Operation Cobra

Frederik, Allan og Dan er tre drenge på 15-16 år, der går i samme klasse i Nærum. Frederik og Allan er begge meget optaget af agenter, hemmelige missioner og den slags, mens Dan er mere optaget af computere. I København afholder FN det sociale topmøde, og i den anledning inviteres nogle af statsoverhovederne til frokost på Fredensborg Slot. Hele politistyrken er oppe på mærkerne og patruljeringen er intensiveret i området omkring Nærum for, at intet skal gå galt. Men i byen sker mærkelige ting, og pludselig involveres Frederiks familie i en farlig situation, da deres hus bliver udset til at være hovedcentral for en terroristaktion. For at afværge aktionen får drengene brug for alle deres talenter. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Thriller
Instruktør Lasse Spang Olsen
Medvirkende Kasper Andersen, Dejan Cukic, Robert Hansen, Anders Schoubye
Spilletid 90 min.
Biopremiere 29.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lasse Spang Olsen

(INSTRUKTØR)
Lasse Spang Olsen var i mange år primært kendt som en af Danmarks førende stuntmænd, men det ændrede sig i løbet af 1990’erne, da han instruerede flere kortfilm samt spændingshistorien 'Operation Cobra' (1995). Olsen er uddannet som filmfotograf og grundlagde i 1986 den første skole for stuntmænd i Danmark. Selv har han lavet og instrueret st...

Anmeldere

Scope
Veludført operation

Stuntmand og instruktør Lasse Spang Olsens spillefilmsdebut er bedre end sit rygte.

Hvem husker ikke FN's sociale topmøde i København for nylig. Kortegemeter af magtens notabiliteter fik Hr. og Fru Danmark til at vågne op midt i historiens største politiaktion. Verdens centrum var for en kort stund flyttet mod nord, helt ind i Bella Centeret, hvor daglige TV-reportager kunne forsikre alle om, at det var ganske vist: København kippede med Dannebrog og verden nikkede tilbage.

Hvad er mere naturligt, end at et sådant skue sætter gang i de filmkunstneriske gener hos manden bag den første stunt-skole herhjemme, Lasse Spang Olsen. Med alverdens politiske overhoveder samlet på et sted er ideen om en flok utilpassede terrorister ikke fjern - faktisk ikke længere væk end Nærum, hvis man skal tro folkene bag "Operation Cobra". Og det skal man nødvendigvis. Film er for de troende. Sådan er dét bare.

"Terrorister - i Nærum?! Du må være vanvittig!"
I en skovriddergård nord for København sidder de så, familien Danmark, et forældrepar med deres to børn, hvoraf den ældste søn, Frederik (Kasper Andersen) er en opvakt knægt med eventyr i blodet. Sammen med skolekammeraten Allan (Robert Hansen) bruges aftenerne med at sende morsesignaler frem og tilbage mellem gården og Allans boligkompleks. En færdighed, der senere viser sig at få stor betydning for familiens videre eksistens.

For midt ind i den daglig-danske idyl spadserer ingen ringere end terroristen Zak (Dejan Cukic) med sine kumpaner og en ladning Cobra-raketter. Familien tages til fange, fodres med sovepiller, og 'Operationen Cobra' sættes i gang - planen er som filmen ganske enkel: Raketterne skal sørge for at FN's topmøde får sat et blodigt udråbstegn midt på motorvejen mellem København og Fredensborg Slot, hvor Dronningen har budt nogle FN-deltagere på majestætisk frokost.

Men Frederik er som nævnt begavet, og via en række nervepirrende klatreture på gårdens tag lykkes det ham at få morset planerne til Allan. "Terrorister - i Nærum!", udbryder Allans storesøster - næh, eventyret er for drenge, og ikke en hormonforstyrret pige som Hanne. Men da hun samtidig har et blødt punkt for Frederik, indgår hun snart i det team af skolekammerater, der skal få terroristerne til at bløde fra egne sår. Scenen er sat for en 'grande finale'.

To film i én.
"Operation Cobra" er en stort tænkt techno-thriller med psykologiske ambitioner, der får én til at mindes tidligere danske film som "Skytten" med Jens Okking og "Drengene fra Skt. Petri". Det giver en til tider noget distræt oplevelse af at se to film i én, for hvor spændingskurven er flot sat op med 'slapstick'-agtige indslag af kæk drengehumor, så falder psykologien noget plump igennem den spændte situation. Dejan Cukic er som terrorist-leder en modbydelig karakter, giftig som da han for sjov skyld presser sin skarpladte pistol imod Frederiks hoved foran moren med ordene: "Gidsel? Det var da en god ide." Men det teatralske griber alt for ofte forstyrrende ind. Det tilspidsede udpensles, forhales og flyder over af tanker, der burde være overladt til publikum.

Filmens styrke finder man i aksen mellem den planlagte udåd og ungernes modige kamp. Kasper Andersen har ligesom Robert Hansen og Line Kruse (som spiller Hanne) tidligere medvirket i film, og det er - uden man skal lægge for meget i det - et plus for spændingsmomentet: Selvom Frederik er påfaldende kamplysten som femtenårig, så er sympatien lagt behændigt ind i hans vovemod.

Det hele ender som i rigtige eventyr, og manuskriptforfatteren Michael Larsen har gjort Anders Bodelsens romanforlæg en stor ære ved at opdatere halvfjerdsernes anspændte politiske klima til tiden efter murens fald. Rygtet ville vide, at stuntkongen Lasse Spang Olsen havde udført en halvanden times eksplosion i frit, ornamenteret fald. Resultatet er ganske anderledes, en kompetent og underholdende spændingsfilm, der på trods af sin lidt provinsielle psykologi, byder på overraskelser til sidste time - undskyld, sekund.

Brugere

24/06-07Tynd
Dansk action på meget meget lavt niveau. Kan huske at jeg som barn synes den var rigtig god, men jo ældre man bliver og jo flere gange man ser den, bliver det rimelig tydeligt at historien og manuskriftet er alt for tynd.

12/05-06Det' så trist, det' så trist
I Danmark har vi vist vi på internationalt plan, sagtens kan lege med, når der skal laves film. Med "Operation Cobra" lægges dansk film i hænderne på Lasse Spang Olsen, der via. blot denne spillefilm, var tæt på som godt som at skamfere indtrykket af vores nydelige filmland. Når vi herhjemme skyder ved siden af, må det siges at finde sted mere harmeligt en enhver kunne have forudset.

"Operation Cobra" er et terrorist- og gidseldrama, af værste skuffe iøvrigt, der giver os historien om en harmonisk familie, der tages til fange i deres eget hjem. Den ondsindede flok terrorsiter de holdes fanget af, har en bro ikke så fjernt derfra som mål, men det er indenfor familiens hus mure at dramaet udspiller sig.

Da filmen styres af slattent skuespil og en spændingsnerve på størrelse med et s...

10/04-04Styrer
Anonym
Filmen er da herre fed!! og nogle herre gode skuespillere som spiller for godt!!!!!!
Så kan film ikke blive bedre!!
Jeg har desværre ikke set den fra starten, men jeg venter bare på jeg får chancen!!!
Et herre godt manuskript!!

19/06-02Alstrup og intet andet
Anonym
Et helt igennem kedeligt manuskript. Et fremragende bevis på, hvordan man kan misbruge nogle af dansk films bedste barnestjerner gennem tiderne, som f.eks. Line Kruse, Kasper Andersen og Anders Schoubye! Synd, de har lagt navn til det brás! Pinligt og ucharmerende. Skuespillerene har alle kæmpe talenter, men instruktion, og (som sagt) ikke mindst manuskript, lader MEGET tilbage at ønske!

Amalie Alstrup forsøder dog filmen i ca. 1½ minut, med sin vanlige charme, i rollen som klassekammeraten Rikke, og Preben Harris har sjove sekunder som cykelhandler!

Fakta

Medvirkende
Frederik Kasper Andersen
Zak Dejan Cukic
Allan Robert Hansen
Dan Anders Schoubye
Frederiks mor Solbjørg Højfeldt
Hanne Line Kruse
Theresa Lotte Arnsbjerg
Frederiks far Thomas Eje
Dans far Søren Østergaard
Rikke Amalie Ihle Alstrup
Politimand 1 Peter Gantzler
Bag kameraet
Instruktion Lasse Spang Olsen
Produktion Kim Magnusson, Tivi Magnusson
Manuskript Michael Larsen
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Birger Møller Jensen
Musik Frans Bak
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 29.09.1995
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1995
Spilletid 90 min.
Solgte billetter 2.788
Selskab M & M Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...