X-Men

Tegneserie-filmatiseringen "X-Men" er et sansebombardement af de helt store. Alle tekniske sejl er sat til i den forrygende science fiction-historie om to mutantgruppers kamp for henholdsvis at forsvare og overtage jordkloden. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Bryan Singer
Medvirkende Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen
Spilletid 124 min.
Biopremiere 08.09.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hugh Jackman

Hugh Jackman er i sit hjemland Australien kendt for sit arbejde i tv og i teatermusicals. Han er efter sigende en glimrende sanger og har haft store roller i australske opsætninger af 'Skønheden og udyret' og 'Sunset Boulevard'. Jackman debuterede i det australske familiedrama 'Erskineville Kings' (1999) og havde herefter hovedrollen i den ro...

Anmeldere

Scope
Mutantkrigen raser

Den eventyrlige og fantasifulde science fiction-film "X-Men" handler om to grupper af muterede superskabninger, som bekriger hinanden for henholdsvis at forsvare og overtage jordkloden.

Da Stan Lee og Jack Kirby i 1963 skabte tegneserien "X-Men" for forlaget Marvel, blev den ikke i første omgang nogen stor succes. Seriens to hovedmodstandere, professor Xavier og Magneto, var tydeligvis kalkeret over samtidens sorte borgerretsforkæmpere Martin Luther King og Malcolm X - den første prædikede fredelig sameksistens, den anden ønskede direkte konfrontation. Kampen om seriemarkedet var hård i de år, og læserne foretrak de mere apolitiske helte Superman og Batman.

I 1970'erne prøvede flere af Marvels bedste tegnere, bl.a. Neal Adams og John Byrne, kræfter med "X-Men", og med et toppede serien hitlisten over de mest solgte blade i USA. Siden er det gået slag i slag. Serien er i dag uden sammenligning den bedst sælgende på verdensplan, og i hjemlandet går legetøjsfigurer, computerspil og samlekort af X-mutanterne som varmt brød.

Stol på få, frygt de øvrige

Filmen "X-Men" udspiller sig i en nær fremtid, hvor den genetiske udvikling har gjort, at der fødes stadigt flere mutanter - mænd og kvinder med ekstraordinære egenskaber. Menneskeheden frygter, på grund af fordomme og uvidenhed, disse anderledes skabninger, som konstant udsættes for spot og hån. Den kørestolsbundne professor Xavier (Patrick Stewart) leder en skole for begavede unge, hvor mutantbørn kan få indsigt i deres overnaturlige kræfter og lære at anvende dem i det godes tjeneste. Den dyriske Wolverine (Hugh Jackman), en traumatiseret enspænder med skarpe stålkløer, ankommer sammen med den mystiske teenagepige Rogue (Anna Paquin) til Xaviers mutantskole.
Wolverine indgår i Projekt X-alliancen og møder de øvrige mutanter: Storm (Halle Berry), som kan kontrollere vejret og skabe torden og lynild, Cyclops (James Marsden), der kan skyde laserstråler ud af øjnene og Jean Grey (Famke Janssen), en velskabt mutantkvinde med stærke telepatiske evner.

Overfor de retfærdighedssøgende X-mutanter står den magtgale Magneto (Ian McKellen), som med sit broderskab af ondskabsfulde mutanter, Sabretooth (Tyler Mane), Toad (Ray Park) og kamæleon-pigen Mystique (Rebecca Romijn-Stamos), vil tvinge menneskeheden i knæ og tage herredømmet over kloden. Da Magneto først omskaber den mutantfjendtlige senator Kelly (Bruce Davison) til en blævret slimbudding, og efterfølgende vil angribe et stort FN-ambassadørmøde på Manhattan, går X-heltene i aktion. Snart fyldes luftrummet over New York af hidsigt kæmpende mutanter.

Orgie af trickeffekter

"X-Men" er instrueret af Bryan Singer, som herhjemme bedst kendes for "The Usual Suspects". Det er vel utopi at ønske sig mere uddybende psykologi i en film af denne type, men til gengæld ville det ikke have skadet med noget mere information om de forskellige karakterers baggrund og oprindelse. For de ikke-indviede kan filmen af og til være lidt svær at følge. Disse småindvendiger skal dog ikke trække fra i den samlede helhedsbedømmelse: "X-Men" er overordentligt vellykket.

"X-Men" er et visuelt sansebombardement for legebørn i alle aldre. Den får hele armen i dette gigantiske overflødighedshorn af imponerende trickeffekter, som ikke kan andet end tilfredsstille de mange fanatiske tegneserie- og science fiction-elskere herhjemme. Find magien i sindet frem og rid med på "X-Men"-bølgen - to'eren er allerede i støbeformen!

Brugere

25/06-07Gode Effekter
En rigtig underholdende film som bygger på en rimelig god historie. Men ja som nogen har skrevet er der lidt for meget tegneserie/teenager serie over den. Tror filmen ville være bedre som en ungdomserie. Men det er alligevel godt fundet på og effekterne er super gode og underholdende. Bestemt et kik værd.

05/01-07Godt fortolket
For dem der elsker bladene og tegneserierene vil helt sikkert også elske filmen, som er fantasifuld og ikke mindst fuldt med marvel-spirit!

13/05-06Herligt freakshow
Hvad bedre er der end at afbryde dagligdagen, der til tider syntes trist og kedelig, og leve sig ind i et univers hvor intet er umuligt. I universer hvor fantasien slipper afsted med hvad som helst... "X-men" verdenen består af alt man behøver, for at føle sig godt tilpas i eventyrets land.

Med "X-men" ruller en ny Marvel-filmatisering over lærredet. Instruktør Bryan Singer tager fat, om hvad der i årevis blot har venten i kulissen på at blive brugt og med så meget materiale mutant universet indebærer, er det bare om at komme i sving. Vi tager her fat på et kapitel der med garanti stryger i hjertet på enhver Marvel-fan. Og for os andre der bare kan lide at koble af i ny og næ, og glide ind i en anden dimension, er der ligeledes dejlig meget at komme efter.

"X-men" er et så gennemf...

29/11-05De allersejeste superhelte
X-Men har altid været min absolutte yndlingstegneserie. Derfor er det virgtig for mig, at filmen også holder et vist niveau. Med Bryan Singer som instruktør må man dog sige, at meget er lykkedes som det skulle.

Personer er der nok af i X-Mens tegneserieunivers. Derfor er det vigtigt ikke at introducere alt for mange karakterer her i første film, hvor også mutant-problematikken skal forklares. Samtidig skal de rigtige X-Men vælges, hvilket jo er en meget subjektiv beslutning. I mine øjne er det en god idé at bruge nogle af seriens første mutanter: Cyclops, Jean Grey, Professor X, Storm og så supplerer med Rouge, som i filmen fungerer som den ene af de to nye X-Men. Den anden, Wolverine, er uundværlig i X-Men universet, både i kraft af hans popularitet, men også fordi det er ham, der ha...

08/07-05SPIDÅSGFS
Anonym
GOD MARVEL FILMATISERING AF X-MEN

14/04-05Nonsens Og Underhodning
Der er intet budskab... Ingen sådan direkte handling... Ingen styr på det hele... Det hele køre bare rundt i et helt stort nonsens.... Men der er en ting ved den der gør den alligevel ikke så ringe endda... Der er konstant underholdning! Aldrig nogle kedelige scener, selvom jeg opfattede det hele som et stort kaos med buldrende si-fiction-action uden styr på nogle som helst ting.

31/01-05total mega cool film
jeg syntes den er så cool så cool dem der ikke syntes den er cool skal bare holde sin kæft

18/01-05Superhelte efter hæftet
Fans af tegneserien af samme navn har - udover at der i filmen er skåret ned på antallet af mutanter - ikke meget at beklage sig over. Tegneserieanmelderen Jacob Stegelmann fra DRs "Troldspejlet" er da også langtfra den eneste, der har lovpirst filmen. Antallet af kendte skuespillere, der medvirker, vidner desuden om, at filmens produktionsbudget har været pænt stort. Dertil kommer, at effekterne, der især har til formål at vise de respektive mutanters særegne evner, også er tilpas lækkert udført til, at filmen udmærker sig rent visuelt.

... Men hva' nu hvis man IKKE fascineres så meget af hverken de enkelte mutanters superevner eller af seriens univers med den evige kampe mellem mennesker, gode og onde mutanter som omdrejningspunkt?
Tjah. Figurerne er flade som pap, og det ville vær...

05/11-04Kenn
Anonym
Tag dig dog lige lidt sammen!! Ja, ja X-Men er forrygende, men du behøver ikke anmelde den mere end én gang!

03/10-04WOOOOOOOOOW!!!!
Anonym
Man kan sige meget om "X-Men", men én ting er sikkert! Den er fantastisk!! Den er så god at jeg nærmest mangler ord!! Den er dog ikke ligeså god som "Pirates of the Caribbean", men den er den næstbedste film jeg kender!! Halle Berry er fabelagtig i rollen som Storm, ligesom Hugh Jackman er det som Wolverin!! Til alle jer der ikke har set den..... TA' DOG AT SE DEN!! NUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!

X-MEN FOREVER
X-MEN FOREVER
X-MEN FOREVER
X-MEN FOREVER
X-MEN FOREVER
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Fakta

Medvirkende
Logan/Wolverine Hugh Jackman
Charles Francis Xavier/Professor X Patrick Stewart
Erik Magnus Lehnsherr/Magneto Ian McKellen
Dr. Jean Grey Famke Janssen
Scott Summers/Cyclops James Marsden
Ororo Munroe/Storm Halle Berry
Marie/Rogue Anna Paquin
Victor Creed/Sabretooth Tyler Mane
Mortimer Toynbee/Toad Ray Park
Raven Darkholme/Mystique Rebecca Romijn-Stamos
Bag kameraet
Instruktion Bryan Singer
Produktion Lauren Shuler Donner, Ralph Winter
Manuskript David Hayter
Fotografi Newton Thomas Sigel
Klip Steven Rosenblum, Kevin Stitt, John Wright
Scenografi John Myhre
Musik Michael Kamen
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Undergenre Superheltefilm
Nøgleord Baseret-på-tegneserie, Diskrimination, Marvel Comics, Mutanter
Relaterede film X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: First Class, The Wolverine - 2 D, X-Men: Days of Future Past - 2D, Logan
Premieredatoer
Biograf 08.09.2000
Dvd 06.03.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 124 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 158.871
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...