Sideways

Jack er en skuespiller uden udsigt til stjernestatus, der snart skal giftes, og Miles er en falleret forfatter, der lige blevet skilt. Sammen drager de to venner ud i det californiske vinland på en sidste tur inden Jacks ægteskab. Undervejs møder de kvinderne Maya og Stephanie og må taget livet op til grundig revision © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama, Komedie
Instruktør Alexander Payne
Medvirkende Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh
Spilletid 123 min.
Biopremiere 11.03.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Paul Giamatti

Paul Edward Valentine Giamatti fik sin første større rolle i 'Min bedste vens bryllup' (1997) og har siden stukket hovedet indenfor i 'Saving Private Ryan' (1998) og 'The Truman Show' (1998). Han er en af de birolleskuespillere, man altid genkender, men ikke lige kan huske navnet på. Han var Jim Carreys gode ven Bob Zmuda i 'Man on the Moon' (...

Anmeldere

Politiken
"Den har en klar og enkel appel, men rummer alligevel en kompleksitet, der kun bliver større, jo dybere man trænger ind i den."

Berlingske
"...en voksen og vittig film fyldt med følsomhed, men uden sentimentalitet."

Jyllands-Posten
"...en både morsom, hjertevarm og intens oplevelse."

Weekendavisen
"Den er let, dejlig og morsom, men den er ikke glat."

Information
"...både sød, skarp, sørgelig og sjov, smart og sanselig."

Ekstra Bladet
"Strålende emsemblespil, nænsom instruktion, smuk brug af Californiens vinmarker i pastoralt solskin, livsklogskab, humor, kærlighed og masser af vin."

B.T.
"I starten er den bare god og rørende, men midtvejs udvikler 'Sideways' sig til også at være en meget morsom og meget klog film."

Filmland
"Sideways er en af årets hidtil bedste film. Den er usentimental, den har en befriende realisme, og så er den fremfor alt morsom."

Cinemazone
"En skarpt drejet og næsten endnu bedre spillet fortælling..."

Brugere

20/05-09"..sød, saftig og bitter.."
"...de senere års forskning har vist, at et moderat indtag af rødvin gavner helbredet, det gør denne film så sandelig også."

16/04-07Midaldrende mænd på roadtrip
Alexander Payne ('About Schmidt') har med 'Sideways' skabt en højst seværdig og underholdende roadmovie om to midaldrende mænds rejsen gennem Californiens vindistrikt.

Årsagen til dette roadtrip er, at Jack (Thomas Haden Church) snarligt skal indgå i et ægteskab, og derfor vil have lov til at skejse ud som omvandrende playboy, en sidste gang. Så i fælleskab med den ualmindeligt usmarte, vinentusiast Miles (Paul Giamatti), hvis ægteskab for længst er smuldret, drager han i gennem Californiens vindistrikt. Her møder (anti)vennerne et par højst attraktive, unge (i forhold til de to herre) damer.

'Sideways' er på ingen måde en ophidsende film, men den fanger udmærket stemningen fra det smukke vindistrikt, hvorfra historien udspiller sig, ikke mindst på grund af Alexander Payne's sikre...

23/04-06Charmerende lille film
Dette er en af den slags film, hvor der reelt ikke sker det store, men hvor man alligevel er fremragende underholdt i to timer. Alle skuespillere gør det godt, men især Paul Giamatti er eminent. En Oscarværdig præstation efter min mening, hvor han på bedste vis indfanger de forskellige stadier, som vores hovedperson indfinder sig i undervejs. Utroligt som han både via ansigtsudtryk og kropsholdning er i stand til at vise følelser og humør.

Manuskriptet bærer også en del, men det er igennem de fine skuespillere, at filmen løfter sig langt over den amerikanske metervare.

Kan anbefales til en dag, hvor man vil se en afslappende film med noget på hjerte.

06/12-05En god hyggelig film
Anonym
Nu er det et stykke tid siden jeg har set den, men har da set den to gange. Syntes nu det er rart med en film der bare kan lide at fortælle en gangske simpel lille historie uden at bruge vold eller bandeord. Det er sådan en film man bare kan sætte sig tilbage i sofaen og nyde fra start til slut og slappe fuldstændigt af, sådan havde jeg det også med instruktørens forrige film About Schmidt som jeg dog syntes var en del bedre. Skuespillet var forrygende og manuskriptet var smart skrevet. En god hyggelig film.

02/12-05Med Vin Som Livets Nuancer 2
Vennerne Miles (Giamatti) og Jack (Church) skal på en sidste tur sammen, før Jack skal giftes. Turen går til de californiske vindistrikter og massere af prøvesmagninger.

”Sideways” er en herlig lille skæv eksistentiel film, om erkendelse og selverkendelse og med vinen som underfundigt sindbillede på livets nuancer.

Den er holdt i en hverdagsagtig stil, uden at gøre meget væsen af sig på den visuelle side. Det passer til gengæld perfekt på essensen af historien, om to mennesker hvor den ene, en afdanket skuespiller der står foran sit bryllup, er lige så umoden og flagrende, som den anden, der er lærer og har en drøm om forfatterskab og ikke kan komme sig over sin skilsmisse, er selvudslettende og kontakthæmmet.

Disse to udgør en helstøbt balance i Alexander Payne’s fremragende...

24/08-05a Merlot?
Instruktøren Alexander Payne høstede stor international anerkendelse, både anmelder- og publikumsmæssigt, med det fine og humoristiske voksendrama About Schmidt, hvis afvæbnende humor dog distancerede publikum fra optimal emotionel indlevelse og udbytte. Payne korrekturer dette nogenlunde med hans seneste værk Sideways (der er bygget over en roman af Rex Dickett), der ligeledes har erhvervet sig massive lovprisninger overalt, blandt andet med en velfortjent Oscar for bedste adapterede manuskript. Sideways er da også superior sat i perspektiv med Paynes tidligere film, men efter endt spilletid kan man ikke undgå at sidde tilbage med en følelse af, at Payne ikke har været dybdegående og kontemplativ nok i sin behandling af de væsentlige tematikker, som manuskriptet omhandler, og personligt...

30/03-05Feel good...
Anonym
Uden at det måske er filmens mening - så er det en rigtig "feel good" film. Jeg forlod biografen sammen med min kæreste - begge med et stor smil. Herlig herlig, sjov og så absolut en seværdig film!

28/03-05Vinporno
Alexander Payne fik kæmpestor succes hos de amerikanske filmkritikere, og han vandt en oscar for manuskriptet for "Sideways". A. O. Scott fra New York Times har skrevet at kritikernes varme modtagelse af "Sideways" nok i høj grad skyldes, at hovedpersonen i "Sideways" selv er lidt af en kritiker. Miles (Paul Giamatti) er en vinelsker og forfatter, der stadig ikke er kommet sig over sin skilsmisse. Han er gået lidt i stå i livet, og han er blevet bitter og kritisk. Umiddelbart virker han ikke sympatisk. Han stjæler penge fra sin mor, og han powernørder vinsmagning. Hans udfarende drengerøv og egotripper af en ven, Jack (Thomas Haden Church), er lige så usympatisk. Filmen foregår under en vinsmagningstur i Californien som Miles og Jack er på før Jacks forestående bryllup, og det eneste Jac...

25/03-05HERLIG FILM! 1
Anonym
Jeg så denne film med ret store forventninger og de blev så sandelig indfriet til fulde. Den er så vandvittigt morsom og giver samtidig stof til eftertanke. Både Giamatti og Haden Church spiller virkelig overbevisende - de er et genialt makkerpar. Hayden Church's karakter er vel nærmest den største skovl, verden har set, og man kan kun få sympati for Giamatti's usikre og distræte skolelærer. Se den!

23/03-05Skuffet....
Anonym
Da jeg til oscaruddelingen så hvor mange kategorier denne film var nomineret i blev mine forventninger skruet i vejret. Da jeg så den blev jeg unægtelig skuffet. Jeg har lidt fornemmelsen af at det er kejserens nye klæder med den her film. Den er blevet hyldet af smagsdommere og anmeldere overalt på kloden, så derfor skal jeg også synes, at den er et mesterværk. Ked af at sige det, men det er den altså ikke.. Det er en mainstream roadmovie. Det nye er, at den er for voksne! Filmen er da god, men skal ikke ses i biografen. Og jeg begriber simpelthen ikke at Virginia og Thomas er oscarnomieret for deres skuespillerpræstationer. Det var på ingen måde imponerende.Fakta

Medvirkende
Miles Raymond Paul Giamatti
Jack Thomas Haden Church
Maya Virginia Madsen
Stephanie Sandra Oh
Victoria Jessica Hecht
Cammi Missy Doty
Christine Erganian Alysia Reiner
Fru Erganian Shake Tukhmanyan
Cammis mand M.C. Gainey
Miles' mor Marylouise Burke
Bag kameraet
Instruktion Alexander Payne
Produktion Michael London
Manuskript Alexander Payne, Jim Taylor
Forlæg Rex Pickett
Fotografi Phedon Papamichael
Klip Kevin Tent
Scenografi Jane Ann Stewart
Musik Rolfe Kent
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 11.03.2005
Dvd 26.07.2005
Øvrige oplysninger
Land USA, Ungarn
Produktionsår 2004
Spilletid 123 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 40.776
Selskab Fox Searchlight Pictures, Michael London Productions
Biodistributør Twentieth Century Fox
Priser Oscar 2005, Bedste adapterede manuskript
Golden Globes 2005, Bedste komedie
Golden Globes 2005, Bedste manuskript
Robert 2006, Årets udenlandske film (amerikanske)

Se også...