München (Munich)

Ved OL i München 1972 i bliver 11 israelske atleter myrdet af palæstinensiske terrorister. Straks bliver en gruppe af de hårdeste medlemmer af den Israelske efterretningstjeneste Mossad sat på sagen. De får til opgave at finde de ansvarlige og myrde dem. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Eric Bana, Daniel Craig, Mathieu Kassovitz, Ciarán Hinds
Spilletid 164 min.
Biopremiere 27.01.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mathieu Kassovitz

Franske Mathieu Kassovitz er bedst kendt som den kontroversielle instruktør bag det rå ungdomsdrama 'Hadet - La Haine' (1995). Senere stod han bag den teknisk overlegne thriller 'De blodrøde floder' (2000), der genforenede ham med 'Hadet's Vincent Cassel. Som skuespiller har Kassovitz gjort sig gældende i blandet andet 'Den diskrete helt' (199...

Anmeldere

Politiken
"...med et uvant dramaturgisk svigt fører Spielberg os gennem yderligere et par timers kulsort rejse ned gennem tilintetgørelsesteknikkernes onde, ja, monotone spiral - uden at nå dybere ned i dilemmaet."

Berlingske
"hvornår har man sidst set en gigantisk Hollywood-produktion beskæftige sig kvalificeret og nogenlunde fordomsfrit med samtidens største spørgsmål uden at give et firkantet svar?"

Jyllands-Posten
"Den vil være en art dialog mellem palæstinensere og israelere, men fortaber sig i klicheer."

Weekendavisen
"Det er en af Steven Spielbergs mest gennemførte produktioner, og den fungerer på alle niveauer..."

Information
"...fordi han så indlysende har hjertet og hovedet på rette sted, tilgiver man gerne Spielberg, at han af og til mister fodfæstet i den næsten tre timer lange film."

Ekstra Bladet
"...en af de modigst og vigtigste mainstreamfilm fra Hollywood i lange tider."

B.T.
"...lægger sig smukt i forlængelse af et andet mesterstykke, 'Schindlers liste'."

Cinemazone
"Som den er nu, er underholdningsværdien tilpas høj til at man tilgiver München den umiskendelige aura af moralsk diskussionsklub..."

Brugere

27/07-07Gutter!
jaa..det lyder som om jeg ikke har noget valg :) ind i fona og køb Munchen, glæder mig ,

02/06-07Spielberg i topform 7
Afdæmpet, men hårdtslående film om en gruppe israelere, som regeringen sender på en uofficiel hævnmission efter Sorte Septembers terrorangreb mod de israelske OL-deltagere i München. Deres briefing er rendyrket black ops og baseret på virkelige begivenheder: Dræb 11 navngivne palæstinensere, som var med til at planlægge terroraktionen.

Agenternes arbejde skildres i klinisk, nøje detaljeret stil. Der er helt tydeligt skruet ned for dramatikken, fordi det skal være dokumentarisk og ikke ende som actionfilm. Mordene har en hektisk energi, men er først og fremmest væmmelige, fordi de er så kliniske. Og med få, velvalgte midler lykkes det Spielberg at skildre, hvordan agenternes stille og roligt mister deres menneskelighed undervejs. Når det bliver rutine at dræbe et andet menneske, men d...

16/08-06Hvad? 2
Hvorfor er Ardi mon's indlæg væk? Hvis det er slettet er det meget, meget, meget, meget... Dårlig stil, Scope og er det Ardi selv, fatter jeg det heller ikke..

How Come?

Ellers skriver jeg sgu et par lignende linjer, for jeg kan kun være enig i kritikken af Glazer's angreb på Don. Meget har han ikke ligefrem selv bevist.

15/08-06’whatever you do, somebody else will pay’ 1
Den filmlegendariske Steven Spielbergs seneste værk, den autentisk baserede Münich, er i flere kredse blevet omtalt og ophøjet som hans bedste og mest signifikante film siden Schindlers Liste, men med denne tanke in mente, kan man ikke føle andet end skuffelse over Münichs kunstneriske minimalisme. Naturligvis er det velkomment afbræk for Spielberg, at han efter en del regulære underholdningsfilm uden substantiel signifikans (eksempelvis Terminalen og genindspilningen af War of the Worlds), kaster sig over et mere ambitiøst og tankevækkende projekt, men desværre er Münich et skabelonskåret og pseudo-kontroversielt drama, der aldrig for alvor formår at medrive publikum emotionelt i dens alvorsfulde fortælling.

Filmen er baseret på en bog navngivet Vengeance af George Jonas, og den evi...

11/08-06Positivt overrasket 2
Synes denne film så meget langtrukken ud, men den er faktisk rigtig spændende og interessant. Synes dog godt at man kunne få oplyst, at den ledende kvinde man ser er den israelske premierminister - det er jo ikke alle, der lige kan regne det ud!

04/06-06Mesterlig!!!
München må for mit vedkommende betegnes som mesterlig. Der er kælet for historiens forløb og skuespillet er i top. Det er drøn spændende og man sidder fastholdt i et jerngreb mens filmen skrider frem.....og pludselig er den slut! Kan kun anbefales!

31/03-06Lang slutning
Utrolig spændende og interessant film, der gribende beskriver efterspillet efter den alvorlige massakre og hele problematikken med terrorisme, i f.eks. den forbindelse mellem to nationer/folk.
Synes skuespillerne gjorde det overbevisende og de meget forskellige karakterer gav filmen krydderi af lidt humør, rappe repliker og skønne dialoger.
Synes dog slutningen blev noget lang, og sad længede og ventede på et afsluttende klimaks.

10/03-06Lidt for meget vold
Anonym
Havde nok forventet en lidt mere politisk thriller indgangsvinkel til filmen med mindre vold.
Filmen var velspillet og "symbolikken" bag teorisme (dræber du en af dine fjender, dukker der bare mindst en ny op) var god. Men der var LIDT for meget vold i filmen for min smag.

09/03-06München, en yderst vellykket historiefilm.
Steven Spielberg har formået at lave en intim storfilm, med dette velafbalancerede stykke historie om konsekvenserne af gidseltagnings dramaet i München 1972, og den relevante Israelsk - Palæstinensiske konflikt.

Filmen er en balancegang på flere områder, mellem dramaet og spændingen og ved at undgå at oversentimentalisere rent filmisk set, og ikke mindst ved at fremstille handlingen udfra et overordnet moralsk og humanistisk perspektiv, for derved at bevare realismen ved ikke at tage parti og således kunne fremstille begge parter så troværdigt som muligt, dette lykkedes i mine øjne optimalt.

En cadeu til Eric Bana som vel nok yder sit livs præstation, han er både overbevisende og kompetent i hovedrollen.

* 6 af 7 mulige stjerner og en klar anbefaling til at se den i biografen.

07/03-06Spielbergs next 1
Anonym
One of the biggest rumors is the claim that Spielberg will be personally directing the upcoming "Jurassic Park IV." Producer Frank Marshall mentioned to the press that the screenplay for the anticipated sequel is finally shaping up and that Amblin hopes to have the film ready for theaters in 2008. Somewhere along the way, fancy that turned to "fact" that Steven Spielberg will personally direct the film spread.

While the idea of Spielberg personally returning to his hit franchise may sound intriguing, it just isn't so.

Amblin Entertainment told SpielbergFilms.com that, "the 'Jurassic Park IV' rumor is just that. [Spielberg] is not directing it..."

While Amblin surmises that somewhere a reporter may have crossed signals between "Indiana Jones 4" (which Spielberg is most definitely...Fakta

Medvirkende
Avner Eric Bana
Steve Daniel Craig
Robert Mathieu Kassovitz
Carl Ciarán Hinds
Ephraim Geoffrey Rush
Mor Gila Almagor
Daphna Ayelet Zorer
Papa Michael Lonsdale
Louis Mathieu Amalric
Sylvie Valeria Bruni Tedeschi
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Kathleen Kennedy, Barry Mendel, Steven Spielberg, Colin Wilson
Manuskript Tony Kushner
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Rick Carter
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Dokudrama, Politisk thriller
Nøgleord Gidsel, Kidnapning, OL, Terrorist
Premieredatoer
Biograf 27.01.2006
Dvd 27.06.2006
Øvrige oplysninger
Land Canada, Frankrig, USA
Produktionsår 2005
Spilletid 164 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 94.904
Selskab Universal Pictures, DreamWorks, Flashback Productions
Biodistributør United International Pictures

Se også...