Tarzan (Tarzan)

Tarzan er godt klar over, at han ikke er helt ligesom sin abefamilie, men der skal en ung dame til, før det går op for ham, hvad det i virkeligheden betyder. Jane Porter er kommet til junglen for at udforske gorillaernes liv. Hun har storvildtjægeren Clayton med. Og hans planer går i en anden retning end blot at se på aberne. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Adventure
Instruktør Chris Buck, Kevin Lima
Medvirkende Nikolaj Lie Kaas, Meike Bahnsen, Sidse Babett Knudsen, Birgitte Raaberg
Spilletid 89 min.
Biopremiere 12.11.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsen slog igennem som filmskuespiller i Jonas Elmers improvisationskomedie 'Let's Get Lost' (1997) og blev verdensstjerne i Danmark med Susanne Biers giganthit 'Den Eneste Ene' (1999). I mellem kunne man glæde sig over hende i en lille birolle som tankpasseren Julie i Wikke og Rasmussens løjerlige Shakespeare-opkog 'Motello' (199...

Anmeldere

Scope
Citizen Tarzan

Disneys version af Tarzan-fortællingen har fået så meget foromtale, at man skulle tro, det var "Citizen Kane", der var blevet genindspillet af en af nutidens store filmskabere. Det kan tegnefilmen slet ikke leve op til. Til gengæld er jungleeventyret god, gedigen familieunderholdning, og med Disneys talent for markedsføring, skal løjerne nok fortsætte henover efterårets Happy Meals direkte ind i pakkekalenderne og ind under juletræet.

"Bang, bang, bang, gnuer overalt" braldrer storvildtjægeren Clayton, mens han skyder umotiveret rundt i luften og underholder om jagt i Afrika på vej ind i junglen. Han er netop gået i land med professor Porter og professorens datter, Jane, der sammen vil udforske gorillaernes liv.

Bragene fra Claytons gevær pirrer Tarzans nysgerrighed. Han har ellers nok at se til. I endnu et forsøg på at vinde sin plejefar Kerchaks kærlighed og respekt kæmper han mod den onde leopard, Sabor. Men bragene fra storvildtjægerens skud vækker den unge mands nysgerrighed. Og i stedet for at følge sin fars råd om at komme væk og i sikkerhed, opsøger han de nye lyde, der drøner over junglen.

Jane, Porter og Clayton kommer til at vende op og ned på Tarzans liv. Han har tilbragt sin barn- og ungdom med sine venner gorillaen Terk og elefanten Tantor. Og især med at forsøge at komme ind i varmen hos sin papfar. En meget svær opgave, når man ikke er født gorilla og derfor er temmelig klodset - i hvert fald til at starte med.

Darwin ifølge Disney

Historien om Tarzan har altid leget med naturvidenskaben. Kan man virkelig blive opdraget af en abe? Hvis man kan det, bliver man så virkelig klogere end en abe, fordi man er menneske? Edgar Rice Burroughs roman om Tarzan er søsat i Darwins dønninger, og Disneys film lægger sig forbavsende tæt op ad romanen, selv om slutningen i vanlig stil er ændret og gjort børnepsykologisk korrekt.

Det er en ganske urealistisk fortælling, simpelthen fordi Tarzan er et menneske. Men det er knap så væsentligt. Det, der er mest interessant ved at se "Tarzan" i dag, er det faktum, at menneskets natur og udvikling slet ikke er en færdig diskussion. Tarzan bliver abernes konge, fordi han forener det bedste ved dyr og menneske. De nedarvede gener for næstekærlighed og musketérdyder konkurrerer med livet blandt de vilde aber. Tarzan kan for eksempel ikke få sig selv til at slå den onde storvildtjæger ihjel, da chancen byder sig. Jægeren truer ellers med at udrydde hele hans familie.

Junglebyen

Tarzan giver opvisning i, hvordan man kommer omkring i lianerne - skovens grønne transportmiddel. Det er især disse actionscener, der underholder i filmen. Man får indtryk af en storbystemning, når han nærmest skater i tophastighed gennem urskovens ruiner af gamle træer og frodige vækster. Om det var det, Burroughs efterlyste i 1936, da han ønskede sig en Disney-filmatisering af sin romanfigur, er svært at sige. Men det virker, selv om helheden er så velsmurt, at det begynder at kede. Også abernes maltraktering af forskernes lejr, mens de stykker et musiknummer sammen, er dog vældig skæg.

På falderebet kan man så glæde sig over, at man foruden at komme i biffen, endelig kan kyle sit Mulankrus i skralderen og pakke Pocahontaskjolen væk. For nu kommer Tarzan i underbukser med Jane og helt nye forsyninger.

Brugere

20/08-05Mere vand end land
Der er ikke taget særligt meget hensyn til underholdningsverdíen, når den når en hvis grænse, og det bliver for meget.

13/01-05god
så kort kan det siges.. God!

22/12-04Junglepoter er et menneske.
Anonym
Rar disneyfilm..men måske LIDT for fantastisk, at det er for meget...! Men ellers god.

28/03-03Aaaaaahuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Anonym
Menneskebarn vokser op hos gorillaer, får navnet Tarzan, og bliver en del af flokken, men kan alligevel ikke undgå at føle sig anderledes. Ved ankomsten af hvide mennesker til junglen, opdager Tarzan sandheden bag sin eksistens. Han føler sig splittet, men vælger alligevel gorillaernes side, da ikke alle de hvide har reelle hensigter. Samtidig forelsker han sig i den unge kvinde Jane.

Smuk og rimelig nuanceret fortælling om det at være anderledes. Det er skøn og morsom underholdning og et dejligt og hæsblæsende eventyr, med en god kærlighedshistorie. Personkarakteristikken er fin og med psykologisk dybde.

Der er få kritikpunkter. Det ene er tegninger, der måske nok er både flotte og gennemførte, men alligevel kunne have været bedre føler mig, og så irriterer det mig, at figurerne...

Fakta

Medvirkende
Voksne Tarzan (stemme) Nikolaj Lie Kaas
Jane (stemme) Meike Bahnsen
Terkina (stemme) Sidse Babett Knudsen
Kala (stemme) Birgitte Raaberg
Professor Porter (stemme) Paul Hüttel
Clayton (stemme) Jørn Gottlieb
Kerchak (stemme) Dick Kaysø
Tantor (stemme) Amin Jensen
Unge Tarzan (stemme) Rasmus Albeck
Bag kameraet
Instruktion Chris Buck, Kevin Lima
Produktion Bonnie Arnold
Manuskript Tab Murphy, Bob Tzudiker, Noni White
Klip Gregory Perler
Musik Phil Collins, Mark Mancina
Genrer og relationer
Genre Adventure
Undergenre Animation, Junglefilm
Nøgleord Baseret på roman, Disney, Disneyfilm, Identitetskrise, Jungle, Tarzan
Premieredatoer
Biograf 12.11.1999
Dvd 23.08.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Dansk
Produktionsår 1999
Spilletid 89 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 23.537
Selskab Walt Disney Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...