Herkules (Hercules)

Den græske gud Herkules bortføres fra sit hjem på Olympen, hvor guderne holder til. Han bliver opfostret i menneskenes land, skjult for den onde Hades, der efterstræber ham på livet. Hades er nemlig blevet spået, at hvis Herkules kæmper på gudernes side i den kamp, Hades planlægger mod Zeus, så vil Hades være fortabt. Herkules begiver sig ud på en rejse for at søge sit ophav og vinde alt det, en rigtig helt har at vinde. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Musical
Instruktør John Musker, Ron Clements
Medvirkende Laus Høybye, Jens Jacob Tychsen, Trine Dyrholm, Lars Knutzon
Spilletid 92 min.
Biopremiere 14.11.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Trine Dyrholm

Som 14-årig sang lille Trine fra Fyn sig til en tredje plads i Dansk Melodi Grand Prix med ’Danse i måneskin’, men heldigvis valgte hun siden hen at fokusere på skuespillet om end hun nåede at udgive to cd’er. Den blonde Trine har let til sit naturlige smil, men udstråler også selvstændighed og viljestyrke, når det kræves. Hun fik en flot debu...

Anmeldere

Scope
Gode tegn og gerninger

Disneys nye stort anlagte tegnefilm "Herkules" er flot og gedigen underholdning for både børn og voksne

Til rækken af gamle eventyr, sagn, myter og litterære klassikere, der i tidens løb har måttet lægge ryg til en "disneyficering", kan man nu tilføje den græske mytologi, og i særdeleshed halvguden Herakles, for fremtiden bedre kendt under sit latinske navn, Herkules.

Historieforfalskning

Der er som altid tale om, at Disney-studierne har ladet sig inspirere af forlægget, i dette tilfælde den græske mytologi, men siden hugget hæle og klippet tæer alt efter forgodtbefindende, så konceptet passer til en massiv verdensomspændende markedsføring. I en Disney-film kan Herkules naturligvis ikke være en horeunge af guden Zeus og mennesket Alkmene - han er derimod et rigtigt ønskebarn for det lykkelige ægtepar Zeus og Hera.

Ifølge den græske mytologi hadede Hera ellers Herkules af et godt hjerte, fordi han var resultatet af et af Zeus' mange sidespring. Og kosteligt i en Disney-sammenhæng er det da også, at ægtefællerne Zeus og Hera tilmed var bror og søster til hinanden. Det duer vist ikke som "nice and clean family entertainment". Men det er nu ikke noget at forarge sig over; enhver kunstner har vel lov at forholde sig frit til sit stof - og i øvrigt er hele den græske mytologi jo også løgn og latin til at starte med.

Handlingen

Den lille, bomstærke Herkules fødes på Olympen - gudernes tilholdssted. Mens den nyfødte fejres, dukker Zeus' bror og underverdenens hersker, Hades, op. Han er led og ked af sin tjans som chef for de døde, og den løsslupne stemning på Olympen gør ham ubetinget i endnu ringere humør. Tilbage i dødsriget bliver det spået, at Hades vil overtage tronen fra Zeus den dag, de grufulde uhyrer, titanerne, slippes fri af deres fængsel under havet. Blot må Hades sikre sig, at Herkules ikke kæmper på gudernes side, for så vil titanerne blive besejret.

Altså sender Hades sine to små håndlangere Pine og Plage af sted for at gøre det af med knægten. Det lykkes dem at bortføre Herkules, men ikke at slå ham ihjel. Han bliver i stedet fundet af to gode mennesker, der tager sig af ham, som var han deres eget barn. Herkules vokser sig stor og (meget) stærk, men han fornemmer, at han ikke helt hører til i menneskenes verden. Så han må drage på den færd, enhver helt begiver sig på: Ud for at finde sit ophav og en mening med livet.

Den magiske heltestatus

Herkules finder ud af, at han er søn af den mægtige Zeus og for at kunne vende tilbage til Olympen, må han blive en rigtig helt. Og hvordan han bliver det, det kan kun han selv finde ud af - her gives ingen færdigsyede løsninger. Herkules påbegynder en hård heltetræning, han bekæmper tusindhovedede uhyrer og bliver et ægte oldtidsidol - men kun den skønne Megara vækker hans allerinderste følelser. Og uden dem, kære læser, bliver man ikke en rigtig helt.

Sagen med Megara er imidlertid ikke helt ukompliceret. Hun er nemlig på ingen måde fri af Hades' kløer - så samtidig med, at hun er nøglen til Herkules' triumf, repræsenterer hun også truslen om hans undergang. Megara er således en ganske klassisk, og ganske interessant, kvindeskikkelse. Slet ikke dårlig i udførelsen, her hos Disney. Og naturligvis er hun en central brik i spillet om, at få Herkules gjort klar til kamp mod titanerne.

"Herkules" ender med at blive en rigtig vellykket historie om en sand helts søgen efter det gode. Garneret med en portion passende fanden-i-voldsk iscenesættelse af et gospel-muse-kor og kække referencer til alt lige fra oldtidens Grækenland op til moderne populærkultur. Ikke helt så sprudlende som "Aladdin", ikke helt så suverænt og pletfrit et værk som "Skønheden og udyret", men ubesværet en flot, underholdende og rørende film, som Disney kan være bekendt.

Brugere

04/10-05GENIAL OVERSÆTTELSE
Anonym
Den danske er faktisk bedre en originalen...

21/06-05Fanatastisk Disney film
Anonym
Jeg kan ikke forstå, at i synes, at den er så forfærdelig. Efter min mening er den en af de bedste Disney film gennem tiden. Personligt er det min favorit, og det er den film, som jeg har set flest gange i hele mit liv.

Musiken er, ligesom i de fleste andre disney film, helt utrolig. Jeg vil slet ikke høre tale om at der er for mange sange i, for det er med til at give filmen den Disney \"charme\", som I siger den mangler. Disney største opgaver er at få børn til at grine og have det sjovt, og det garanterer jeg, at de får med den her film.

Handlingen er spændende, og selv den kan holde mig fast, men det er musiken der skaber stemningen. Disney\'s tegnerne har lavet et godt arbejde og filmen ser rigtig flot ud.

PS. Kan ikke forestille mig hvad Thomas Nielsen har tænkt på da han ...

16/04-05Sang
Denne er absolut en af de dårligste disneyfilm. Foruden Bambi. Den mangler (som Thomas Nielsen skriver) charme! Der sker en masse... Yes, sir! Men kun næsten halv tåbelige ting, der (efter min mening) ikke høre hjemme i en ordenlig disneyfilm. I øvrigt er der alt, alt for meget sang i, som gør den småkedelig.

30/09-02Overgearet og Dumsmart
Anonym
Overgearet og oversmart Disneyværk, der totalt mangler den charme der kendetegner flere af de andre tegnefilm.

Selve figuren Hercules er en af de dårligst tegnede helte man har set hos Disney til dato. Men resten af filmen lever heller ikke op til standard.

Må sammen med "Pocahontas" kandidere til den dårligste Disneytegnefilm nogensinde. I øvrigt var Hercules ikke en søn af to guder, men af en gud og et menneske, men det har man åbenbart ikke fundet vigtigt.

Måske hvis jeg havde set den med originalstemmer, det havde hjulpet lidt, men næppe meget.

Fakta

Medvirkende
Herkules som barn (stemme) Laus Høybye
Herkules som voksen (stemme) Jens Jacob Tychsen
Megara (stemme) Trine Dyrholm
Philoktet (stemme) Lars Knutzon
Hades (stemme) Henning Jensen
Zeus (stemme) Aage Haugland
Hera (stemme) Ann Hjort
Pine (stemme) Donald Andersen
Plage (stemme) Thomas Mørk
Bag kameraet
Instruktion John Musker, Ron Clements
Produktion Alice Dewey
Manuskript John Musker, Ron Clements, Donald McEnery, Bob Shaw, Irene Mecchi
Klip Tom Finan, Robert W. Hedland
Scenografi Gerald Scarfe
Musik Alan Menken
Genrer og relationer
Genre Musical
Undergenre Animation, Sværd-og-sandal-film
Nøgleord Disneyfilm, Græsk mytologi
Premieredatoer
Biograf 14.11.1997
Dvd 29.03.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Dansk
Produktionsår 1997
Spilletid 92 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 301.623
Selskab Walt Disney Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...