Scream

En ung kvinde myrdes af en gal massemorder i et fastelavnskostume. Det bliver starten på en hel serie mord omkring teenagepigen Sidney, hvis mor er blevet voldtaget og myrdet, hvis far er forsvundet på en forretningsrejse, og hvis kæreste er blandt de mistænkte. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Gyser, Komedie
Instruktør Wes Craven
Medvirkende David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Matthew Lillard
Spilletid 115 min.
Biopremiere 27.06.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Wes Craven

(INSTRUKTØR)
Wesley Earl Craven har om nogen formået at sparke nyt liv i teenagegysergenren. I første omgang med 'Slagterbanden' (1977), 'Swamp Thing' (1982) og ikke mindst 'Morderisk mareridt' (1984), der affødte talrige fortsættelser om Freddie Krueger og hans væmmelige slasher-handske. I 1996 slog Craven til igen med en selvrefleksiv blanding af gys og...

Anmeldere

Scope
SKRIG!

Wes Cravens nye gyser er en endeløs række af referencer til andre gyserfilm.

Hvad gør man, hvis man står med en filmgenre, som er blevet så forudsigelig, at ingen kan tage den alvorligt længere? Det problem stod "Slasher"-instruktøren Wes Craven med. "Slasher" er en betegnelse for teenage-gysere på kanten af splatterfilmen, f.eks. "Fredag d. 13"- og "Nightmare on Elm Street"-serierne (sidstnævnte har Wes Craven selv instrueret to film i). Handlingen er altid ens: En gal morder er løs, unge teenagere slagtes, og når alle tror morderen er død, kommer han pludselig til live igen.

Wes Craven fandt en måde at løse problemet: Han lavede "Scream", en film der både har alle de velprøvede klichéer, og som samtidig tager gas på dem. I stedet for, at publikum undrer sig over, hvorfor den ensomme pige jagtet af en morder flygter op på et mørkt loft og ikke ud på gaden, så lader denne film hende snakke om, hvor urealistisk det er, når folk reagerer sådan i gyserfilm - hvorefter hun gør præcis det samme. Faktisk er hele filmen en stor, lang henvisning til andre film, med så mange åbenlyse referencer, at det er umuligt at holde tal på dem.

Konstrueret handling
Filmens skabelonagtige handling følger en gal massemorder (surprise!), der iført et fastelavnskostume terroriserer en lille by. Hovedpersonerne er en flok highschool-elever, som skiftes til at være ofre og mistænkte for mordene. Vi følger især pigen Sidney (Neve Campbell), hvis mor er blevet myrdet for et år siden, og som nu jages specielt ihærdigt af morderen. Meget blod og mange lig flyver over lærredet, inden vi er klar til det endelige opgør, hvor hun selvfølgelig gør front mod uhyret for at få afgjort tingene en gang for alle.

Filmen er dybt pubertær, og de unge skuespillere spiller præcis så irriterende, at man nok skal være teenager for at holde af dem. Hvad værre er, så tager de mange jokes og filmreferencer luften ud af de gys, som filmen også prøver at levere. Filmen kommer til at minde om en blodig udgave af "Høj pistolføring"-filmene, hvor man nok griner lidt af de mange flade jokes, men hvor handlingen bliver umulig at tage alvorlig eller leve med i. F.eks. er mysteriet om morderens identitet så åbentlys konstrueret, at man ikke for alvor kan gætte med på det. Og påstandene i pressematerialet om, at filmen har "Gode dramatiske roller, der går dybere ned i den menneskelige psyke" må man hoste slemt over - der står tegneserie hen over filmens personer med neonbogstaver.

Gys eller grin?
Ak ja, MTV har kåret filmen som "Årets bedste film", og det er, den åbenlyse absurditet til trods, ikke så mærkeligt, for det er netop blank overflade med tonsvis af ironi og effektjageri og et minimum af dybde, der er tale om her. Filmen har sine gys og sine splat, og skal nok gøre sig på videomarkedet. Men det må være tilladt at forlange mere af den efterhånden noget hensygnende gysergenre - når vi går i biografen for at blive skræmt, så vil vi ikke sidde tilbagelænet med ironisk distance og grine af det hele, næ, vi vil sidde ude på kanten af sædet med hænderne for ansigtet og skimte rædslen i små glimt gennem de rystende fingre!

Brugere

10/08-09Scream 4 4
Det er nu officielt at Scream 4 får premiere i oktober 2010. Kevin Williamson er tilbage som manuskript-forfatter mens det ikke er helt sikkert om Wes Craven kommer til at sidde i instruktørstolen. Det er også bekræftet at David Arquette og hans kone Courteney Cox vender tilbage i deres roller som Dewey Riley og Gale Weathers. Det er dog mere usikkert om Neve Campbell vender tilbage i rollen som Sidney Prescott. Kevin Williamson siger at han vil blive færdig med manuskriptet i de næste par måneder og så går de i gang med optagelserne. Så vidt jeg ved er Scream 4 starten på en ny trilogi. Jeg glæder mig, og håber ikke at de bliver ligesom 3'eren.

P.S:

Jeg håber sgu også at Neve Campbell siger ja til at medvirke i Scream 4. Jeg kan ikke rigtigt forestille mig en Scream-film uden Neve...

21/06-07Godt Gys
Underholdende og komisk og uhyggelig gyser. Klart den bedste i serien.

27/10-06Uhyggelig Og Ingen Nåde
Scream er en af de fedeste gyser film jeg Har set i mit liv. den er Uhyggelig og samtidig Mystisk. den er plat men den sparker virkelig røv. det er ikke en film for sarte sjæle. wes craven er min yndlings gyser instruktør. hans film viser virkelig at gyser film har Funktion.

Scream er en nonstop gyser film. og der er ingen nåde i scream. perfekt skuespil. fed lyd effecter og en så god billede kvalitet.

så efter min mening får Scream 5 stjerner.

23/01-06.

06/11-05ARRGH! 1

09/06-05sjov
Anonym
faktisk r den her sjovere in scary movie 1 2 og 3 til sammen r det menningen? og r kun 12 år

20/03-05{ Psykopatisk God! }
Sygeligt god med et glimt i øjet af friskhed med tonsvis af humor. Uhyggelig, interessant og veloplagt. Starter godt, og byder på et uhyrligt godt skuespil. Dens midte er lige knap så godt, men stadig ikke dårligt. Helt genial er slutningen.

Det er ikke selve handlingen der er noget særligt. Pskopatmordere dræber masservis totalt meningsløst. Det er den geniale humor og den overraskende uhygge den også indholder. Og så det glimt i øjet den har som faktisk gør den sygeligt god.

Den er faktisk meget anderledes. Flot filmet, og skuespillerne er fantastiske. Et godt bud på en god gyser.

20/01-05Virker seriøs!
Virker mega seriøs i forhold til de 2 andre useriøse skodfilm. Starter anderledes, men overraskende godt! Skuespillet er faktisk fantastisk i denne. Slutningen er sørme også god/sjov!

Dessværre er der måske for meget snak og spørgsmål i denne... Men den er sørme god!

05/01-05Endnu en børnegyser.
Anonym
Lad det være sagt: Jeg kan ikke udstå ret mange amerikanske gyser film. De er lavet så ufattelig dårlig, alt er forudsigelig, og gys er der ikke meget af. Denne film er bestem ikke en undtagelse, den er SÅ plat at man bare ryster på hovedet hvergang morderen dukker frem. Denne film er udentvivl fed for "fredags bio" fans, men for mig siger denne film intet.

04/01-05Komplet genial!
Jeg kan starte med at sige at "scream" var4 den første gyser jeg nogensinde så. og SHIT, det var ikke godt for mig! jeg var ikke mig selv i flere år efter! jeg turde ikke at være i et rum bare 5 minnutter for mig selv! men okay..nu er scream vand for mig! Dog stadig god nok, meeen, jeg har set bedre! skuespillerne spiller faktisk fantastisk. Genial film. Man ser hvordan psykopater har det til sidst. og nej! De er IKKE blevet psykopater af gyserfilm! Psykopater bliver mere effektive med gyserfilm. Lige som hende den 14årig pige der myrderde sin storebror efter at have set Halloween, er ikke Halloweens skyld! Hun måtte være totalt psykopat i forvejen! Men ellers ret underholdende og komisk og uhyggelig gyser.Fakta

Medvirkende
Dwight "Dewey" Riley David Arquette
Sidney Prescott Neve Campbell
Gale Weathers Courteney Cox
Stuart 'Stu' Macher Matthew Lillard
Billy Loomis Skeet Ulrich
Randy Jamie Kennedy
Tatum Riley Rose McGowan
Kenny, kameramanden W. Earl Brown
Sheriff Burke Joseph Whipp
Cotton Weary Liev Schreiber
Casey Becker Drew Barrymore
Inspektør Himbry Henry Winkler
Bag kameraet
Instruktion Wes Craven
Produktion Cathy Konrad, Cary Woods
Manuskript Kevin Williamson
Fotografi Mark Irwin
Klip Patrick Lussier
Scenografi Bruce Alan Miller
Musik Marco Beltrami
Genrer og relationer
Genre Gyser, Komedie
Undergenre Slasher, Teenagegyser
Nøgleord College, Seriemorder
Relaterede film Scream 2, Scream 3, Scream 4
Premieredatoer
Biograf 27.06.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 115 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 198.479
Selskab Dimension Films
Biodistributør All Right Film

Se også...