The Talented Mr. Ripley

Den unge amerikaner Tom Ripley sendes til Italien for at hente en forkælet rigmandssøn, Dickie Greenleaf, hjem. Men Dickie og kæresten Marges luksusliv besnærer Tom i en sådan grad, at han begynder at tilegne sig Dickies identitet stykke for stykke. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Anthony Minghella
Medvirkende Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett
Spilletid 139 min.
Biopremiere 24.03.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Matt Damon

I slutningen af 1990’erne var Matt Damon Hollywoods nye wonderboy, der så ud til ikke at kunne sætte en fod forkert. I 1996 fik han megen opmærksomhed for sin rolle i 'Det afgørende bevis', hvor han spiller en veteran fra Golfkringen, der er blevet heroinmisbruger. Hans store gennembrud kom med 'Good Will Hunting' (1997), hvis Oscar-belønne...

Anmeldere

Scope
Ripleys talent for forstillelse

Med sin nye film kombinerer Anthony Minghella smukt poesien fra sin seneste film "Den engelske patient" med kriminalfilmens elementære spænding

Hvem er Ripley? Dette spørgsmål er der mange personer i filmen, som gerne så besvaret - ikke mindst Tom Ripley selv. Problemet er, at der tilsyneladende ikke rigtig er en grundlæggende personlighed at gå ud fra. Han er som en kamæleon, der kamuflerer sig alt efter omgivelsernes særpræg, som en igle, der klæber sig fast til sin vært, og suger ham tom for næring eller som en imitator, der kan gengive offerets karakteristika så præcist som en båndoptager. For han har et talent - et talent for forstillelse. Med sine egne ord vil han hellere være en god efterligning end en dårlig original. Så Ripley selv? Tja, hvem er han?

Ripleys mission
Nærmest ved et tilfælde snubler han ind i skibsrederdynastiet Greenleafs liv. En lånt jakke fra Princeton-universitetet bliver begyndelsen på en lang række forstillelser og småløgne, som med mytomanens naive overbevisning og improvisatorens ferme hurtighed skaffer ham familiens fortrolighed. Skibsreder Greenleaf sender Ripley på en betroet mission til Italien. Han skal overtale familiens fortabte søn, bohemen Dickie, som Ripley antages at kende fra tiden på Princeton, til at vende hjem til værft og familie. At Dickie i sagens natur må antages ikke at genkende ham, anser Ripley for et mindre problem. Hvad man ikke er, kan man lære at blive.

Mødet med denne levemand fra overklassen og hans kæreste Marge bliver skæbnesvangert for Ripley. Han fascineres af deres frie liv i det italienske og deres tilsyneladende sorgløse syn på tilværelsen. Omvendt fatter de sympati for denne klodsede og voldsomt uncool mand, som de synes, de burde kunne huske. Han inviteres indenfor i deres lille familie, og snart fungerer han som dobbeltagent over for faderen i New York. Dickie skal i hvert fald ikke hjem. Og en ménage à trois er under udfoldelse.

Løgne som vokser
Sporene efter Ripleys løgne breder sig imidlertid som ringe i vandet, og det bliver stadig mere kompliceret for ham at manøvrere uden at blive afsløret. Men som den sande mester i improvisation han er, holder han med nærmest psykopatisk frækhed, charme og hurtighed gode miner til slet spil indtil den dag, hvor den lille løgn er vokset sig alt, alt for stor.

Temaet om den charmerende og karakterafvigende svindler er for ikke lang tid siden set i Fred Schepisis "En ukendt ven" ('94), men fidusen ved "The Talented Mr. Ripley" er, at synsvinklen er svindlerens egen, og at hele det akademiske lag, der lagde sig som en kvælende dyne over "En ukendt ven", er væk. Tom Ripley fremstår i virkeligheden som en langt mere skræmmende figur, fordi han slet ikke selv (og dermed vi) er klar over, hvor langt ude han egentlig er.

Italiensk postkortstemning
Historien er fermt skruet sammen, om end den bliver noget lang i det, efterhånden som filmen bliver stadigt mere ubærlig i sin logiske - og tragiske - konsekvens. Visuelt er filmen en nydelse, og med smukke billeder skaber den italienske kulisser, som i stemning fremstår som en blanding af Fellinis samlede bagkatalog og den slags pakker med postkort, der er foldet som harmonikaer. Med "The Talented Mr. Ripley" har Arthur Minghella skabt en flot og spændende film, som har lige så stort potentiale for at hitte hos Biografklub Danmark-publikummet som forgængeren, Oscarslugeren "Den engelske patient".

Brugere

16/07-07Psykologisk ruschebanetur i smukke Italien
Anthony Minghellas The Talented Mr. Ripley er en lang tour de force i en på en gang skræmmende kynisk og samtidigt hårdt plaget og sammenbrudstruet sjæl, hvis uskyldige leg med virkeligheden hurtigt bliver alvorlig og dødbringende.

Matt Damon er klart filmens hovedattraktion med en mesterlig præstation, som får det til at løbe koldt ned af ryggen på en. Når man som publikum kender hans sande jeg er hans rolige og venlige falske overflade særdeles ubehagelig at bevidne. Lige ledes fanger Damon desperationen perfekt i løbet af fillmens anden halvdel efterhånden som nettet strammes om den dødbringende svindler. Ripley reagerer flere gange som et såret dyr trængt op i en krog, og Damon kombinerer de mange ansigter og sindstilstand perfekt.

Også Jude Law og Gwyneth Paltrow yder fine pr...

15/07-07Lang og tung film
Matt Damon som er hovedpersonen i denne thriller gør det ganske godt men filmen er meget tung og alt for lang.

15/03-06Dæmonisk Damon i hovedrollen!
Solid thriller, der reddes af de flotte præstationer, især Damon burde fremhæves for endnu en fremragende præstation (Det kører godt for ham). Men filmen har også sine gode spændingsmomenter, som en thriller selvfølgelig burde have, og den er også enorm flot filmet, men desværre føles den lidt for lang, halv time mindre ville være bedre, men en god film som den er – bliver måske aldrig det store sus, men fængende nok mens den kører.

28/10-03nej...... 1
Anonym
Stemningsfyldt, men langtrukken og mange steder kedelig film. Gode skuespillerpræstationer, udemærket instruktion, men svingende kvalitetsmæssig manuskript. Skal kun ses for de få spændende scener.

10/05-03Til Gecko...
Anonym
Undskyld mig et øjeblik, men hvordan kan du skrive, at denne film på intet tidspunkt bliver nervepirrende og spændende, når du øjeblikket før har skrevet til Deep Blue Sea, at den er realistisk???

Forventer du helt ærligt at blive taget seriøst??

Jeg sad sammen med 2 veninder og så Deep Blue Sea og vi grinede hele vejen igennem filmen!! Hold da kæft hvor er den ringe!

Til gengæld er denne film helt oppe på beatet og klar! Den indeholder spænding, fantastiske skuespilpræstationer, uhygge og flotte kulisser!!

Nu ved jeg godt at du roser filmen og giver den 3 stjerner og alt det der.... Men det sidste du skriver holder jo bare ikke!

Vi to har åbenbart en forskellig opfattelse af gode film, så tag det jeg skriver med et gran salt.... men alligevel.....HELT ÆRLIG GECKO!!!

c...

09/05-03Bliver aldrig rigtig spændende
Anonym
Her er en film med en god historie, som er utrolig flot sat op. Flotte billeder, musik og kostumer er helt i topklasse. Skuespillerne er også fremragende. Matt Damon og Jude Law er gode overfor hinanden. Men Philip Seymour Hoffman er min personlige favorit. Han spiller fantastisk. Faktisk er det et imponerende hold der er sat sammen.

MEN! Hold op hvor er filmen kedelig det meste af tiden. Den er alt for langtrukken. Det er en skam, for alt det tekniske er helt perfekt. Også derfor jeg er flink og give den 3 ud af 6 stjerner. For den er flot lavet. Men bliver på intet tidspunkt nervepirrende eller spændende. En skam!

13/01-03Ikke For Alle
Anonym
Handlingen kort:
Ripley (Damon) myrder ung rigmandssøn (Law), og tager hans identitet.

En særdeles og helt igennem godt drejet, stemningsfuld og flot, men også lidt langtrukken og tung thriller. Skuespillerne spiller i særklassen, også Paltrow som ellers ikke er min kop te.

Ikke for enhver, men god og spændende på sin egen måde.

13/01-03uoverskuelig....
Anonym
Filmen tegner et overfladisk billed af hovedpersonen, det er tydeligt at Matt Damon kæmper med et flyvsk manuskript, og at plottet tager for hurtige drejninger for Instruktøren.
Alt i alt minder "The talented.." om en wannabe storfilm, dog uden at det nogensinde lykkes for den.

13/01-03Ikke på højde med originalen
Anonym
Denne film er på ingen måde på højde med den originale Patricia Highsmith-filmatisering "Plein Soleil", der på mange måder var helt Hitchcocks (Hitchcock filmatiserede også en Highsmith bog "Strangers On a Train", som han dog omformulerede næsten 100%) "The talented..." er egentlig ikke særlig spændende, hvis den vil kaldes en thriller. Den er psykologisk ikke særlig spændende (i forhold til originalen), til gengæld er den meget flot optaget og hvad man kalde professionelt håndværk. Matt Damon er ganske god, men han formår ikke at gøre Ripley farlig, som Alain Delon gjorde i originalen. Paltrow, der gerne vil lanceres, som vor tids Grace Kelly, er også fin, men Grace Kellys niveau, når hun aldrig (Paltrow er generelt overvurderet). Filmen er også unødigt lang. Men alt i alt en film en sm...

02/01-03genialt drejet.
Anonym
Den smukkeste film man længe har set, den mest geniale og bedst spillede. Alt det i et helt genialt plot. Den er fantastisk.Fakta

Medvirkende
Tom Ripley Matt Damon
Marge Sherwood Gwyneth Paltrow
Dickie Greenleaf Jude Law
Meredith Logue Cate Blanchett
Freddie Miles Philip Seymour Hoffman
Peter Smith-Kingsley Jack Davenport
Herbert Greenleaf James Rebhorn
Inspektør Roverini Sergio Rubini
Alvin MacCarron Philip Baker Hall
Tante Joan Celia Weston
Bag kameraet
Instruktion Anthony Minghella
Produktion William Horberg, Tom Sternberg
Manuskript Anthony Minghella
Fotografi John Seale
Klip Walter Murch
Scenografi Roy Walker
Musik Gabriel Yared
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Baseret på roman, Dobbelt identitet, Italien, Mord, Playboy, Remake
Relaterede film Kun solen var vidne, Den amerikanske ven
Premieredatoer
Biograf 24.03.2000
Dvd 16.10.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 139 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 126.310
Selskab Paramount Pictures, Miramax Films, Mirage Enterprises, Timnick Films
Biodistributør United International Pictures

Se også...