Ronin

En international gruppe af eks-agenter samles under ledelse af smukke og irske Deidre, som sender dem efter en kuffert med ukendt indhold. Russerne og irerne har tydeligvis en interesse i kufferten, men det hele handler i virkeligheden om noget helt andet. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Thriller
Instruktør John Frankenheimer
Medvirkende Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Stellan Skarsgård
Spilletid 122 min.
Biopremiere 19.03.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert De Niro

Robert De Niro voksede op i New Yorks Little Italy og debuterede i en alder af 10 år som løven i en opsætning af "Troldmanden fra Oz". Efter at have kæmpet med småroller siden midten af tresserne fik han et mindre gennembrud i Martin Scorseses "Gaden uden nåde" (1973). Året efter fulgte "The Godfather II", og resten er historie, som man siger. ...

Anmeldere

Scope
The French Connection 3

Robert de Niro og Jean Reno sidder skiftevis ved rattet, når de vilde biljagter går gennem Frankrigs smukke land. En metalmappe med ukendt indhold og en ung, smuk irsk kvinder sætte gang i løjerne, der i sidste ende skuffer

Fire mænd og en ung kvinde går ind i en bar midt i Paris. Tilsammen skal de først klare en lille våbenudveksling, og derefter fratage en meget professionel gruppe mørkklædte mænd en metalkuffert. De er alle professionelle kriminelle agenter, der er blevet fredløse efter den kolde krigs afslutning, og kvinden er deres boss. Hendes irske accent leder tanken hen på, at opgaven er bestilt af én af partene i den irske konflikt, men også russerne er involveret i jagten på kufferten.

Robert De Niro er den amerikanske Sam, der øjeblikkeligt finder en frænde i den franske Vincent, spillet af Jean Reno. Disse to er de bærende kræfter i filmen, selvom både Stellan Skarsgård som den østeuropæiske Gregor med den tysklydende accent, og Natascha McElhone som den irske Deidre gør det godt.

Filmen lægger stærkt ud, masser af interessante tråde, forholdet mellem personerne er anspændt og mistænksom - alle er potentielle fjender - og der er endda plads til spiren på en lille kærlighedsaffære mellem Sam og Deidre. Sideløbende kører fortællingen om de japanske samuraikrigere, hvis livsopgave var at beskytte deres herre. Blev denne i de gamle Japan dræbt, mistede de retten til at være samurai, og blev i stedet kaldt ronin. Ronin-krigerne var fredløse, og måtte klare sig ved at vandre fra sted til sted og prøve at sælge deres evner som lejemordere til hvem, der nu havde brug for det.

Hvem rammer flest fodgængere?

Det mest karakteristiske og bemærkelsesværdige ved Ronin er biljagterne. Både plot, historie og skuespil kommer til at stå i skyggen af disse velkoreograferede bilballetter, der let på hjul og i gruskaskader pirouetterer sig rundt i Paris' og Nices smalle gamle gader og på stejle bugtende bjergveje. Disse scener er som taget ud af lækre bilreklamer, og påført en James Bondsk vaseline på kameralinsen. Uanset hvad man ellers mener om denne måde at gebærde sig i trafikken på (min gamle skolepatruljelærer ville have fået et føl på tværs) og de utallige uskyldige fortovscafégæster, der vælter som kegler på en bowlingbane, så er det altså smukt at se på. Trommerytmerne på lydsiden slår også nærmest i takt med det hastigt bankende hjerte. For ikke sjældent sidder hjertet i halsen. Sidst så flotte biljagter er set på lærredet var i "The French Connection" fra 1971 og foregik i Chicago. Og selvfølgelig "Bullitt" fra 1968.

I bilens skygge

"Ronins" centrale omdrejningspunkt er som sagt den mystiske kuffert, og hvem der fanger hvem. I virkeligheden er kufferten en såkaldt McGuffin - noget alle jagter, men som i virkeligheden slet ikke er spor vigtig for selv filmens historie. Desværre slutter filmen uden at afvikle alle de spor den lægger ud (hvad sker der f. eks. med Sam og Deidre? Og hvem er manden i kørestolen?), og det bliver nærmest kvalmende rørstrømsk med Vincents afsluttende voiceover. I det hele taget fungerer filmen bedst som god actionunderholdning, der i en enkelt scene endda sætter lægeserierne på tv godt på plads i skammekrogen.

Er man altså til to-timers BMW og Peugeout-reklamer godt med stjernedrys og et potentielt afløb for dagligdagens trafikfrustrationer, så er "Ronin" er glimrende valg - ellers ikke.

Brugere

08/05-10Flere fede biljagter
... finder du på BRIES BLOG-O-RAMA - med masser af videoklip!

http://brianiskov.blogspot.com/...biljagter.html

20/02-05Jævn actionthriller! 1
“Ronin” er både en undertiden vældig underholdende actionthriller og glimrende spænding, men i perioder trækkes handlingen i langdrag og kedsommeligheden indtræffer oftere end man har lyst til at kendes ved! Action er der rigeligt af, men selvom filmen byder på nogle af de mest vellavede biljagter i nyere tid, lykkes det ikke at holde spændingen fast ret længe ad gangen, og derfor er ender ”Ronin” som en ret triviel og middelmådig actionfilm, der dog til tider viser gode takter…

Handling er ganske interessant og ligeså indviklet som filmen er lang! Robert De Niro bliver sammen med en række andre forhenværende agenter, der efter den kolde krig ikke har meget at give sig til, rekrutteret af en mystisk irsk kvinde ved navn Deirdre (Natascha McElhone) til en farefuld mission! Missionen gå...

13/03-04ronin
Anonym

10/03-04Til Rune K. Hansen
Anonym
Tak for at du ville bruge tid på at fortælle mig det.

10/03-04Til Al Bozo
Anonym
Forklaringen på titlen bliver ellers udpenslet meget i filmen. Banden er roniner, dvs. herreløse samuraier. De har en samurais styrke og erfaring, men er ikke afhængig af nogen.

10/03-04Fin film
Anonym
Udemærket stykke håndværk med action, overaskelser og fart. Men hvorfor hedder den ronin. Det har jeg tænkt meget over, men det er lige meget nu. I hvertfald for mig. Men med en god Deniro og en Reno. Hvad mere kan man forvente.

29/02-04Jalta
Anonym
Det er en god film, men en Citroën XM kan umueligt køre ligeså hurtigt som en Audi S8. Uanset motoren. Det er jeg SUR over. Det ikke rigtigt, det' forkert, det kan den ikke.

01/12-03fint pakket ind
Anonym
Rutineret instrueret af John Frankenheimer, der her komponerer en ikke særlig original historie med gode action- og bilscener, som redder filmen fra at være helt uoriginal.

Robert De Niro kører den hjem på en fin rutine, mens Stellan Skarsgård lyser op i en birolle. Også den mærkværdige smukke Natascha McElhone bider fra sig, og man kan forvente sig meget fra hende.

Der er lidt for meget obligatorisk mystik over filmen, der også lider under lidt for dårlig skrevet dialoger. Jeg følte mig dog fint underholdt, men filmen er fuldstændig glemt idag.

02/09-0312
Anonym
Fantastiskbil scene meget god film med en god morale og handling

27/07-03Totally god
Anonym
Det er virkelig den mest fantastiske film man længe har set med Robert De Niro, den er virkelig god, se den...Fakta

Medvirkende
Sam Robert De Niro
Vincent Jean Reno
Deirdre Natascha McElhone
Gregor Stellan Skarsgård
Seamus Jonathan Pryce
Spence Sean Bean
Larry Skipp Sudduth
Jean-Pierre Michael Lonsdale
Natacha Kirilova Katarina Witt
Sergi Bernard Bloch
Bag kameraet
Instruktion John Frankenheimer
Produktion Frank Mancuso Jr.
Manuskript J.D. Zeik
Fotografi Robert Fraisse
Klip Antony Gibbs
Scenografi Michael Z. Hanan
Musik Elia Cmiral
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Spion-og-agent-film
Premieredatoer
Biograf 19.03.1999
Dvd 05.07.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 122 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 57.685
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer)
Biodistributør United International Pictures

Se også...