Det som ingen ved

Børneentertaineren Thomas' søster drukner under en badetur i Malmø. Da Thomas gennemgår hendes lejlighed finder han ud af, at hendes død måske ikke var et uheld. Søsteren var nemlig i besiddelse af en bunke dokumenter med sprængfarlige informationer om deres afdøde fars fortid i efterretningstjenesten. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Thriller
Instruktør Søren Kragh-Jacobsen
Medvirkende Anders W. Berthelsen, Maria Bonnevie, Ghita Nørby, Henning Jensen
Spilletid 99 min.
Biopremiere 13.06.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anders W. Berthelsen

Den diskrete charmetrold, Anders Wodskou Berthelsen, blev folkeeje som hyrevognschaufføren René i DR's storbyserie ’Taxa’ (1997-1999). Siden fik han også ganske godt gang i filmkarrieren. Efter en række teater- og tv-roller debuterede han på film som den kriminelle ballademager Janus i Niels Arden Oplevs brækgule provinsportræt af outsidere fr...

Anmeldere

Politiken
"På bundlinjen faktisk en gedigen spændingsfilm om samfundets dunkle kræfter, af den slags vi plejer at misunde svenskerne for at være i stand til at lave!"

Berlingske
"...både begavet og nervepirrende underholdning."

Jyllands-Posten
"...det er opmuntrende, at Søren Kragh-Jacobsen atter skaber en superseværdig film, der fanger både følelse og tanke."

Weekendavisen
"Alligevel fungerer historien. Scenariet har rod i en dansk virkelighed, som Kragh-Jacobsen lægger omhyggeligt frem. Man tror på Thomas hele vejen."

Information
"Selvom filmen altså har problemer rent dramaturgisk, er det bestemt prisværdigt, at den tager fat på presserende temaer..."

Ekstra Bladet
"På trods af enkelte plotmæssige kortslutninger fungerer 'Det som ingen ved' upåklageligt..."

B.T.
"...et prisværdigt forsøg på at lave en spændingsfilm, der satser mere på menneskelighed, troværdighed og nærvær end på blå blink og læderfrakkeklædte mænd med mørke solbriller."

Cinemazone
"Det meget direkte angreb på statens eskalerende overvågning og frihedsberøvelse er en frisk, intelligent sidepointe på papiret, men kommer heller aldrig til at virke som en overbevisende eller nuanceret del af historiefortællingen."

Brugere

01/12-10det som igen ved
- finder ingen ud af. den største skuffelse i filmen er, at den bare ender uden nogen konkret handling. Jeg er klar over, at dette måske er det rette for filmen, hvis filmen skal være realistisk - dog mener jeg, at en bedre instruktørpræstation i de afgørende minutter ville have gjort det lidt mindre forudsigeligt og dermed have lavet en bedre film.

Det er en fin film, fin underholdning og stort potentiale - dog bliver det ikke helt udløst. Fin underholdning og fin film.

10/11-08Rigtig spændene
Jeg fik overtalt min mor til at gå med i biffen og se den her film.
Og det hun koncentrede si mest om var om jeg nu kunne holde ud at se sådan en "uhyggelig" film.
Det kunne jeg, og det vil jeg aldrig fortryde.

Det er så fedt at se en dansk politisk thriller som lever op til store film som 'All the president's men', 'Michael Clayton' og dens broder-film 'Kongekabale'.

Den er så skide spændene at man sidder på kanten af biografsædet hele filmen igennem. Den enste ulempe er måske at man ikke rigtig for fat på handlingen i biografen, men skal sidde 2 timer der hjemme og tænke over det. Men det er også meget fedt at den sætter så mange tanker igang.

Der er en ting der gør den 6 stjerner værd:
soundtracket af Kåre Bjærkø og 'Trentemøller'. Det er så genialt.
Så jahh way to go Kr...

31/07-08Enemy of the state... on danish
Den konspirationsteoritiske politiskethrillergenre er ikke en genre, som har fyldt meget i det danske filmbillede. Med Det som ingen ved har Søren Kragh-Jacobsen lavet et spændende og medrivende bud, som både via flotte billeder og et glimrende manuskript formår at få svedperlerne frem på pandebrasken op til flere gange.

Da Thomas' søster dør på lidt forunderlig vis i forbindelse med en billede udstilling i Sverige bliver det startsskuddet på en hæsblæsende jagt på sandheden for den antiautoritære Thomas. Jo mere han kradser i laken på omstændighederne omkring søsterens død og de informationerne, hun efterlader sig, jo mere kan han mærke, at nogle ånder ham ret så kraftigt i nakken... og det er ikke med en ånde med den mest imødekommende lugt. Langsomt opruller Thomas hemmeligheder, s...

25/06-08Speciel oplevelse
Det som ingen ved er en speciel oplevelse. Om den er speciel på den gode eller dårlige måde kan diskuteres. Jeg gik ind i biografen med bekymringer, fordi jeg frygtede en lidt kedelig moraliserende oplevelse uden store spændingsmomenter. Dette kunne filmen heldigvis ikke leve op til. Filmen ender med at være en oplevelse, som minder om den slags amerikanske thrillere, der produceres en del af: Film som på overfladen har et budskab, men som i bund og grund bare er ganske spændende og underholdende og letfordøjelig. Ikke andet. En god gang uforpligtende underholdning. Dette er filmens kvalitet. Men vel også problemet, for det vil næppe glæde filmens cast og bagmænd, at man kun får en god gang underholdning og spænding ud af det. Ifølge diverse interviews og artikler har Søren Kragh-Jacobse...

24/06-08Har alle ondt af
Det som ingen ved, har ingen ondt af. Det er en sætning, man typisk hører, når nogen er på vej til at gøre noget amoralsk. Kragh-Jakobsen vender det om i en nye thriller, hvor kernebudskabet er, at det som ingen ved, har alle ondt af.

I filmen er det i særdeleshed børneentertaineren Thomas (Anders W. Berthelsen), der får ondt af det, han ikke ved. Da hans søster dør i en drukneulykke, finder han ud af, at det for det første ikke var nogen ulykke, og at forsvarets efterretningstjeneste står bag. En efterretningstjeneste, der ser alt og hører alt med de nye beføjelser i disse terrortider.

Filmen kredser om en konspirationsteori om en efterretningstjeneste, der er løbet løbsk, og om mørke statshemmeligheder og hemmeligt samarbejde mellem CIA og Danmark. For få år siden ville filmen ...

16/06-08 Meget spændende film
Det er en rigtigt spændende film som jeg stærkt kan anbefale. Jeg er enig med Carcajou i at det er en noget tynd start og det tager lidt tid før at handlingen bliver sparket i gang...Men hvis man ikke er en "Comic-book guy"(The Simpsons) type ligesom Carcajou der ikke har andet at lave end at finde fejl i stedet for at fremhæve det postive så skal man gå ind og se den. Jeg kunne lige se Carcajou sige "Worst movie ever". "I will only watch this movie 3 times...today".

" Du skal ikke sidde nu Carcajou"

11/06-08Det som kunne være blevet en god film
Søren Kragh-Jacobsen og Rasmus Heisterberg har forsøgt at skrive en politisk thriller, der tager fat i absolut aktuelle emner om overvågning, og hvem der vogter vogterne. Men den falder tungt til jorden på næsten alle punkter, især fordi historien bliver for klichéfyldt og banal.

Hovedpersonen er en lejlighedsmusikant og gøgler, hvis søster inviterer ham på besøg, fordi hun har noget vigtigt at fortælle. Men da han ankommer, er søsteren druknet, og det viser sig, at hun ville have fortalt noget om deres fars arbejde i efterretningstjenesten. Og snart bliver vores hovedperson forfulgt og afpresset af hemmelige agenter, mens han forsøger at finde sandheden.

Det er som udgangspunkt ikke dumt. "Det som ingen ved" handler om, hvem der har ret til at overvåge andre og gøre grimme ting ...

Fakta

Medvirkende
Thomas Anders W. Berthelsen
Ursula Maria Bonnevie
Ingrid Ghita Nørby
Lange-Erichsen Henning Jensen
Marc Lars Mikkelsen
Marianne Marie Louise Wille
Bea Sarah Juel Werner
Charlotte Sonja Richter
Claus Jensen Jonas Schmidt
Amalie Sarah Boberg
Bag kameraet
Instruktion Søren Kragh-Jacobsen
Produktion Lars Bredo Rahbek
Manuskript Rasmus Heisterberg, Søren Kragh-Jacobsen, Søren Lassen
Fotografi Morten Søborg
Klip Anne Østerud
Scenografi Niels Sejer
Musik Anders Trentemøller, Kåre Bjerkø
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 13.06.2008
Dvd 03.02.2009
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2008
Spilletid 99 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 190.365
Selskab Nimbus Film Productions, Hepp Film
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...