Schindlers Liste (Schindler's List)

Oskar Schindler er tjekkisk forretningsmand i begyndelsen af 2. Verdenskrig. De rigtige venner, kvinder og penge, Schindler har det hele. I et forsøg på at forøge formuen benytter han sig af jødernes gratis arbejdskraft på sin fabrik i Polen. Men da nazismens sande væsen og foragt for menneskeliv går op for Schindler, beslutter han at hjælpe så mange jøder som muligt ud af Tyskland. En farlig og dyr mission. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall
Spilletid 197 min.
Biopremiere 04.03.1994
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #84
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Liam Neeson

Høj og stolt som en træstamme, med en stemme som fugtig mos og et par dybe skovsøer som øjne. Nordireren William John Neeson blev et af 1990'ernes bløde sexsymboler i Hollywood med roller i naturdramaet 'Nell' (1994) og højlandsfilmen 'Rob Roy' (1995). Han var nu heller ikke tosset i Sam Raimis afsindige tegneserietornado 'Darkman' (1990), der ga...

Brugere

11/08-14Min yndlings Spielberg-film (fra 18. december 2012):
Min yndlings Spielberg-film? Indtil for ikke særlig lang tid stod Catch Me If You Can som min favoritfilm fra vores allesammens filmonkel Steven. Men så var det, at jeg for første gang fik taget mig sammen til at se Schindler's List, som nu endegyldigt må være den, der står højest på min liste over de bedste af hans film (sammen med ET). Hvilken af hans film der derimod ligger i bunden af listen, må siges at være lidt uklart. Men én ting er sikkert: han ejer ikke begrænsningens kunst i filmen Saving Private Ryan - Der går tiden simpelthen for meget med 'skyd og bang' efter min smag.

17/04-11"farven rød"
stjernespækket film, med skuespiller som Liam Neeson, Ralph Fiennes og Ben Kingsley. vinder af 7 oscars, og instrueret af Steven Spielberg. denne film er et mesterværk og min yndlings film. filmen bliver vist stort set igennem helle filmen i sort hvid, kun få steder er farver. det sort hvide giver filmen det sidste, ved tragiske hændelser. mesterværk!!

24/03-07Spielbergs store drama!
Store følelser, stor historie kombineres med ret blændende skuespil af hovedrollen Neeson. Episk drama om vilje, mod og mere. Ikke Spielbergs bedste dog!

16/02-07Men meget tæt på det patetiske..... 4
Det kan du have ret i KGB, men den er meget tæt på at blive for patetisk til sidst med" I could have saved more" etc. men jo, et mesterværk.

16/02-07Dokumentarisk heltemod!
En nærmest dokumentarisk bekræftelse på et noget så enestående menneske! Det er så smukt, grumt og barskt fortalt, at der ikke er et eneste sekund, hvor den slipper en... Nok Spielbergs aller bedste film (af dem jeg har set)...

25/10-06Spielberg on the run 1
Der er blevet sagt og skrevet meget om denne film, og det meste kan jeg uden forbehold tilmelde mig. Men hvis man kigger på min karakter, så mangler der én stjerne. - Og denne manglende stjerne er Spielberg årsagen til. Han har en tendens til at sætte skyklapperne på sig selv og være en anelse for unuanceret og ensporet.

Det bringer mine tanker tilbage til Oscarfesten i 1997, hvor Roberto Benigni vandt Oscar for sin La Vita é bella, og mens den lille italiener i en glædesrus kravlede over sæderne, så sad Spielberg og rystede på hovedet. - For hvordan i alverden kan man lave en komedie om holocaust?!?!

Spørgsmålet er nærmere om den dystre tågede verden ikke har plantet sig for dybt foran blikket på den ellers så erfarne instruktør, og hermed slører hans evne til at tænke anderledes....

24/10-06Who are you, Moses?
Tilbage, for efterhånden en del år siden, da jeg i sin tid sad på skolebænken som en ung purk, hørte jeg for første gang denne eventyrlige historie. Det var historien om Moses, der på helt utrolig vis, befrier sit folk fra slaveri, og fører dem væk fra den, militært overlegne fjende, og ”hjem” i sikkerhed.
Dengang, tilbage i klasseværelset, lød det hele blot som en god historie. Jeg havde i hvert fald svært ved at tro på det var sandt.
En hel del år senere fandt jeg ud af, at historien rent faktisk havde gentaget sig. Det skete da jeg for få år siden så filmen om Oskar Schindler, Schindlers Liste.
Selv om forskellene på de to historier, er til at få øje på, så ligner de unægtelig hinanden på mange punkter.

Spielberg var allerede i starten af 90’erne, af mange betragtet som en af s...

09/02-06Se den igen og igen.
Anonym
Spielberg har som ingen anden formået at skabe en film som vil runge langt ind i de kommende generationer. Racisme er en grufuld sygdom som kun kan bekæmpes igennem vedvarende oplysninger om sygdommens symptomer og konsekvenser.

19/01-06Uhh... Stærk tobak
Master instruktør Steven Spielberg har lavet dette mesterværk, som virkelig får en til at bide negle, hele filmen igennem.
General Amon (spilles af Ralph Fiennes) Har en så nådesløs karakter overfor jøderne, så at man til sidst i filmen, sluger en stor klump ned i halsen af rædsel.
Sort/hvid som filmen indspilles i, giver en et så godt indblik på filmens rædsel, at det næsten føles som om at man selv er med, og verd gang at nazisternes kugler bliver pløkket igennem jødernes kranier, for man mange ideer om den forfærdelige tid, under jødeudryddelsen.
Fantastisk realistisk film, som at jeg ikke vil give mindre end 6 ud af 6 stjerner til.....

25/04-05Smuk Og Flot
Den er så flot, smuk og sørgelig ægte at man helt går med på den.

Den indholder nogle af de mest stærke scener jeg har set, med mesterligt smukt skuespil, der ses sjældent bedre.

I øvrigt tæller det nok lidt til at den er blevet lavet på en virkelig historie.

Det absolut eneste svagpunkt jeg kan se ved filmen er at den kam måske godt gå hen at blive en smule langtrukken i længden.Fakta

Medvirkende
Oskar Schindler Liam Neeson
Itzhak Stern Ben Kingsley
Amon Goeth Ralph Fiennes
Emilie Schindler Caroline Goodall
Poldek Pfefferberg Jonathan Sagall
Helen Hirsch Embeth Davidtz
Victoria Klonowska Malgoscha Gebel
Wilek Chilowicz Shmulik Levy
Marcel Goldberg Mark Ivanir
Ingrid Béatrice Macola
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Branko Lustig, Gerald R. Molen, Steven Spielberg
Manuskript Steven Zaillian
Forlæg Thomas Keneally
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Allan Starski
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Auschwitz
Premieredatoer
Biograf 04.03.1994
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1993
Spilletid 197 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 218.581
Selskab Universal Pictures, Amblin Entertainment
Priser Oscar 1994, Bedste film
Oscar 1994, Bedste instruktør
Oscar 1994, Bedste adapterede manuskript
Golden Globes 1994, Bedste drama
Golden Globes 1994, Bedste instruktør
Golden Globes 1994, Bedste manuskript

Se også...