First Knight

Kærligheden til kvinden han ikke kan få, driver den ensomme ridder Lancelot til det legendariske kongedømme Camelot. Den smukke Lady Guinevere af Leonesse skal giftes med Kong Arthur , ikke bare fordi hans hær beskytter hendes land, men fordi hun elsker den både vise og ædle konge. Mens hun forbereder sig på gøre sit indtog i Camelot som kongedømmets nye dronning, har hun et tilfældigt møde med Lancelot, hvilket vækker stærke og modstridende følelser i hende. For Kong Arthur er Lady Guinevere hans livs store kærlighed og hans sidste chance for at skaffe sit kongedømme en elsket dronning. Samtidig betragter han Lancelot som en sand ridder. Han tager dem begge til sit hjerte uden at ane, at det samtidig bliver starten på et forræderi mod ham. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Adventure, Drama
Instruktør Jerry Zucker
Medvirkende Sean Connery, Richard Gere, Julia Ormond, Ben Cross
Spilletid 132 min.
Biopremiere 22.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Richard Gere

Richard Gere var som barn interesseret i musik og mestrede en række instrumenter. Efter at have læst filosofi forlod han University of Massachusetts for at forsøge sig som skuespiller. Han fik hurtigt en af de større roller i en London-opsætning af "Grease" i 1973, og snart begyndte han også at få filmjobs. Gennembruddet kom med Paul Schraeders "...

Anmeldere

Scope
Blodfattig romantik

Kong Arthur uden Excalibur, Merlin og den hellige gral er som et kærlighedsdrama uden saft, kraft og passion.
"First Knight" har hverken eller.

Myten om Kong Arthur og ridderne om det runde bord indeholder mange historier. "First Knight" tager udgangspunkt i den del, som handler om Arthurs dronning Guinevere. Hun forelskede sig i Lancelot - en af Arthurs riddere. Dette ulykkelige trekantsdrama var i sidste ende medvirkende til Arthurs fald.

Filmens skurk - en frafalden ridder ved navn Malagant (Ben Cross) - overfalder Guinevere (Julia Ormond), da hun er på vej til sit bryllup med Arthur (Sean Connery). Lancelot redder hende, og de forelsker sig i hinanden, selvom Guinevere forsøger at bekæmpe sine følelser, eftersom hun også elsker Arthur, der er vældig god og ædel.

Lancelot er en fri fugl, der rejser rundt og lever af at fægte for penge. Han har ingen forpligtelser og intet mål med tilværelsen. Derfor er der heller ikke noget, der for alvor betyder noget for ham. I løbet af filmen finder Lancelot noget, der er værd at kæmpe for. Ikke bare sin kærlighed til Guinevere, men også kong Arthur og de idealer han står for. Undervejs i historien spøger Malagant, som den store onde skurk, der kidnapper Guinevere, som et middel til at få magten i England.

Alt for pæne riddere
Hollywood har på det seneste i film som "Rob Roy" og "Braveheart" genoplivet en gammel tradition for film med ædle riddere, skønne møer og sværdkampe. Når man tager en sådan tradition op, er der to muligheder. Enten kan man lægge sig i direkte forlængelse af de gamle Hollywood-film i den stil, hvor Errol Flynn render rundt i gamacher uden at få sved på overlæben, og hvor der aldrig ses en dråbe blod. Eller man kan gøre som i "Braveheart". Forsøge at forene fortiden med en vis form for realisme i form af snavs og fattigdom, og kampscener, der er grusomme og voldelige. "First Knight" tilhører den første slags. Den er meget pæn og ren - selv bønderne er renskurede. Der er ingen snavs, fattigdom eller særligt blodige kampscener. Den er primært en kærlighedsfilm. Et trekantsdrama, hvor en kvinde er splittet mellem pligten - den ædle kong Arthur, og kærligheden - den lovløse Lancelot.

Kærlighedshistorien er bare sært uengangerende. Måske er det bare mig, der har et problem. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan en kvinde, der kan få Sean Connery, vil foretrække Richard Gere. Men smag og behag er som bekendt forskellig, så den glider sikkert ned hos nogen. Filmen gør bare ikke noget særligt for at overbevise mig om styrken i de elskendes følelser. Den rummer ikke nogen skuespilpræstationer, der er værd at skrive hjem om. De tre hovedrolleindehavere spiller allesammen meget pænt, men ikke særlig medrivende. Bedst er nok Julia Ormond som Guinevere. Det er rart at se en heltinde, der ikke hele tiden er klynkende og hjælpeløs, men også udviser mod og handlekraft.

Arthurlegenderne
Man kan undre sig over, at filmen overhovedet tager udgangspunkt i Arthur og ridderne om det runde bord. Beretningerne om hvordan Arthur samlede landet ved hjælp af sit magiske sværd Excalibur og troldmanden Merlin og ridderne om det runde bords jagt på den hellige gral er der lavet mange film om - og med god grund. Der er ikke bare én, men adskillige gode historier om et magisk og mytisk univers med troldmænd og ædle riddere, der kæmper for en nobel sag. Alt det bruger "First Knight" slet ikke. Den handler kun om kærligheden mellem Lancelot og Guinevere. Hvad skal vi med en film om ridderne om det runde bord, der ikke fortæller et eventyr, men bare er en gang sødsuppe ridderromantik?

Brugere

16/10-06Godt med kærligheden!
Jeg ved godt at "den rigtige historie om Kong Arthur" er meget anderledes end denne film, men jeg synes altså bare at denne her film er super dejlig. Jeg elsker kærlighedshistorier. Så tænk bare "Typisk tøser!", men jeg synes sku det er en god film, og skuespillet er super flot! Jeg kunne se den igen og igen!

31/10-05hm!!
udmærket film, så den mest pga. Sean Connery ... mega godt skuespil fra hans side!!

03/04-04Mens vi venter på endnu en!
Anonym
Ridderne om det runde bord er ganske fornuftig film, der desværre afbrydes for meget af den kedelige kærlighedshistorie. Jeg havde forventet lidt mere blod på tanden, men desværre ender filmen med at være en rendyrket kærlighedsfilm, og det kan jeg ikke rigtig se fidusen i.

Budgettet er relativt lille og det går selvfølgelig ud over kampscenerne, som hverken er medrivende eller særlige blodige. Filmens musik er det eneste positive, og er med til at løfte filmen på en højere plan.

Sean Connery vader igennem med en rutinepræget præstation, mens Gere er en lidt mere interessant figur, men han er set bedre.

Filmen går slet slet ikke i dybde med tingene, myten om Kong Arthur og alle de riddere udebliver som man ellers havde håbet på at finde i filmen, og det eneste vi har tilba...

01/10-02Legenden Om Arthur Light
Anonym
Der er kommet mange film om ridderne om det runde bord gennem tiderne, denne er en af de mere stilfulde men ikke en af de bedste.

Man har barberet hele historien ned, så alt med sværdet i stenen, troldmanden Merlin og jagten på gralen er væk. Tilbage er kun kærlighedshistorien, som man endda har ændret en hel del, især slutningen.

Den fulde historie om Kong Arthur er både omfangsrig, mystisk, fyldt med begær, intriger, heltegerninger, brudte venskaber m.m. Meget af det har man udeladt her og det sidder man og savner.

Men ellers et flot og veldrejet, men ikke særlig medrivende riddereventyr, som trods kritikken fra min side, alligevel er seværdig.

Fakta

Medvirkende
Kong Arthur Sean Connery
Lancelot Richard Gere
Guinevere Julia Ormond
Prins Malagant Ben Cross
Agravaine Liam Cunningham
Sir Kay Christopher Villiers
Sir Patrise Valentine Pelka
Sir Mador Colin McCormack
Ralf Ralph Ineson
Oswald John Gielgud
Bag kameraet
Instruktion Jerry Zucker
Produktion Hunt Lowry, Jerry Zucker
Manuskript William Nicholson
Fotografi Adam Greenberg
Klip Walter Murch
Scenografi John Box
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Adventure, Drama
Undergenre Ridderfilm, Romance
Nøgleord Kong Arthur
Premieredatoer
Biograf 22.09.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 132 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 112.654
Selskab Columbia Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...