han mange års erfaring fra store udenlandske byggerier, som har givet ham ambitioner om at udvide firmaet, og han begynder derfor at byde på nogle af de større entrepriser i hjembyen. Men det er ikke populært hos byens storentreprenører, der er vant til at aftale, hvem der byder hvad i udbuddene.

Plottet i "Kartellet" påstås at være baseret på virkelige begivenheder, men der er vist nærmere tale om, at den er 'baseret på, at der engang er én, der har læst en artikel, om at der er ulovlige karteller i dansk byggeri'. Det gør så ikke historien mindre relevant, for de problemstillinger, filmen skildrer, er formentlig ganske relevante og til stede i det danske samfund. Og filmens ...

02/03-14Kapellet
Rent filmisk til at overse, men skildringen af grådigheden og de naive ambitioner hos vor gæve arving - og de manglende sociale kompetencer, som bevirker at han alt for sent får inddraget omverdenen (herunder navnligt egen hustru og far - men også myndighederne) bidrager til vores forståelse af at det jo ikke blot er den uskyldige mand, som gerne vil drive virksomhed, men en stræbsom og profitforført arbejdsnarkoman, som bliver et let offer for kartelpressionen. Der er en kultur til forskel fra sønnens måde at anskue arbejdsliv og virksomhedsdrift på - og så faderens. Ikke blot en generationskløft, men et værdihierarkisk paradigme til forskel. Vigtig pointe i forståelsen af vor samtids facilitering af organiseret kriminalitet, udført af pæne folk og borgerskabet.

27/02-14Hiisjoerieen haaltjer - deet aergjeligt
Tjow bjaade spjillere og filmshold goer djet gjodt meen hjistjorien skjulle haven haaft meere arbjede i manuuskript-forfaattelsen. Manuuakrptjet haaltjer og djet ar syynd foor allje gjord djeres haanvark gjodt paa lææreddet meen hjistjorien bliir djet reene vroevl.

Fakta

Medvirkende
Martin Halbo Anders W. Berthelsen
Rikke Halbo Lene Maria Christensen
Christian Storgaard Flemming Enevold
Bo Valentin Lars Brygmann
Willy Halbo Leif Sylvester
Grethe Halbo Gitte Siem
Knutte Lars Ranthe
Allan Svendsen Benjamin Boe Rasmussen
Carsten Jørgensen Jesper Asholt
Jørgen Persson Jacob Ulrik Lohmann
Preben Pedersen Kurt Ravn
Erling Nielsen Henrik Prip
Keld Toft Kristian Ibler
Bag kameraet
Instruktion Charlotte Sachs Bostrup
Produktion Thomas Heinesen
Manuskript Charlotte Sachs Bostrup, Henrik Kristensen
Fotografi Henrik Kristensen
Klip Benjamin Binderup, Isabel Bernadette Brammer
Scenografi Trine Padmo Olsen
Musik Irv Johnson
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Korruption
Premieredatoer
Biograf 27.02.2014
Dvd 26.06.2014
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Cartel
Land Danmark
Produktionsår 2013
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...