Dybet (The Abyss)

Da en atomubåd forulykker mistænker amerikanerne russerne for at stå bag. Derfor bliver et hold borebisser med speciale i at arbejde under vand sendt af sted sammen med en gruppe Navy Seals for at undersøge sagen. Mens den politiske situation tilspidses over vandoverfladen finder dykkerne indicier på en fremmed livsform i dybet under dem. © Scope

Produktionsår 1989
Genre Adventure, Science Fiction
Instruktør James Cameron
Medvirkende Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester
Spilletid 146 min.
Biopremiere 13.10.1989
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mary Elizabeth Mastrantonio

Mary Elizabeth Mastrantonio brød igennem med James Camerons imponerende undervandsactionepos 'Dybet' (1989), så hun havde prøvet det der med at få våde fødder inden hendes tørn som fiskeskipper i 'The Perfect Storm' (2000). Hun blev klippet ud af Scorseses 'King of Comedy' (1983), men gjorde indtryk i samme instruktørs 'Det handler om penge' ...

Brugere

04/12-09Fantastiskt!!!
Hold da fest en spændende, flot og gribende sci-fi film. Det er bare så fantastiskt lavet - utrolige scenarier under havets overflade - skræmmende livagtigt nede i det helt dybe. Elementerne med det 'overnaturlige' i form af aliens er også fantastiskt lavet. Filmen er godt bygget op og stemningen er helt i top og Ed Harris er storform her.
Der er måske et par små ting - så som den lidt for lykkelige slutning og så igen - hvorfor egentlig ikke!!!
Dette er slet ikke en typisk 'thriller', som absolut skal spille på gys og effekter, dette filmværk rækker langt længere. Alle filmelskere burde unde sig selv at se denne film, som virkelig rummer meget, meget mere end blot hvad en god action film kan præstere.

12/10-09Men slutningen... 1
Spoilers:

For lige at få det på det rene: Jeg elsker 'The Abyss' efter at have set den igår aftes. Det er en af de flotteste og mest underholdende (sci-fi)film, jeg nogensinde har set, og sandsynligvis den største bedrift jeg har oplevet fra actionkongen James Camerons hånd p.t.

Filmen var for mig en forunderlig og næsten (på den spændende, udfordrende måde) uhåndterbar blanding af tempofyldt action, stærke karakterskildringer og poetisk magi - f. eks. var scenen hvor Jammer ser væsenet fra indersiden af sin dykkerhjelm et helt ustyrlig smukt øjeblik. Det samme var hele genoplivningsdelen med Bud og Lindsey, faktisk en helt ubegribelig stærkt og rørende scene.

Jeg var dog meget i tvivl om, hvorvidt Cameron kører hele sin tematiske grobund om Alien- og genfødselstema idé ud på ...

16/11-08Fantasy'en ødelægger ALT! 1
Når man sætter sig ned og starter med filmen, ser den rigtig lovende ud, og noget man gerne vil følge med i.
MEN så kommer de der "lys-væsener", og så går der ellers bare "kamikaze" ned mod en filmkunstnerisk afgrund, og en absolut katastrofe!

[SPOILER:] Hvordan kan det være "væsener der vil forårsage verdens undergang" når de er ganske harmløse, og hjælper hovedpersonerne til overfladen?
ELENDIGT!

Hvordan kan man sabotere en film - som der som sagt ser meget lovende ud den første halve time - så meget med noget så elendig en "børnehave-adventure" stil, der kan få "Pans Labyrint" til at ligne et mesterværk?

Det var spild af over 2 timer i hvert fald!

21/05-06Undervurderet
Anmeldelse af Speciel Edition.

Absolut undervurderet under-vands drama, der byder på spektakulære scener og en smule tankevækkende historie. Der er små klicheer undervejs, men det opvejes af solid underholdning, imponerende scenarier og vilde actionscener, som først kommer mod slutningen. Ægte bigscreen film.

24/04-05Dybt vand
The Abyss/Dybet fra 1989 er en af instruktør John Camerons allerbedste film.
I min bog konkurrerer den i et ret tæt kapløb med Aliens og Terminator om titlen som Camerons absolut bedste film.
På indeværende tidspunkt må jeg indrømme at Aliens er i front.

The Abyss startede efter sin udgivelse en bølge af undervands/monster-film (der til en vis grad efterlignede den) anført af den anstændige Leviathan med Peter Weller og de tåkrummende elendige The Rift, Deep Star Six og Lords of the Deep (den sidste er virkelig, virkelig ringe).

I The Abyss forulykker en amerikansk atomubåd efter at have mødt et ukendt fartøj nær det cubanske farvand.

Civilisterne på en af de nærliggende undervands boreplatformer bliver tilkaldt for at undersøge det forulykkede fartøjs tilstand sammen med ...

05/01-05Mystisk og flot
Denne sci-fi undervandsfilm er noget af det flotteste jeg har set. Hvem andre end James Cameron kan levere noget i stil med denne. Typisk Cameron.

Ligesom Thomas har den fået de 6 stjerner fra mig udfra at det er Special editionen vi snakker om. Da jeg stadig ikke kan komme mig over slutscenen og meningen med filmen, som er cuttet ud af den oprindelige biograf version.

I takt med at man kommer længere og længere ned i Dybet, bliver man samtidig mere og mere fascineret af filmen og dens billeder.

Det er også en vidunderlig cast: Ed Harris gør det suverænt, Mary Elizabeth Mastrantonio (fra "Scarface") ses her i sin bedste roller og så er Michael Biehn for en gang skyld ikke en af heltene i en Cameron film, som han var det i Terminator og Aliens.

Fantastisk flot film med flotte ...

05/01-05Don
Spoilers:// I Director´s cut er scenen med den kæmpe tidevandsbølge med. Den skulle efter sigende være cuttet ud af biografversionen, da det åbenbart skulle have været for meget for Amerikanerne, som ikke ville tage godt imod, at der kunne komme "en flok Aliens" og true dem på denne måde. *G* Ihvertfald var det hele meningen med hvorfor disse væsener var der, som derved blev cuttet ud.

18/12-04dybet
Anonym
jeg synes at det er kanon fed film. jeg er helt vild med dybet og jeg kan se mange gange, jeg bliver aldig træt af den. jeg har den både på vhs og dvd. der er mange fede scener i den, både af nye og gamle. jeg elsker den film.....

18/12-04Enig
Anonym
SPOILERS

Det er Hollywood når det er bedst.

Scenen, hvor Lindsay lader sig drukne, for at blive genoplivet er allerede en klassiker. Ubehagelig og medrivende til det sidste. Og Cameron er dejligt grænseoverskridende, når han lader Virgil give hende et par lussinger, inden hun vågner til live. Hele tiden har vi undervands-universets drama og action som et billede/symbol på hverdagssituationerne i hjemmet mellem mand og kone.

Slutningen er fin. Det har dog nok været Camerons mening, at grunden til, at undervands-aliensne lod være med at ødelægge vores verden, var, at Virgil havde vist at mennesket alligevel indeholder gode sider. Herved bliver Virgil en slags repræsentant for menneskeheden, og denne repræsentant sættes på en prøve på vores alles vegne.

Men samtidig er det hele ...

01/06-04garanteret dyb
Anonym
Efter den voldsomme og hamrende underholdende Aliens følte instruktøren James Cameron nok, at det var tid til at lave en film med et lidt mere optimistisk budskab. Dybet er ikke bare en alien invasion film, men en livseksistentiel og overraskende positiv film fra Cameron. Det faktum til side, så er Dybet klassisk Cameron. En flok personer er afskærmet fra omverdenen og finder deres teknologiske og menneskeskabte vidundere ubrugelige i forhold til omstændighederne. Camerons film afspejler oftest menneskets overlegne selvafbildning af vores status som den klogeste race. I Aliens overrumples soldaterne af de brutale aliens uden logisk adfærd, i Titanic er naturen skyld i synkningen af skibet. I Dybet er en ubåd med atomvåben katalysator for hændelserne.

Jeg har altid fundet havet fascine...Fakta

Medvirkende
Virgil Brigman Ed Harris
Lindsey Brigman Mary Elizabeth Mastrantonio
Hiram Coffey Michael Biehn
Catfish De Vries Leo Burmester
Alan Carnes Todd Graff
Jammer Willis John Bedford Lloyd
Arliss 'Sonny' Dawson J.C. Quinn
Lisa 'One Night' Standing Kimberly Scott
Lew Finler Captain Kidd Brewer Jr.
Wilhite George Robert Klek
Bag kameraet
Instruktion James Cameron
Produktion Gale Anne Hurd, Van Ling
Manuskript James Cameron
Fotografi Mikael Salomon
Klip Conrad Buff, Joel Goodman, Steven Quale, Howard E. Smith
Scenografi Leslie Dilley
Musik Robert Garrett, Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Adventure, Science Fiction
Undergenre Ubådsfilm
Nøgleord Alien, Redningsmission, Under vandet
Premieredatoer
Biograf 13.10.1989
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1989
Spilletid 146 min.
Solgte billetter 112.069
Selskab 20th Century Fox, Lightstorm Entertainment, Pacific Western

Se også...