Michael Clayton

Tidligere offentlig anklager Michael Clayton tager sig af det beskidte arbejde for et stort advokatfirma i New York. Desværre har skilsmisse, gæld og dårlig forretningssans efterladt Clayton noget udbrændt. Så da en af firmaets klienter får moralske skrupler, og der bliver brug for hans særlige evner, bliver det pludselig svært for Clayton at gå til opgaven med vanlig afslappede forhold til sandheden. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama, Thriller
Instruktør Tony Gilroy
Medvirkende George Clooney, Sean Cullen, Tom Wilkinson, Tilda Swinton
Spilletid 119 min.
Biopremiere 12.10.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

George Clooney

George Clooney var for 1990'erne, hvad Tom Selleck var for 1980'erne. Han sled sig igennem et utal af tv-serier og fik langsomt gang i filmkarrieren. I 'From Dusk to Dawn' (1996) var han den ene af de to slyngler, mens han trak i superhelte kustumet i den ellers ikke særlig heldige 'Batman og Robin' (1997). Steven Soderberghs stilige romanti...

Anmeldere

Politiken
"Mere end cool, mere end voksen, mere end ærlig. Her må der så endnu en gang være Oscarpotentiale."

Berlingske
"...fortæller en dunkel og dyster historie fyldt med griske intriger og skumle krinkelkroge, men eftersom den både er filmhåndværk på højt niveau og en vedkommende beretning om anstændighed versus grådighed, gør man gerne sit bedste for at hænge på."

Jyllands-Posten
"Bliver eftertanken en anelse gusten, fanger filmen dog interessen fra første til sidste billede..."

Weekendavisen
"Michael Clayton er ingen dyb thriller, men den ved, hvad den vil og kan, og det lykkes."

Information
"I det hele taget er Gilroys ujævne, men ikke uinteressante værk præget af en for en Hollywood-spiller sjælden social og samfundsmæssig bevidsthed, og således er instruktørdebuten kun et naturligt skridt videre i den retning og det foreløbige højdepunkt i hans karriere."

Ekstra Bladet
"Rent spændingsmæssigt er 'Michael Clayton' aldrig mindre end fængslende, men dét, der for alvor får den til at løfte sig op i mesterklassen, er de nærgående personskildringer..."

Cinemazone
"...en velproduceret advokatthriller for det voksne publikum, lidt for forudsigelig, prædikende til koret snarere end til menigheden, men pæn at se på og gribende i øjeblikket."

Brugere

02/05-10Tilda Swinton: "Jeg ligner en freak!"
Læs mit EKSKLUSIVE INTERVIEW med Tilda Swinton, hvor hun går bag om rollen som usikker forretningskvinde i "Michael Clayton":

http://brianiskov.blogspot.com/...l-clayton.html

... kun på BRIES BLOG-O-RAMA!

02/05-10Fra GEAR #46
Herren i titlen er "fikser" - en af advokatfirmaets skyggemænd, som fejer de løse tråde ind under gulvtæppet. Den udbrændte Clayton føler lede ved sit kulissejob, og da selskabets topjurist (Wilkinson) knækker under presset og sætter et stort forlig i fare, når samvittighedskvalerne nye højder for dem begge.

Clooney bliver stadig bedre med årene og udstråler her en mødig tyngde, der gør hans Oscar for "Syriana" ære. Resten af rollelisten er lige så stærkt besat i dette lynende intelligente og vinterkølige thrillerdrama for voksne.

> Læs også mit EKSLUSIVE INTERVIEW med Tilda Swinton på BRIES BLOG-O-RAMA:

http://brianiskov.blogspot.com/...l-clayton.html

27/05-08Sydney Pollack død 1
Instruktøren, produceren og skuespilleren Sydney Pollack er død, i en alder af 73 år. Årsagen var cancer.

Den levende legende og manden bag klassikere såsom "Tootsie", "They shoot horses, don't they?" og filmatiseringen af Karen Blixens roman "Out of Africa" (som han b.la fik en Best Director-oscar for), døde i sit hjem, omgivet af venner og familie.

Intet mindre en 12 skuespillere modtog Oscar-nomineringer for deres præstationer, under Pollacks instruktion. Heriblandt navne som Jane Fonda, Barbara Streisand, Meryl Streep og Dustin Hoffman.

Som producer og ejer af Mirage Enterprises, stod han i baggrunden for projekterne "The Fabulous Baker Boys", "The Talented Mr. Ripley", "Cold Mountain" og "Michael Clayton" m. fl.

Han vil senest blive husket for sine energiske birolle-præs...

20/04-08I am the kinda guy you buy 4
Michael Clayton er en rigtig spændende og meget moralsk bevidst advokatthriller, hvor branchens rådenskab udstilles og bringes til forfald. Den er samtidigt så meget efter bogen, at man ikke overraskes nævneværdigt undervejs, men mere underholdes igennem fint tempo og ikke mindst suveræn godt skuespil.

Filmens handlingsmæssige fremdrift udspringer af et mentalt sammenbrud hos en ellers hård hund hos et stort respekteret advokatfirma. Arthur Edens har viget hele sit professionelle liv til at forsvare et firma, som han finder ud af har rådent mel i posen. Moralen presser sig på, facaden revner og psyken bryder sammen. Michael Clayton er nu advokatfirmaets oprydder, som skal tage affære inden Athur-episoden ekskalerer.

Mens hele sagen omkring konflikten mellem store virksomhed og den...

03/03-08Typisk 70'er stil
Selve historien minder om noget taget fra en John Grisham bog, bare meget bedre fortalt og udført og sammen med dette en stemning og intensitet der minder om de typiske 70'er thrillers, hvilket gør filmen så meget mere enestående og velfungerende end de fleste spændingsfilm vi ser idag. George Clooney gør det fantasisk og begynder efterhånden at minde mere og mere om de klasiske Cary Grant og Clark Gable for hver film jeg ser han i.

25/12-07I den klæbrige verden af lort og lov
”Michael Clayton” er et smukt stykke filmhåndværk, og det er sammen med ”Breach” en af årets bedste thrillers. Tony Gilroy har stået bag manuskripterne til ”Bourne”-filmene, men det er første gang, han selv instruerer. Man kan se, at han virkelig har gennemarbejdet manuskriptet. Filmens handlingsforløb er måske en smule forudsigelig og stereotypt i det lange løb, men manuskriptet er så gennemarbejdet, at man sidder på kanten af stolen alligevel.

Handlingen er drevet af karakterer, og filmens moralske spørgsmål er indgroet i dem. Michael Clayton (George Clooney) er en fixer for advokatselskaberne. Han kalder sig selv pedel, der rydder op i selskabsadvokaternes lort. Det er ikke det mest hæderlige erhverv, da mange af sagerne på hans bord er meget beskidte. Men han holder hovedet koldt...

01/11-07I Fought The Law Office
SPOILERS

Det er i den grad blandede bolsjer i denne fremragende thriller med hardhumour replikker i hobetal.

Filmens fortrin er, ud over de fede replikker, de tre hovedpersoner Clooney, Pollack og Swinton. Clooney er måske i virkeligheden slet ikke den bedste af de tre. Han kan spille George Clooney bedre end nogen anden, poseringen, blikket og den stemme der er både dyb og papirtynd på en gang. Men især overbeviser Hollywoods grand old man, Sydney Pollack, endnu engang som imperiets sorte fyrste. Og Tilda Swinton har, efter en modig og broget karriere, heldigvis nået et punkt som top mainstream skuespiller. Hun er den opportunistiske advokat, der er uden moral og ender med at sætte en lavine igang mod sin vilje. Især hendes rolle er fint ramt, fordi hun ikke er indbegrebet af onds...

27/10-07Forrygende Clayton, Fantastisk Clooney
Ja så fik jeg endelig set Tony Gilroys mesterværk Michael Clayton, og trods høje forventninger, skal jeg love for jeg ikke blev skuffet.

Det er ikke en rendyrket advokat film ala "The Firm" eller "A few good men", men mere en film om spillet uden for retsalen, og hvor en "advokats" moral kontra $$$, bliver sat på en prøve, som fx. set i "A Civil Action".

Indtil videre er det årets bedste film i min bog. Og der er dømt sikker Oscar nominering til Clooney. Fx. en scene hvor han siger, "Im not a guy you kill, im the guy you ask for help....... YOU CANT KILL ME!", er sagt med samme intensitet og overbevisning, som Jack Nicholsons "You cant handle the truth" replik, i "A few good men".
Men generelt set, gør de alle det godt, især også Tilda Swinton, som på utrolig troværdig vis, lign...

24/10-07En (næsten) fuldtræffer
"Dette er uden tvivl højdepunktet i Clooneys karierre, og han fortjener helt klart en Oscar for sin præstation! Tilda Swinton er også glimrende i hendes rolle, men desværre stjæler George Clooney billedet fra de andre skuespillere, og dette koster filmen sin sjette stjerne..."

15/10-07Clooneys bedste til dato 3
George Clooney er fantastisk. Jeg har altid godt kunnet lide ham og har kun fået større respekt for manden i løbet af hans karriere. Men "Michael Clayton" er et nyt højdepunkt for ham - det er simpelt hen den bedste rolle, jeg nogensinde har set Clooney i.

Clooney har titelrollen som en advokat, der arbejder for ét af USA's største advokatfirmaer - som en fixer-type, der tager sig af oprydningen bag linjerne i de mest snuskede sager. Derfor bliver han tilkaldt, da én af firmaets stjerneadvokater skaber skandale ved at smide tøjet midt under en høring i en vigtig sag.

"Michael Clayton" foregår i en advokatverden, hvor intet er sort-hvidt til at begynde med, men hvor tingene kun bliver mere og mere grå, efterhånden som historien udvikler sig. Og midt i det hele står en fremragende ...Fakta

Medvirkende
Michael Clayton George Clooney
Gene Clayton Sean Cullen
Arthur Edens Tom Wilkinson
Karen Crowder Tilda Swinton
Marty Bach Sydney Pollack
Barry Grissom Michael O'Keefe
Don Jefferies Ken Howard
Hr. Greer Denis O'Hare
Hr. Verne Robert Prescott
Henry Clayton Austin Williams
Bag kameraet
Instruktion Tony Gilroy
Produktion Jennifer Fox, Kerry Orent, Sydney Pollack, Steve Samuels
Manuskript Tony Gilroy
Fotografi Robert Elswit
Klip John Gilroy
Scenografi Kevin Thompson
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Advokat, Retsag
Premieredatoer
Biograf 12.10.2007
Dvd 11.03.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 40.581
Selskab Castle Rock Entertainment, Mirage Enterprises, Section Eight, Samuels Media
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Oscar 2008, Bedste kvindelige birolle

Se også...