Det Gyldne Kompas (His Dark Materials: The Golden Compass)

Lyra er 12 år og bor på det velrenommerede Jordan-kollegium sammen med sin bedste ven Roger. Hun har det trygt og godt, men pludselig sker der ting og sager, som vender op og ned på det hele. Børn forsvinder, Lyras onkels ekspediton til Arktis bliver forsøgt stoppet - og en videnskabskvinde henvender sig til Lyra for at lokke oplysninger ud af hende. Har det hele noget at gøre med det gyldne kompas, som Lyra er i besiddelse af? © Scope

Produktionsår 2007
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Instruktør Chris Weitz
Medvirkende Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Ben Walker
Spilletid 113 min.
Biopremiere 07.12.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Daniel Craig

Brittiske Daniel Craig er den sjette skuespiller, der får licens til at dræbe i den sejlivede serie om den eventyrlystne agent 007. Samtidig er han den første blonde James Bond. Vejen til en af de ultimative helteroller har været lang og slidsom for Craig. Langsomt, men stødt har den ambitiøse skuespiller arbejdet sig frem gennem utallige meg...

Anmeldere

Politiken
"...bevaret en ’britisk’, usentimental coolness, et blik for administrativ kynisme og livets andre grumme sider som del af alvorligt ment fiktion for børn."

Berlingske
"...selv i sammenligning med storværker som »Ringenes Herre« og filmene om Harry Potter står »Det Gyldne Kompas« distancen som en magisk, eventyrlig og fabelagtig flot beretning om uforfærdet girl power."

Jyllands-Posten
"...en film så formidabelt og ubesværet flot, at den alene i teknisk henseende ligner et lige så stort kvantespring, som Jacksons i sin tid gjorde."

Weekendavisen
"Filmudgaven af Det Gyldne Kompas ofrer meget af sanseligheden til gengæld for en politisk allegori om demokratisk fri vilje over for restriktiv fundamentalisme. Det er tidens tegn, men det klæder den ikke."

Information
"I modsætning til bøgerne opdager man i filmen ikke Pullmans parallelverden sammen med hovedpersonen, unge, handlekraftige Lyra, men får bare det hele fantasiløst smidt i hovedet – sikkert for at få så bredt og ungt et publikum i biografen som muligt."

Ekstra Bladet
"...en stort anlagt fortælling med masser af fantastiske elementer og avancerede CGI-effekter, som er et flot skue."

B.T.
"...er man gammel nok og skruer lidt ned for de urealistiske Potter-forventninger, så er der alligevel masser af eventyr at hente."

Cinemazone
"Langt fra at være decideret jammerlig, men sat op imod manges høje forventninger unægtelig en kandidat til årets skuffelse."

Brugere

03/11-12Et Smukt Eventyr

25/04-09Spændene, dramatisk og eventyrlig.
Filmen ''Det gyldne kompas'' er en typisk eventyr-film, med fine skuespillere, og gode efekter. Den har bare sine problem med handlingen som er lidt kedelig og langtrukken. Men jo som sagt redder de middelmodige skuespillere filmen, og så ser filmen også ægte ud. For dem der elsker magi, eventyr, og drama: SE DEN!

08/06-08God men....
Jeg synes filmen er helt vild god og jeg forsto straks forholdet mellem menneske og deimon.
men nu ser jeg selvfølgelig alt for mange film og er derfor god til at regne tingene hurtigt ud så det kan godt være et kan give problemer for andre.
effekterne er som er er sagt så mange gange vildt gode effekter.
jeg synes at et er en fantstisk film...
men jeg har ikke læst bogen...

31/05-08Følg bogen
Denne film er ganske udemærket for store børn. Den har imponerende effekter. Men så må rosen altså også stoppe der, alle de ting som er udeladt fra bogen trækker ganske simpelt filmen meget ned. Jeg var virkelig spændt på at tage ind og se den, og se hvordan de ville vise forholdet imellem Daemons og deres Mennesker. Det slap de ikke heldigt fra en større del af filmen skulle have været dedikeret til det formål. Udover det viser de Lyra bruge det gyldne kompas et par gange, og ellers ser vi hende ikke bruge det. Til sidst som en lille sviner var jeg skuffet over Ben ikke døde ligesom i bogen.

30/05-08middelmådig børnefilm
Jeg vidste ikke rigtig hvad filmen handlede om eller hvad målgruppen er, inden jeg lejede filmen..

Hvad angår målgruppen er det helt klart en film for store børn, og det er også dem der vil få mest ud af det...Derfor må man også i sin anmeldelse tage i betragtning at filmen ikke er henvendt til alle os andre.

På den tekniske side er filmen imponerende.. Men historien er lidt vrøvlet, og jeg kedede mig ret meget i dele af filmen...

Tager man "børnebrillerne" på vil jeg tro der er en del børn der vil finde den noget indviklet og uforståelig, men der er sikkert mange der vil lade sig imponere over andre dele af eventyret...Et af filmens største problemer er at den har svært ved at finde ud af hvilken målgruppe der skal tilfredsstilles..

For voksne er det altså en lidt træg omgan...

13/05-08Det rustne kompas
Det er en ren og skær kommerciel alibi-instruktion, som vi er vidner til her. Hele filmens tyngde og følgelige kvalitet ligger udelukkende i den grafiske fortolkning af det eventyrlige romanforlæg, hvorimod lysten til at indgyde figurerne en snert af personlighed faktisk slet ikke kan spores. Tilbage står et fejende flot og fyldigt, men dog bragende u-engagerende handlingsresumé, som man umuligt bør kunne stille sig tilfreds med.

Som Emil Schultz fremhæver nedenfor, gør Kidman og Sam Elliott (samt Jack "Wycliffe" Shepherd) mest muligt for at sparke lidt gnist i fortællingen via deres relativt små roller. Men anført af Dakota Blue Richards' ferske spil i hovedrollen i forening med de alt andet end interessante men handlingsmæssigt meget dominerende animerede "dyre-dæmoner", bliver det ...

11/02-08Ganske god :)
Den er ikke helt på hverken Harry Potter eller Narnia niveau, men er da ganske god og sød.

25/01-08Snooooooork
Husk at stille vækkeuret

17/01-08Hvad skete der??? 1
Har lige været inde og se filmen og bliver nødt til at komme af med mine frustrationer...
Jeg ved godt mine meninger er lidt farvet da jeg har læst bogen, men det er netop et áf mine helt store problemer. Filmen ligger så langt fra bogen som den overhoved kan, næsten da! Har læst og set både Harry Potter og Ringenes Herre og begge formår at følge bøgerne rigtig godt. Der er selvfølgelig ting der bliver nødt til at blive udeladt. Men i det gyldne kompas mangler nogle af nøgletingen altså. Forholdet mellem Menneske og Daemon er slet ikke beskrevet godt nok, hvornår skal man kunne se hvor ondt det egentlig gør på dem at komme væk fra ens daemon? Altså ikke bare savnet men fysisk? Og at man dør hvis daemonen dør? Billy dør ikke, og hvordan kan de være når han er væk fra sin dæmon, man mangl...

28/12-07Som massage for øjnene
"Det Gyldne Kompas" er en af årets klart flotteste film. Med sine spektakulære effekter, smukke fotografering, glimrende kostumer og det nydelige Art Direktion. Filmen bringer mange glimrende ideer til det store lærrede og giver filmen et rigtig flot britisk look.

Skuespillet er også glimrende. Nicole Kidman skinner, og Sam Elliot er som han plejer, hvilket er godt. Jeg havde ikke forestillet mig Lee Scoresby som en cowboy da jeg læste bogen, men på grund af Sam Elliot fungerer det strygende. Hvad angår debutanten Dakota Blue Richards, formår hun lige at løfte rollen i forhold til alle de andre debutanter i fantasy-film, selvom endes udtagelser af replikker nogle gange kan virke stive. Det er kun Daniel Craig der ikke er særlig imponerende, han er rigtig kedelig, og får aldrig liv i ...Fakta

Medvirkende
Marisa Coulter Nicole Kidman
Lord Asriel Daniel Craig
Lyra Belacqua Dakota Blue Richards
Roger Ben Walker
Pantalaimon (stemme) Freddie Highmore
Iorek Byrnison (stemme) Ian McKellen
Serafina Pekkala Eva Green
John Faa Jim Carter
Farder Coram Tom Courtenay
Ragnar Sturlusson (stemme) Ian McShane
Lee Scoresby Sam Elliott
Første rådmand Christopher Lee
Stelmaria (stemme) Kristin Scott Thomas
Hester (stemme) Kathy Bates
Bag kameraet
Instruktion Chris Weitz
Produktion Bill Carraro, Deborah A. Forte
Manuskript Philip Pullman, Chris Weitz
Fotografi Henry Braham
Klip Anne V. Coates
Scenografi Dennis Gassner
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Nøgleord Baseret på roman
Premieredatoer
Biograf 07.12.2007
Dvd 20.05.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 173.600
Selskab New Line Cinema, Depth of Field, Scholastic Productions, Rhythm and Hues
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...


Catch That Kid
2004
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Natty Gann
1985
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ulvehunden
1991
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Katten
2003
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Paulie
1998
Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk