Sidste Forestilling (The Last Picture Show)

Texas, 1951. Sonny og Duane er i gang med deres sidste år på gymnasiet og bor i en lille støvet provinsby, hvor de spiller fodbold, går i biografen og hænger ud i poolhallen. Duane er kæreste med den smukke er mere velstillede Jacy, mens Sonny med sin fodboldtræners kone Ruth. Da året er omme tager Duane til Vietnam og Jacy på universitetet i Dallas, mens Sonny bliver tilbage og prøver at finde sin rolle i det lille samfund. © Scope

Produktionsår 1971
Genre Drama
Instruktør Peter Bogdanovich
Medvirkende Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ben Johnson
Spilletid 118 min.
Biopremiere 15.09.1972
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
DVD-anmeldelse:

Den sidste forestilling


Peter Bogdanovichs film om den sidste biografforestilling i Anarene, en lille prærieby i 50'ernes Texas, er et autentisk amerikansk mesterværk, som bliver genopdaget fra tid til anden og altid med begejstring.

Filmen bygger på en bog af den dengang ganske unge Larry McMurtry, som siden har fulgt personerne på vej i yderligere to romaner. Flere af 70'er-generationens bedste ansigter slog igennem i kraft af "The Last Picture Show", bl.a. Jeff Bridges og Cybill Shepherd, der sammen med Timothy Bottoms spiller de tre centrale roller som Duane, Jacy og Sonny.

Unge og ældre
Filmen koncentrer sig om byens unge mennesker, der skal til at tage studentereksamen og finde ud af, om de vil blive i Anarene eller prøve lykken andetsteds. De mest indsigtsfulde portrætter skildrer dog forældrenes generation. Ellen Burstyn spiller Lois, som har svært ved at acceptere, at hun deler en elsker med datteren Jacy. Cloris Leachman fik en Oscar for sin rolle som trænerens frustrerede hustru, der indleder et forhold til Sonny, spillet af Timothy Bottoms.

Bottoms er en slags hovedperson. Vi fornemmer, at han er erindringens filter, men det er Duane, Jeff Bridges' karakter, som vi følger frem til en moden alder i de senere romaner, "Texasville" og "Duane's Depressed". Biografejeren Sam The Lion spilles af westernkoryfæet Ben Johnson, der leverer en monumental præstataion som den sidste cowboy i Anarene. Også han fik en Oscar for filmen, der var nomineret til otte Academy Awards og havde fortjent at få de fleste.

Klippet i hovedet
Dens succes er resultatet af en række lykkelige beslutninger, som Bogdanovich intuitivt traf undervejs. Filmens elegiske tone forstærkes af de sort-hvide billeder. I den nyproducerede dokumentar, "The Last Picture Show: A Look Back", som er en af DVD'ens særlige features, fortæller Bogdanovich om den gru, som både fotografen Robert L. Surtees og procenterne følte, fordi han ikke lavede en såkaldt master-optagelse, men scene for scene »klippede filmen i hovedet«, uden at dække sig ind.

Endvidere ser Bridges, Shepherd og Leachman tilbage på arbejdet med "Sidste forestilling". At denne udgave kaldes "The Definitive Director's Cut" skal man ikke lægge så meget i. En enkelt scene mellem Bottoms og Eileen Brennan blev skåret for at få spilletiden ned under to timer. Den var genindsat allerede ved filmens første relancering i 1973.

Sidste nat med kliken
Til slut dør den evnesvage Billy (Sam Bottoms), som altid stod og fejede på hovedgaden foran biografen. Jacy (Shepherd) gør sine første bitre seksuelle erfaringer, og Duane kravler op i bussen for at tage til Korea som soldat. Kun Sonny bliver så længe det varer, men vi fornemmer at byen og dens livsform er døende.

Vi kan heller ikke undgå at føle os hensat til prototypen for alle senere generationsportrætter af "Sidste nat med kliken"-typen. Det er en fremragende film på en god DVD, som godt kunne fortjene at komme ud i region 2.

Januar, 2000

Brugere

07/03-09Dagens anbefaling 1
Det er Malmros + filmisk kvalitet. Og det er en af 70'ernes bedste amerikanske film.

DR2 kl. 23:20

12/05-03"You only need noe"
Anonym
Peter Bogdanovich siger det selv, i en usædvanlig ægte afslutning på DVDens ekstramateriale. "Well, you only need one", et Bogdanoich citat fra en af sine helte Orson Welles.

Idag kender de flest måske mest Bogdanovich som flittig ekspert på DVDer med klassiske Hollywood-film - især Hitchcock. Eller som part i den tragiske Dorothy Stratten-sag - slidret i Bob Fosses "Star 80". Men der var engang, hvor Bogdanovich blev regnet som amerikansk films stor håb. "The Last Picture Show" blev kaldt den vigtigste film af en amerikansk instruktør siden "Citizen Kane". Og filmen fik hele otte Oscar-nomineringer.

Siden gik det galt for Bogdanovich, der forsøgte at imitere sine helte, men trækker man den Hawks-inspirerede "Whats Up, Doc ?" og "Paper Moon" fra, var karrieren ved at være slut. Hel...

Fakta

Medvirkende
Sonny Crawford Timothy Bottoms
Duane Jackson Jeff Bridges
Jacy Farrow Cybill Shepherd
Sam The Lion Ben Johnson
Ruth Popper Cloris Leachman
Lois Farrow Ellen Burstyn
Genevieve Eileen Brennan
Abiline Clu Gulager
Billy Sam Bottoms
Charlene Duggs Sharon Ullrick
Lester Marlow Randy Quaid
Sherif Joe Heathcock
Bag kameraet
Instruktion Peter Bogdanovich
Produktion Stephen J. Friedman
Manuskript Peter Bogdanovich, Larry McMurtry
Fotografi Robert Surtees
Klip Donn Cambern
Scenografi Polly Platt
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 15.09.1972
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1971
Spilletid 118 min.
Solgte billetter 389
Selskab Columbia Pictures, BBS Productions
Priser Oscar 1972, Bedste mandlige birolle
Oscar 1972, Bedste kvindelige birolle
Golden Globes 1972, Bedste mandlige birolle

Se også...