Troja (Troy)

Trojanske prins Paris stjæler smukke dronning Helena fra kong Menelaus. Menelaus overtaler sin bror Kong Agamemnon til at samle en hær for at tage til Troja og hente Helena. I virkeligheden er Agamemnon ude efter byens rigdomme, men Troja aldrig blevet indtaget og forsvaret ledes af den drabelige Hektor. Heldigvis er den tilsyneladende uovervindelige Achilleus på belejrenes side. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Adventure, Drama, Krigsfilm
Instruktør Wolfgang Petersen
Medvirkende Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger
Spilletid 163 min.
Biopremiere 19.05.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Eric Bana

Austalske Eric Bana begyndte sin karriere som komiker og fik sit gennembrud på de hjemlige breddegrader med tv-serien 'Full Frontal' (1993-1996). Hans store popularitet resulterede i 'The Eric Bana Show Live' i 1997. Han fik stor anerkendelse for sin spillefilmsdebut som den berygtede morder Mark 'Chopper' Read i 'Chopper'. Bana foretog indgåe...

Anmeldere

Politiken
"Computerhjælpen, som skulle være en ny Troja-films styrke, er også blevet dens svaghed."

Berlingske
"...er man kun ude efter at blive fodret med lidt kulturhistorie på den kulørte facon, er »Troja« den slags underholdning, der kan holde tiden for døren i godt to timer."

Jyllands-Posten
"Hen over det store biograflærred skrider den dynamiske handling med overvældende myndighed, og suverænt udnyttes mediets basale evne..."

Weekendavisen
"...båret af visuel styrke og computerprogrammerede billeder, ikke gribende skuespil og et spændende manuskript."

Information
"...Selv om Troy rummer mange flotte scener...så overbeviser hverken skuespillere eller historie om, at man rent faktisk befinder sig i Antikkens Grækenland."

Ekstra Bladet
"Ikke engang en habil indstats fra veteraner som Peter O'Toole kan redde dette livløse makværk..."

B.T.
"...rent guf for både øjne og ører."

Filmland
"...i de første to timer gengiver 'Troja' fornemt storheden i det gamle græske drama."

Cinemazone
"...hvis man har en smule interesse for historiske film, er det vidunderligt at se Trojas solide mure eller grækernes enorme flåde genskabt!"

Brugere

02/12-07Is there no one else 8
(anmeldelse af directors cut)

I starten af det nye årtusinde kickstartede Ridley Scotts fremragende Gladiator sværd-og-sandal-film genren og siden kom film som Alexander, King Arthur og Scotts egen Kingdom of heaven. Kun en enkelt af de mange forsøg rækker ud efter de samme kvalitetsmæssige højder som Gladiator, nemlig Wolfgang Petersens Troy.

Historiens korrekthed er jeg ikke den rigtige til at vurdere, men for mig er det også forholdsvis underordnet. Det handler nemlig om underholdning, og det leverer Troy til overflod især i visuel forstand. De flotte panoreringer over både natur og slagmarker er imponerende og kombineret med en nærhed og intensitet i slagscenerne har Petersen skabt en medrivende cocktail af høj klasse. I directors cut versionen - som er ca. 30 min. længere - ha...

21/06-07Tung Handling Men Udemærket
Handlingsforløbet er tungt i begyndelsen, de såkaldte stjerner Pitt og Bloom falder helt ved siden af - kun Eric Bana, Sean Bean og stjernen over dem alle Peter O'Toole leverer varen. Kampscenerne er udemærket og det trækker filmen op - men slutningen skuffer lidt.

08/01-07En trojaners kamp, en halvguds død...
Fantastisk god underholdning, visuelt god - og en Brad Pritt på jagt efter hans navn skal blive udødeliggjort, det er top underholdning i aller højeste grad!

06/10-05Øhm..
Hvad kan jeg sige?
Det er en rigtig god film, og Pitt ser skide godt ud, selvom han er ved at komme op i alderen.. :)
Den er rigtig god.. Øhm..

05/10-05fed film!!
feed film, selvom det er med Orlando Bloom!! :-)

29/07-05Hollywood's udgave
Her er så Hollywood's udgave af Troy. Det er der kommet en imponerende og flot (rent billedmæssigt) film ud af.

Alligevel er filmen svag på flere områder. Skuespillet halter hos mange af aktørerne. Især Brad Pitt er fejlcastet. Han er der bare, for at tiltrække pigerne til biografen.

Kampscenerne er kedelige og ikke nær så imponerende som tidligere storfilm. Desuden har man tilføjet et overdrevent score på lydsporet.

Filmens største problem, er at den ser sig selv som en storfilm, i lighed med Braveheart, Gladiator og Saving Private Ryan. Men det er den bare ikke. Historien kan ikke bære det.

28/07-05Overbevisende maltraktering 3
Troja er ren og skær teknik, og som sådan fungerer den også ganske udmærket. De storslåede billeder er tit ved at tage pusten fra en, og effekterne kan der ikke sættes en finger på. Men at en fantastisk legende som Illiaden i den grad bliver tilpasset en typisk hollywood skabelon, det lugter langt væk af kommercielle interesser. Filmen er skabt nøje og præcist efter sværd/sandal-films manualen, hvis der da eksisterer sådan en. Man kan næsten i samtlige scener forestille sig produktionsholdet stå ude i kulissen og diskutere, hvad der er flest penge i. Det er bare trist at det skal gå ud over et smukt eventyr. Når filmen alligevel holder sig oven vande, er det fordi Wolfgang Petersen har så stor en ambition om at underholde sit publikum.

På filmens tekniske side er det tydeligt, at en ...

23/07-05Mesterværk
Anonym
uden tvivl et mesterværk leveret af wolfgang petersen.... Brad Pitt spiller fremragende..

22/06-05- Da guder betrådte jorden - 3
På trods af sine mangelfulde film har tyske Wolfgang Pedersen i sin Hollywood-karriere altid formået at levere en god underholdningsvare. Men med storfilmen ”Troy” skulle Pedersen for alvor stå sin prøve og bevise, at han også havde det rette håndelag for en produktion i milliardklassen.

Og det har han hermed bevist, han har. Omfangsmæssigt er filmen imponerende - produktionen er pletfri og sparekniven er på intet tidspunkt svunget. Kameraarbejdet er flot, og de store panoramiske fotograferinger er talløse såvel som smukke. Men også de hektiske scener er godt filmen, hvor især klipningen i actionscenerne er fortræffelig.

Det der dog for alvor sikrer filmens sejr er den vidunderlige og gammeldags underholdende historie, som fundamenterer filmen. Sandfærdig eller ej, så er det en fan...

22/06-05nej nej nej
Anonym
orlando bloom er nok den største tøsedreng i troy..han spiller godt..men man kan bare ikke finde ham atraktiv..især ikk da han kravler tilbage til sin store bror..nu må i da tage jer sammen tøser, det er da det største turn off der findes!!

´Brad Pitt og Eric bana spiller til gengæld skide godt..!Fakta

Medvirkende
Achilleus Brad Pitt
Hektor Eric Bana
Paris Orlando Bloom
Helena Diane Kruger
Odysseus Sean Bean
Agamemnon Brian Cox
Priam Peter O'Toole
Menelaus Brendan Gleeson
Andromache Saffron Burrows
Briseis Rose Byrne
Bag kameraet
Instruktion Wolfgang Petersen
Produktion Gail Katz, Wolfgang Petersen, Diana Rathbun, Colin Wilson
Manuskript Homer , David Benioff
Fotografi Roger Pratt
Scenografi Nigel Phelps
Musik Gabriel Yared
Genrer og relationer
Genre Adventure, Drama, Krigsfilm
Undergenre Episk drama, Sværd-og-sandal-film
Premieredatoer
Biograf 19.05.2004
Dvd 26.10.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2004
Spilletid 163 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 370.222 (#195)
Selskab Warner Bros., Village Roadshow Productions, Radiant Productions, Plan B Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...