Syriana

Robert Baer har været CIA-agent i over 20 år og har især brugt sine evner på at undersøge og optrævle terror. Som tiden går må han dog sande, at opbakningen fra CIA bliver mere og mere spinkel, og beslutningerne mere og mere politiske. Da et snigmord på en reformvenlig prins i et olieproducerende land går galt, har Robert fået nok af det korrupte og illoyale system. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Thriller
Instruktør Stephen Gaghan
Medvirkende George Clooney, Matt Damon, Amanda Peet, Michelle Monaghan
Spilletid 128 min.
Biopremiere 17.02.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

George Clooney

George Clooney var for 1990'erne, hvad Tom Selleck var for 1980'erne. Han sled sig igennem et utal af tv-serier og fik langsomt gang i filmkarrieren. I 'From Dusk to Dawn' (1996) var han den ene af de to slyngler, mens han trak i superhelte kustumet i den ellers ikke særlig heldige 'Batman og Robin' (1997). Steven Soderberghs stilige romanti...

Anmeldere

Politiken
",,,som et abstrakt maleri, en spændende mytefilm, hvor motiverne først udvikler sig, når man betragter dem grundigt og længe."

Berlingske
"Men uanset hvor ædelt Gaghans projekt er, så har vejen til at skabe dårlige thrillers - hvilket vil sige politiske spændingsfilm med for lidt spænding og for meget politik - altid været brolagt med højt opsadlede intentioner."

Jyllands-Posten
"...stærkt medrivende og tankevækkende geopolitiske thriller."

Weekendavisen
"Det er ikke et flatterende billede, det er muligvis heller ikke hele sandheden. Men det er skræmmende filmkunst."

Information
"Af og til bliver Gaghan en smule for firkantet i sine meninger, men fordi Syrianas dramatiske struktur og de mange økonomiske og politiske sammenhænge er så komplekse, slipper han af sted med det."

Ekstra Bladet
"Det er en intens og intelligent politisk thriller, der mesterligt skildrer det net af magt, intriger, koppution, død og dollars, der spinder sig om verdens oliehandel."

B.T.
"...fra start til slut formet som den mest elegante og velfungerende thriller."

Cinemazone
"Det klæder filmen, at den ikke prædiker sine moraler åbenlyst, men i stedet koncentrerer sig om dynamikken og drivkraften i de enkelte fortællinger."

Brugere

24/08-09Tåbelig film
Det er en elendig film, hænger ikke sammen og politisk er direkte tåbelig. Gæstearbejdere bliver behandlet som skidt af deres gulfværter, imanerne mener man skal hævne sig på USA??? - og slutscenen sprænger de en olieinstallation i luften, giver det mening? - hvad med at gå efter dem der udbytter een?

21/04-08politisk misk mask
Filmen er bygget op af enkeltstående historier, der alligevel i høj grad hænger sammen, og læner sig derfor meget op ad film som Traffic og crash i fortællerstil...Men hvor de to film gav sig tid til de enkeltstående historier, er klippene i syriana alt for korte til at man når, at kunne sætte sig ind i persongalleriet

For et så tungt politisk emne som USAs olieinteresser i mellemøsten bidrager fortællerstilen ikke ligefrem til at tingene bliver nemmere at forstå.

Det vigtigste for mig når jeg ser film er, om jeg føler mig underholdt, og så er det stort set ligegyldigt hvad genre det er..Jeg er til det hele, men syriana er for tung til mig...At historien bliver mere forståelig mod slutningen redder den ikke..

Det ultimative inden for den genre er for mig stadig pelikan notatet, ...

30/05-07Oliens forbandelse
Sammenhængen mellem råolie og USA's Mellemøsten-politik er hovedtemaet i "Syriana", der er inspireret af en tidligere CIA-agents erindringer. Den er skrevet og instrueret af forfatteren bag "Traffic", Stephen Gaghan, og er på samme måde bygget op af en række små historier, der flettes sammen omkring det fælles tema.

"Syriana" følger både en CIA-agent på morderiske missioner i området, en finansrådgiver med speciale i olie, en arabisk prins med moderne visioner og pakistanske gæstearbejdere, der bliver lokket ind i islamistisk terrorisme. Og bag det hele lurer et par meget store olieselskaber, som tydeligvis trækker i alle trådene.

Det er en film med et bidsk og tankevækkende budskab om sammenhængen mellem storkapital og politik. Ikke mindst pointen i, at det er i USA's interesse ...

05/08-06Gaaaabende kedelig
Man er næsten i trance til sidst så kedelig er den

13/07-06En rodet affære...
Det var med store forventninger jeg satte mig til rette i biografens mørke, da jeg havde købt billet til Syriana...forventningens glæde falmede dog hurtigt, og jeg gik fra biografen med flere spørgsmål end svar.

Handlingen er for indforstået, og filmen vil for meget på for kort tid. Hvor klippeteknikken, og de sammenspundne historie virkede mesterligt i Traffic, bliver det i Syriana en stor gang rod, der ikke har den ønskede effekt...snarere tværtimod.

Enkelte scener er helt fantastiske, og George Clooney gør et godt stykke arbejde.
Det kunne have været en blændende film om magt, politik og korruption...men det hele siver ud i sandet...så at sige. Til stor frustration for undertegnede.

12/07-06Kedelig
Hold kæft hvor var den kedelig.....

03/05-06Bag facaden!
Det vrimler med politiske film i øjeblikket (og der er flere i vente), og man kan sige, at vi er i en tid, hvor de måske er nødvendige for os almindelige borgere med en smule kendskab til politik, da man har mange uroligheder rundt omkring kloden, som påvirker vores dagligdag. Syriana er måske det bedste eksempel, simpelthen fordi den stikker dybt og fortæller det andre politiske film ikke tør, nemlig sandheden. Sandheden om, hvordan man opererer bag lukkede døre, hemmelige aftaler og ellers det beskidte spil, der i sidst ende handler om magt og penge. Vi er derfor helt renset for klicheer og klam amerikansk moral, og det er altså en bedrift i sig selv. Syriana er den ægte vare, der fører dig igennem de forbudte steder, og efterlader en i chok.

Der spilles glimrende over hele banen, ...

29/03-06Syriana
Anonym
Utrolig dårlig film, havde ellers skruet forventningerne højt op, da jeg gik ind i salen, for den har jo fået så gode anmeldelser (hvilket jeg ikke forstår!). Den er dårligt klippet sammen og synes ikke man bliver introduceret godt nok for hovedpersonerne og i det hele taget hænger den ikke sammmen.
Spar de 55 kr. og tag ind og se Gasolin` i stedet! :-D

21/03-06Elendig underholdning
Anonym
Syriana slår rekorden i dårlig historiefortælling og i at spilde flest menneskers tid og penge. Den er ikke i besiddelse af den mindste smule underholdningsværdi, og er det ikke det som man normalt betaler for, når man går i biffen?

(set af én, der fik de små børn passet, og inviterede konen ud for første gang i månedsvis - føj hvor blir' man skuffet)

09/03-06Rystende aktuel
Anonym
Problemer med Iran. Sabotage på installationer (senest forsøg i S-A). Dobbeltspil for at sikre olie til USA. Rekruteringen af terrorister.

Pænt imponerende aktualitet set i lyset af, at filmen har været undervejs et par år.

Ingen egentlige svage punkter. Ingen af de evindelige løftede pegefingre. Flot spil hele vejen igennem.Fakta

Medvirkende
Robert Baer George Clooney
Bryan Woodman Matt Damon
Julie Woodman Amanda Peet
Mary Alice Johnson Michelle Monaghan
Paralegal Susan Allenback
Riley Woodman Nicholas Art
FBI Agent Jay Barber
Tyler Luke Barnett
Bar Patron Robert Randolph Caton
Gentleman Randall Boffman
Bag kameraet
Instruktion Stephen Gaghan
Produktion George Clooney, Michael Nozik, Jeff Skoll, Steven Soderbergh
Manuskript Robert Baer, Stephen Gaghan
Fotografi Robert Elswit
Klip Tim Squyres
Scenografi Dan Weil
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Politisk thriller
Nøgleord CIA, Mellemøsten, Olieindustrien, Tortur
Premieredatoer
Biograf 17.02.2006
Dvd 11.07.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2005
Spilletid 128 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 73.933
Selskab Warner Bros., Section Eight Ltd., Participant Productions
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2006, Bedste mandlige birolle
Oscar 2006, Bedste mandlige birolle

Se også...