Anklaget

Teenageren Stine bliver stadig mere indelukket og begynder at fortælle skrøner i skolen om, at hendes mor er syg, og at hendes far er voldelig. Helt galt går det, da Stine pludselig en dag anklager sin far for incest, og han efterfølgende bliver hentet af politiet på sin arbejdsplads. Snart er sagen fuldstændig ude at kontrol, og det bliver langsomt klart, at Stine bærer på en forfærdelig hemmelighed. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama, Thriller
Instruktør Jacob Thuesen
Medvirkende Troels Lyby, Sofie Gråbøl, Kirstine Rosenkrands Mikkelsen, Paw Henriksen
Spilletid 103 min.
Biopremiere 28.01.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sofie Gråbøl

Med roller i Henning Carlsens internationale kunstner-film 'Oviri' (1986), Ditlevsen-filmatiseringen 'Bardommens gade' (1986) og Bille Augusts episke drama 'Pelle Erobreren' (1987) fik den unge og dengang fuldstændig ukendte Sofie Gråbøl en flyvende start på sin filmkarriere. Førstnævnte indbragte hende både en Bodil-pris og en Robert-pris for be...

Anmeldere

Politiken
"...en film, som har udpræget flot koncentration og skarphed..."

Berlingske
"...talentfuld debut, der lover godt for Thuesens forhåbentlige næste film."

Jyllands-Posten
"Med en imponerende sikkerhed tager Jacob Thuesen i sin debutfilm fat om incest-spøgelset og konfronterer os med en historie, der ryster vores følelser og kræver vores stillingtagen."

Weekendavisen
"Det er en skarp og særdeles seværdig problemfilm, som klipperen Jacob Thuesen har valgt at debutere som instruktør med."

Information
"Jacob Thuesen har åbnet en ny dør i sin karriere, og dansk spillefilm har fået et nyt stort instruktørtalent."

Ekstra Bladet
"...rummer...også et pirrende spændingsmoment, der driver den fremad med ubønhørlig konsekvens."

B.T.
"...det er et psykologisk drama, totalt afsyret for semtimentalitet."

Filmland
"...også en film med flere thriller- og gyserelementer og plottet er meget mere overrumplende end man umiddelbart skulle forvente."

Cinemazone
"Form og indhold matcher simpelthen hinanden til perfektion, og filmen ville kunne ses og nydes alene på grund af det overlegne tekniske overblik."

Brugere

01/08-07Heksejagt
*spoilers*

En gråtonet, dyster sag om en københavnsk familie, hvis verden bliver smadret, da datteren anklager faderen for incest under et besøg hos skolepsykologen. Selv om datteren har en forhistorie med mytomaniske tendenser, bliver anklagen taget alvorligt og faderen varetægtsfængslet og sigtet.

Historien fænger ganske godt fra starten, men lunter efterhånden af sted i et så adstadigt tempo, at jeg var stået af, da den nåede frem til det store twist i slutningen.

Set fra min stol undergraver de sidste 10 minutter fuldstændig filmen, fordi historien bliver komplet selvmodsigende og pointeløs. Den går reelt fra "en fjer bliver til fem høns" til "der går aldrig røg uden en brand" - hvilket for mig er en ekstremt usympatisk vinkel på et emne, der er så følsomt og fordomsfremkald...

28/05-07Overbevisende
Et stærkt og overbevisende kammerspil om incest. Filmen tager sig god tid, men når luften er elektrisk bliver den ikke kedelig. Fremragende spil hos alle tre hovedpersoner.

28/05-07Forudsigelig
Oplægget er interessant, men filmen er banal og forudsigelig. Henrik virker skyldig fra starten - som far til 3 teenagepiger forsøgte jeg at indleve mig i hans situation, men jeg kunne ikke følge hans reaktionsmønster. Jeg så filmen sammen med min 18-årige, og allerede efter 15 min. sagde jeg til hende - han har gjort det! Ellers vil han ikke reagere, som han gør. Og så var historien jo egentlig ikke interessant længere...
En historie der VILLE have været interessant var, hvis det HAVDE været en falsk anklage - det hører man jo om, og hvordan ville DET være for en familie at gennemleve. Selvfølgelig får man et indtryk af det i filmen, men man har jo hele tiden den følelse, at "det har han sgu godt af, det svin...". Så kan jeg til hver en tid anbefale Susanne Biers "Brødre", hvis man v...

20/02-06Holder ikke i længden
Filmen fungerede desværre ikke helt for mig. Til tider brugte jeg mere tid på at lege med mine DVD indstillinger end at se filmen.
Virkelig en skam, for Troels Lyby og Sofie Gråbøl leverer virkelig en god præstation og jeg lige indtil slutningen følte jeg virkelig med Troels' karakter og blev virkelig overrasket over slutningen. Men alene skuespillet laver ikke en film.

20/02-06Æv..
Jeg havde virkelig skruet forventningerne op til den har film efter alle de så mange rosende anmeldelser. Men jeg blev dybt skuffet. Den fangede mig ikke, og den var meget langtrukken. Og jeg syntes den giver et forkert budsskab til sidst. Der er så mange der bliver anklaget for at have gjort det, selvom de blev frikendt, hvor de virkelig ikke har gjort det! Og det er sq da synd, så hvorfor bakke op om det? :( En virkelig skuffelse, men fremragende skuespil fra Sofie, Troels og Paw.. Simpelthen i verdensklasse, og det giver lige 1 ekstra stjerne... Men det var virkelig en skuffelse..

29/01-06ond, ondere, ondest...
wauw... hvad kan jeg sige?
man kan virkelig ikke stole på hvad man ser - og slet ikke troels lyby. i denne film viser han bare endnu engang hvor en fantastisk skuespiller han er.

filmen er bare ond... men på en god og interessant måde. jeg er virkelig en af dem som er helt vild med den og selve ideen er bare gysende.
filmen er nær en psykologisk thriller og vi oplever med henrik hvordan en helt almindelig hverdag kan ændre sig på ingen tid. og hvordan man kan leve videre efter at blive dømt på den måde som han er.

det er den slags film som man tænker længe over efter den viser rulleteksterne...

filmen har virkelig mange gode, hudløse og nervepirrende hvor der faktisk ikke sker så meget.
den indeholder især tre scener som er gode. den scene hvor louise mieritz siger at hun ik...

29/09-05- Når anklagen er straffen -
I de sidste par år har det været svært at opstøve ægte og godt drama herhjemme, og derfor bør vi bestemt tage imod ”Anklaget” med kyshånd. Den er kort og godt et regulært bud på årets danske film, og hvor ”Brødre” var det sidste år, kan vi nu håbe på, at dansk drama har fundet en ny blomstringstid siden ”Festen” i ’98.

”Anklaget” berører et svært men notorisk emne, nemlig incest, hvis tabuskjold her er brudt ned, og i stedet konfronteres det med de ubehageligheder som det giver anledning til. Filmen sår tvivl om vores hovedpersons skyld, og det er et godt træk, da det intensiverer hele affæren meget. Den beskriver et menneskets nedbrud, og det helvede man som anklaget person havner i – uskyldig eller ej. Noget der gør filmen utrolig smertefuld og ægte, således at følelserne virkelig n...

03/09-05smukt!!
Må indrømme jeg havde gættet plottet inden jeg

så den!! men blev satans overrasket anyway!!

det er vildt fed film!!! griber virkelig ud efter en

og holder en koldt fast!!...

troels lyby spiller jo ganske emkel smukt og lige på vidunderligt!!!

dansk film er virkelig på vej op af successtigen!!

12/08-05wow
Anonym
nu er det efterhånden nogle måneder siden jeg så filmen, men den rumsterer stadig i mit hoved, føj for en slutning, jeg måtte tage mig til munden for ikke at kaste op. Den var virkelig velfortalt, flot filmet og sat sammen og den fornemmelse jeg gik ud af biografen med sidder stadig i maven. puha...
jeg er helt sikker på, at jeg aldrig vil se den igen, men mener alligevel at det er en go film og et vigtigt emne at få frem.

18/04-05Fatastisk filmpræstation
Anonym
Troels Lyby spiller med en indlevelsesevne i temaet og selve filmopsætning via kameraoptagelser er så gennemført.
Det lever op til filmen "Festen" der behandler det svære emne incest.Fakta

Medvirkende
Henrik Troels Lyby
Nina Sofie Gråbøl
Stine Kirstine Rosenkrands Mikkelsen
Pede Paw Henriksen
Pernille Louise Mieritz
Bodil Jørgensen Skolepsykolog
Bent Kristian Halke
Miriam Charlotte Sieling
Advokat Søren Malling
Anklager Ditte Gråbøl
Dommer Kirsten Olesen
Bag kameraet
Instruktion Jacob Thuesen
Produktion Thomas Heinesen
Manuskript Kim Fupz Aakeson
Fotografi Sebastian Blenkov
Klip Per K. Kirkegaard
Scenografi Mia Stensgaard
Musik Nikolaj Egelund
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Psykologisk drama
Nøgleord Incest, Pædofil, Retssag
Premieredatoer
Biograf 28.01.2005
Dvd 08.08.2005
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2005
Spilletid 103 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 48.939
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film
Priser Robert 2006, Årets mandlige hovedrolle
Robert 2006, Årets kvindelige hovedrolle

Se også...