Snake Eyes

Den småkorrupte politimand Rick får til opgave at passe på USA's forsvarsminister til et boksestævne. Da ministeren bliver skudt er der pludselig 14.000 mistænkte, og så er fanden løs i Laksegade. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Thriller
Instruktør Brian De Palma
Medvirkende Nicolas Cage, Gary Sinise, John Heard, Carla Gugino
Spilletid 99 min.
Biopremiere 30.10.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nicolas Cage

Nicholas Kim Coppola havde tidligt en rolle i onkel Francis’ 'Motorcykeldrengen' (1983). Allerede på det tidspunkt havde han ændret efternavnet til Cage efter en af hans yndlingstegneseriehelte. Han var noget så fjoget og kær som Kathleen Turners highschool-kæreste i 'Peggy Sue blev gift' (1986), om end han indkasserede mange tæv for sin fo...

Anmeldere

Scope
En De Palma på det jævne

Brian De Palmas "Snake Eyes" har, tiltrods for nogle rigtig gode passager, et stort strukturelt problem: Den spiller ganske simpelt sine gode kort for hurtigt ud.

Det starter ellers så godt. Vi befinder os i en gevaldig boksehal, hvor en større boksebegivenhed finder sted, som den amerikanske forsvarsminister har valgt at overvære. Den småkorrupte politimand Rick Santoro (spillet med vanlig hyper energi af Nicolas Cage), har fået tjansen at passe på ministeren sammen med vennen og politikollegaen Kevin Dunne (Gary Sinise). Med sin sans for at etablere et scenarium præsenteres vi for det boksearenaens kaotiske univers af lyssky væddemål og rygklapperi; det hele i én 20 minutter lang kamerakørsel. I alle andre unge hot-shot instruktørers hænder ville dette være blevet en omgang ligegyldig kamera lir, men De Palma har en gudsbenådet evne til at gøre det relevant i historien.

Det går hverken værre eller bedre end den stakkels minister må lade livet og pludselig står politiet med 14.000 mistænkte. Det viser sig at flere højtstående personer har haft mere end en finger med i spillet, og vennen Kevin Dunne viser sig at være en ikke helt uvæsentlig brik i det spil.

En rigtig god time
I filmens første del er dialogen skarp, rap og meget velskrevet og det hele afleveres i De Palmas velkendte blanding af lækre billeder og tempofyldt fortællestil. Der er et par meget originale plot-twists mens ideen med at vi får løsningen præsenteret gennem informative tilbageblik fungerer ganske godt. Desuden er Cage ganske glimrende som energibundtet, der har mange jern i ilden, mens det det er lidt for oplagt hvem der er skurk.

En halvtimes tomgang
Filmens åbenlyse problem er, at De Palma ikke hurtigt nok kan få afsløret det indviklede komplot, som er baggrunden for mordet. I stedet for at trække spændingen ud til sidste scene, afsløres alt en time inde i filmen, og vi er efterladt med en halv times tomgang om hvorvidt Rick gå moralens vej, eller forblive korrupt politimand uden et gran af ærefølelse. Man forsøger desuden at bløde det hele op med en ligegyldig kærlighedshistorie mellem Rick og pigen Julia (Carla Gugino), der foruden at være den sidste, som snakkede med ministeren, også er en del af årsagen til mordet.

Det er synd og skam at filmen fuldstændig taber pusten, og det er en smule beskæmmende at en gammel rotte som De Palma har forvaltet sit manuskript så skidt. Der er dog tilpas meget gods i den første del af filmen til at den bestemt ikke kan kaldes mislykket.

Brugere

19/03-19ANMELDERENS FORBANDELSE
Jeg ville have anmeldt Brian De Palmas “Snake Eyes”, men da jeg kom ind på denne siden og læste de to anmeldelser/analyser af brugeren Sandmand, måtte jeg give fortabt. Alt hvad jeg kunne finde på at fremhæve (pånær de medvirkendes baggrund) er fremlagt her og sikkert grundigere og mere præcist end jeg kunne gøre det. Denne Sandmand bekender sig dog langt mere til auteur-teori end jeg kunne finde på.

Interessant at se hans glimrende arbejde være genstand for lettere hån af nogle af Scopes andre brugere. Internettet giver en fantastisk mulighed for at samle folk med fælles interesser, men de velkendte ulemper ved denne sociale form kombineret med filmfans’ til tider krakilske og bedrevidende natur kan være en uheldig cocktail.

24/06-07Langtrukket Affære
Filmen bliver hurtigt kedelig og langtruken affære, da filmen næsten foregår kun et sted.

05/06-06Fra den sicilianske tandlæge 10
"After a long wait, Snake Eyes is in Italy at last. Having seen the movie twice, I'm trying to write down my impressions.

The movie

In spite of all that I had read, of all the good and bad reviews, and in spite of my old and loving acquaintance with De Palma's cinema, my image (pre-vision) of the movie was completely wrong, and I was happily confused and surprised when I finally saw it.

Snake Eyes is a stunning and totally new film; a difficult work from many points of view, it rewards generously those who will not be discouraged by its complexity. It is so innovating that we can find in it the same overflowing and rich invention of the first De Palma movies (Sisters, Phantom of the Paradise). At the same time, although certainly a fundamental renovation, it is also ideally li...

27/05-06"Here comes the pain" 8
SPOILERS

Rick er en halvkorrupt politimand, en tikkende bombe, hvis liv er på vej i afgrunden på grund af stoffer og utroskab. Hans karakter har mange lighedspunkter med ex-betjenten Jack Terris B-filmlydmand i Blow Out. Ministerdrabet i Snake Eyes bliver hans store udfordring, som guvernørdrabet blev det for Jack i Blow Out. Nicolas Cage spiller Rick på ren Bogart-manér, selv navnet henter De Palma fra Bogarts rolle i Casablanca, og Bogart kunne sagtens spille røvhuller som Rick Santoro.

Brian De Palma lader til sidst Rick blive forløst, genfødt, præcis som Rick i Casablanca. De Palma opgav en oprindelig slutning med oversvømmelse af casinoet, hvilket havde gjort det klassiske De Palma-genfødsels-tema endnu klarere.

Og alligevel viser De Palma, at den lykkelige slutning er påkl...

15/01-06Han er god 1
Anonym
det er ikke hans bedste men den er god

16/01-04De Palma uden substans
Anonym
Så denne på tv i går - har ikke set den siden biografen fordi jeg blev så skuffet. De Palmas forkælighed for lange kranture osv. spildes fælt på en meget tynd og forudsigelig thriller.
Med udgangs punkt i lange (og flotte!)koreograferede flashbacks hvor samme action ses fra flere synspunkter (som i tøjbutikken i Jackie Brown) forsøger en overspillende Cage at afsløre plottet mod politikeren som snigmyrdes under en boksekamp.
Desværre er det meget nemt at gætte hvad der foregår da både Cage's og Sinise's karakterer er for stereotype.

16/01-04glem plakaten
Anonym
Spændende og medrivende actionthriller, der desværre går lidt for meget op i stil, og derved glemmer at trække publikum med ind i filmen i sidste halvdel. De første 15 minutter af filmen er en one-take og er absolut flot at overvære. Her viser De Palma sig som den mester han er, men at lade historien udfolde sig i evige flashback giver ikke filmen ordentlig fremdrift, og den sidste halvdel af filmen folder sig ud med forudsigelige plottwists og afsløringer.

Nicolas Cage er veloplagt og hyperaktiv i hovedrollen, mens Gary Sinise er lidt for gennemskuelig som skurk. Historien er sådan set spændende nok, men De Palma får ikke nok ud af den. Habilt underholdende alligevel.

01/10-02En tam film.....
Anonym
En af de forudsigelig og kedelig action/tfriller af Brian de Palma, som har haft stor succes med Mission Impossible.
Filmen bliver hurtigt kedelig og langtruken affære, da filmen næsten foregår kun et sted.

01/10-02Flot Form, Kedeligt Indhold
Anonym
Mekanisk, forudsigelig thriller, hvor Cages forvandling fra korrupt strømer til ærlig politimand og amerikansk helt under opklaringen er yderst utroværdig.

Teknisk flot og veludført, særlig den lange "one-take" i starten af filmen er lidt af en bedrift, men indholdsmæssig er filmen tom og blottet for interesse, man kan sige at den er mere form end indhold.

Fakta

Medvirkende
Richard Santoro Nicolas Cage
Kevin Dunne Gary Sinise
Gilbert Powell John Heard
Julia Costello Carla Gugino
Lincoln Tyler Stan Shaw
Lou Logan Kevin Dunn
Jimmy George Michael Rispoli
Charles Kirkland Joel Fabiani
Cyrus Luis Guzmán
Ned Campbell David Anthony Higgins
Bag kameraet
Instruktion Brian De Palma
Produktion Brian De Palma
Manuskript David Koepp
Fotografi Stephen H. Burum
Klip Bill Pankow
Scenografi Anne Pritchard
Musik Ryuichi Sakamoto
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 30.10.1998
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 99 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Paramount Pictures, Touchstone Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...