Urban Legend

På USA's sikreste universitet begynder de studerende en efter en bogstavelig talt at tabe hovedet. Måske er der en naturlig forklaring eller er storbyens legender - vandrehistorierne - ved at blive til blodig virkelighed? © Scope

Produktionsår 1998
Genre Gyser, Thriller
Instruktør Jamie Blanks
Medvirkende Jared Leto, Alicia Witt, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson
Spilletid 100 min.
Biopremiere 23.04.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jared Leto

Jared Leto knuste mange teenagehjerter, da han spillede overfor Claire Danes i soap-serien "My So-Called Life" (1994), og samtidig blev serien springbrættet til store udfordringer. Til disse hører teenagegyseren "Urban Legend" (1998), "Fight Club" (1999) og et forhold til Cameron Diaz, der nok også har lagt en del mandlige hjerter i grus. Let...

Anmeldere

Scope
Historier der keder

"Urban Legend" er endnu en "gyser-splatterfilm" om storbarmede unge m/k, der bliver fanget i deres egne historier med dødeligt udgang både for dem selv og for publikum

Vi ved godt, at en fjer kan blive til fem høns. Vi ved også godt, at vandrehistorien om den amerikanske dame, der tørrede sin kat i mikroovnen ikke er sand. Men er der alligevel ikke et gran sandhed i dem, og skete der ikke noget lignende lige rundt omkring hjørnet?
I filmen "Urban Legend - historier, der dræber" får de mest makabre vandrehistorier sit eget blodige liv, da en studerende fra USAs sikreste universitet Pendleton taber hovedet i sin bil. Og snart følger flere efter. Hvilket dog ikke påvirker flertallet af de studerende, hvis - i øvrigt minimale - tankevirksomhed styres af deres underliv. Men Natalie (Alicia Witt) fatter mistanke, og skolens Woodward og Bernstein-klon Paul (Jared Leto) lugter tryksværtens berømmelse forude. Sammen dykker de ned i universitetets egen vandrehistorie om massemord på kollegiegangen, der netop i de dage fejrer 25 års jubilæum. Og langsomt tegner der sig et mønster.

Professor Krueger
Selveste Freddy Krueger alias Robert Englund spiller rollen som professoren, der underviser disse småtbegavede storbrystede studiner m/k i vandrehistoriernes grusomhed. Og dermed følger "Urban Legend" mønstret fra "Scream 1 & 2" og "I know what you did last summer". Filmen vil utroligt gerne skabe en postmoderne meta-fortælling, hvor historien om historierne glider sammen med virkeligheden, men det er grænseløst forudsigeligt.
Filmen formår aldrig rigtig at blive uhyggeligt, og den spiller på overraskelsens chok-effekt ledsaget af den særlige gyserfilmslyd, der lyder som en blanding af et pivende falsk strygeorkester og en kniv på en tallerken. Det får måske publikum til at hoppe i sædet, men det giver ikke klamme hænder og koldsved.

Dræbende kedsommeligt
"Urban Legend" er ganske forudsigelig. Selv forsøgene på at lave overraskende vendinger i historien er set så mange gange før, at det er blevet til klichéer. Som udgangspunkt er historien god, men splatter og regnvåde gader gør ingen sommer - og heller ingen gyserfilm. Filmen spiller på elementer hentet fra gyser og detektivgenren, og søger også at inddrage den blindgyde-stemning, som kendetegner Film Noir. Men skuespillerne er ikke i stand til at spænde over de mange registre. Og personerne bliver så flade, at de nærmest bliver gennemsigtige og glider i et med de gotiske universitetsbygninger. Og til sidst ender det hele i splatter. Det er måske historier, der dræber, for personerne i filmen, men for publikum er det bare dræbende kedsommeligt

Brugere

08/04-05Dårligere Bliver Det Næppe...
En psykopatmorder på fri fod. Nu endnu en gang uden nogen som helst kvalitet, uhygge eller chokeffekter. En gang møg uden et eneste højtepunkt.

25/02-05c",)
Efter min mening kan Screem 1,2 og 3, samt I Know What You Did Last Summer 1 og 2, godt gå hjem i seng, efter at have set denne her!
Måske er det mere en "pige gyser" øhh, ved det ikke, men efter at have læst de andre knap så positive anmeldelser, er det vist alle hankøn. Så måske er der derfor jeg var så vild med den, da jeg så den for 2-3 år siden. Synes i hvert fald den er fed.

23/01-05all
Ligger blandt min all-time hade

20/01-05skod
Hadet af mig! Og ligger balndt min top 10 i hade!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16/01-05Skod Skod Skod Skod Skod Skod
Komplet åndssvag start, og byder på noget af det dårligste længe... Er det bare mig, eller synger hun dansk på et tidspunkt? I starten da hun sidder i bilen og synger med på den der sang, synger hun så ikke "åh, den her er bedst"? :D Det syndes jeg virkelig jeg kan høre. Nå, men det var den første scene..

Så kommer den næste scene, hvor damon bliver dræbt, hvor jeg er 100 % enig med Jesper!

Den 3. mordscene er komplet latterlig...Hvor jeg også er 100 % enig med Jesper!

Den 4. morscene er jeg 112% enig med Jesper!

den 5. scene er endu mere latterlig,.. Det er en mandestemme der taler, og det er jo.. Ja, i ved nok godt hvem der er morderen... Øhhh..? Og hvor i al verden får hun sådan en dåse, der kan lave stemmen SÅ meget om!?

den 6. mordcene er logegyldig...

den 7. MO...

05/01-05Typisk...
Den første scene hvor pigen bliver myrdet i sin bil, tænker jeg bare: Hey, låser de ikke deres biler i USA? Den anden mordscene er okay, bortset fra at jeg ikke fatter hvordan morderen (det skal være ukendt for dem der ikke har set filmen), kunne hejsa Damon (Joshua Jackson) op i det der træ. Logisk set må morderen jo have kravlet op i træet, og bundet en knude i forvejen, op det var så, så rimelig heldigt at ham og Natalie (Alicia Witt), parkerede LIGE under netop det træ. Den tredje mordscene er rimelig godt fundet på, men hvor er politiet efter mordet? Den eneste politimand man ser er en eller anden neger, der konkluderer at det er selvmord, VED AT KIGGE PÅ LIGET!! Hvor er de specialister der skal obdubcere liget, lede efter fingeraftryk og hvorfor bliver skolen ikke evakueret? Vi tal...

02/01-05€_€
Anonym
Helt VANDVITTIG tynd handling. Faktisk dobbelt så tyndt som papir..nej mere end 12277485 gange så tyndt som noget af det tyndeste papir på denne jord! men ja...filmen er en KÆMPE omgang jord, med faktsik ingen gode scener... Fuldstændig urealistisk, og det urealistiske i den, virker overhovdet ikke rigtig spøgelses-agtigt. Skuespillet er en kæmpe sæk affald. Det er ligefør man tror de laver denne film dårlig med vilje...!

19/12-04Idiotisk slutning.
Anonym
én Gyser der ikke er en gyser, og som skal forstille at væer RIGTIG uhyggelig, men som bare er unge teenangere der skriger..arh, nu er jeg Rigtig bange!! NOT!!! Den har det samme som "I know what you did last summer" med dog nogle enklte scener der godt nok er en smule spændende..:) men ellers også som jeg sagde til "I know what you did last summer": Glem puden...ikke skræmmende..! og ligesom den igen: de har begge en så idiotisk slutning, at man har lyst til at smadre fjernsynet!!!!

09/05-04Lars K
Anonym
Helt ærligt, der er sku ingen grund til at svine Gott til, fordi han for nogle år siden fandt denne film okay. Men det er måske den eneste måde du kan fremhæve dig selv på og prøve at vise hvor god du tror du selv er eller hvad? Det er i hvert fald ikke det du skriver der viser noget som helst.

09/05-04Gyserfilm?
Anonym
Den er så ekletant mislykket, at den bliver ufrivilligt morsom...

Du fatter intet, Das Gott.Fakta

Medvirkende
Paul Jared Leto
Natalie Simon Alicia Witt
Brenda Rebecca Gayheart
Damon Brooks Joshua Jackson
Michelle Mancini Natasha Gregson Wagner
Reese Wilson Loretta Devine
Sasha Tara Reid
Parker Michael Rosenbaum
Tosh Danielle Harris
Dean Adams John Neville
Bag kameraet
Instruktion Jamie Blanks
Produktion Neal H. Moritz, Michael McDonnell, Gina Matthews
Manuskript Silvio Horta
Fotografi James Chressanthis
Klip Jay Lash Cassidy
Scenografi Charles Breen
Musik Christopher Young
Genrer og relationer
Genre Gyser, Thriller
Undergenre Slasher
Nøgleord College
Premieredatoer
Biograf 23.04.1999
Dvd 21.10.2008
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 35.171
Selskab Phoenix Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...