Gladiator

Romerriget år 180. Den succesfulde hærfører Maximus bliver godt og grundigt pisset af, da den onde Commodus dræber sin far Kejser Marcus Aurelius. For at lægge en dæmper på Maximus prøver Commodus at henrette ham, men forgæves. Gladiator-læreren Proximo tager den desillusionerede Maximus til sig, og snart vender Maximus tilbage til Rom som verdens største gladiator. Hævnen er sød! © Scope

Produktionsår 2000
Genre Action, Adventure, Drama
Instruktør Ridley Scott
Medvirkende Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed
Spilletid 155 min.
Biopremiere 19.05.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #100
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Russell Crowe

Russell Ira Crowe er født i New Zealand og vokset op i Australien, hvor hans forældre stod for catering ved filmoptagelser. Allerede som 6-årig debuterede Crowe i tv-serien 'Spyface'. Med sin Oscar-belønnede rolle som Maximus i Gladiator (2000) cementerede han sin stjernestatus. Fra 1986 til 1988 tournerede han i Australien med en opsætning af...

Anmeldere

Scope
Mad Maximus

Dine endeløse skoletimer i "historie" får kridt til egen tavle, når dette fantastisk flotte stykke fakta-forvanskning brager hen over lærredet. I "Gladiator" får man sig noget af en vild tur i tidsmaskinen. Den britiske instruktør, Ridley Scott, har nemlig givet de støvede historiebøger et overdådigt filmisk liv i "Gladiator". Et liv, der på alle måder kan sanses i bifsædet; her føles det som om, at sværd og pile fiser dig om ørerne, filmens mange kødsår får det til at svide i din krop, og de mange spektakulære computereffekter gør, at Colosseum ikke mere ligner en stor kopi af Hammershus-ruinen. "Gladiator" giver "Det gamle Rom" en ordentlig omgang visuel Viagra, så det nu føles mere ungt og virilt end nogensinde.

Alle veje fører til Rom
Hærføreren Maximus (Russell Crowe) har lagt det meste af verdenen for sine fødder. Hans hære har kæmpet sig igennem så mange lande, at Romerriget nu hersker over en fjerdedel af jordens befolkning. Efter et blodigt slag mod barbarerne i Germanien, sætter den aldrende Kejser Marcus Aurelius (Richard Harris) spørgsmålstegn ved udviklingen i Romerriget og sår desuden tvivl omkring sin kejser-rolle. Han foreslår derfor, at Maximus overtager hans gerning. Maximus frasiger sig æren og ønsker i stedet at vende tilbage til kone og barn i Italien. Kejseren skal derfor lade sit embede overgå til sin søn Commodus (Joaquin Phoenix), men det vil Kejseren ikke, da Commodus ikke besidder de dyder, der skaber en god leder.

En af Commodus' dårlige dyder er det store had, han nærer mod sin far og Maximus. Det er også dette had, der bliver dødbringende for Kejser Aurelius. Heldigvis får Maximus kæmpet sig ud af Commodus' fatale kløer. Hårdt såret vender Maximus derfor hjem til sin elskede kone og barn - men for sent. Nu er det så Maximus, der får overtræk på hade-kontoen! Gladiator-træneren Proximo (Oliver Reed) tager Maximus til sig, og han lærer den desillusionerede Maximus at kæmpe til døden. Snart bliver Maximus gladiatorernes Michael Laudrup. Hans store succes fører ham til Colosseum i Rom, og snart står han igen ansigt til ansigt med den onde Commodus. Hævnens time er kommet.

Romkugler
Den australske skuespiller Russell Crowe, kendt fra bl.a. "L.A. Confidential" (1997) og "The Insider" (2000), er blevet Hollywoods helt store antihelt. Hans sløve blik dækker over et så nuanceret skuespil, at man aldrig helt ved, hvor man har ham. Et skuespiltalent, som kun få besidder i Hollywood! I "Gladiator" bliver Crowe desuden frydefuldt flankeret af flere store, britiske skuespillere som Richard Harris, Derek Jacobi og afdøde Oliver Reed.
Desuden skal vi da heller ikke glemme, at de danske farver er rigt repræsenteret på skuespilfronten. Som Commodus' søster Lucilla ses Connie Nielsen ("Mission to Mars"), og i en lille birolle som uovervindelig gladiator ses selveste Sven-Ole Thorsen. "Gladiator" er en stort anlagt fortælling, der både får drengerøven og Tude-Marie frem i dig. Filmen fornøjer med så eksplicit vold og så store følelser, at det suser i filmsanserne. Dog irriteres man endnu en gang over, at amerikansk film ikke kan fatte sig i korthed. "Gladiator" varer 2½ time, og det gør, at bifsædet ulmer, og din røv føles som Forum Romanum: stor og ruin-agtig.

Brugere

20/09-15The general who became a slave...
Gladiator er en episk action-film fra 2000, og er instrueret af Ridley Scott. Den har oscarvinderen Russel Crowe i hovedrollen, og Joaquin Phoenix i skurkerollen som den onde Commodus.

Lige fra starten synes jeg filmen har et rigtig godt tempo. Den starter bare lige ud, midt i krigen i "Germania" hvor Maximus er igang med at lede romerne til sejr mod nogle stammefolk. Det gør at vi ikke skal vente på handlingen kommer igang, og at vi hurtigt bliver introduceret til karakterene.

Filmen får også et hurtigt drejepunkt, hvor Maximus bliver forrådt og ender som en slave. Hele filmen synes jeg har et sindssygt spændende plot, fuldt med forræderi, drab, gladiatorkampe og heltegerninger, og selvfølgelig en episk rejse om at komme hjem igen.

Karakteren Maximus er en af de bedste karakte...

05/04-10gladiator
gladiator skuespiller:Russel Crowe instruktør: Ridley Scott.
vinder af 5 oscar`s
denne film er så flot lavet, man lever sig ind i maximus (Russel Crowe ) og hans liv som gladiator, en kamp om at overleve og myrde andre, det er en historisk fortæling som kan anbefals, han var general & blev taget til fange, da han flygtede for at ny hjem til sin familie, det var forsent de var døde, derefter bliver han gladiator, og folk er vilde med at se ham kæmpe.

i følge mig er det en fantastisk fortæling, man lære så meget om gladiatorlivet som han skal forstille at leve i.

hilsen:blood lover
6 fine stjerner

22/02-10Snoop Dogg
Rimelig fed action film, med totalt fed effekter

02/01-09En af de bedste film nogensinde
Gladiator er en meget overvældende film, med en fantastisk god historie som på ikke nogle tidspunkter bliver kedelig, men holder tempoet hele vejen igennem filmen. Russel crowe spiller fantastisk i filmen og det samme med Joaquin Phoenix.

Vurdering

Flot film
God historie
Gode kampscener

6/6

klart en af mine yndlingsfilm

15/11-08Den bedste filmoplevelse!
Jeg må sige at Gladiator har fanget mig mest af alle film jeg har set(og det er utrolig mange..). Den er spækket med action, sorg og glæde, som flettes ind i hinanden til perfektion.
Russel Crowe og Joaquin Phoenix's Skuespilspræstationerne er helt formiddable. Samtidig er filmen utroliglig smuk lavet. specielt klippene fra det gamle Rom med Coloseum som centrum, giver virkelig et godt indtryk om hvordan det gamle Rom så ud. Det der har fanget mig aller mest ved Galdiator er den stemning filmen indeholder. Både billede og især musikken passer simpelthen SÅ godt sammen. Nogen vil nok sige at slutningen er alt for "Holywood", da den er sørgelig og at helten vinder tilsidst, men det synes jeg ikke gør noget.

30/08-07? 1
Meget mystisk billede der pludselig er smuttet ind under "Gladiator".

07/07-07Meget poppet Spartacus... 11
Jeg blev godt nok lidt skuffet over denne så omtalte Gladiator, synes den minder meget om en meget træt Ridley Scott og en Poppet udgave af Spartacus.

Isør slutningen på Gladiator er så Hollywood agtigt, helten vinder og alting bliver godt...det holder bare ikke helt..æv jeg må ærligt indrømme jeg blev skuffet over denne her overfladiske Sværd&Sandal film...filmen har sine lyspunkter, og den er meget smuk...jeg blev meget skuffet af slutningen....

Ps. Hvilken Gavtyv har sneget sig ind på min profil og givet den 1 stjerne, det er åbenbart 100 årsiden men har først lige opdaget det, nu har jeg rettet det.

Nå sorry for den uintilligente Kritik før, men som sagt nu er det rettet.

hvad gøe man for ikke at blive "Hacket"?? det er sikkert en af mine venner, de kender koden. kan man ...

21/06-07Storfilm
Denne film er et sandt mesterværk. Enhver detalje er gennemtænkt. Det hele virker fantastisk virkeligt, og flot!!
Russell Crowe spiller som sædvanligt rigtig rigtig godt.

01/01-07The General, the slave, the gladiator and the conqueror
Når man snakker om mesterværker, tøver jeg ikke et sekund med at give Gladiator denne fornemme status. For at kunne lave noget så episk og storslået er sjældent set...

29/08-06Bare god!
Den er helt fantastisk god den her film - og det er både 1. som 10. gang man ser den!
Den er flot lavet, har en god handling og nogle super gode skuespillere - især Joaquin Phoenix, han er simpelthen så god som Commodus!
Jeg har også 3-disc speciel edition, og den byder på nogle nye scener med Commodus, som giver større indsigt i hans syge sind.

Supergod film!



Fakta

Medvirkende
Maximus Decimus Meridius Russell Crowe
Commodus Joaquin Phoenix
Lucilla Connie Nielsen
Proximo Oliver Reed
Marcus Aurelius Richard Harris
Gracchus Derek Jacobi
Juba Djimon Hounsou
Falco David Schofield
Gaius John Shrapnel
Quintus Tomas Arana
Cicero Tommy Flanagan
Bag kameraet
Instruktion Ridley Scott
Produktion David H. Franzoni, Branko Lustig, Douglas Wick
Manuskript David H. Franzoni, John Logan, William Nicholson
Fotografi John Mathieson
Klip Pietro Scalia
Scenografi Arthur Max
Musik Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure, Drama
Undergenre Episk drama, Sværd-og-sandal-film
Nøgleord Bror-søster, Romerriget, Slaveri
Premieredatoer
Biograf 19.05.2000
Dvd 22.11.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 155 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Universal Pictures, DreamWorks, Scott Free Productions
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 2001, Bedste film
Oscar 2001, Bedste mandlige hovedrolle
Golden Globes 2001, Bedste drama

Se også...