Eragon

Bondedrengen Eragon lever et stille liv i Alagaesia, indtil han finder mystisk dinosauræg. Det bliver starten på et eventyr, hvor Eragon opdager at skæbnen har udvalgt ham til at forsvare landet mod den onde konge. Og så er det jo bare med at komme i gang, også selvom opgaven virker uoverkommelig og helt sikkert er rigtig farlig. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Action, Adventure, Familiefilm, Fantasy
Instruktør Stefen Fangmeier
Medvirkende Edward Speleers, Sienna Guillory, Garrett Hedlund, Djimon Hounsou
Spilletid 115 min.
Biopremiere 15.12.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...gedigent digitalfilmhåndværk og glimrende fantasy for det unge publikum."

Berlingske
"Der er ikke meget humor at grine af, men mange billeder at frydes over, og »Eragon« vil bestemt få barnlige sjæle til at mærke suset fra blafrende dragevinger."

Weekendavisen
"Det er ikke så dårligt, hvis man kan leve med den høje kitschfaktor."

Information
"Der er bulder, brag og computeranimationer galore, men Eragons kardinaltræk er forudsigelighed."

Cinemazone
"Eragon er en film om identitet, mod og venskab og er lige dele seværdig som opbyggelig familiefilm og som popcornaction. Så længe man ikke forventer en nyklassiker."

Brugere

16/07-07Blidt actioneventyr!
Middelmådigt action eventyr der lige akkurat formår at holde en oppe pga. en rimelig god underholdningsværdi. Glem alt om indhold, gode personbeskrivelser og den slags. Det finder du ikke i Eragon. Men er du indstillet på det, ja så kører filmen i et fint tempo med et par okay aktioner og effekter, men ikke noget man imponeres over. Vi har set det hele bedre og flottere. De mange kendte navne er lidt skuffende i filmen, men det skylds nok, at rollerne ikke er så gode. Man kan så undre sig over hvordan man overhovedet har fået folk som Irons, Malkovich og Carlyle til at spille med her. Men alt i alt er Eragon en middelmådig forestilling som altså kun underholder ganske blidt, men burde ikke kunne mætte ægte tilhænger af genren. 3 små stjerner fra mig, kort og godt!

12/05-07Use the force, Luke
Jeg har ikke læst Christopher Paolinis bøger, men historien bag denne store fantasy-filmsatsning er jo, at denne her amerikanske teenager elskede fantasy og satte for at skrive sådan nogle bøger selv. Hvis ellers filmversionen er nogenlunde tro mod bøgerne, kan man godt se det på resultatet. Han har groft sagt flettet elementer fra Tolkien og Anne McCaffrey sammen til sit univers og fyldt plottet fra "Star Wars" på det.

Det er der jo sådan set ikke noget galt i - dygtige kopister kan lave fede ting. "Eragon" mangler bare det twist, der trods alt skal til for at gøre en kopi god. Plottet er banalt og ekstremt sort-hvidt - den onde konge har udryddet de gode drageryttere og sat sig på hele landet, men ude i en fjern landsby sidder en bondeknøs, som kan blive den næste dragerytter. Han ...

03/05-07spildtid
Under hele filmen ventes der på at nu må den blive bedre men desværre nej, synd at de har brugt penge på at lave den "film".

17/04-07Eragon i jedi-lære
Efter triumftoget fra Lord of the Rings, bliver markedet fuldstændig malket for alle fantasy interesserede filmfans. Selvom LOTR skød med spredhagl og blev set af alle, så var den primært tilegnet et ret modent publikum. Så vil Disney (selvfølgelig) gerne have en bid af kagen, og banker en genfortælling op af Narnia. Tydeligvis mest tilegnet det yngre ukritiske publikum.

Eragon ligger i mellemniveauet. Langt bedre og mere maskulin end Narinia, men ikke halvt så meget blod og saft som LOTR.

Eragon har gode momenter, selvom historien er meget skematisk. Parallen til Star Wars er nem at spotte, for den unge Eragon er som en tvillingebror til Luke Skywalker. Begge var de uerfarne knejte der pludselig bliver kastet med hovedet først ind i en farefuld verden, og må lære sin lektion for a...

07/01-07Skuffet....
Jeg var inde og se Eragon og jeg havde læst bogen inden jeg tog ind og så filmen det gør jeg ved næsten alle film jeg vil se hvor der er en bog til før.

Da jeg så Harry Potter var jeg lidt skuffet over nogle af de ting som de glemte, men det havde ikke den største betydning, men her i Eragon blev jeg virklig skuffet og sur. Der sker ting i filmen som slet ikke sker i bogen og de har laver meget om i filmen. Fx allerede i starten hvor Eragons onkel dør, der blev jeg pisse sur ingen steder i bogen bliver der skrevet at Brom sætter ild til Eragons onkel nej Eragon får ham fløjet til byen så han kan få hjælp. Det sætter Brom i et meget dårligt lys og at han bare er sten hård. Jeg kunne blive ved gennem hele filmen og sige ting de lavede om.

Den er flot og ikke andet. Jeg anbefaler og...

30/12-06Skuffet... (Indeholder en lille 'spoiler' noget med slutningen, men det er ikke noget der ødelægger filmen, for dem, der ikke har set den)
Efter at have set Eragon, må jeg sige, at jeg var skuffet. Til trods for nogle flotte animationer og en okay kampscene og pænt skuespil fra både Jeremy Irons og Robert Carlisle, mangler filmen dybde. Handlingen bliver afviklet meget hurtigt, selvom filmen føles til at vare en evighed. Filmen vil dog aldrig nogensinde (det kan slet ikke komme på tale) at den vil blive skrevet ind i historiebøgerne som en "udødelig film". Den vil hurtigt blive glemt, da den ikke skiller sig meget ud fra resten af de eventyr film, jeg spår vil begynde at blive masseproduceret i en nær fremtid. Stemmen valgt til dragen var jeg dog heller ikke helt tilfreds med. Men det værste var lige godt slutningen. Til dem der ikke har set den handler det om noget med nogle frihedskæmpere, frihedskæmperne er de eneste, de...

30/12-06Palads
Unskyld men hvad sker der for Palads. Vi kommer igår 4 friske gutter klar til at se Eragon. Men så må vi ikke komme ind. Palads er et lortested. Også må man heller ikke sidde i baren og spise peanuts og saltstænger. Jeg skal aldrig mere komme i den biograf. Jeg er blevet røvrendt 2 gange på det groveste.

27/12-06Virkelig god historie, men filmen skuffer når man kender historien på forhånd
Har læst de to første bøger i triologien for lang tid siden. Længe før de overhoved udkom i DK. Jeg er stadig den dag idag fuldstændig tryllebundet af historien, så jeg gik i biografen med store forventninger. Havde dog hørt på forhånd at filmen ikke fulgte historien 100%, men var stadig meget spændt på at se den.
Jeg må sige at jeg gik derfra lidt skuffet. Det genere mig at de har frasorteret så mange vigtige faktorer. Som sagt af en anden, føltes det som og at de racer igennem historien. Filmen er jo kun 2 timer lang. Hvorfor havde de ikke lavet den på 3 timer (ligesom LOTR)? På den måde havde de kunnet få mange flere detaljer med.

En anden ting der går mig på er at Arya bliver potræteret på en helt forkert måde. I filmen blomstre hendes og Eragon's følelser for hinanden, men i bog...

24/12-06total fed oplevelse
Jeg kan godt læse at folk har delte meninger, og at nogen anser filmen for lidt LOTR, og andre eventyr film. Det har man jo også læst fra anmelderne, at der var en blanding af disse ting i, fra de store seje eventyr film.
Men helt ærligt..så synes jeg ikke at det gør noget, historien er jo trods alt lidt forskellig fra de andre...
Men min familie og jeg selv havde en god oplevelse i biografen, ungerne sad helt ude på stolens kant, og jeg selv fik sgu lidt tårer i øjnene, og faldt pladask for den lille drageunge..og såamen også da den blev stor..
Jeg vil også have en drage...
Vores dreng har fået bogen som skal pakkes op i aften som julegave..jeg glæder mig til at sidde at læse den op for ham....
Har kun godt at sige om filmen, og glæder mig til de 2 næste der kommer...
god jul til ...

21/12-06Kunne være meget bedre
Den prøver at få alt det som skal ind i sådan en historie, men formår kun at få selve grundhistorien ind, men mangler alt det udenom som gør en film god. Opbygningen, timingen og en god person skildring herunder imellem hovedpersoner får man ikke plus at man skynder sig for meget med at fortællingen skal videre. Mangler simpelthen finpudsningen - nej lad os sige grovpudsningen - for at man får en klasse-film. Nu er man bare nogenlunde underholdt, men heller ikke mere.Fakta

Medvirkende
Eragon Edward Speleers
Arya Sienna Guillory
Murtagh Garrett Hedlund
Ajihad Djimon Hounsou
Brom Jeremy Irons
Durza Robert Carlyle
Onkel Garrow Alun Armstrong
Gammel Kvinde Ágnes Bánfalvy
Kong Galbatorix John Malkovich
Kriger Jaymes Butler
Bag kameraet
Instruktion Stefen Fangmeier
Produktion John Davis, Wyck Godfrey, Adam Goodman
Manuskript Peter Buchman, Lawrence Konner, Christopher Paolini, Mark Rosenthal
Fotografi Hugh Johnson
Klip Roger Barton
Scenografi Wolf Kroeger
Musik Patrick Doyle
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure, Familiefilm, Fantasy
Premieredatoer
Biograf 15.12.2006
Dvd 03.04.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2006
Spilletid 115 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 164.659
Selskab 20th Century Fox, Fox 2000 Pictures
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...