Spionernes bro (Bridge of Spies)

Den kolde krig mellem Øst og Vest spidser til i 1950'erne. FBI fanger sovjetagenten Rudolf Abel i New York. Hans beskikkede forsvarer bliver forsikringsadvokaten James Donavan, en mand af integritet. Trods stærk offentlig modstand vil Donavan sikre Abel en fair rettergang. Da et amerikansk spionfly skydes ned over USSR, sendes Donavan til Østberlin af CIA for at forhandle en udveksling: Abel for piloten. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Thriller
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda
Spilletid 141 min.
Biopremiere 26.11.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Steven Spielberg

(INSTRUKTØR)
Med sine mangeartede projekter og produktioner er Steven Allan Spielberg det tætteste man kommer på en konge af Hollywood. Den på en gang visionære og traditionelle instruktør har en finger med i utallige spillefilm. Allerede som 22-årig underskrev Spielberg en 7-årig kontrakt med Universal, hvor han startede som instruktør af TV-film i starte...

Anmeldere

Politiken
"Dramaet skrevet af Matt Charman i samarbejde med Coen-brødrene er fortættet og spændende. Coen-brødrene nyder tilsyneladende i disse år at agere 'manuskriptdoktorer' på film, hvor de ikke så meget sætter deres eget fingeraftryk, som sikrer kvalitet i filmens fundament."

Berlingske
"Hver gang man er ved at miste troen på, at en biograffilm kan noget over for alle de gode TV-serier, og når man af og til går og er træt af superhelte og romertalsfilm, så kommer Steven Spielberg ofte flyvende ind og sætter filmskabet elegant på plads. Med teknisk behændighed, billedmæssig panache og et hjerte, der banker for filmkunsten. Og for menneskeheden."

Jyllands-Posten
"...er en klassisk skåret, vellykket, om end en del for lang, spionfilm, hvis drama ikke ligger i en decideret intrige, men i stedet i selve forhandlingen."

Ekstra Bladet
"...ender alligevel som en lidt uforløst oplevelse, hvilket ikke mindst skyldes et lidt gumpetungt manuskript (overraskende nok, da brødrene Coen har været ind over, men at det ikke er nogen garanti, så vi jo også i Angelina Jolies ' Unbroken'), samt at vi aldrig rigtig kommer ind under huden på de bærende karakterer."

B.T.
"Som kun Steven Spielberg kan, fortælles en kompleks (og sand) historie krystalklart, og tid og sted er beskrevet så vitalt og levende, at man næsten kan mærke den østtyske vinter og lugte retssalens cigaretos."

Cinemazone
"Få vil forlade biografen skuffede, og at man så næppe kommer til at skrive den ind med særligt store bogstaver i Spielbergs efterhånden omfattende cv, der rummer nogle af nyere amerikansk films absolutte højdepunkter, det kan man bedre leve med."

Ekko
"Der er noget goldt over Spielbergs imponerende rekonstruktion af koldkrigstiden, men historien er grundlæggende båret af det, man engang kaldte Hollywood-humanisme."

Brugere

12/07-16Spielberg kan lidt endnu
Stilfærdigt og flot spiondrama af Spielberg, der fortæller om grundlæggende menneskerettigheder og at ethvert menneske er vigtigt. Det humanistiske menneskesyn, som vi kender Spielberg for og jeg synes stadig det fungerer i hans hænder. Dels fordi filmen er underspillet, og dels fordi den er godt spillet. Det er bundsolidt instrueret og selvom man måske har set det hele før, så synes jeg Spielberg leverer en fornuftig og seriøs film til et voksent publikum.

7/10

02/03-16Mesterligt overskud.
Men Spielberg ved også at det er i trygge hænder, når han lader Hanks tage hovedrollen. John Wayne var måske indbegrebet af den amerikanske helt, engang - Tom Hanks har udviklet sig til summen af det som amerikanerne tør drømme om.
På trods af at det ikke er den største historie, så formår Spielberg med få midler at holde en passende spænding - uden at overdrive med virkemidlerne. Hvis nogen skal Oscarnomineres, så må det være for at skabe et troværdigt tidsbillede. Men man forventer ikke mindre fra Spielberg.

20/01-16Middelmådig...
...og en jævn skuffelse er Spionernes Bro.

Det er altså Steven Spielberg vi taler om... Og fra hans hånd forventes der altså langt mere, end fra alle andre instruktører - uden sammenligning. Ærgerligt, at hans bedste film, desværre, nok ligger bag ham.

Spændende bliver Spionernes Bro aldrig, men filmen leverer troværdig et super flot scenografi arbejde, og med en acceptabel præstation af Tom Hanks.

Dog skiller Mark Rylance sig i særdeleshed ud, der er en Oscar statuette værdig. som han også er nomineret til for bedste bi-rolle.

17/12-15Advokaten, der blev koldkriger
I 1957 blev James B. Donovan, en advokat med speciale i forsikringssager, beskikket som forsvarer for en russisk spion, som FBI havde arresteret i New York. Og via et besynderligt samspil af begivenheder førte det til, at Donovan fem år senere blev rekrutteret af CIA til at forhandle med KGB og Stasi om at udveksle russeren for den amerikanske U-2-pilot, som var styrtet ned i Sovjetunionen.

Steven Spielbergs "Bridge of Spies" er en fantastisk historie hentet direkte fra det virkelige liv. Matt Charman har lagt sig tæt op ad det historiske kildemateriale i sit manuskript, som i øvrigt er gennemskrevet af Coen-brødrene, før det kom i hænderne på Spielberg. Det er der kommet en underspillet spændende film ud af, som samtidig har tydelige referencer til spionfilmene fra Den Kolde Krig i s...

26/11-15Steven Spielberg, Tom Hanks og den kolde krig er en god kombination
Selvom det ikke just er filmiske milepæle, Steven Spielberg banker i jorden mere, ser jeg absolut stadig frem til hver ny film af manden bag nogle af filmhistoriens bedste titler. Og flere af mine favoritter. Ja ja, han kan stadig nå at levere milepæle.

Det bliver dog ikke med hans nyeste. Men bare rolig, for selvom Spionernes Bro ikke er en milepæl, er kombinationen af Steven Spielberg, Tom Hanks og den kolde krig bestemt god.

- Læs evt. videre på mit site Filmskribenten.dk: http://filmskribenten.dk/?p=20977

Fakta

Medvirkende
James Donavan Tom Hanks
Rudolf Abel Mark Rylance
Mary Donavan Amy Ryan
Thomas Watters Alan Alda
Francis Gary Powers Austin Stowell
Agent Blasco Domenick Lombardozzi
Murphy Jesse Plemons
Wolfgang Vogel Sebastian Koch
Carol Donavan Eve Hewson
Allen Dulles Peter McRobbie
Doug Forrester Billy Magnussen
Ivan Sjisjkin Mikhail Gorevoy
Frederic Pryor Will Rogers
Harald Ott Burghart Klaussner
Otts sekretær Max Mauff
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Kristie Macosko Krieger, Marc Platt, Steven Spielberg
Manuskript Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Adam Stockhausen
Musik Thomas Newman
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord 1960'erne, Advokat, Den kolde krig, Pilot, Redningsmission, Sovjetunionen, Spion
Premieredatoer
Biograf 26.11.2015
Dvd 07.04.2016
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2015
Spilletid 141 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Fox 2000 Pictures, Marc Platt Productions, DreamWorks SKG, Participant Media
Biodistributør Twentieth Century Fox
Dvd-distributør Twentieth Century Fox

Se også...