The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Arthur får sig et dobbelt chok, da han hører fra sin bedste ven Ford, at jorden snart vil eksplodere! Der skal nemlig gøres plads til en ny "motorvej i rummet". Men Ford skylder Arthur en tjeneste, og derfor får han ham væk fra jorden i tide, samtidig med at han udstyrer ham med en guidebog for begyndere i det ydre rum. Det bliver begyndelsen på nogle af de mærkeligste dage i Arthurs liv. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Komedie, Science Fiction
Instruktør Garth Jennings
Medvirkende Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Zooey Deschanel
Spilletid 109 min.
Biopremiere 12.08.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Garth Jennings

(INSTRUKTØR)
Det er en mod mand, der i sin debut som spillefilmsinstruktør giver sig i kast med at overføre en kultroman som Douglas Adams’ 'Hitchhiker’s Guide To The Galaxy' (2005). Det var ikke desto mindre lige præcis, hvad britiske Garth Jennings. Den længeventede filmatisering af scifi-komedien om Arthur Dent, Ford Prefect og Zaphod Beeblebrox blev ...

Anmeldere

Politiken
"Men nu er den her altså omsider! Og dét er i sig selv så fint, at ingen får mig til at tude over spildt mælkevej."

Berlingske
"Instruktøren Garth Jennings forsøger kort sagt at gabe over livet, universet og alt det der. Resultatet er noget rod."

Jyllands-Posten
"Desværre er historien i alle dens fragmenteringer hverken underholdende eller vittig, ikke engang spektakulær."

Weekendavisen
"Der mangler lidt liv i det hele, og filmen vinder næppe nye hjerter for sagen."

Information
"...en bleg kopi af originalen, en kopi, som tilmed hverken er særlig morsom eller spændende."

Ekstra Bladet
"...er underholdende nok til, at filmen ikke ender med at blive en omgang special effects på krykker."

B.T.
"...et fantastisk syn for selv det mest kritiske special effect-øje, men også intellektuelt tilfredsstillende for tilhængere af bogens originale, skæve og drillende tone."

Cinemazone
"...et velment livtag med en svær opgave, men i sidste ende både overflødig og en lille smule trættende."

Brugere

16/01-08Read it, seen it and bougt it
Ja, jeg har været turen igennem og efter dette ville jeg bare have den på DVD - og den holder og ekstramaterialet holder stilen - det er gennemført - er man ikke til denne humr så mmå man se det som en almindelig film - har forøvrigt også den gamle BBC serie på VHS

02/09-07ja, de prøvede
Jeg er også en af dem der har læst bøgerne. Dog på engelsk, da jeg synes humoren er så britisk at det ville være oplagt at læse dem på original sproget.

Så vidt jeg ved, har Adams selv været med til at udforme manuskriptet før hans død, men der var ueninghed om hvem der skulle have rettighederne.

Når humoren er så typisk engelsk ville det have være at foretrække at også en karakter som Ford Prefect var englænder, men nej. Man vvalgte rapperen Mos Def. Egentlig ok skuespil, men alt for alvorlig og uden det glimt i øjet karakteren i bogen har. Filmen fungerer bare ikke optimalt. Måske skulle man have holdt sig mere slavisk til bogen (læs bøgerne, da nogle af de andre bøger også er indblandet i filmen).

Jeg har før set den serie BBC lavede over bøgerne og fanger handlingen meget...

02/07-07Thanks for All the Fish
Disclaimer: Jeg har hverken hørt radioføljetonen, læst bogen eller set tv-serien, så der er ingen fan-faktor i denne anmeldelse.

Men den er fandeme sjov. Ganske som forventet med fin britisk kant - det er meget, meget godt, at filmen er lavet i England og ikke i Hollywood. Det er selvfølgelig ikke nogen traditionel sci-fi-blockbuster, selv om den visuelle stil er overraskende velgennemført. Lidt tungmetal-dampmaskine-agtig a la "Dr. Who", men det passer fint, og aliens'ene er herlige (især vogonerne).

Min fornemmelse er, at man ikke bliver skuffet som fan. Der er i hvert fald både 42, babelfish, So Long and Thanks for All the Fish, mus og meget andet godt med ... Og den særdeles vanvittige (og lettere usammenhængende) handling, der krydsklippes med afsnit af guiden.

Derudover er...

02/03-07I'm feeling very depressed...
Jeg valgte at købe denne film, da jeg så en sej lille robot på coveret. Marvin, som han hedder, viste sig da også at være denne films absolutte mest depressive højdepunkt!

Arthur Dent er en ualmindeligt stenet mand, som ikke ligefrem ser ud til at have særligt meget at lave i dagligdagen. På en rigtig, rigtig dårlig dag, finder han ud af at hans bedste ven, Ford, er fra rummet, og at Jorden skal sprænges i luften, for at gøre plads til en intergalaktisk motorvej(!). Arthur og Ford tomler sig ombord på at vogonsk rumskib, og så starter eventyret. De onde vogoner smider dem ud i rummet, men de bliver reddet af rumskibet Heart of Gold, hvor galaksens præsident, Beeblebrox, holder sig selv som gidsel, sammen med kvinden Tricia, som Arthur mødte på Jorden til et kostumebal. Med ombord på s...

17/05-06Don't See What The Big Deal Is 2
Kort før at jordens ødelægges for at der kan laves en ny vej, reddes droget Arthur (Freeman) op på et rumskib. Her udstyres han med en guide for at kunne begå sig i den for ham nye verden, mens han begiver sig ud på en søgen efter en større mening med det hele.

Jeg skal gerne erkende at jeg aldrig har læst Douglas Adams’ bog (bøger?) der danner grundlag for denne filmatisering og som sådan kan jeg naturligvis ikke bedømme hvor vellykket den virker i forhold til oplægget. Men i teorien er det også fløjtende ligegyldigt, for hvis en film fungerer så fungerer den (selv om fans af historien forståeligt nok vil ønske sig at den respekterer ophavet og det forstås) og det på egne præmisser.

Den fungerer så til gengæld kun delvist, for selv om den bobler af sjove indfald, fed britisk gal...

11/05-06Læs bogen.
Jeg startede i omvendt rækkefølge. Jeg så filmen først, og læste bogen bagefter. Og min mening er at bogen på alle måder overgår filmen.
Den er rodet, og har ikke den rigtige humor som bogen.

Men filmen skal alligevel have tre stjerner, for at have nogle vellykkede scener, som fx. med kaskelothvalen.

20/01-06mærkelig, men accepteret
ikke dårlig.
troede det var en bæ film af 2. grad, men den var ok.
måske ikke sidste gang jeg skal se den. og ihverifald ikke sidste gang ejg er så kritisk overfor noget nyt og anderledes.
soundtracket giver den min. to ekstra stjerne, går stadig og synger den.

04/01-06Well...they tried!
Har man læst Douglas Adams dybt exentriske men utrolig sjove bøger virker en film umiddelbart svær. Jeg er glad for at der endelig er kommet en, men Adams' meget abstrakte og kommenterende humor er svær at visualisere da de i bøgerne sjældent kommer rigtig frem uden fortællerens egne observationer af de absurde hændelser. Adams sagde engang, at det at få en film lavet i Hollywood var som at grille en bøf ved at få en gruppe mennesker til at puste på den en efter en. Hitchhikers filmen var i udvikling frem og tilbage i ca. 20 år.

Jeg syntes at scenen i første bog, hvor Ford Prefect og Arthur Dent for oplæst Vorgon Poerty som tortur (jeg rullede rundt på gulvet af grin) var genial, dog fungerer den ikke helt på film. Men den er heller ikke helt forkert. Den er "næsten, men ikke helt".
...

04/01-066 stjerner
Anonym
Jeg syuntes det var en kanon film, den indeholder lige at det, der normalt mangler i film.
Det var lig noget for mig, en simpelthen fantastisk fil.

15/12-05Guiden til - Hitchhiker's Guide to the Galaxy 8) 2
Jeg vil starte med at sige at filmens absurde britiske, monthy-python humor ikke rigtig falder i min smag. Skuespillerne virker til at være for passive, og deres karrakterer er dybt uoriginale. Den eneste karrakter der rigtig lykkes, viser nogle emotioner og endda til tider er underholdende, er ikke en gang en person, men derimod sidekicket - den menneskelige robot Marvin, der inkarneres af Alan Rickman's varme stemme.

Starten fungerer ellers fint, med delfiner osv. og der er visse andre sekvenser hvor de viser et par smukke landsskabsbilleder og den slags, men altså lige udover de få vellykkede passager, er der ikke meget lys at finde i denne filmatisering af Douglas Adams' succes roman.
Min pointe er egentlig den, at filmens opbygning og fortællerytme er alt for springende i ti...Fakta

Medvirkende
Arthur Dent Martin Freeman
Ford Prefect Mos Def
Zaphod Beeblebrox Sam Rockwell
Tricia McMillan Zooey Deschanel
Slartibartfast Bill Nighy
Marvin Warwick Davis
Humma Kavula John Malkovich
Marvin (stemme) Alan Rickman
Bogen (stemme) Stephen Fry
Hvalen (stemme) Bill Bailey
Deep Thought (stemme) Helen Mirren
Bag kameraet
Instruktion Garth Jennings
Produktion Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Nick Goldsmith, Jay Roach
Manuskript Douglas Adams, Karey Kirkpatrick
Forlæg Douglas Adams
Fotografi Igor Jadue-Lillo
Klip Niven Howie
Scenografi Joel Collins
Musik Joby Talbot
Genrer og relationer
Genre Komedie, Science Fiction
Undergenre Satire
Nøgleord Alien, Baseret på roman, Blaffer, Jordens undergang, Meningen med livet, Rumskib, Rumvæsner
Premieredatoer
Biograf 12.08.2005
Dvd 14.12.2005
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Produktionsår 2005
Spilletid 109 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 47.952
Selskab Touchstone Pictures, Spyglass Entertainment, Walt Disney Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...