28 dage senere (28 days later ...)

Da dyreværnsaktivister befrier en flok chimpanser fra et britisk laboratorium, spredes et meget farligt virus. Alle smittede mennesker og dyr kommer i en permanent blodrus. Da Jim 28 dage senere vågner op på et hospital, ligger London i ruiner. Sammen med en lille gruppe, der også har undgået viruset, forsøger han at nå i sikkerhed i en tidligere militærlejr. Det bliver en alt andet end fredelig tur. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Gyser, Science Fiction
Instruktør Danny Boyle
Medvirkende Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston
Spilletid 112 min.
Biopremiere 28.02.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Danny Boyle

(INSTRUKTØR)
Den engelske Danny Boyle begyndte sin karriere i teaterverdenen. Efter et par tv-produktioner, blandt andet med afsnit af krimiserien 'Inspector Morse', debuterede Boyle som spillefilmsinstruktør med den sorte thriller-komedie 'Mord mellem venner' (1994), der blev et kæmpe kult-hit. Det var dog ingenting sammenlignet med 'Trainspotting' (1996...

Anmeldere

Politiken
"Denne gang har Boyle arbejdet sammen med forfatteren bag 'The Beach', Alex Garland, der har skrevet manuskriptet til '28 dage senere'. Det er et lovende samarbejde og filmens første del lever fuldt op til det."

Berlingske
"Solid tømmermandsunderholdning til en DVD-søndag derhjemme, bestemt, men ikke voldsomt meget at gå i biografen for."

Jyllands-Posten
"Det er en harsk civilisationskritik, der her bydes på, men man er djævelsk fascineret af historien hele vejen igennem..."

Weekendavisen
"Uafrystelig er ikke ordet. Tankevækkende ville være en kliche. Men hård, mørk og skræmmende realistisk?"

Ekstra Bladet
"En usædvanlig hæslig gyser, som fastholder en i pinefuld spænding i 1½ time."

B.T.
"At de fleste roller spilles af delvis ukendte folk, hjælper os til at købe katastrofen fuldstændig. Så meget, at man ofte hopper i biografsædet af skræk og hepper på de overlevende af et rent hjerte."

Filmland
"Desværre tager filmen efter den første time en irriterende drejning. For så skal der Rambo-style action indover..."

Cinemazone
"Filmens gys er glimtvis effektive, men det bliver aldrig en historie man stadig er bange for, når den er slut."

Brugere

17/01-09*Flash**Flash**Skrig* *flash* osv. 2
En af mine absolutte yndlingsfilm er Sunshine produceret af det samme team, der lavede denne her. Og hold da kæft hvor blev jeg skuffet.

Jeg har set I Am Legend før jeg så den her, og efter min mening er dét da en langt mere gennemført film om præcist samme tema end det her splatternummer - der dog er psykologisk på mange måder.

Indrømmet - jeg hader splatterfilm, men jeg havde nu troet, at den talentfulde Danny Boyle havde tilføjet noget ægte kvalitet. Filmen fløjtede i et lynende tempo fremad med flash, råb og en masse skrig for virkeligt at gøre publikum bange. Det virkede bare ikke på mig. Jeg fik tværtimod kvalmefornemmelser, og filmen sad fast i min hukommelse meget længe, der konstant gav mig kvalmefornemmelser og skidt humør.

Hvis dét at "manipulere" med publikums sind ...

04/01-08Fremragende
Mit råd til alle, der planlægger at gå i biografen og se "I Am Legend": LAD VÆRE, køb hellere denne film på dvd til mindre penge end det koster at købe en biografbillet, for "28 Days Later" er i sandhed en langt bedre film end "I Am Legend". Lad være med at gå i biografen, du snyder dig selv for en langt bedre filmoplevelse.

19/09-07// Aldrig har dommedag været skønnere at se på! // 2
Efter utallige gensyn, fik jeg lige lyst til at gense Danny Boyle's glimrende dommerdagsprofeci "28 days later" igen. Hans stil og filmrytme følger meget hans andre film, lige fra Trainspotting til Sunshine, og det er både smukt og tankevækkende at se på.

OBS: KAN FOREKOMME SPOILERS!

Filmen starter 'in medias res' med en række forstyrrende billeder, som viser menneskets grimme side - der vises billeder fra krige, voldsomme optog og afbrændinger, hooligans, religiøse fanatikere osv. Chokket og den ubehagelige smag i munden forstærkes, når kameraet zoomer ud, og man ser at en forsøgsabe, lænket fast i sit bur, er tvunget til at se på disse billeder. Laboratoriet indbrydes af nogle desperate dyreaktivister, som vil redde alle de andre aber, som også befinder sig i laboratoriet. Alt ...

10/04-07Hvornår lærer dyreaktivisterne at holde nallerne for sig selv... 8
Danny Boyle har med sin fremragende 28 days later skabt en zombiefilm i næsten dokumentarisk stil. Rammerne er noget nær så realistiske, som de kan blive genren taget i betragtning, og dette gør 28 days later til en af de mest skræmmende zombiefilm til dato.

Filmen lægger hårdt ud med en brutal og eminent scene, hvor årsagen til en efterfølgende altødelæggende epidemi bliver fortalt kort, kontant og brutalt, og hvor filmens underlæggende tema om menneskelig civilisation og aggression slås an. Derefter stilles tiden 28 dage frem og filmens egentlig hovedperson Jim kastes intetanende ud i hans værste mararidt. Zombier - eller inficerede - har lagt London og det meste af England totalt øde (hvorvidt det gælder hele verden forbliver uklart filmen igennem) og en overlevelseskamp med få and...

02/08-06₪ Et frisk pust... ₪ 4
Anonym
…I en genre der desværre er uddød. 28 Dage Senere er mere end en god zombiefilm, det er derimod en fremragende og smuk lav budget film man ikke kan "mærke" er lavbudget.

Jim vågner op fra at ligge i koma på et tomt hospital. Han har ironisk nok overlevet en mindre påkørsel, fra da han var cykelbud. Jim begynder langsomt, at blive mere og mere forvirret over det totalt tomme og smadrede hospital. Men det er først for alvor at forvirrelsen begynder da han kommer ud i et helt tomt London. Her skal det lige siges at jeg ikke fatter en brik af hvordan de har lavet denne her scene, da Jim går rundt på Londons helt store gader, og der ikke er et øje at se. Han finder en gruppe overlevende, der sammen prøver at undgå at blive smidtet af de klamme og uhyggelige zombier.

Mine forventninger v...

03/10-05Well..
Anonym
Jeg har set filmen et par gange. Første gang jeg så den, var den okay skræmmende. Hmm, jeg så den så igen og igen, og nok en gang mere, etc.

Well, der fandt jeg ud af nogle ret så urealistiske ting, m.m. Well, så derfor sank den lidt på skalaen.

:s

01/09-05Rigtig god, og spændende film
Filmen er rigtig god, og spændende. Og man får da også nogle "gode" shok ind imellem.
Men undrer mig lidt over slutningen. Hvorfor holder han ikke sammen med de andre, som er bevæbnede og det hele. Syntes at hovedpersonen er en idiot, i hvert falt i slutningen af filmen.

11/06-05Halooo?!
Anonym
Hvad fanden er det for en omgang lort!?

Var det manden, der lavede den glimrende Trainspotting?

Men, for at til sidst at komme med en positiv bemærkning: Christopher Eccleston og Brendan Gleeson er rigtig gode.

Kan ikke anbefales.

08/06-05Fremragende epedimigyser 9
Jim vågner op på et hospital 28 dage efter en mystisk galskabs-virus har hærget England...Han står op og går ud på gaden til et helt tomt London...Filmens visuelle højdepunkt og uhyggeligste scene

Efter et særdeles uhygeligt møde med nogle af de inficerede (de er totalt blottet for følelse og viser kun vrede og har kun interesse for at smitte dig) finder Jim dog hurtigt ud af at han ikke er den eneste overlevende...Han finder sammen med en anden gruppe overlevende og sætter kurs mod Manchester efter et mystisk opkald om at svaret mod infektionen findes der

Danny Boyle der tidligere har brillieret med Trainspotting og Shallow Grave har i denne film lånt det bedste fra Romeros zombieunivers og har skabt en uhyggelig og vedkommende film

Det der slog mig allerførst ved filmen var de...

31/03-05Rage! 8
28 dage senere burde have et langt bedre ry end den har. Efter min mening er det en effektiv horrorfilm. Den er underholdende og uhyggelig, samtidig med at den er fantastisk veludført af instruktøren Danny Boyle.

28 dage senere tager stor inspiration fra både George Romeros klassiske zombie-trilogi og Richard Mathesons roman I Am Legend.
Især på det historiemæssige er der store lighedspunkter.
De har stort set et identisk fundament og lignende rammer.
Der skildres et samfund i opløsning, en verden i kaos, som følge af at menneskeheden på den ene eller anden måde har spillet fallit.
I ovennnævnte er der "uhyrer" der er blottet for fornuft og menneskelighed og disse kaster sig frådende over de få overlevende.

Alligevel adskiller 28 dage senere sig fra Romeros trilogi på det pu...Fakta

Medvirkende
Jim Cillian Murphy
Selena Naomie Harris
Frank Brendan Gleeson
Henry West Christopher Eccleston
Aktivist Alex Palmer
Aktivist Bindu De Stoppani
Aktivist Jukka Hiltunen
Præst Toby Sedgwick
Mark Noah Huntley
Jims far Christopher Dunne
Jims mor Emma Hitching
Clifton Luke Mably
Bag kameraet
Instruktion Danny Boyle
Produktion Andrew Macdonald
Manuskript Alex Garland
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Chris Gill
Scenografi Mark Tildesley
Musik John Murphy
Genrer og relationer
Genre Gyser, Science Fiction
Undergenre Zombiefilm
Nøgleord Epidemi, Post-apokalypse
Relaterede film 28 uger senere
Premieredatoer
Biograf 28.02.2003
Dvd 03.06.2003
Øvrige oplysninger
Land USA, Holland, Storbritannien
Produktionsår 2002
Spilletid 112 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 27.199
Selskab Fox Searchlight Pictures, Figment Films, Le Studio Canal+, Meespierson Film CV, British Film Council, DNA Films
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...