Jeg er stadig Alice (Still Alice)

Den anerkendte lingvistikprofessor dr. Alice Howland er kun lige fyldt 50, da hun begynder at glemme ord og navne og miste orienteringen. Lægen diagnosticerer hende som præsenil Alzheimer i en særlig sjælden variant, der risikerer at gå i arv til hendes tre voksne børn. Sammen med familien forsøger Alice at takle den nye, svære hverdag, hvor hun konstant oplever sin identitet smuldre og forsvinde. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama
Instruktør Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Medvirkende Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin, Kate Bosworth
Spilletid 99 min.
Biopremiere 05.03.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Alec Baldwin

Med glinsende sort pomadehår og et underansigt på størrelse med et spækbræt har Alec Baldwin spillet barsk helt og forfører i film af stærkt svingende kvalitet. Roller i kassesucceser som Jagten på Røde Oktober (1990) og Prelude to a Kiss (1992) gjorde Balwin til megastjerne, en status der dog hurtigt blev punkteret med fiaskoer som Malice (1993)...

Anmeldere

Politiken
"Det fremfører Julianne Moore rørende og skræmmende og humoristisk og dramatisk: Alice forsvinder ind i sin lidelses kaninhul. Verden bliver sløret pløre omkring hende, ser vi. Men hun er også i live."

Berlingske
"Det hele er fortalt så afdæmpet, at det er let at overse, hvor fin og bevidst hver enkelt indstilling er. Her bliver hverken råbt højt eller smækket med døre. Det er slet ikke nødvendigt for at forstå Alice og hendes omgivelser."

Jyllands-Posten
"Det er en ærlig og redelig film, afdæmpet, uden opgejlede scener, uden hysteri, men imprægneret med den desperation og magtesløshed, som sygdommen bevirker - ikke kun hos den syge, men også hos omgivelserne."

Weekendavisen
"Det er Moore, som bærer 'Still Alice'. Filmen kunne være en melodramatisk sygdomshistorie. Nu er den et værdigt billede af kvinden, der forsvinder."

Information
"Hun skaber et rørende portræt af et menneske, som må slås med smerten ved at vide, at hun står overfor at miste sig selv. Historien udforsker med Moores udtryksfulde ansigt, hvad der definerer os som mennesker, og de forskellige reaktionsmønstre efterhånden som erkendelsen om det uundgåelige sætter ind."

Ekstra Bladet
"Forlader man biografmørket i opløftet tilstand, er det bestemt ikke historiens skyld, men grundet overværelsen af det fremragende trekløver Moore-Baldwin-Stewart."

B.T.
"Det er en stor skuespiller, der så overbevisende formår at svinde ind for øjnene af os, og en fuldt fortjent Oscar, hun høstede for indsatsen."

Cinemazone
"Selvom der strukturmæssigt og rent filmteknisk måske ikke er meget at komme efter, så er den nuancerede karaktertegning i sig selv en biografbillet værd."

Ekko
"Instruktørerne virker forhippet på at undgå tv-­filmens melodramatiske disease-of-the-week-­faldgrube. Og det lykkes overbevisende i en sagte, gribende film, der også gør plads til lyse momenter."

Brugere

05/05-15Moore kæmper mod Alzheimers til en fortjent Oscar
En professor i psykologi og lingvistik bliver som kun 50-årig ramt af en sjælden variant af Alzheimers sygdom, som hurtigt ændrer hendes liv og også rammer hendes familie hårdt.

"Still Alice" vil først og fremmest blive husket som filmen, der omsider gav Julianne Moore en Oscar. Og hun gør det da også strålende i titelrollen som Alice, der må indse, at hendes skarpe intellekt og overblik pludselig begynder at visne. Moore spiller hende afdæmpet, med fokus på de sigende små detaljer i skildringen af den hastigt tiltagende demens, der følger i kølvandet på sygdommen. Som i øvrigt må formodes at blive skildret endda meget præcist - filmen er nemlig baseret på en bestseller-roman skrevet af en ekspert i neurovidenskab.

Meget af filmens styrke ligger derudover i scenerne med Alices fami...

Fakta

Medvirkende
Dr. Alice Howland Julianne Moore
Lydia Howland Kristen Stewart
Dr. John Howland Alec Baldwin
Anna Kate Bosworth
Tom Howland Hunter Parrish
Prof. Hooper Victoria Cartagena
Jenny Erin Darke
Charlie Shane McRae
Dr. Benjamin Stephen Kunken
Alice Howlands mor Eha Urbsalu
Bag kameraet
Instruktion Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Produktion James Brown, Pamela Koffler, Lex Lutzus
Manuskript Lisa Genova, Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Fotografi Denis Lenoir
Klip Nicolas Chaudeurge
Scenografi Tommaso Ortino
Musik Ilan Eshkeri
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Alzheimer, Baseret på roman, Identitet, Lærer, Mor-datter, Sygdom i familien
Premieredatoer
Biograf 05.03.2015
Dvd 30.07.2015
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 99 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Killer Films, Big Indie Pictures, Backup Media
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...