Juryen (Runaway Jury)

Under en højeksplosiv retssag mod en våbenfabrikant allierer et jurymedlem sig med en smuk kvinde, for at manipulere resten af panelet. Store summer står på spil, og alle parter bruger de mest beskidte tricks og de ledeste kneb for at vinde. Tilsyneladende er ingen pris for høj. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Drama, Thriller
Instruktør Gary Fleder
Medvirkende John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman, Dustin Hoffman
Spilletid 127 min.
Biopremiere 25.12.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Cusack

At være John Cusack kan ikke være en helt dårlig ting. Den kvalitetsbevidste skuespiller er tilsyneladende i stand til hele tiden at få gode roller i både komedier og dramaer, der oven i købet ofte har succes - fra Frears' 'Ærlige svindlere' (1990) over Allens 'Bullets over Broadway' (1994) til Malicks 'Den tynde røde linie' (1998). Cusack be...

Anmeldere

Politiken
"Endnu en fin og effektiv filmatisering af retssalsforfatteren John Grisham."

Berlingske
"Men selv om Gary Fleders instruktion er præget af muskuløs professionalisme, er den samtidig så hektisk og beregnende, at 'Juryen' ikke sjældent ligner en MTV-udgave af John Grishams roman - ironisk nok føler man sig manipuleret af en film, som kritiserer manipulation."

Jyllands-Posten
"Den er også særdeles velspillet og dygtigt instrueret, men det skal ikke nægtes, at der er megen ønsketænkning i dens virkelighedsbillede, også mere end denne søde juletid vel berettiger til."

Weekendavisen
"Gene Hackman og Dustin Hoffman krydser klinger i endnu en overspændt thriller efter forlæg af John Grisham."

B.T.
"Det er specielt en fornøjelse at se veteranerne Dustin Hoffman og Gene Hackman, der som unge skuespilleraspiranter delte en lejlighed på Manhattan, duellere på lærredet."

Filmland
"...'Juryen' er et fermt sammenskruet drama, der gnistrer i hovedrollerne og langt henad vejen holder os glimrende fanget i sit trelængede drama."

Cinemazone
"Men for alle os, der betaler os fra samvær med advokater og jurister, er 'Juryen' en forbandet underholdende julethriller med rigelige mængder af mænd i mørke jakker og store biler, der kæmper mod inkarnerede idealister, som ikke stopper før sagen er løst og sejren vundet."

Brugere

22/07-04ikke godt nok.
Anonym
Jeg synes altså den var kedelig og forudsigelig. Selvom antagonisten er våbenindustrien i stedet for "Big Tobacco", synes jeg karakterene var som i en manuskript bog. Setup'et lignede bogen...bare alle de fede detaljer om hvordan juryen bliver manipuleret er blevet forsimplet.
Desuden må jeg erkende, at både Hackman og Hoffman kører på rutinen. Det er sjældent at jeg ikek kan lide deres præstationer.

Det er ellers rart at se et retsagsdrama på banen...det kan man savne lidt.

Det skal siges at jeg læste bogen i sin tid.

21/07-04Overraskende God
Anonym
Enke har lagt sag an mod våbenfabrikant, for at få dem til at tage et medansvar for mordet hendes mand. I retssalen kæmper advokaten Rohr (Hoffman) hendes sag, mens de får kompetent modspil af et hold jurister, anført af juryeksperten Fitch (Hackman). Imens har Easter (Cusack) i juryen sin helt egen dagsorden.

Solidt produceret og fængende retssalsthriller, bygget på en roman af John Grisham, og dem har der snart været filmatiseret en del af. Den her er en af de mere virkningsfulde og interessante, også fordi dens moraler ikke virker så påduttede og anmassende, at det bliver utåleligt som i flere af de andre filmatiseringer af hans bøger.

I romanen er det et tobakskompagni der er lagt sag an mod, her har man ændret det til et våbenproducerende firma, mest på grund af filmen ”The ...

16/06-04Vejen til kedsomheden!
Anonym
Vi er atter engang tilbage i retten. Denne gang har vi en stor magtfuld våbenfabrikant, der anklages for at være medansvarlig og dermed også årsagen til massakren på uskyldige mennesker, fordi våben er som bekendt let tilgængelige i USA.

En typisk retssalsthriller med de samme klicher gang på gang. Filmen er uendelig lang, en spilletid lidt over to timer er altså for meget, hvor jeg desværre kedede mig i flere perioder. Filmen fænger bare aldrig, og ligeså snart man nærmer sig slutningen, håber man på filmen vil overraske på en eller anden måde eller fænge, men det sker desværre aldrig. Filmen afsluttes på den sædvanlige Hollywood måde, alle er lykkelige og de onde drenge bliver straffet.

Folk i USA er tilbøjelige til at tro, at deres retssystemer fungerer perfekt, men jeg er ret ...

09/06-04effektiv og professionel
Anonym
Over middel retssalsdrama, baseret på en roman af produktive og let adapterende John Grisham. Bogens overordnede problemstilling var omkring cigaretter, hvor man i filmen af uforklarlige grunde har lavet det om til våbenindustrien. Måske fordi amerikanerne godt ved, at cigaretter dræber, men ignorer det. Ellers også fordi våben kan bæres frit af alle amerikanerne, hvorved det bliver et højaktuel samfundsproblem (bare se Michael Moores tankevækkende Bowling For Columbine). Instruktøren Gary Fleder har gjort en habil indsats i instruktørstolen, han har sørget for at holde underholdningsværdien i top mens filmen ikke udgiver sig for at være dybere end den er. Fleder har ellers stået bag et par slemme bommerter i hans karriere (Ikke Et Ord og The Impostor), men han virker som et fornuftigt v...

29/03-04Okay - jeg giver mig
Nu er det ikke så tit, man ser et mesterværk. Man nægter faktisk at acceptere mesterværker. Det går imod ens egen overbevisning; der er jo intet, som er perfekt - eller er der...

Runaway Jury - eller Juryen - som filmen hedder på dansk - er den første film her på Scope, som jeg anmelder med topkarakter. Måske er det dristigt af mig. Jeg ved det ikke...

Filmen formår ved hjælp at John Cusack og hans søde medspiller at fremmane et billede af det perfekte komplot. Beskrivelsen af et komplot er endnu aldrig blevet beskrevet som i denne film. Man overvejer, vejer for og imod, men ender hele tiden med intet reelt at vide. Og dette er jo netop komplottets kerne.

Filmen er et mesterværk, som enhver med interesse for filmen som medie skal beskæftige sig med. Man fastholdes i et spændings...

12/03-04Solidt håndværk.
Anonym
Et klassisk retssalsdrama, som vi kender dem, og endnu en filmatisering af John Grisham´s mange retssalsdramaer. Herlige Gene Hackman spiller en selvsikker bisse af en forsvarsadvokat, der skal forsvare en sagsøgt våbenfabrikant, og styrer med hård hånd trådene ude i kulissen.

Dustin Hoffman, har rollen som den noget anonyme anklager, der skal forsøge at vinde sagen for en enke, der mistede sin mand i en skudepisode, hvor mordvåbenet var produceret af den sagsøgte våbenfabrikant.

John Cusack bliver udvalgt til at være nævningekandidat men har skumle planer om, at svindle sig til millioner sammen med kæresten, Rachel Wesiz. Dramaet er sat.

Som sagt et klassisk retssalsdrama som ikke bliver helt så spændende, som det lægger op til. En af grundene kunne være, at man ikke ser nok...

05/02-04Derfor Faust!!
Anonym
Tjaa, det er måske ikke lige alle som er 12 år her inde på scope, og hvis du kigger dig om så hvis der står Aleksander nogle steder, er det faktisk også mig der har skrevet disse indlæg.
Jeg havde en meget lille debat med Sandman hvor vi diskuterede om jeg nu var 12 eller hvad, så vil jeg jo gerne vise at jeg er så gammel.
Jeg ville også meget gerne have et job som filmanmelder, men alle de steder jeg har søgt har de ignoreret mig på grund af min alder. Så tænkte jeg at hvis jeg nu her inde på scope skrev nogle gode indlæg, med min alder på, kunne det være at nogle måske opdagede mig!
12 år and so what, helt ærligt det er da ikke almindeligt. Ikke for at prale, men jeg synes da at det er flot at en på 12 kan skrive sådan nogle indlæg, og bare det at gå her ind på siden, det er der ikk...

04/02-0412 år and so what?!
Anonym
>Aleksander
Nu har min nysgerrighed endelig fået overtaget... Jeg læst et par af dine indlæg, og undrer mig gang på gang over din aldersangivelse... Hvorfor dælen skal vi vide hvor gammel du er?

03/02-04Juryen
Anonym
Juryen starter meget spændingsfyldt, og går herefter over i en helt anden retning, nemlig et solidt retsalsdrama.

Skuespillerne gør helt klart denne film interresant og især Hackman og Hoffman spiller helt fænomenalt (som de nu plejer at gøre!!!) og stjæler enhver scene de optræder i!
Rachel Weisz og Cusack passer faktisk også ret godt ind i de to roller!

Jeg synes filmen skifter lidt undervejs, fra at være lynhurtig, spændende og intens, til at være lidt langsom og meget amerikansk.
Det ret så ærgeligt, for historien er der, skuespillerne er der, ja det hele er sat flot op.

Jeg så den til premieren i palladium, og det er lidt tid siden, så jeg vil da rose filmen for at den ikke sådan lige bliver glemt!
Og filmen har nogle fantastiske scener man bare frydes over at tænke på....

21/01-04Kanon film
Anonym
Endnu et stort Grisham mesterværk er blevet filmatiseret og denne slår alt. Ind og se den nu!!! NU!!!! KOM NU!!!!!Fakta

Medvirkende
Nicholas Easter John Cusack
Marlee Rachel Weisz
Rankin Fitch Gene Hackman
Wendell Rohr Dustin Hoffman
Lawrence Green Jeremy Piven
Dommer Harkin Bruce McGill
Doyle Nick Searcy
Henry Jankle Stanley Anderson
Durwood Cable Bruce Davison
Frank Herrera Cliff Curtis
Bag kameraet
Instruktion Gary Fleder
Produktion Gary Fleder, Christopher Mankiewicz, Arnon Milchan
Manuskript Brian Koppelman, David Levien, Matthew Chapman
Forlæg John Grisham
Fotografi Robert Elswit
Klip William Steinkamp
Scenografi Nelson Coates
Musik Christopher Young
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 25.12.2003
Dvd 07.06.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2003
Spilletid 127 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 47.203
Selskab New Regency Pictures, Jury Productions, Mojo Films, UNO Studios
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...