The Hurricane

Rubin "Hurricane" Carter har en stor boksekarriere foran sig, da han en nat bliver offer for den hvide mands had og får tre gange livstid for et mord, han ikke har begået. Den unge afro-amerikaner Lesra læser mange år senere Carters selvbiografi, og han taler så passioneret om Carters sag, at hans tre voksne lærere går med i kampen. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Norman Jewison
Medvirkende Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Liev Schreiber, Deborah Kara Unger
Spilletid 143 min.
Biopremiere 11.08.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Norman Jewison

(INSTRUKTØR)
Den canadiskfødte amerikaner Norman Frederick Jewison lavede tv i Canada, England og USA, før han i 1962 filmdebuterede med komedien 'Piger er besværlige'. Efter en række lette romantiske lystspil brød Jewison igennem med sin femte film, 'Højt spil i New Orleans' (1965). Derudover huskes den alsidige instruktør især for sydstatskrimien 'I nat...

Anmeldere

Scope
Uskyldigt dømt

Med en dyb og værdig røst, som giver genlyd i mange timer efter man har forladt biografen, fortælles den sande historie om sort uretfærdighed i et hvidt Amerika. En historie, der ikke kan fortælles ofte nok.

Han har gjort det før, Denzel Washington, portrætteret afroamerikanske helte. Nogle vil måske mene, at det var nok at se ham som Malcolm X, men "Hurricane" er både en god og vigtig film, og Washington gør det fremragende. Han var med rette nomineret til en Oscar, men fik som bekendt ikke statuetten.
Denne gang fortælles den sande historie om den tidligere bokser Rubin "Hurricane" Carter, der nåede at sidde i fængsel i 20 år for tre mord, han ikke begik. Den korrupte politimand Della Pesca (Dan Hedaya) har haft et horn i siden på Carter lige siden, han var en lille knægt og blev arresteret for første gang. (Dengang var han også uskyldig.) Da tre hvide bliver skudt af to sorte mænd, ignorerer Pesca vidneudsagn, der siger, det ikke var Carter, og han truer et par vidner til alligevel at udpege bokseren. Carter får tre gange livstid.

Da drømmen bliver knust
Rubin Carter kører tilfældigvis i en hvid bil, ligesom de rigtige mordere, så på den fatale nat, bliver han og vennen stoppet af politiet, der siger:
-We're looking for two negroes in a white car.
Hvortil Hurricane svarer:
-Any two will do?
En morsom bemærkning, der dog taler sit eget alt for tydelige sprog. For Hurricanes tilfælde er jo ikke unikt; der var mange uskyldige afroamerikanere i fængsel dengang i 60'erne. Carter er desværre også berettiget til at hade den hvide mand og hans retssystem - og han har hadet hele sit liv. "I spoke hate and it's verbs were fists", siger Carter, da filmen tager hul på hans begyndende boksekarriere, der brutalt bliver stoppet af korrupte betjente.

Om at overleve fængsel
Men en stor del af "Hurricane" skildrer også Carters indre kamp for fred i sindet, og dette er en af grundene til, at filmen er så gribende. Han beslutter sig for at fornægte alt og alle, for at bekæmpe bitterheden over at have fået sit liv frarøvet. Han forbyder sin kone at besøge ham og isolerer sig i sin celle. Han begynder at skrive og får senere sin selvbiografi "The sixteenth round" udgivet.
Det er denne bog, der bliver bindeleddet mellem Carter og den unge afroamerikaner Lesra. Efter at have læst bogen, bliver Lesra lidenskabeligt overbevist om Carters uskyld og får sine tre voksne lærere med i kampen for Carters frihed. Andre har dog prøvet før dem, så Carter har mistet troen, men de holder fast, og får ham til sidst frigivet. Her skal man virkelig være en tough nut for ikke at fælde en tåre.

Karismatisk mand med trist skæbne
Hvorfor lige tage fat i Hurricanes skæbne, når vi nu har set "Malcolm X" (1992) og filmen om Steve Biko? Fordi instruktøren Norman Jewison har skabt en film, der til tider hæver sig over den individuelle fortælling og taler alle afroamerikaneres sag. Med de autentiske indklip fra 60'ernes virkelige demonstrationer, indlemmes hele kampen for lighed i "Hurricane". Det føles lige så virkeligt, som det er.
Der er dog ikke en gennemgribende stemning af had i filmen - måske fordi instruktøren er hvid. Der er i hvert fald en enkelt forsonende bemærkning, da en ældre fange gør Carter opmærksom på, at ikke alle hvide er forfærdelige, og det er dejligt befriende, at "Hurricane" ikke føles som én lang anklage mod den hvide race.
Men "Hurricane" er mest af alt historien om Rubin Carter, og den er seværdig, fordi han var en meget karismatisk mand med en fascinerende, om end trist, skæbne. Kendte mennesker talte også dengang hans sag, og Bob Dylan skrev en sang om ham, der nærmest hævede Carter op på et mytologisk plan.

Stor film
I "Hurricane" bliver en mands livshistorie fortalt. Det er ikke action eller spænding, og det kan tænkes, at folk med en særlig interesse i USAs diskriminerende historie får mere ud af de 2t og 23 min. Men historien bliver fortalt på en spændende måde - det er ikke det kedelige kronologiske forløb, der her bliver serveret for os. Filmen springer frem og tilbage i tid, og krydderiet er de svedige scener fra Hurricanes boksekampe og Denzels fængslende fremtoning - man kan ikke tage øjnene fra ham.
Veteranen Jewison ("I nattens hede", 1967) har skabt en stor film på baggrund af endnu et tragisk offer i kampen mellem sort og hvid.

Brugere

13/07-05Aldrig set bedre!
Anonym
Fantastisk film.... Denzel Washington spiller fantastisk, og filmen er en klassikker for sig selv... Den skal have fuldt hus hvad stjerner angår.... Bl.a. fordi den giver megen stof til eftertanke

14/06-05Vidunderlig
Jeg elsker denne film - simpelthen. Den er vidunderligt, den er smuk - genialt smuk!

13/06-05fantastisk
Anonym
Denne film er mere end fantastisk. Geniel og god er ikke nok til at beskrive hvor fantastisk den er!

18/10-04THE HURRICANE
Anonym
Da jeg hev den frem fra min søsters DVD samling troede jeg bare det var en dårlig drama uden noget spændende indhold ! Men der tog jeg fuldstændig fejl. Det kan godt være at der ikke er meget action eller komiede i den, men den er spændende fra start til slut, og den er meget rørende. Hvis du er filmelsker som godt kan lide GODE film. Så se denne her!

01/10-04God er ordet
Anonym
Det er en af de bedste film jeg længe har set.
jeg tror på at rubin hurricane carter er uskyldig

09/01-04for mange friheder
Anonym
Gribende og fængende flot, om end ikke helt realistisk drama. Denzel Washington giver en forrygende og indfølt præstation som The Hurricane. Filmen fungerer hovedsageligt på grund af ham, da han virkelig er fremragende. Det er underligt, at han ikke bliver prisbelønnet for denne rolle, men i stedet for bliver han det for hovedrollen i Training Day. Ikke for noget, hans præstation i den var uigenkaldelig god, men man kan bare se hvor meget han har lagt ind i den rolle, både fysisk og psykisk. En rolle som denne ville være et karrierehøjdepunkt for mange andre skuespillere, men Washington kan bare blive ved og ved med at imponere med hans alsidige talent.

Filmen er baseret på faktiske hændelser, men instruktøren Norman Jewison har taget sig mange friheder, og det trækker ned. Den første...

30/11-03en ellers sandfærdig historie?
Anonym

02/10-03McNifesent
Anonym
Storslaaet film i verdensklasse!

06/02-03Svar i sig selv
Anonym
Denzel Washington er fanastisk og det er jo også en genial historie at fortælle.

08/08-02Så genial film...
Anonym
En stor skuespiller som Denzel fortjener virkeligt den ros....og mere til. Med hans fantastiske og geniale præstation, gør det ham til den bedste skuespiller efter min mening. I mine øjne er han altså den bedste.

Han forstår virkeligt at satte sig i alle roller, og spille så fremragende som han gør i alle hans film. Hans skuespil, gør filmem så genial.Fakta

Medvirkende
Rubin 'Hurricane' Carter Denzel Washington
Lesra Martin Vicellous Reon Shannon
Sam Chaiton Liev Schreiber
Lisa Peters Deborah Kara Unger
Terry Swinton John Hannah
Della Pesca Dan Hedaya
Mae Thelma Debbi Morgan
Jimmy Williams Clancy Brown
Myron Bedlock David Paymer
Leon Friedman Harris Yulin
Bag kameraet
Instruktion Norman Jewison
Produktion Armyan Bernstein, Norman Jewison, John Ketcham
Manuskript Armyan Bernstein, Dan Gordon
Fotografi Roger Deakins
Klip Stephen E. Rivkin
Scenografi Philip Rosenberg
Musik Christopher Young
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 11.08.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 143 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 11.426
Selskab Universal Pictures, Azoff Entertainment, Beacon Communications
Biodistributør Buena Vista
Priser Berlin 2000, Bedste mandlige skuespiller
Golden Globes 2000, Bedste mandlige hovedrolle (drama)

Se også...