Solaris

Psykologen Chris Kelvin bliver sendt til en rumstation, der er i kredsløb omkring planeten Solaris. Da han ankommer, bliver han overmandet af denne unikke verdens mysterier. Han opdager, at en leder af ekspeditionen er død. Samtidig plages han af en erotisk besættelse af en person, som han troede, han havde lagt bag sig, da han forlod jorden. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Drama, Science Fiction
Instruktør Steven Soderbergh
Medvirkende George Clooney, Natascha McElhone, Viola Davis, Jeremy Davies
Spilletid 99 min.
Biopremiere 27.06.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Natascha McElhone

Den storøjede englænderinde Natascha McElhone har kunne nydes i "At overleve Picasso" (1996) som den egocentriske malers unge kone, samt i ”The Truman Show” (1998), hvor hun var genstanden for Jim Carreys varme følelser. McElhone, født Taylor, er gift med en plastikkirurg og har en kat, der hedder "Soup".

Anmeldere

Politiken
"Trods al modig hensigt skrumper eksistensens dybe tvivl lige så stille til en sympatisk collegelektion i filosofi & poesi."

Berlingske
"Men i sin helhed er 'Solaris' svær at beundre, for den krummer sig hermetisk om sig selv og inviterer ikke sit publikum indenfor."

Weekendavisen
"Slet ikke en bleg kopi af Tarkovskij, men en fuldbåren nytolkning af et af genrens vigtigste værker."

Ekstra Bladet
"Tankevækkende film uden nemme løsninger er bestemt ikke hverdagskost. Slet ikke fra Hollywood."

B.T.
"Det går ret godt den første time - hvor ens forundring pirres. Men det slutter i klamt føleri."

Filmland
"George Clooney viser nye sider af sit talent som Chris Kelvin - og Natasha McElhone som konen Rheya er faktisk endnu mere overbevisende. Til gengæld er det småt med lyspunkter hos birollerne, der aldrig opnår at blive andet end skabeloner."

Cinemazone
"Billederne suppleres af Soderberghs faste komponist Cliff Martinez' vidunderligt drømmeagtige og til tider lidt uhyggelige elektroniske musik.2

Brugere

02/09-07Ikke efter bogen men....
Jeg så først denne film for nogle år tilbage, og blev slået af det rolige tempo, som er så atypisk for amerikanske film. Den flotte og til tider minimalistiske filmatisering og ikke mindst den hypnotiserende musik. Jeg synes denne film har mere til fælles med 2001 end Sunshine har (som den ellers er blevet gjort til) Ja det er en eftertænksom film, hvor alt ikke bliver serveret for beskueren. Jeg har senere læst bogen. Der jo som bøger er indeholder flere forklaringer på hvad Solaris er. Og det er nok det der trækker lidt nede på den amerikanske udgave... slutningen. Den falder til jorden, når resten af filmen er båret op at mystik og virkelighed contra drømme.

Den orginale film fra 1972, har jeg set men husker den meget svagt.

04/07-06Tænksom Sci-fi
Solaris var langt fra den af Steven Soderberghs film, der tiltrak sig størst opmærksomhed, da den amerikanske instruktør med en række stærke film i slutningen af 1990’erne og starten det nye årtusinde blev tiljublet af såvel publikum som kritikere. Fortjent? Måske. For Soderberghs genindspilning af Andrei Tarkovskys science-fiction film fra 1972 er ikke en af hans største film. Til gengæld hører den på mange måder til blandt nogle af hans mest ambitiøse film.

Legekammeraten George Clooney har hovedrollen som psykologen Chris Kelvin, der sendes til en rumstation, hvis beboere er i færd med at undersøge planeten Solaris. Men der sker bizarre og skræmmende ting omkring Solaris. Psykologen finder selv ud hvad, da hans afdøde hustru Rheya (Natascha McElhone) pludselig befinder sig ombord ...

12/11-04Dårlig film
Anonym
Jeg elsker normalt Sci fi, men denne film er ekstrem kedelig og langt fra hvad jeg forbinder med en god Sci fi film. Jeg blev simpelt nød til at spole flere steder i filmen hvis jeg skulle komme igennem den. Eksperiterende film kan være fint, men dette er bestemt ikke et vellykket af slagsen.

Spild af din tid og penge.

12/11-04Resurrection time!
Anonym
Filmen starter ellers lovende og de første par minutter er ret spændende, men det er ligesom om det hele løber ud i sandet. Det er åbenbart blevet meget populært at pakke en film i et mystisk look, som jeg desværre ikke giver meget for. Jeg har bestemt intet imod, at man tag' sig god tid til at fortælle en dyb historie om et eller andet, men hvorfor skal vi igennem en hel masse mystiske nonsense?? Måske er det bare mig der ikke har tålmodighed med sådanne film, men som jeg sagde tidligere, så har jeg intet imod en langsommelig handling, som der er i "Solaris". Det skal bare ikke være så fordrejet.

Filmen er stemningsfyldt, foregår kun i få lokaler ude i rummet, men det er desværre kun i starten af filmen man bliver grebet at stemningen. Ellers er filmen holdt i lyse farver, som giver...

28/09-03På Grænsen Til Det Ukendte
Anonym
Psykolog (Clooney) sendes til rumstation for at tilse besætningen, men begynder at se ting, der får ham til at tvivle på sin egen tro.

Ud af Stanislaw Lem’s berømte roman (som jeg indrømmet ikke har læst) har Soderbergh lavet en stille og eftertænksom smuk sci-fic film, uden bulder og brag og uden vilde effekter, selv om dem der er, da er fint lavet, den foregår jo trods alt i rummet.

Handlingen er tungsindig og skrider kun langsomt frem, og indrømmet indimellem lidt for langsomt. Men da det er en eksistentiel film lavet for at fremkalde filosofiske tanker om religion, sjæleliv og livet som helhed, er det vel måden at gøre det på i en sci-fic film (Kubrick gjorde jo det samme med “2001”). Langt hen af vejen lykkes det også filmen elegant at få os til at tænke over, hvad livet er ...

23/08-03så flot
Anonym
Så smukt filmet (af Steven Soderbergh selv), så smukt komponeret, og så uforudsigelig, at det næsten gør ondt. S.S. er en meget alsidig herre, og tak for det. I sci-fi genren klarer han sig også godt, at dømme ud af solaris.
Det mest overrumplende i denne film er dog klippestilen. Den uhyre enkle criss-cross mellem scenerne på jorden og i rumskibet alene er hele filmen værd, og viser hvor original Soderbergh er. Jeg har kun set den slags klipning i en film foruden denne, og det var i Soderberghs egen The Limey.
Jeg kan ikke lide science fiction-film. Men jeg kan godt lide Solaris. En herligt overraskende og (meget sjældent set) filosofisk sci-fi film, der ikke gør det let for tilskueren. Skuespillerne (der allesammen gør et godt stykke arbejde) er ligeså forvirrede som vi er...
Tak S...

16/08-03Rigtig spændende film
Anonym
Gode billeder og fantastisk musik og rigtig meget at tænke over.. Denne film er nok mest for folk der kan lide lidt anderledes film hvor der er mulighed for selv at tænke over livets mysterium.

10/07-03Solaris.
Anonym
En meget stille og nervepirrende film.
Der stille formår at trænge sig ind til publikum med sin mærkværdige historie, fantastiske billeder, og det mystiske musik.
Det er klart kærlighed der er den største indgrediens til filmen, og man skal være lidt tålmodig for at kunne se det dybe og smukke ved den. Men så er der tilgendgæld også noget for alle pengene. Mystik, gåder, uhygge, og kærlighed.
Dette er klart en af Stevens bedre film, der har gode skuespilpræstationer med sig. Og de sveddryppende intense øjeblikke gør det bare bedre.

Alt i alt: en smuk og intens film, man bare bliver nødt til at se!

04/07-03Solaris
Anonym
"Solaris" er en smuk og ganske fascinerende film. Solaris er en planet, men tilsyneladende også en slags levende - guddommeligt? - væsen med en uforklarlig evne til helt konkret at legemliggøre gæstende astronauters erindringer og længsler.
"Solaris" blev opfundet af forfatteren Stanislaw Lem, hvis roman "Solaris" i 1972 blev filmatiseret af russiske instruktør Andrej Tarkovskij. Resultatet blev en tre timer lang, dybt uudgrundelig metafysisk film. Jeg synes at Steven Soderbergh med "Solaris" har lavet en af sine bedste film. Sammen med "Out of Sight, Sex, Lies and Videotapes" og "Traffic". Er han om nogen, en af vor tids mest alsidige filmmagere. Som spænder fra film som "Solaris" og "Schizopolis" til mainstream "Erin Brockovich" og "Ocean's Eleven". Tillige er Soderbergh en fremragend...

02/06-03Ikke helt som de andre...
Anonym
Efter at have set den var jeg meget i tvivel om hvad jeg egentlig havde set....?
Det var værken en specielt god eller dårlig oplevelse, bare anderledes. Der er en del laaange, stille scener og en del hvor der spoles frem og tilbage i tiden. Man ikke rigtig kan følge med, og filmen får efterhånden et meget syrealistisk præg der aldrig bliver fulgt op af en forklaring på hvad der er virkelighed og hvad der er fantasi.
Selvom jeg ikke er den store Cloony-fan synes jeg alligevel han skal have credit for denne helt udemærkede præstation!
Hvis man en dag får lyst til noget gennemført anderledes end det endeløst forudsigelige sæbe-opera-agtige pladder der til tider bliver smidt i hovedet på os, kan Solaris varmt anbefales!

Jeg har givet den 4, hovedsageligt p.g.a. dens originalitet og fra...Fakta

Medvirkende
Chris Kelvin George Clooney
Rheya Kelvin Natascha McElhone
Gordon Viola Davis
Snow Jeremy Davies
Gibarian Ulrich Tukur
DBA-udsending John Cho
DBA-udsending Morgan Rusler
Gibarians søn Shane Skelton
Fru Gibarian Donna Kimball
Bag kameraet
Instruktion Steven Soderbergh
Produktion James Cameron, Jon Landau, Rae Sanchini
Manuskript Steven Soderbergh
Forlæg Stanislaw Lem
Fotografi Steven Soderbergh
Klip Steven Soderbergh
Scenografi Philip Messina
Musik Cliff Martinez
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction
Undergenre Romance
Nøgleord Det ydre rum, Erindring, Kærlighed, Psykiater, Selvmord
Premieredatoer
Biograf 27.06.2003
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 99 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab 20th Century Fox, USA Films, Lightstorm Entertainment, Section Eight Ltd.
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...