Forbrydelser

Anna er en barnløs fængselspræst og Kate er en indsat forbryder med overnaturlige tilbøjeligheder. Da Anne mod forventning bliver gravid, opdager lægerne at barnet har en kromosomfejl. Nu må Anne pludselig vælge om hun vil lægge sit barns skæbne i guds eller Kates hænder. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama
Instruktør Annette K. Olesen
Medvirkende Ann Eleonora Jørgensen, Trine Dyrholm, Nicolaj Kopernikus, Sonja Richter
Spilletid 96 min.
Biopremiere 23.01.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Trine Dyrholm

Som 14-årig sang lille Trine fra Fyn sig til en tredje plads i Dansk Melodi Grand Prix med ’Danse i måneskin’, men heldigvis valgte hun siden hen at fokusere på skuespillet om end hun nåede at udgive to cd’er. Den blonde Trine har let til sit naturlige smil, men udstråler også selvstændighed og viljestyrke, når det kræves. Hun fik en flot debu...

Anmeldere

Politiken
"...en fortættet og uhyre velskrevet novelle."

Berlingske
"Dybt rystet forlader man biografen med en stille jubel i sindet over mødet med en dansk film, der både vover og magter at hensætte sin tilskuer i så oprevet en sindstilstand."

Jyllands-Posten
"...ægte og autentisk i anslaget og slående følt i historien."

Weekendavisen
"Fupz Aakeson føjer en klædelig alvor til sin berømt ironiske flair."

Information
"...det er først og fremmest de to hovedrolleskuespillere, Ann Eleonora Jørgensen og Trine Dyrholm, der i krævende roller bærer historien igennem som anfægtende drama. Begge lægger de flere alen til deres statur som filmskuespillere - det er klart deres hidtil betydeligste præstationer på lærredet."

Ekstra Bladet
"...et både modigt, væsentligt og på alle måder enestående værk."

B.T.
"...et troværdigt udsnit af en hverdag på bunden, og filmen oser af mentale hudafskrabninger."

Filmland
"Den kunne være blevet en direkte og virkelig rystende beretning om det moderne menneske, men istedet nærmest fiser den ud i en slags angst for at pådutte publikum en holdning."

Cinemazone
"...er...stadig en vedkommende og elegant sammenskruet fortælling, der nok skal røre de fleste danskere i mørket..."

Brugere

20/08-06Solidt dansk dogme drama
Annette K. Olesens drama er en fin lille film, som troværdigt behandler store følelser.

Forbrydelser er en film om tro. En tro på hinanden som mennesker. En tro på at der er andet mellem himmel og jord, end hvad der ses med det blotte øje. En tro på den spirende kærlighed. En tro på at tingene kan vende til det bedre trods svære odds.
Men filmen er nok først og fremmest en film om tro der brister. Filmen viser, hvorledes mennesker reagerer, når deres tro, hvad enten det er på kærligheden, Gud, håbet eller hinanden, bliver sat på prøve, og hvad der sker, når denne tro brister.

Forbrydelser er derfor en rå og hård film, som sætter tanker i gang og opfordrer til eftertænksomhed, og de steder, hvor filmen rent faktisk har en smuk og lys tone, bliver den hurtigt efterfølende kvalt a...

06/12-04Den er bar toppen!!!
Anonym
Jeg overgiver mig! den film er bar total god. ann eleonora jørgensen spiller fantastisk! jeg kan godt lide filmen, den fortæller om et kvindefængsel. og om kærlighed. det skal der være i en rigtig film, syns jeg. hehe. anna er præst og skal arbjde i kirken ved fægslet. her møder hun kate. marion fortæller anna at kate kan noget. der er noget med gud og hende. skuspillerne spiller godt i de fleste scener, men nogle gange giver replikkerne ingen mening. og nogle scener kunne man helt tage ud af filmen. det at det er en dogmefilm, gør bar at jeg syns den er endnu bedre. tænk at de har optaget den i et fængsel. den er bar helt i toppen!!!!

29/03-04De tvivler
Anonym
og vælger.

Hvem kan egentlig så tillade sig at kritisere valget ?

06/03-04Annette K. Olesen
Anonym
Annette K. Olesens bedste film til dato.

27/02-04En dejlig film
Anonym
Virkelig en dejlig original film. Skønt at se en historie, der ikke er konstrueret efter hvad den kunstneriske elite vil have: En gravid fængselspræst, der måske vil miste sit barn og en indsat, der har dræbt sin unge? Det er stærkt. Kan ikke vente til remake'et, Håber ham fra "Me myself & Irene" vil være med. (Den var også et kæmpehit i Berlin hører man, hehe). Tak for denne skønne oplevelse til 18 kroner (Filmklub DK undtaget). Man er stolt af at være dansk. Hold da op, vi kan lave gode, dybe film med dybte. Og så er de endda dybe.

27/02-04Fantastisk film!
Anonym
Total stilhed, når filmen er slut.
Man længes efter en lykkelig slutning, som man ved ikke kommer.
Filmen er så intens, at man kan mærke deres smerte.
Dansk film, når det er bedst!
En film, der tvinger en til at tænke over livets svære valg...

04/02-04Fantastisk
Anonym
Jeg så den allerede, da den kun lige var råklippet, og lige siden har jeg ventet på, at den skulle komme op i biografen.
Det er en film, som suger sjælen ud af dig.
Ikke en smuk film. Og ikke en varm film.
Dem elsker jeg da! men dette er en film, som bare skal debatteres bagefter. Den vil faktisk dø, hvis den bare ses og så færdig.
Ja, slutningen er slem, men det er jo hele filmens styrke.
Hvad ville jeg selv gøre i den situation?
Hvad synes/tror jeg at hun skulle have gjort?
Jeg er lige startet på at læse til Teologi, og er der nogen film som burde vises på dette studie og på mange andre læreanstalter, så er det den!

01/02-04Hr/Fru/Frk Præst
Anonym
Nu er meningen jo ikke ligefrem, at hun skal være et forbillede for andre, eller for den sags skyld for præster.

Jeg synes heller ikke du burde generalisere. De fejl hun har rammer jo ikke standen. Det er et enkelt menneskes fejl.

Intet embede kræver den respekt i kunstens verden, som du forudsætter. Der er lavet film om korrupte dommere, og selv Jesus tog sig jo en tur ned fra korset i Scorsese befriende udogmatiske film, som mødte modstand blandt de meget religiøse kredse i USA. Den kritik tager du vel afstand fra.

Jeg er enig i at man må undres over at hun er blevet udlært som teolog. Men al film kræver lidt fantasi ellers bliver filmen for realistisk. Hun starter jo blot som vikar og så ruller snebolden.

I øvrigt bliver temaet om den psykisk ustabile præst jo sjovt nok...

01/02-04Præstestanden latterligøres 1
Anonym
Som Præst i folkekirken syntes jeg simpelthen at filmen giver et uhæderligt syn på denne stand. Præsten i filmen er simpelthen ikke sit job værdigt. Hun bryder sin tavshedspligt, sit præsteløfte og burde aldrig være i det fængsel med sådan en svag psyke. det er fortænkt og ærgerligt at fremstille præsten på denne måde efter flere gode film med et udemærket (måske en anelse rosenrødt) billede af præsterne.

31/01-04Bergmannnnn ...
Anonym
har lavet en film der bærer titlen. Og er det ikke problemet for dansk film; at de gang på gang anmeldelses ud fra "de gode intentioner"?

jeg læste de prægtige anmelderser, så "filmen", og troede ikke at det kunne være sandt. Filmen her har et uhyre vedkommende tema, og hvis man udelukkende tænker retlinet på dette, så er alt godt, mindst 6 stjerner. Men hold da op, hvor er det dramatisk trist, fordummende og ulideligt at se så fyldige intensioner gå op i ingenting. Tro her er en dårlig ABBA tekst i denne instruktørs univers, og Ann Leonora kigger op i ventre hjørne og laver det samme i 32 scener. Hun spiller alt som om det er andres skyld, hvilket er ulideligt og afslørende. Øv. Kim Fupz Aakeson må snart være meget gal på dårlige instruktører, der ødelægger hans sublime oplæg, man v...Fakta

Medvirkende
Anna Ann Eleonora Jørgensen
Kate Trine Dyrholm
Henrik Nicolaj Kopernikus
Marion Sonja Richter
Frank Lars Ranthe
Lægen Henrik Prip
Carsten Jens Albinus
Fængselsinspektøren Kirsten Olesen
Åse Mette Munk Plum
Lizzie Benedikte Hansen
Bag kameraet
Instruktion Annette K. Olesen
Produktion Ib Tardini
Manuskript Kim Fupz Aakeson, Annette K. Olesen
Fotografi Bøje Lomholdt
Klip Molly Malene Stensgaard
Musik Jeppe Kaas
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Dogmefilm
Nøgleord Barnløshed, Det overnaturlige, Fængsel, Præst
Premieredatoer
Biograf 23.01.2004
Dvd 04.08.2004
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2004
Spilletid 96 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 129.997
Selskab Danmarks Radio, Zentropa
Biodistributør Nordisk Film
Priser Bodil 2005, Bedste kvindelige birolle
Robert 2005, Årets kvindelige birolle

Se også...