The Mothman - Mørkets budbringer (The Mothman Prophecies)

Virginia, USA. Avisjournalisten John Klein mister sin kone i en trafikulykke, men inden hun dør, når hun at tegne en skabning, der ligner en natsværmer, som ramte bilens forrude. Klein beslutter sig for at efterforske sagen og bliver hurtigt involveret i en række sælsomme hændelser. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Gyser, Science Fiction, Thriller
Instruktør Mark Pellington
Medvirkende Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing
Spilletid 119 min.
Biopremiere 24.05.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Richard Gere

Richard Gere var som barn interesseret i musik og mestrede en række instrumenter. Efter at have læst filosofi forlod han University of Massachusetts for at forsøge sig som skuespiller. Han fik hurtigt en af de større roller i en London-opsætning af "Grease" i 1973, og snart begyndte han også at få filmjobs. Gennembruddet kom med Paul Schraeders "...

Anmeldere

Politiken
"Mark Pellington har en fortid som instruktør af musikvideoer, hvilket 'Mothman' på godt og især ondt bærer præg af."

Berlingske
"...selv om filmen til slut flipper ud i hektisk hysteri og et orgie af effektjagende klipning, er »Mothman« alt i alt så besynderlig, at den bliver hængende i hukommelsen som et lettere tåget irritationsmoment."

Jyllands-Posten
"...en film, hvis enkelte scener er livlige og fascinerende nok, men hvis overordnede intrige er det rene gas."

Information
"...filmens virkelige stjerne er fotografen Fred Murphy, der med skæve vinkler og evigt skiftende kamerapositioner underbygger uhyggen, og følelsen af, at alt er ved at skride."

Ekstra Bladet
"...en film for folk, der savner de gamle afsnit af 'X-Files'.

Kino
"...kræver at man accepterer det uforklarlige univers, men så kan også få sig et godt gys."

Bogart
"Hvad der foregår, finder man aldrig ud af, og det havde ikke gjort så meget, hvis man fik lov at gyse. Det gør man ikke."

Cinemazone
"...en visuelt overbevisende oplevelse; enkelt scener får varmet godt op til gys, men desværre er manuskriptet tynget af en usikkerhed overfor genren..."

Brugere

17/09-05Interessant
Anonym
Intens atmosfære, få gys og nogenlunde skuespil. Alligevel synes jeg filmen fangede mig utrolig godt. Der behøver ikke altid være en forklaring på alting - skåret ud i pap i slutningen af filmen. Filmen lægger helt klart op til at man selv finder en forklaring, eller måske ikke finder en forklaring. Det er dét der gør den interessant. Som det bliver sagt i filmen "Vi ved vi er langt mere avancerede end en kakerlak, men hvordan fortæller vi den det?" Mothman profetierne er større end mennesket. Derfor forstår vi dem ikke, og der er ingen til at forklare os dem.Kameraarbejdet i filmen er suverænt!

NB. Prøv i øvrigt at søge efter Mothman på Google. De begivenheder filmen er baseret på fandt i følge en hel by sted i 1966-1967. Ligeledes har man over hele verden haft de samme syner...

09/01-05Ikke noget mesterværk...
...men trods alt en rimelig god film med en udmærket historie - og gode skuespillerpræstationer... Ikke et "must See" men alligevel absolut et par timer værd.

09/01-05ABSOULT LIGEGYLDIG FILM
Anonym
Købte den for 15 kr i Føtex - efter at have spildt 119 minutter på 2002´s mest ligegyldige film har jeg nu en fin hadegave - men hvem skal mon give den til.....

10/02-04Mølmanden På Spil
Anonym
Advarsel: Spoilers!!!

Journalisten Klein (Gere) mister sin kone, efter et færdselsuheld. Men lige inden sin død omtaler hun et mystisk væsen, som hun så lige inden ulykken. Klein begynder at efterforske sagen og den bringer ham, af uforklarlige veje til en lille amerikansk by, hvor dette mystiske væsen viser sig oftere og oftere.

Instruktør Pellington, der også lavede den foruroligende ”Arlington Road”, står også bag denne okkulte gyserfilm. Historien siges at være bygget på nogle sande begivenheder der fandt sted tilbage i 60’erne, mens filmens historie er rykket frem til nutiden.

Om man kan købe dette, særligt visualiseret som her i filmen, er vel en trossag, men jeg sluger den ikke helt. Det er rigtigt nok at en bro dengang styrtede sammen som man ser til slut i filmen, og ...

29/03-03Møl i hjertet
Anonym
Der er øjeblikke er høj kvalitet i "The Mothman" - desværre er der også en del ringe.

Eftersigende bygget på en ægte historie - hvilket man jo kan tro på eller lade være - fortælles en okkult historie, der på flere måder minder om M.Night Shyamalans "Signs". Det er i høj grad et spørgsmål om tro der her serveres.

Vælger man at tro på at der er tale om en sand historie, har filmen en række svagheder, der ikke er til at komme udenom. Det har den såvidt også, hvis vi taler fiktion, men her er der efter min mening bedre grundlag, for en symbolsk historie. Men folk med okkult interesse vil nok foretække første version - Det gør jeg så ikke.

Historiens mening må være at vi alle har denne "mølmand" inden i os, og at det er spørgsmål om at kunne styre den eller ej.
Gere mister sin smuk...

31/01-03Uhygge og flot filmet
Anonym
Uhyggen breder sig og filmen er samtidig utroligt flot filmet og klippet. Jeg så den på DVD og kan kun tænke mig til hvor god den har været på et store lærred.

Sammenlignet med Donnie Darko som så mange har rost til skyerne så overgår The Mothman Prophecies den langt.

Richard Gere og Will Patton er begge gode.

5 af 6 stjerner og den bedste film jeg har set i 2003!

27/01-03Fed Film
Anonym
Jeg tror ikke at kritikerne har fattet hvad denne
film gik ud på. Den var kanon spændende og
stemningsfuld, flot filmet. Jeg nød hvert minut af den. Skidegod simpelthen

04/01-03Utroværdig...
Anonym
"The Mothman.." er oprindelig tænkt som en psykologisk gyser af flere dimensioner, men hele puslespillet bliver for kompliceret for instruktøren, som fuldstændig mister taget i filmen plot, det er specielt svært af genre bestemme filmen på nogen som helst led.
Instruktør Mark Pellington er direkte fejlvalgt til at løfte denne opgave, som ellers synes at være et yderst interessant plot.
Instruktører som David Finscher (Se7en) ville kunne få så meget mere ud af dette manuskript.

Alt i alt, en yderst spændene grundhistorie som tydeligvis bæger præg af sin under titel, baseret på virkelige begivenheder, uden det egentlig virker på nogen som helst led, tværtimod sidder man ofte under filmen og smiler lidt over de lidt for langt ude drejninger filmen tager, og specielt alle de ubesvaret s...

01/01-03Sand budbringer??????
Anonym
En køretur midt om natten udvikler sig til at blive en mareridt til John Klein og hans kone. Men det er ikke et ganske almindeligt trafikuheld, som sender hans kone på hospitalet. Inden hun dør, blev hun ved med at tale om et rødt og sort væsen med gigantiske vinger. Efter kones død, støder John Klein (Richard Gere) på nogle underlige og mærklige hændelser, hvor samme overnaturlige væsner dukker op. Så er spørgsmålet bare om, om væsnet er en budbringer fra himmel eller helvede? Eller om væsnet er vores skæbne, der fortæller os, hvad der vil ske med os?

Filmen er en sand thriller/gyser, som indholder mørke, mystik og iskold gys. Filmen har en fremragende historie, som mere eller minder kan anvendes på mange måder. Der er mange meninger omkring det her, og det er det, der gør filmen så...

07/06-02Anmelderne har ret
Anonym
Jeg er altså bange for at jeg må give anmelderene ret. Jeg synes også at der mangler noget på den film her. Jeg sidder tilbage med en følelses af, at der mangler udløsning for noget af den uhygger der er bygget op igennem filmen. Uhyggelig, tjaa.. Jeg blev forskrækket flere gange under filmen, men jeg er bestem heller ikke til gys normalt..
Lad mig indrømme.. Jeg fik sgu ikke mareridt af den så så slem kan den altså heller ikke være.Fakta

Medvirkende
John Klein Richard Gere
Connie Parker Laura Linney
Gordon Smallwood Will Patton
Mary Klein Debra Messing
Denise Smallwood Lucinda Jenney
Alexander Leek Alan Bates
Ed Fleischman David Eigenberg
Cyrus Bills Bob Tracey
Reporter fra Washington Post Ron Emanuel
Brian Tom Stoviak
Dr. McElory Yvonne Erickson
Bag kameraet
Instruktion Mark Pellington
Produktion Gary W. Goldstein, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg
Manuskript Richard Hatem
Forlæg John A. Keel
Fotografi Fred Murphy
Klip Brian Berdan
Scenografi Richard Hoover
Musik Jeff Rona, Andy Milburn, Tom Hajdu
Genrer og relationer
Genre Gyser, Science Fiction, Thriller
Premieredatoer
Biograf 24.05.2002
Dvd 15.01.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 10.426
Selskab Medusa Produzione, Screen Gems, Sony Pictures Entertainment

Se også...