Ali

USA 1964-74. Vi følger den sorte, selvsikre og storsnakkende bokser Cassius Clay, som bliver et forbillede for den sorte del af USA's befolkning under navnet Muhammad Ali. Han konverterer til islam og bliver frataget sin titel som verdensmester i sværvægt, fordi han nægter at gøre militærtjeneste i Vietnam. Alis kamp for at vinde sin titel tilbage kulminerer i Zaire, hvor han kæmper mod George Foreman. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Action, Drama
Instruktør Michael Mann
Medvirkende Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles
Spilletid 158 min.
Biopremiere
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Will Smith

Den charmerende drengede Smith etablerede sig i 1990'erne som en af sit lands mest succesfulde sorte entertainere, først som rapper og siden som tv-stjerne og filmskuespiller. Skuespiller Smith debuterede i sitcom'en 'Rap fyr i L.A.' (1990-96). Serien blev en stor succes, så det var naturligt for Smith at forsøge sig som filmskuespiller. Med h...

Brugere

30/04-04Manden og Myten
Anonym
Biografisk film om bokselegenden Cassius Clay/Muhammad Ali (Smith) og hans liv som professionel bokser igennem en årrække.

Der er ingen tvivl om at instruktør Mann kan skrue en god film sammen, det har han bevidst med fantastiske produktioner som ”Heat” og ”The Insider”. Desværre er hans forsøg på at filmatisere et stykke amerikansk boksehistorie ikke altid videre vellykket, den fungerer ikke optimalt, og den kan absolut ikke hamle op med førnævnte film.

Problemerne er flere, men har først og fremmest noget med historien at gøre. Scene for scene fungerer filmen upåklageligt og står stærkt, men som samlet film er det som om den ikke ved hvad den vil. Scenerne forbindes ikke ordentligt så man får en glidende og sammenhængende fortælling, der ligner en færdig produktion.

Mann ha...

11/01-04Flot lave, men skuffende.
Anonym
har ikke rigtig så meget at sige; går og venter på Michael Manns nye film, så kommer den endelig, viser sig at være ekstremt flot og velspillet (som altid), men ikke noget specielt interessant eller nyt.
Okay film, men den levede ikke op tile mine (meget store) forventninger,

11/01-0495% mesterværk!
Anonym
Legendariske Muhammad Ali får frataget sin VM titel i sværvægt, fordi han nægter at gøre militærtjeneste i Vietnam. Han er i hans livs form, men er det nok for at bekæmpe hele staten, som er mod ham fordi han er militærnægter?

Endelig kom filmen til Danmark og forsinkelsen skyldes blandt andet den kæmpe underskud, som desværre ramte denne vidunderlige film. Publikum holdte sig på lang afstand fra biograferne, og anmelderne var heller ikke overbevist. Men anmelderne plejer som regel ikke påvirke publikum forfærdelig meget, så længe filmen er godt markedsført, og en kendt instruktør står bag den pågældende film. Det der undrer mig mest er, at en instruktør som Michael Mann, som har lavet nogle af tidens måske bedste film indenfor sin genre, blandet andet ”Heat”, og publikum ...

10/01-04Kings
Anonym
En "genindspilning" af dokumentarfilmen When we Were Kings, og alt andet lige er det langt federe at se The Man himself på skærmen end en mere eller mindre velspillende efterligning.

Se originalen.

...

10/01-04bedste boksefilm ever?!?
Anonym
Disse sidste par år har jeg undret mig over, hvorfor Ali ikke kom op i de danske biografer, og da jeg hørte rygter om, at den slet ikke ville blive udsendt i Danmark, kunne jeg da slet ikke forstå det. En Michael Mann film med en velspillende Will Smith. Hvordan kan det ikke blive en succes? Efter at have set den forstår jeg det nok lidt bedre. Ali er en smal film, som det store main-stream publikum ikke vil tage til sig. Det gør den ikke dårlig, men anderledes fra det, jeg havde troet om den.

Jeg har altid været fan af Will Smith, selvom det har været svært med film som Wild Wild West og Men In Black 2. Med Ali slog han fuldstændig benene væk under mig (og nok også en masse anmeldere). Jeg troede ikke han kunne spille bedre end han gjorde i Enemy Of the State, men Ali kommer til at s...

11/09-03Ja...
Anonym
...vigtigt at gøre klart: Will Smith gør det FANTASTISK. Jeg føler bare at Mann lader sig lokke at de mange mennesker omkring Ali, som ville udnytte hans popularitet til deres egne formål. Det kan være at det var intentionen fra starten - i så fald lykkes det.
Jeg havde bare håbet på en mere, tja, bokse agtig film. Jeg foretrækker stadig When We Were Kings, selvom det er en dokumentarfilm.

09/09-03Ali...
Anonym
Opdagede først nu at den ikke er udgivet i DK.
Jeg vil sige at der både er film der har tjent langt færre penge (selvom den gik pænt skidt i US) og også er meget ringere som har fået præmiere.

Ali er et gedigen drama. Mann vælger ikke den nemme løsning med en hurtig boksefilm, men vælger i stedet et over 2½ timer dramatisk film om legenden Cassius Clay i en 10 år periode, fra han første gang bliver verdensmester til "Rumble in the Jungle" i '74.

Skuespillet og instruktionen er første klasses. Will Smith ER Ali, og Jamie Foxx overrasker positivt.
Jeg gi'r Christian ret i at den ikke er lige så gpd som the Insider, og da heller ikke som Heat, men hvis alle istruktører skulle måles efter deres foregående films, er der vist en del som skuffer fælt :)

Hvis man synes den er værd at ...

09/09-03Ingen indtjening
Anonym
Jeg købte den på US dvd i slutningen af 2002, også meget forundret over at der ikke var distribution herhjemme. JEg har ikke det endelige svar men ...
1: Den tjente næsten ingen penge
2: Den kommer ikke engang tæt på The Insider, faktisk var jeg ret skuffet.

08/09-03til das gott
Anonym
filmen er desværre ikke udkommet i danmark endnu, hverken i biffen eller på dvd kode 2

06/09-03Hvorfor?
Anonym
Denne film findes slet ikke i Blockbuster eller andre steder man kan leje film. Jeg kan slet ikke finde filmen, filmen er trods alt udkommet????? Eller hvad?

Jeg vil (eller ville) meget gerne se den, men kan desværre ikke finde den.Fakta

Medvirkende
Muhammad Ali Will Smith
Drew 'Bundini' Brown Jamie Foxx
Howard Cosell Jon Voight
Malcolm X Mario Van Peebles
Angelo Dundee Ron Silver
Howard Bingham Jeffrey Wright
Don King Mykelti Williamson
Sonji Jada Pinkett Smith
Belinda Nona M. Gaye
Veronica Michael Michele
Chauncy Eskridge Joe Morton
Dr. Ferdie Pacheco Paul Rodriguez
Herbert Muhammad Barry Shabaka Henley
Bag kameraet
Instruktion Michael Mann
Produktion Paul Ardaji, Michael Mann, A. Kitman Ho, James Lassiter, Jon Peters
Manuskript Michael Mann, Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, Eric Roth
Fotografi Emmanuel Lubezki
Klip Lynzee Klingman, William Goldenberg, Stephen E. Rivkin
Scenografi John Myhre
Musik Pieter Bourke, Lisa Gerrard
Genrer og relationer
Genre Action, Drama
Undergenre Biografifilm, Sportsfilm
Nøgleord 1960'erne, 1970'erne, Afrika, Bokser, Idol, Muslim, Racisme
Premieredatoer
Dvd 07.01.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 158 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Columbia Pictures
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...