Manden uden navn (The Bourne Identity)

En italiensk fiskerbåd samler en mand op fra Middelhavet. Han har hukommelsestab og ingen ejendele, der kan identificere ham. Hans krop er mærket af en række skud og har spor af plastikkirurgi, mens en mikrofilm er indopereret i hans hofte. Det bliver begyndelsen på den identitetsløses mands kamp for at forstå sin egen fortid og for at overleve i det hele taget. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Thriller
Instruktør Doug Liman
Medvirkende Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Brian Cox
Spilletid 119 min.
Biopremiere 13.09.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matt Damon

I slutningen af 1990’erne var Matt Damon Hollywoods nye wonderboy, der så ud til ikke at kunne sætte en fod forkert. I 1996 fik han megen opmærksomhed for sin rolle i 'Det afgørende bevis', hvor han spiller en veteran fra Golfkringen, der er blevet heroinmisbruger. Hans store gennembrud kom med 'Good Will Hunting' (1997), hvis Oscar-belønne...

Anmeldere

Politiken
"...rapt rytmisk tempo i dyb koncentration om intens udførelse af spændingsfilmrutiner..."

Jyllands-Posten
"...en anelse over gennemsnittet og junglerer behændigt med genrens klichéer, så man er godt underholdt, også fordi den type film har en sær arketypisk aura omkring sig..."

Weekendavisen
"...det psykologisk og eksistentielt interessante spørgsmål om tabet og generobringen af en identitet som dræber, som man %u2013 i tilfældet Bourne %u2013 ikke vil være ved, fortaber sig i filmens effektjagende turbulens og glitrende visualitet."

Information
"...fungerer inden for egne fastlagte spændingsrammer glimrende som en ligefrem historie om at befinde sig på bar bund som offer for magtens manipulation."

Ekstra Bladet
"Filmkonceptet er håndfast rigget til efter det unge publikum..."

B.T.
"I den nye film er man ofte af ren og skær kedsomhed henvist til at dvæle ved den fornemme lydside, der blot burde være anonym smøreolie i en spændingsfilm."

Cinemazone
"...underholdningsværdien er konstant og manuskriptet behandler klichéerne med så stor behændighed, at den ubekymret kan indtage pladsen som genrens nye, tidstypiske duks."

Brugere

21/09-14Vi svinger stadig
Jeg tænkte, det var på tide at få genopfrisket Bourne-filmene. I mine unge år var de nogle gode filmiske kammerater for mig, og jeg fik pludselig dårlig samvittighed, da det slog mig, jeg havde forsømt dem i årevis.

Det var så første akt, og jeg kan lettet konstatere, at tingene heldigvis er, som da vi slap hinanden. Paul Greengrass er jo synonymt med Bourne-universet i dag, men mange glemmer, at det hele startede med amerikanske Doug Liman. Og at det var et hjertebarn for ham (han havde forsøgt at sikre rettighederne til bogen, siden han læste den som knøs).

Og cadeau til Liman for at puste nyt liv i agent- og spionfilmen i en tid, hvor genren var i identitetskrise (ja, ironien er slående). Selv galionsfiguren, 007, var kommet ud på dybt vand med Brosnan-æraen, der her var gået in...

23/09-07Identitetsjagtens begyndelse
En ung medtaget og bevidstløs mand samles op på en lille fiskerbåd i et rasende uvejr, og startskudet til en af de bedste agentserie er gået. I Matt Damons kyndige skikkelse fødes Jason Bourne, som nu igennem tre film har jaget sin identitets oprindelse. Limans Bourne Identity er en sublim spændingsfilm, som uden de helt store armbevægelser er yderst medrivende og knaldspændende.

Publikum er næsten lige så uvidende som Bourne selv igennem hele filmen og heri ligger en del af filmens styrke. Vi føler virkelig med den forvirrende Bourne og vi jubler i takt med, at han finder sine gamle agentdyder frem.

Den sammenbidte Bourne personlige mission giver filmen et nærværd, som ligger milevidt fra kollegaerne Bond og Hunts universer. Scenen er langt mere realitiske sat, og personen Bourne...

17/04-07'Agent Amnesia'
Showet starter på en udelandsk fiskerbåd midt ude på det åbne, blå hav. Her får dens besætning øje på en tilsyneladende omkommet mand, der med ryggen mod himlen, sejler rundt i havet. Fiskerne hiver ham op derfra, og begynder straks at undersøge liget nærmere. Lægen på fiskekutteren kan hurtigt konstatere, at der er tale om mord, da adskillige kugler sidder plantet i mandens ryg. Han (lægen) fjerner dem sikkert, hvorefter den ukendte mand pludseligt vågner for at konstatere, at han ikke husker noget fra hverken skudepisoden, eller i det hele taget fra hans liv.

Og herfra påbegynder Jason Bourne jagten efter sin sande identitet. En jagt, der kunne have været langt mere interessant, end det ordinære 'agent-sjov', det desværre går hen og bliver. Spørgsmålet om Bournes identitet er et fo...

23/09-06The Bourne identity
The bourne identity er en af den slags film, der bare bliver bedre og bedre, for hver gang man ser den.

Den har et eller andet specielt over sig, som ingen andre film inden for den genre har. For det første spiller Matt Damon rollen som lejemorder med hukommelsestab helt fantatisk, jeg havde ikke rigtig set noget med ham før, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente, men jeg blev positivt overrasket.

Desuden er Bourne ti gange bedre end Bond, Hunt og xxx.


Efterfølges af The Bourne Supremacy.

23/09-05Extended Explosive Edition.
Fornøjelig agent/actionfilm af den mere begavede og gennemtænkte slags. Søgen efter identitet som tema og omdrejningspunkt, er en af de ting der gør filmen så medrivende og menneskelig - man kan sætte sig ind i Bournes sko. Damon er superb i hovedrollen og vil i høj grad blive ikonisk a la filmhelte som Indy, MacClane etc. Der bydes ligeledes på fine mængder af spænding og veludført og varieret action. Slutningen er anelse konventionel, men ellers er det squ mere end godkendt håndværk. Fremragende start på en serie.

01/02-05OK
Jeg har ikke set originalen, men den her film formår i hvert fald at bevæge sig lidt udover de vante hollywoodrammer!
Det er en spændende og actionfyldt historie, og det at den rent faktisk foregår i europa, og skuespillerne taler deres rigtige sprog, det er et kæmpe plus!
Og så er tysk films bedste skuespiller Franka Potente medvirkende, hurra for det!

05/01-05Jesper
Hørt!

Swingers er en af mine yndlingsfilm (Vince Vaughn er i topform) og Go! er også en fed film. Lyt til Jesper, Scope. Manden ved hvad han snakker om. :o)

05/01-05- Damon i skudlinien -
Den ellers "pæne" Matt Damon får her sin ilddåb som actionmand, og ligesom filmen i sig selv er det med et forbavsende godt resultat.

”The Bourne Identity” er et særdeles kærkomment frisk pust til agentfilmen, nu hvor James Bond-filmene er mere idéforladte end nogensinde før. Her er der fokus på handling og stemning, frem for babes og lir, og instruktør Doug Liman kan således føje en velsmurt actionthriller til CV'et.

Den romantiske afslutning kunne man godt være foruden, men ikke desto mindre er dette velproduceret og absolut seværdig underholdning. 4 fuldt fortjente stjerner.

05/01-05Det mener i ikke det der...
Matt Damon som agent, det er da dømt til at mislykkedes? Ej ikke helt, kampscenerne er da okay, uden at være prangende. Plottet er da meget godt fundet på, men har ikke den der gennemslags kraft der gør at man bliver vildt overrasket. Hvis man endelig skal se en agent-film så se mission: impossible, meget mere underholdning og med et ligeså godt plot. Udover det jeg har nævnt om den omtalte film, kan det nævnes at den er rimelig kedelig, men det er ikke med "vilje" dvs. de konstant mørke billeder får en til at døse lidt hen, plus at hver gang man får noget nyt at vide, tager det en evighed at komme videre med det næste. 6 stjerner for denne film, det er ikke jeres alvor...

01/12-04Liman kan...
Anonym
Swingers er for fed. Bare Jon Favreau's "telefonsvarer scene" er GULD vaerd.....Go foelger med og Bourne synes jeg er en af de bedste agentserier laenge! Mr & Mrs Smith kommer...men har et meget daarligt buzz. Jeg har umiddelbart svaert ved at tro at Liman har jokket voldsomt i spinaten, men det kan ske for de bedste. Alexander popper op i mit indre oeje...Fakta

Medvirkende
Jason Bourne Matt Damon
Marie Helena Kreutz Franka Potente
Conklin Chris Cooper
Ward Abbott Brian Cox
'Professoren' Clive Owen
Danny Zorn Gabriel Mann
Nicolette 'Nicky' Parsons Julia Stiles
Wombosi Adewale Akinnuoye-Agbaje
CIA-tekniker Walton Goggins
CIA-tekniker Josh Hamilton
Bag kameraet
Instruktion Doug Liman
Produktion Richard N. Gladstein, Patrick Crowley, Doug Liman
Manuskript W. Blake Herron, Tony Gilroy
Forlæg Robert Ludlum
Fotografi Oliver Wood
Klip Saar Klein
Scenografi Dan Weil
Musik John Powell
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Baseret på roman, Falsk identitet, Genindspilning, Hukommelsestab, Remake
Relaterede film Bourneduellen, Manden uden navn, The Bourne Ultimatum, Jason Bourne, The Bourne Legacy
Premieredatoer
Biograf 13.09.2002
Dvd 06.10.2004
Øvrige oplysninger
Land USA, Tjekkiet
Produktionsår 2002
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 101.734
Selskab Universal Pictures, Stillking, Hypnotic
Biodistributør United International Pictures

Se også...