Girl, Interrupted

I 1967 indlægges den 17-årige Susanna Kaysen (Winona Ryder) efter et selvmordsforsøg på et psykiatrisk hospital og finder ved hjælp af venskabet med de andre kvindelige patienter og det sympatiske behandlerkorps ud af, at hun selv har magten til at vælge mellem at være skør eller normal. Filmen er baseret på en selvbiografisk roman. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør James Mangold
Medvirkende Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall, Brittany Murphy
Spilletid 128 min.
Biopremiere 14.04.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Angelina Jolie

Den veldrejede skønhed Angelina Jolie Voight er godt på vej mod Hollywoods stjernehimmel, men talent har hun afgjort også. Den grønøjede skuespillerinde vakte berettiget opsigt i ensemblefilmen 'Playing by Heart' (1998) og indkasserede en Oscar for 'Girl, Interrupted' (1999). Hendes rolle som Lara Croft i Tomb Raider (2001), alle bumsede comp...

Anmeldere

Scope
Kuk i sjælelivet

"Girl, Interrupted" er et velspillet psykologisk drama om genstridige pigesind og om at turde vælge det besværlige liv frem for døden.

Året er 1967, og det amerikanske samfund befinder sig, ligesom store dele af resten af verdenen, midt i en brydningstid, hvor især ungdommen afprøver grænser og famlende søger andre værdier end forældregenerationen. Susanna Kaysen (Winona Ryder) er en 17-årig utilpasset og intelligent forfatterspire, der, efter et at have nedskyllet en håndfuld piller med en sjat vodka, indlægges på et privathospital for det pæne borgerskabs døtre. Hun træder ind i en fremmed og lukket verden befolket af jævnaldrende piger, der mere eller mindre ubevidst har fundet et fristed fjernt fra verdens vrimmel med dens foruroligende følelser og stiltiende krav om at blive voksen.

Beskyttende tremmer
Claymoore-hospitalet er ikke noget nær lig det rædselslogi, Jack Nicholson tjekkede ind på i "Gøgereden" (1975), og som den indsigtsfulde sygeplejerske Valerie (Whoopi Goldberg) bemærker, er Claymoore et femstjernet hotel i sammenligning med samtidens sindssygeanstalter. Psykiaterne og plejepersonalet fremtræder som helstøbte mennesker med et oprigtigt ønske om at hjælpe, og vigtigst af alt har de kompetencen og værktøjerne til det. Men selverkendelse og selvhjælp er nu en gang alfa og omega ved et formørket sind, og efterhånden går det op for Susanna, at hun selv må træffe valget om at være skør eller normal; henslæbe sin ungdom bag beskyttende tremmer eller turde livet på trods af et samfund fuld af småborgerlige og snærende normer. Vigtigst på vejen mod det endelige valg bliver venskabet med den karismatiske Lisa (Angelina Jolie) og den oplevede terapeutiske virkning ved at skrive om de mange modsætningsfyldte følelser.

Gener eller miljø
Winona Ryder, som også er en af producerne bag filmen, har både statur og udtryk til at illustrere en ung kvinde, der både rummer det lillepigede og det gammelkloge. Ryders egne erkendte psykiske problemer i teenageårene er måske medvirkende til den troværdige præstation og samlede engagement i filmen. At Angelina Jolie både fik en Oscar og en Golden Globe for sit portræt af den fandenivoldske sociopat (et lidt pænere ord for psykopat) Lisa, er åbenlyst forståeligt, og man må formode, at en god portion gener er nedarvet fra hendes far, Jon Voight.

Gal eller genial "Girl, Interrupted" er baseret på en selvbiografisk roman af den virkelige Susanna Kaysen, og filmens fine skildring af et sart kunstnersind giver den visse ligheder med Jane Campions lige så autentiske "En engel ved mit bord" (1990). Instruktøren James Mangold, der også stod bag den roste "Copland" (1997), har fået det optimale ud af alle sine skuespillerinder og kommer helskindet gennem forsøget på at beskrive de så tit ubeskrivelige rodede tanker i vores indre. Først mod slutningen går der lidt for meget lommepsykologi i den, da Susanna og Lisa får alvidende karakteregenskaber og når at fortælle noget nær den absolutte sandhed om alt og alle. At vi alle er en smule gale, kan der ikke være nogen tvivl om, men hvor grænsen går mellem at blive erklæret syg eller blot være anderledes end normen, er ikke godt at vide.

Brugere

14/12-08En tur på den lukkede
Fantastisk flot skildring af en psykiatrisk afdeling i tressernes USA og et unikt indblik i, hvad psykisk sygdom er for en størrelse

Filmen vil helt sikkert kunne fjerne mange fordomme omkring, hvad det vil sige at være psykisk syg i kraft af sin meget nuancerede skildring af den unge pige Susanna, der tilbringer et år på en lukket psykiatrisk afdeling

Angelina Jolie præstere en kraftpræstation og den bedste i hendes karriere som sociopaten Lisa, der fortjent vandt hende en Oscar.

Filmen er baseret på den autentiske beretning af hovedrolleindehaveren Sussanna (spillet af Winona Ryder), og burde tjene som undervisning på Sygeplejeskolen og på SSA-uddannelsen.

Suveræn

06/07-04En rimlig god film
Anonym
Det er en okay god film.. nok lidt langtrukken i længenden.. men ellers er det en god fortælling om den svære ungdom...

05/10-02Fe' film
Anonym
Man kan sige meget om denne film - en af de interessante ting er at den handler om en sand historie som kort fortalt handler om en pige der ikke ved hvad hun vil (er jo ikke så mærkeligt, mange teens som ikke ved det) og derfor bliver indlagt på et psykiatrisk hospital af denne grund.

Det skræmmende er så at det også snildt kunne ske idag.

04/10-02Overvurderet, Men sådan Er Det
Anonym
Forudsigelig og klichefyldt drama, der minder en hel del om klassikeren " One Flew Over The Cuckoo's Nest", bare langt dårligere.

Man kan undre sig over at nogen har gidet at fortælle en historie, hvor Ryders person i filmen er centrum for historien. Ryder er da ikke dårlig, men hendes rolle er temmelig uinteressant og grå. Jolie gør det godt i rollen filmen burde have handlet om.

17/07-02Fantastiske Winona
Anonym
Jeg synes det var en fantastisk film. Specielt Winonas præstation gjorde stort indtryk på mig.

28/04-02Trænger ind til hjertet!
Anonym
Genial film... Fik virkelig mig til at tænke! Endelig en seriøs film om den svære ungdom. Skal ses og nydes! Og skuespillerne er jo i top:
Winona, Angelina og Clea! Hvad mere kan der siges?!?

01/01-02Den svære ungdom
Anonym
Girls, interrupted er en ganske vedkommende og velspillet film om de sårbare sind. Filmen tager sit emne seriøst og har en vis aktualitet, idet unge i dag som tilbage i 60\'erne befinder sig i et eksistentielt vakuum, som skal fyldes ud - ellers kan det galt! På minussiden mangler filmen lidt pondus! trænger desværre ikke helt ind til mig.

Fakta

Medvirkende
Susanna Kaysen Winona Ryder
Lisa Rowe Angelina Jolie
Georgina Tuskin Clea DuVall
Daisy Randone Brittany Murphy
Polly Clark Elisabeth Moss
Tobias Jacobs Jared Leto
Dr. Potts Jeffrey Tambor
Dr. Wick Vanessa Redgrave
Valerie Whoopi Goldberg
Janet Angela Bettis
Bag kameraet
Instruktion James Mangold
Produktion Cathy Konrad, Douglas Wick
Manuskript James Mangold, Lisa Loomer, Anna Hamilton Phelan
Fotografi Jack N. Green
Klip Kevin Tent
Scenografi Richard Hoover
Musik Mychael Danna
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 14.04.2000
Dvd 11.10.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 128 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 13.374
Selskab Columbia Pictures, 3 Arts Entertainment, Global Entertainment Productions, Red Wagon Productions
Biodistributør Nordisk Film
Priser Oscar 2000, Bedste kvindelige birolle
Golden Globes 2000, Bedste kvindelige birolle

Se også...