Saving Private Ryan

Otte mand, anført af John Miller skal lokalisere den eneste mulige overlevende af fire brødre, James Ryan. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Krigsfilm
Instruktør Steven Spielberg
Medvirkende Tom Hanks, Tom Sizemore, Matt Damon, Edward Burns
Spilletid 169 min.
Biopremiere 23.10.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #5
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tom Hanks

Thomas J. Hanks er ubestridt en af amerikansk films allerstørste stjerner, ifølge mange sin generations svar på Jimmy Stewart. Og så er han oven i købet en flink fyr. Hanks lagde ud med at trække i drag til sitcom'en 'Tøsedrenge i løbetid' (1980-1982) og startede sin filmkarriere i en række jævne komedier, han helst vil glemme i dag. 'Splash'...

Anmeldere

Politiken
"...med sin insisteren på en sanseligt næsten overdetaljeret indlevelse i krigen som mentalitet og anatomi, så man i visse scener på én gang synes at kunne se, høre og lugte al denne gru, er der en rå, men humanistisk beåndet realisme i Saving Private Ryan, som netop aldrig blot bliver afstumpet effektjageri eller dyrkelse af forfaldets skønhed."

Berlingske
"...tvinger publikum til at føle frontsoldatens rædsel og smerte i de stærkeste scener, der er vist på et filmlærred. Men der skal ikke herske tvivl om, at mesterinstruktøren har skabt et storværk - meningsfuldt, dramatisk og bevægende."

Jyllands-Posten
"At man hænger på i næsten tre timer og i enkelte øjeblikke har tårerne stående i øjenkrogen, bekræfter Spielbergs format, og skildringen af landgangen placerer filmen blandt de allerbedste om krig, selv om det ikke er en historie, jeg orker at gense."

Ekstra Bladet
"...den film er et mesterværk. Enerverende, besættende, chokerende. Uden en mislyd."

B.T.
"...fuld af modsigelser: Den er fuld af modbydeligheder - som er svimlende smukt filmet. Og den er mættet med rå lyrik. Det er en kliché, men det er sandt: Det her er som at være der selv! Det er det nærmeste på nærkamp, de fleste af os nogensinde vil komme."

Scope
Krig er i hvert fald ikke fred


Krig er helvede på jord. Det er Steven Spielbergs budskab med denne skildring af Anden Verdenskrig, der med sin dokumentaristiske stil ikke er som nogen anden krigsfilm. Blod, indvolde, gru og rædsel bliver ikke glorificeret i velpudsede og æstetisk flotte billeder. Filmen er kvalmende og ondskabsfuld, men mod og ære finder vej til fronten i kampen mod den nazistiske overmagt.


"Saving Private Ryan" toner op (og ned) med billedet af et blidt vajende amerikansk flag. "Stars and Stripes" er det visuelle symbol på frihed og lighed for alle mennesker. Vi er i nutiden på mindesmærket ved Omaha Beach, endeløse rækker af snehvide kors vidner om blodbadet den 6. juni, 1944. En mand bryder grædende sammen foran sin familie, og der klippes til vanviddet og infernoet, da tusindvis af tropper blev landsat på D-dagen.

Historien er enkel: kaptajn John Miller (Tom Hanks) er øverstbefalende for syv mænd, der skal finde menig James Francis Ryan (Matt Damon) - muligvis den eneste overlevende af fire brødre, der har ladet sig hverve under Anden Verdenskrig.
Han har en billet hjem til mor, hvis de kan finde ham, men for de otte mænd er krigens logik absurd. Hvorfor skal flere mænd risikere deres liv for at redde en enkelt, der ligeså vel kunne være død?

Den sidste store krig(sfilm?)

Med en halv times nærbilleder, håndholdt kamera, piftende kugler og øredøvende eksplosioner lægger "Saving Private Ryan" tonen an: det er næsten som at være der selv. Men alligevel ikke, for trods alle tekniske finurligheder og en fremragende billedlyrik, forsvinder bevidstheden om at sidde i en biograf dybest set ikke. At man kan rejse sig og gå sin vej, gør denne film udholdelig. Og intensiteten af denne første halve time bevares hele filmen igennem. Spielberg har ikke alene en guddommelig sans for mediet og manipulationen, han kan også forene detaljen og realismen uden at glemme basale humanistiske følelser. Oscar venter sandsynligvis forude, for dette er "the war movie to end all war movies". Hvis den så også bare kunne ende alle krige.

To sider af samme krig

I alle henseender er "Saving Private Ryan" en storslået krigsfilm. Den er minutiøst udført, grusom, brutal og alligevel meget menneskelig. Magtesløshed, smerte, frygt, fejhed, hævntørst, vrede, kærlighed og broderskabets bånd er alle menneskelige følelser, der bringes op til overvejelse. Men mest af alt står spørgsmål om krigens meningsløshed og skæbnens tilfældige valg ("hvorfor ham og ikke mig?") - ubesvaret.

Krig er et universelt onde, en tilstand som ingen mennesker kan ville, men som alligevel eksisterer. Med Anden Verdenskrig som udgangspunkt er det nemt at tage stilling til, om der findes en sag, der er værd at ofre livet for. Anden Verdenskrig var nok den mest nødvendige af alle krige i vor nære historie, for hvis ikke de allierede havde kæmpet mod Nazi-Tyskland, hvordan ville verden så have set ud idag? Men hvordan skal de tusindvis af nutidige tyskere, der ser filmen, tackle den ensidige fremstilling af deres nation, folk og fortid?

"Saving Private Ryan" lægger ikke skjul på, hvem der er helte, og hvem der er skurke. Tyskerne er skurke og satanistiske udyr, der kun fortjener at dø. Og selvfølgelig kan en underbemandet amerikansk enhed forsvare en bro overfor en hel tysk kampvognsbatallion. Trods et par granatbomber af rendyrket manipulation, fortjener "Saving Private Ryan" fem øjne. Desværre vil filmen sandsynligvis ikke gøre hverken fra eller til i den virkelige verden. Vi glemmer aldrig, men vi handler ikke derefter

Brugere

16/07-10En brutal skildring af en brutal krig.
Steven Spielbergs storslåede krigsfilm med Tom Hanks, Matt Damon og adskillige gode skuespillere. En brutal skildring af en voldsom krig. Velspillet, flot og ærlig. En must see.
Filmen sprænger sig fast i erindringen i lang tid. Filmen starter hårdt ud, lemmer bliver sprængt af og blodet flyder. Den første halve time er barsk og ikke for de sarte.

Jeg anbefaler denne spektakulære film til alle. Fem stjerner herfra..

21/04-10Fortidens mareridt
Fem Oscars fik Steven Spielberg for sin skræmmende film om 2. verdenskrig. De første scener af filmen, var bl.a. det der fik alverdens filmanmeldere til at kalde den årets film anno 1998.
Filmen starter nemlig med D-dagen – slaget ved Normandiet. Krigsscenerne i filmen er uhyggeligt godt fotografiet af Janusz Kaminski (fast fotograf hos Spielberg siden ”Schindlers Liste”).

Filmens handling kredser omkring Kaptajn Miller og hans folk, der efter D -dag, som får til opgave at finde menig James Ryan som befinder sig bag fjendens linjer. Ryan har nemlig mistet sine tre andre brødre under kamp, så derfor vil hans mor have ham hjem. Missionen for soldaterne bliver ikke bare svært, men også farligt…

Der spilles rigtigt godt over hele linjen af Tom Hanks (Oscar – nomineret for sit portræ...

06/08-08fantastisk mesterværk!
Saving Privat Ryan er den bedste krigsfilm nogensinde!
råaction fra start til slut..

Mesterværk!!

12/05-08Spielberg
Fremraggende og rammer dig lige i hjertet med et plet-skud!

11/08-07Toppen er nået
En Fantastisk smuk fortælling om en lille deling soldater i anden verdens krig ( Tom Hanks, Edward Burns, Paul Giamatti ) som sætter deres liv på spil for at redde en mand, Private Ryan. som historien går følger man de forskellige soldaters lidelser og åbenbaringer om at deres arbejde måske ikke gør gavn... intet mindre en et mesterværk fortalt af Steven Spielbeg ( E.T, Schindlers List ), skuespillerne er skam også helt i top særligt Tom Hanks, Edward Burns og Tom Sizemore er med til at bære historien med deres helt suveræne skuespil.

21/06-07Flot Krigsfilm
Virkelig en framragende film. En af de bedste krigsfilm der nogensinde er lavet. Flotte effekter og utrolige skuespillere.

12/01-07En for alle, alle for én
Spoilers:

En for alle, alle for en. Et udsagn der er blevet gennemtærsket af hovedsageligt amerikansk film - krigsfilm, ikke mindst. Men med ”Saving Private Ryan” tages formålet op til genovervejelse. Er det vanvid? Er det korrekt? Instruktør Steven Spielberg har skabt en film der samtidig med at bade i blod, sved, tåre og ubegribelig intensitet, kontrastbryder med et skær af smuk menneskelighed lysende op i mørket, om at gøre det rigtige. Og hvad det end er.

Vi lægger ud med filmhistoriens mest virkelighedstro og brutale krigsscene. En horde soldater af unge mænd der blot venter på at blive slagtet lader forklappen på deres landgangsbåd gå ned. Forreste række falder som klaskede fluer, og bagerste del af båden må springe i vandet ud over siderne. Kaptajn Miller iagttager grusomhe...

02/01-07Anstændighed i helvedet...
Selvfølgelig handler den om at krig er et helvede, men den handler så sandelig også om en Soldag (Tom Hanks) der prøver at finde anstændighed og grunde til krigens rædsler... alt i alt mesterligt og dens eftermæle vil aldrig blive glemt (for mit vedkommende).

05/01-06WOW FED FILM!
Tom hank spiller FABELAGTIGT!!!!

04/12-05Helt suveræn...
Anonym
Sjældent har undertegnede set en film der i den grad gik ind under huden. Jeg har ikke tidligere set en film der i den grad får en til at føle lede ved krig som løsning.
Billedsiden er allerede gået over i historien for dens autentiske "jeg-føler-at-jeg-selv-er-der" brug.
Tom Hanks leverer her sin største præstation til dato.
Eneste lille minus er at man til slut skal have den klassiske amerikanske patriotisme med, da Stars and stripes blafrer i vinden. Dette er dog kun en lille detalje som ikke skal ødelægge indtrykket af en af de bedste film der nogensinde er lavet!Fakta

Medvirkende
Kaptajn John Miller Tom Hanks
Sergent Horvath Tom Sizemore
Menig John Ryan Matt Damon
Menig Reiben Edward Burns
Korporal Upham Jeremy Davies
Ryan som gammel Harrison Young
Menig Jackson Barry Pepper
Menig Mellish Adam Goldberg
Menig Adrian Caparzo Vin Diesel
Kaptajn Fred Hamill Ted Danson
Sergent William Hill Paul Giamatti
Irwing Wade Giovanni Ribisi
Bag kameraet
Instruktion Steven Spielberg
Produktion Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levisohn
Manuskript Robert Rodat
Fotografi Janusz Kaminski
Klip Michael Kahn
Scenografi Thomas E. Sanders
Musik John Williams
Genrer og relationer
Genre Krigsfilm
Undergenre Ensemblefilm
Nøgleord Anden verdenskrig
Premieredatoer
Biograf 23.10.1998
Dvd 17.11.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 169 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 313.625
Selskab DreamWorks
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 1999, Bedste instruktør
Golden Globes 1999, Bedste drama
Golden Globes 1999, Bedste instruktør

Se også...