Mord mellem venner (Shallow Grave)

David, Alex og Juliet søger en bofælle til deres store lejlighed. Hugo tropper op, og han er et friskt pust udefra. Jordbunden, begavet og cool. De tilbyder ham at flytte ind. Dagen efter Hugos indflytning, finder de ham stendød på hans værelse. Juliet, som er læge, fastslår, at han er død af en overdosis. Det er rystende, men står slet ikke mål med den næste opdagelse: En stor kuffert under Hugos seng, fuld af penge. De tre står nu over for et kæmpemæssigt dilemma. Skal de underrette politiet og indlevere pengene, som det passer sig for lovlydige borgere? Eller beholder de pengene selv og skaffer liget af vejen? Med dilemmaet begynder en både morsom og dyster rejse gennem død, lemlæstelse og endelig vanvid. © Scope

Produktionsår 1994
Genre Drama, Thriller
Instruktør Danny Boyle
Medvirkende Kerry Fox, Christopher Eccleston, Ewan McGregor, Ken Stott
Spilletid 90 min.
Biopremiere 02.06.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Danny Boyle

(INSTRUKTØR)
Den engelske Danny Boyle begyndte sin karriere i teaterverdenen. Efter et par tv-produktioner, blandt andet med afsnit af krimiserien 'Inspector Morse', debuterede Boyle som spillefilmsinstruktør med den sorte thriller-komedie 'Mord mellem venner' (1994), der blev et kæmpe kult-hit. Det var dog ingenting sammenlignet med 'Trainspotting' (1996...

Anmeldere

Politiken
"Sikker og spændende film med god fremdrift og raffineret gru og humor."

Scope
SCOPES ANMELDELSE AF "Mord Mellem Venner"


Penge på loftet


Af Oskar Jensen

Hvorfor se film i biografen? Jo, der er jo en langt bedre billed- og lydkvalitet end hjemme i stuen, dvs. det af lærredet man kan se for den foransiddende basketballspiller, og det af lyden man kan høre, over diskussionen mellem ham og hans kæreste om, hvorfor hun ikke gider hente flere popcorn. Næh, en langt bedre grund er, at pigebarnet ved din side ikke følte, at hun "kendte dig godt nok" til at komme hjem og se video hos dig.

Så der sidder du sammen med hende og hendes veninde og er sur over, at de ikke ville med ind og se "Pulp Fiction" - igen. Nå, men "Shallow Grave" blev dog trods alt sammenlignet med en Tarantino-film i pressemeddelelsen, så hvem ved? Det kan da være, at veninden bliver dårlig undervejs og må gå, så du kan komme til.

Sammenligningen med Tarantino er dog svær, da ingen af hovedfigurerne går i sorte jakkesæt med smalle slips eller har store, skinnende pistoler, som de affyrer, mens de kommer med cool replikker, som man kan score points på at kunne citere ved smarte fester. Den foregår faktisk ikke engang i en 70'er-tidslomme midt i 90'ernes Californien, men i den rigtige nutid i Skotland - og så er Sean Connery ikke engang med!

Historien er hurtigt fortalt (hvilket nu ikke nødvendigvis er et minus, tænk bare på "Boy Meets Girl"):Tre midt-i-tyverne unge mennesker, henholdsvis en sarkastisk dum skid af en journalist, en knudemand af en revisor og en koldhjertet bitch af en kvindelig læge, deler en lejlighed, der er taget lige ud af en Bo Bedre-reportage om "Kæmpe herskabslejlighed blev til smart bofællesskab". En af den slags lejligheder, der ser mægtig fede ud på billeder, men som man ville blive skør i bolden af at bo i. Og udfra mine egne erfaringer med bofællesskaber, synes jeg, at det er vildt urealistisk, at alle farverne harmonerer, og at der ikke roder - ikke just befordrende for indlevelsen i filmen.

Ved et tilfælde kommer de tre i besiddelse af en kuffert og et lig - og da det nu er en film - bruger de et stykke tid på at overveje, om de skal tilkalde politiet eller beholde pengene og selv tage besværet med at skaffe den afdøde af vejen. Set fra tilskuerens synsvinkel er det selvfølgelig heldigt, at de vælger den sidstnævnte løsning, men for hovedpersonerne havde det nok været meget nemmere, hvis de bare havde ringet efter Statens Ligfjernelsestjeneste.

De unge mennesker vil sikre sig mod at blive fanget af konkurrenterne inden for kadaverkompostering, så de beslutter sig for at partere liget. Ingen af dem er dog særlig begejstrede for at rykke i nedstrygeren, så det er knudemanden David, der efter en lodtrækning, må gøre det beskidte arbejde. Man ser egentlig ikke noget, men ligesom i Tarantinos "Håndlangerne" sker det hele lige uden for billedbeskæringen, så man har overhovedet ikke svært ved selv at lade fantasien levere nogle virkeligt ubehagelige billeder (det er normalt under sådanne scener, at pigen man har inviteret i biografen ikke har noget mod at blive holdt i hånden). Man ser bl.a. lige netop ikke David slå tænderne ud på liget med en hammer, men alligevel tygger man lidt forsigtigt på popcornene bagefter.

Som bekendt er der jo tale om en film, så denne oplevelse forandrer David - han får ikke bare rotter på loftet, han flytter faktisk op på loftet, hvorfra han overvåger de to andre via et sindrigt (og meget fotogent) system af huller i loftet.

Situationen tilpasses yderligere, da to ubehagelige typer dukker op efter kufferten (i film har tilsyneladende herreløse kufferter nemlig altid nogle meget ihærdige ejere, der normalt udviser en seværdig mangel på hæmninger i forsøget på at generhverve deres ejendel - tænk bare på Olsen Banden-filmene). Men ligesom små barmfagre piger i splatterfilm begår de to en fatal fejltagelse ved at kravle op ad stigen til loftet.

Nu har de tre jo allerede en vis ekspertise inden for bortskaffelse af lig, så vi ser ikke nær så mange ligeved-og-næsten indstillinger denne gang.

Det hele bliver endnu mere kompliceret, da ligene et stykke tid senere bliver fundet, og Alex af sin avis bliver sat til at dække historien.

Og så skal jeg vist egentlig ikke afsløre mere af handlingen, jeg mener: hvis hun nu ikke engang vil holdes i hånden, så skal du jo have nogle oplevelser ud af din udgift til tre billetter!

Historien er måske nok et sammensurium af et par gamle filmplots, men der er lavet et par interessante twists undervejs, så man trods alt bliver overrasket et par gange - dog ikke så slemt at man taber popcornene. Men det er ret behændigt lavet og fotografen og scenografen har tilsyneladende set et par Almodóvar-film og lært et eller andet.

Faktisk kan sammenligningen med en Almodóvar-film passe på hele filmen - der er godt nok hverken transvestitter eller labre skår og seje tyre med, men noget af den samme morbide æstetik og humor som i "Kærlighedens Matador".

Og så den store konkluderende bedømmelse: OK film, også selv om pigebarnet kun vil holdes i hånden. Og for de kvinder, der måtte læse dette: hvis du skal have scoret en eller anden nørd af typen, der ville gå totalt i baglås hvis du tog initiativet, så lad ham invitere dig ind og se filmen, så skal hans lille klamme hånd nok komme listende ned i dit popcornsbæger i løbet af filmen.

Brugere

15/08-07Morderisk venskab
Fundamentet til ”Shallow Grave” (”Mord mellem venner”) ses utvivlsomt i form af venskabsmedaljonens risede bagside, hvor elskelig fraternitet pludseligt kan drejes til morderisk had. Det kan ske igennem en række traditionelle livsknuder eller andre forhindringsplanker, der adskiller de venskabelige parter fysisk og psykisk. I Danny Boyles thriller er det dog ikke konventionelle konflikter, der opretter interne kriser i filmens minimalistiske samlevergruppe, men derimod et regulært mord og den efterfølgende diskutable håndtering af den myrdedes efterladte stakater. Gruppen, der består af det kiksede trekløver Alex (Ewan McGregor), Juliet (Kerry Fox) og David (Christopher Eccleston), beslutter stik i mod alskens sund fornuft at iværksætte en uprofessionel afrydning af liget og dermed – i f...

01/04-05©Overraskende vellykket©
Danny Boyle´s instruktørdebut er en af de film der var et big "fuzz" over tilbage i midten af 90´erne og nu er der næsten ikke nogen, som snakker om den.
Måske pga. at hans næste film "Trainspotting" vakte endnu mere opsigt.

Hvorom alt er, så er denne film stadig væk en habil thriller og klart et kig værd.

Man fornemmer allerede her Ewan McGregor´s talent og han er nået vidt omkring siden denne film. Alligevel vil jeg altid huske ham bedst for denne film samt "Trainspotting" selvfølgelig.

Det er helt klart en af de bedre engelske underholdningsfilm og et dejligt afbræk fra al den socialrealisme, vi normalt ser fra England.

Iøvrigt er jeg lidt i tvivl omkring hvorvidt denne film rent faktisk foregår i Skotland ligesom Trainspotting. Ihvertfald er den listet her på Scope som v...

Fakta

Medvirkende
Juliet Miller Kerry Fox
David Stephens Christopher Eccleston
Alex Law Ewan McGregor
Detective-Inspector Ken Stott
Cameron Colin McCredie
Hugo Keith Allen
Gæst Victoria Nairn
Goth Jean Marie Coffey
Andy Peter Mullan
Tim Leonard O'Malley
Bag kameraet
Instruktion Danny Boyle
Produktion Andrew Macdonald
Manuskript John Hodge
Fotografi Brian Tufano
Klip Masahiro Hirakubo
Scenografi Kave Quinn
Musik Simon Boswell
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 02.06.1995
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1994
Spilletid 90 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 40.445
Selskab Channel Four Films, Figment Films, The Glasgow Film Fund, PolyGram Filmed Entertainment
Biodistributør Nordisk Film

Se også...