Generalens datter (General's Daughter)

Paul Brenner (John Travolta) får til opgave at opklare mordet på den smukke kaptajn Elisabeth Campell. Hun findes myrdet på militær grund, og det er en verden for sig, hvor begreber som loyalitet og æreskodeks stadig spiller en rolle. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Action, Thriller
Instruktør Simon West
Medvirkende John Travolta, Madeleine Stowe, James Cromwell, Timothy Hutton
Spilletid 117 min.
Biopremiere 29.10.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Simon West

(INSTRUKTØR)
Med tre solide hits i den dyre ende af skalaen på sit cv må Simon West snart være at betragte som et rimeligt sikkert kort i Hollywood. Engelske West begyndte at arbejde for den nationale tv-station BBC allerede som 18-årig. Inden han kastede sig over spillefilm skabte han en række tv reklamer, blandt andet en for Budweiser med dansende myrer...

Anmeldere

Scope
Travolta i spændende thriller

Efter den højeksplosive debutfilm "Con Air" sparer Simon West på krudtet og koncentrerer sig om plot og spænding i den uhyggelige thriller "Generalens datter".

Efter at have set forfilm til "Generalens datter" sad denne anmelder med en umiddelbar fornemmelse af at have regnet hele forløbet og slutningen ud, og mødet med selve filmen var derfor ikke forbundet med de helt store forventninger. Men denne thriller er overhovedet ikke forudsigelig og viser sig faktisk at være en glimrende, positiv oplevelse.

Paul Brenner (John Travolta) arbejder for hærens Criminal Investigative Division og har netop afsluttet en sag, da den smukke kaptajn Elisabeth Campbell findes myrdet. Hun er tilmed General Campbells datter, som står til at blive udnævnt til vicepræsidentkandidat. Brenner respekterer ham højt og indvilliger i at prøve at afslutte sagen så hurtigt og diskret som muligt. Men da han dykker en smule ned under overfladen, finder han kompromitterende oplysninger, og alt er ikke længere så ligetil.

The right way, the wrong way or the army way
Da Brenner opdager en hemmelighed i den myrdedes sexliv, kommer han efterhånden på rette spor, og der lukkes op for problematikken omkring kvinder i militæret og kønsdiskriminering. Med hærens kodeord som loyalitet, pligt og disciplin er der lagt op til kanonthriller i sydstaternes foruroligende hede. Der er noget uhyggeligt over den amerikanske hær med deres strenge hierarki og æreskodeks. Det er en verden for sig, og alt styres med jernhånd af magtfulde mænd. Det er et hårdt macho-miljø, og alene det, at handlingen foregår på militær grund, giver en ekstra dimension af spænding og uhygge.

Ikke alt for mange klichéer
Brenner får hjælp af voldtægteksperten Sarah Sunhill (Madeleine Stowe) og gæt engang...ja, de kender hinanden i forvejen. Men også deres forhold er lidt mere sofistikeret end ellers. (Dette er ikke historien om den sædvanlige bitre og fordrukne politimand, der teames op med sin forhadte eks-kone). Og ligesom med plottet og mordefterforskningen afsløres også Brenner og Sarahs fælles fortid bid for bid, uden at man kan gætte sig til alt for mange detaljer.

Travolta gør det godt som den dygtige detektiv, der går sine egne veje, og han er til tider temmelig morsom. Han er troværdig som Brenner, der har været i Vietnam og ikke lader sig skræmme af de magtfulde mænd, der gerne ser, at tingene sker efter hærens metoder. Og det er netop, hvad der gør "Generalens datter" til en spændende film. Man ved, at den amerikanske hær er en barsk verden, hvor der foregår luskede ting, som ingen vil have kommer til den civile befolknings opmærksomhed, og derfor er det endnu sværere at opklare et mord på militær grund. "Generalens datter" er absolut seværdig.

Brugere

28/10-03West overrasker
Anonym
Dette er Simon West's anden film, den første var Con Air. Her viser han mere overblik og fortællerevne.

John Travolta yder (efter min mening) en af sine bedste præstationer, og bliver godt bakket op af Madeleine Stowe (fin kemi mellem dem), James Cromwell, Timothy Hutton og ikke mindst James Woods. Filmen er seværdig bare p.g.a. rollelisten, men handlingen er udspekuleret og intelligent. West styrer om de værste klicheer og håndterer (ikke overraskende) actionscenerne godt, mens den mere psykologiske del af filmen er troværdig.

Filmen er ikke så meget anderledes end andre acton/thrillers, men denne er meget spændende, yderst velkomponeret og godt lavet. Det eneste minus er den lidt skuffende slutning, men alt tilgivet.

16/10-02En alvorlig thriller.....
Anonym
En spændingsfilm i høj klasse. Filmen er godt lavet og skruet sammen, men mangler måske det sidste.

En handling der er fyldt med dramatik, og mørke sider af djævlen.........

Det er manden bag den flotte Con Air........

26/07-02Millitær Moralkodeks
Anonym
Atmosfærefyldt, veldrejet og alvorsfuld thriller om moralkodeks og ære indenfor militærets hermetisk lukkede verden. Der bydes på god spænding og godt skuespil. Handlingen er klichefyldt og man kunne ønske sig mere dramatik af slutningen, men ellers solidt og flot lavet spændingsfilm. Travolta er blevet noget fed at se på.

Fakta

Medvirkende
Paul Brenner/Frank White John Travolta
Sara Sunhill Madeleine Stowe
Joseph Campbell James Cromwell
William Kent Timothy Hutton
Elizabeth Campbell Leslie Stefanson
Yardley Daniel von Bargen
George Fowler Clarence Williams III
Robert Moore James Woods
Belling Peter Weireter
Elkins Mark Boone Junior
General Sonnenberg John Frankenheimer
Bag kameraet
Instruktion Simon West
Produktion Mace Neufeld
Manuskript Christopher Bertolini, William Goldman
Fotografi Peter Menzies Jr.
Klip Glen Scantlebury
Scenografi J. Dennis Washington
Musik Carter Burwell, Ray Colcord
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Premieredatoer
Biograf 29.10.1999
Dvd 12.04.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 117 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 75.183
Selskab Paramount Pictures, MFP Munich Film Partners, Neufeld Rehme Productions
Biodistributør United International Pictures

Se også...