Public Enemies

Under depressionen i 1930'ernes USA har den organiserede kriminalitet nået hidtil usete højder. Det skal der sættes en stopper for, og FBI sætter topagenten Melvis Purvis i spidsen for jagten på de notoriske bad guys med John Dillinger, Baby Face Nelson og Pretty Boy Floyd i spidsen. © Scope

Produktionsår 2009
Genre Drama, Thriller
Instruktør Michael Mann
Medvirkende Christian Bale, Johnny Depp, Billy Crudup, Marion Cotillard
Spilletid 143 min.
Biopremiere 03.07.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Christian Bale

Christian Morgan Bale har længe været anerkendt som en af tidens mest talentfulde og alsidige yngre skuespillere, og han har klaret overgangen fra barnestjerne til voksenskuespiller uden at ende i daytime soaps eller tvivlsomme tv-film. Det store kommercielle gennembrud har han endnu til gode, men til gengæld er han aldrig bleg for at vælge s...

Anmeldere

Politiken
"Der er virkelig spark i maskinpistolerne og alle locations virker påfaldende ægte akkompagneret af Billie Holiday i lydkulissen."

Berlingske
"...minder lidt om en stor flot pakke med en ganske lille gave inden i, for man bliver hverken klogere eller gladere af at se den. Men dog kompetent underholdt af en kyndig og ret kølig filmskaber."

Jyllands-Posten
"...optaget med håndholdt kamera, og det giver en fænomenal rå fornemmelse af tilstedeværelse - man føler næsten, man er der selv. Og dermed bliver det intens og ikke mindst seværdig historieskrivning."

Weekendavisen
"Manns film ligner umiddelbart en konventionel genrefortælling af legenden om Dillingers sidste bedrifter. Den er dog også noget mere."

Information
"...ikke lige så interessant som nogle af instruktørens tidligere værker. Men det er stadig et veliscenesat, velspillet og stilfuldt kammerspil forklædt som actionfilm."

Ekstra Bladet
"...'kun' en aldeles underholdende gangsteractionfilm..."

B.T.
"...det der tæller, er do to forrygende skuespillere Bale og Depp, der hver især forsvinder helt ind i deres roller."

Cinemazone
"Det er muligvis ikke hans bedste til dato, men overraskende glimrende som rendyrket underholdning."

Brugere

21/04-10Gangsterdrama i doku-stil
Instruktøren Michael Mann har før fortalt om kriminalitet i fremragende film som Heat (1995) og Collateral (2004) og gør det igen med manér med sin seneste film Public Enemies (2009).

I 1933 mens USA led af den store depression, røvede John Dillinger mange banker sammen med sin bande. Han blev samfundets fjende nr. 1.

FBI-chefen J. Edgar Hoover samlede et hold sammen ledet af agenten Melvin Purvis for at få ramt på Dillinger. Det blev startskudet til en nådeløs jagt...

Johnny Deep leverer en god Dillinger. Man kommer ikke umiddelbart tættere på ham, men filmen er langtfra en biografi om ham. Det er snarere et portræt af den periode, hvor han havde sin storhedstid som bankrøver.
Christian Bale er også god som Purvis, som forsøger at gøre sin bedste for at fange Dillinger og samt...

31/03-10Michael Mann´s dårligste film
Dette er vel nok Michael Mann´s dårligste film... men stadigvæk over middel sammenlignet med, hvad Hollywood eller spytter ud. Set med hvad Mann ellers har laver kan det kun bliver til to stjerner.

Hvad blev der lige af alle de cigaretter man røg den gang i 30´erne. Cigaretter, var og er, en yderst vigtig rekvisit i den slags film. Og det trækker ned.

Dillinger fra 1973 fremstår dog stadig som den bedste film om John Dillinger. Se den!!!

22/07-09- Fire in the hole - 7
... Take cover!


Michael Mann's pedantiske kuglegraving af realismen i hans film, kan ej benægtes mere end hans talent for at lave billeder, hvis teknik brillierer ned til mindste frame; fra det jordskælvsrystende bankrøveri i krimi-eposet ”Heat”, til de kongeblå kontrafejer i det stemningsmættede drama ”The Insider”, der begge stadfæstede ham som en af 90'ernes mest fremtrædende, amerikanske instruktører. Han var og er både realist og idealist, i samme åndspræg som den langt mere subtile (og europæiske) Rohmer: Det reelle menneske eksponeret til skue i sit selvskabte miljø. I Mann's verden, har dét alle dage været mænd, klynget til idealistiske mål og et desperat håb, der har tiltrukket ham. Karaktererne var i centrum af hans fokus og motoren bag hans drama, i langt højere grad end ...

19/07-09Digitale gangstere
Bankrøvere med fedorahatte plaffer løs med tommy guns. Det er et syn, vi har set igen og igen i filmhistorien. Depressionstidens gangstere var et yndet tema både i samtiden og i alle tider siden.

I ”Public Enemies” om den mest legendariske gangster af dem alle, John Dillinger (Johnny Depp), tilføjer Michael Mann ikke så meget nyt til hverken legenden eller genren. Det er en klassisk historie om røvere og politi. Om flugt fra fængsler. Om vilde bankrøverier. Om kvinder, der forelsker sig i de farlige mænd.

Vi kender historien om Dillinger i forvejen. Han virkede urørlig, men blev skudt ned, da en escortpige angav ham til politiet under en date i biografen. Hvor han ikke helt tilfældigvis så et gangstermelodrama. De virkelige gangstere fandt deres idoler i de fiktive gangstere på d...

19/07-09- Mann down -
Michael Manns længe ventede gangsterberetning med Johnny Depp i front som den notoriske John Dillinger er muligvis årets skuffelse og Manns svageste biograffilm til dato.

Det helt grundlæggende problem med filmen ligger i det visuelle. Manns håndholdte digitalkamera og sagnomspunden kriminalitet i 30'ernes USA er ganske enkelt ikke et godt match. Idéen er beundringsværdig men desværre falder det til jorden i en famlende visuel uengageret affære. Og så er det helt ærlig ikke særlig spændende at se på, når først overraskelsesmomentet er ovre. Helt fair at Mann satser på en fluekneppende realisme, det var trods alt det der gav "Heat" den ekstra dimension, men i denne omgang er Manns billeder underligt tomme, ligesom filmen selv i øvrigt.

Man får heller ikke udnyttet hovedkarakteren or...

17/07-09History Channel møder Hollywood 2
Det her er lige så meget en skamfuld bekendelse som det er en filmanmeldelse. Ved første møde med traileren til Michael Manns længe ventede ’Public Enemies’ var mit sind i kog. Kunne det virkelig passe at mægtige Mann havde slået pjalterne sammen med tidens to mest attraktive skuespillernavne, Johnny Depp og Christian Bale, for blot at kæntre sin skude med digitaliseret HD-film? Jeg var rasende.

Og så kald mig så bare vendekåbe - men jeg ville stikke mig selv en utilgivelig løgn hvis ikke jeg indrømmede, at Michael Manns filmiske dagsorden fungerede absolut fantastisk i Metropols biografmørke.

Der er ingen tvivl om, at det ér Manns håndelag der - med helt utrolig nerve og kant - er tilløbsstykket i ’Public Enemies’. Der er ingen vakler i filmens fundament, såvel som der ingen ryst...

14/07-09Bye, Bye Blackbird
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg så frem til Public Enemies. Ikke kun fordi Michael Mann derved havde en chance for at rejse sig ovenpå den pinlige Miami Vice, men også fordi rollelisten så vildt spektakulær ud.

Derfor kan det i nogen grad skuffe en, når man endelig ser det færdige resultat. For filmteknisk er der ikke noget at sætte en finger på (det er jo Michael Mann vi snakker her) men filmen har svært ved at finde sig til rette i sin historie.

Filmen omhandler John Dillinger (Depp) der på ganske kort tid bliver en landskendt bankrøver. Han er iskold, professionel og kan røve en bank på under 2 minutter. Han bliver hurtigt en folkehelt for Depressionens mange arbejdsløse, og de ser ham og hans bande som en moderniseret udgave af Robin Hood og hans gæve svende.

I...

13/07-09Ingen oplevelser udover 3
... det sædvanlige!

Nu bliver man nok smadret i stumper og stykker over denne oplevelse - men vi har jo heldigvis ikke samme syn på alt - gudskelov!

Denne film ramte overhovedet ikke - hvad man kunne have håbet - især når man kigger på rollelisten og at det er Mann som står bag.

Filmen starter i 33', og man ser kun nogle få bankrøverier - ingen planlægning (pånær tøgrøveriet i slutningen), ingen historie om hvorfor han gør det (JD fortæller dog at han kun tager bankens penge) osv...

Der mangler noget historie i filmen, facts om JD - hvem er han, hvorfor, hvordan m.m.

Jeg er ikke 100% sikker på dette, men skriver det alligevel - men slutter filmen ikke året inden at Bales karakter skyder sig selv (1956)? Hvis han gør det, så har vi fulgt JD i 23 år - uden at han ændrer uds...

13/07-09Seværdig, men ikke helt perfekt
Filmen lægger ud med en vild fangeflugt, og herefter går det over stok og sten i Michael Manns nyeste film Public Enemies, der følger John Dillinger og hans bandes narrestreger og den storstilede jagt politiet indledte på ham. Det er en fascinerende historie og den bliver serveret på en god måde, men den er ikke perfekt.
For det første er filmen lige ved at være for lang, men actionscenerne holder tempoet oppe så det aldrig bliver rigtig kedeligt. Der er mange fede scener i Public Enemies, især scenerne med de store shootouts er fantastiske og meget realistiske. Man kommer virkelig helt ud på kanten af sædet.
Også hele 30’er verdenen er meget realistisk i filmen. Kostumerne, musikken, kulisserne, bilerne osv. er lige i øjet. Man er i 1930’ernes Chicago.
Der har været mange meninger ...

09/07-09Velpoleret røverromantik 4
Selv om titlen er i flertal, handler Michael Manns seneste film reelt om den første mand, som i USA fik prædikatet 'samfundets fjende nr. 1'. Nemlig John Dillinger, som på mindre end et år gjorde sig verdensberømt som én af de store amerikanske bankrøvere under Depressionen.

Dillinger slog sig løs i en tid, hvor tilliden til myndighederne var på et lavpunkt, og han blev en slags folkehelt, som den dag i dag har kultstatus. Det er da også den romantiske version af John Dillinger, som Michael Mann serverer. Den elegante, charmerende gentlemanrøver, som portrætteres i lækre billeder, der ikke har voldsomt meget at gøre med de fotos, jeg har set af USA i depressionstiden. I det hele taget er "Public Enemies" ikke en film, man skal tage 100% alvorligt som historieskildring, for der er ænd...Fakta

Medvirkende
Melvin Purvis Christian Bale
John Dillinger Johnny Depp
J. Edgar Hoover Billy Crudup
Billie Frechette Marion Cotillard
Alvin Karpis Giovanni Ribisi
Homer Van Meter Stephen Dorff
Babyface Nelson Stephen Graham
Anna Patzke Emilie de Ravin
Pete Pierpont David Wenham
Pretty Boy Floyd Channing Tatum
Sherif Lillian Holley Lili Taylor
Charles Winstead Stephen Lang
Polly Hamilton Leelee Sobieski
Carol Slayman Carey Mulligan
Gerry Campbell Matt Craven
Agent John Madala Shawn Hatosy
Red Hamilton Jason Clarke
Agent Carter Baum Rory Cochrane
Frank Nitti Bill Camp
Phil d'Andrea John Ortiz
Harry Berman Casey Siemaszko
Bag kameraet
Instruktion Michael Mann
Produktion Michael Mann, Kevin Misher
Manuskript Ronan Bennett, Ann Biderman, Bryan Burrough, Michael Mann
Fotografi Dante Spinotti
Klip Paul Rubell
Scenografi Nathan Crowley
Musik Elliot Goldenthal
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Gangsterfilm, Periodedrama
Nøgleord 1930'erne, Bankrøver, FBI, Organiseret kriminalitet, Spejl
Premieredatoer
Biograf 03.07.2009
Dvd 24.11.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Spilletid 143 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 68.584
Selskab Tribeca Productions, Forward Pass, Misher Films
Biodistributør United International Pictures

Se også...