Hævnen

Anton arbejder i Afrika for en nødhjælpsorganisation, men hans hjem er i Danmark, hvor han har to sønner. Ægteskabet med sønnernes mor, Marianne, er kuldsejlet, og Marianne og Anton skal nu vænne sig til at leve uden hinanden. Samtidig finder parrets ældste søn sammen med klassens nye dreng, og det venskab får konsekvenser for alle. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama
Instruktør Susanne Bier
Medvirkende Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Markus Rygaard
Spilletid 110 min.
Biopremiere 26.08.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Susanne Bier

(INSTRUKTØR)
Med film der vægter menneskelige relationer, stærk personkarakteristik og humor har Susanne Bier markeret sig som en af senhalvfemserne toneangivende instruktører, der har arbejdet i både Danmark i Sverige. Hun debuterede med det svenske familiedrama ’Freud Flytter hjemmefra’ (1990). Den blev efterfulgt af identitetskomedien ’Det bli’r i fami...

Anmeldere

Politiken
"...makkerparret Susanne Bier og Anders Thomas Jensen er sammen igen, og at resultatet af deres fælles anstrengelser lever op til alle forventninger om en film, hvor følelser fremmanes, udfoldes og manipuleres muskuløst efter alle kunstens regler."

Berlingske
"...som et essay om hadets og hævnens skræmmende beskaffenhed er »Hævnen« stærk, barsk og væsentlig."

Jyllands-Posten
"Bier er kendt som en kvinden, der kan håndtere, beskrive og vise de store følelser, så det rammer solar plexus - og uden at ryste på hånden, har hun gjort det igen."

Information
"Hævnen er på alle måder en vellykket film, gennemarbejdet ned i mindste detalje, smukke billeder, flotte kontraster, gode skuespillere - og alligevel føler man sig manipuleret med."

B.T.
"...er både et knugende, intenst melodrama og en elementær spændingsfilm om det gode og det onde, om vrede der bliver til hævn..."

Cinemazone
"...en film, der med sikkerhed vil tiltrække et enormt publikum. Her er nemlig noget for alle! Og i lang tid holdes tilskueren fast i et jerngreb, mens man prøver at regne ud, hvornår filmens titel vil afsløre konfliktens kerne."

Brugere

20/03-11International klasse 1
Filmen har højt niveau, og stiller lige så mange etiske dilemmaer op, som den besvarer, men dette er snarere filmens styrke fremfor svaghed. Skuespillet er i særklasse og halter kun enkelte steder. Billedsiden er flot og velskabt og ligesom i "Brødre", kører "Hævnen" med en sideløbende fortælling til den primære historie, hvilket i den grad lykkes, og sammen med filmens mange andre vellykkede virkemidler er med til at fuldende en filmoplevelse for undertegnede af høj international klasse.

26/10-10Hævntørstens anatomi
Susanne Bier har nok en gang instrueret et manuskript af Anders Thomas Jensen. Det er blevet til "Hævnen", som på overfladen er en ret banal historie om, hvordan vi håndterer, at andre gør os ondt eller uret. Så føler vi vrede og behov for at få hævn. Men det kristne budskab fortæller os, at det er forkert, og at vi skal vende den anden kind til. Er det så bare noget filosofisk, virkelighedsfjernt vås, eller er det visdomsord, man bør leve efter?

Historien handler om drengen Christian, hvis mor lige er død af kræft, hvorefter han med sin noget verdensfjerne far er flyttet fra London tilbage til Danmark, hvor han møder det lokalt underkuede mobbe-offer Elias. I betragtning af filmens tema, er de to drenges noget bibelske navne måske ikke helt tilfældige. Christian er fyldt med uforløst...

05/10-10Ikke nogen specielt subtil film
Susanne Bier er endnu en gang på jagt efter, hvad der driver mennesker i krisesituationer. Og typisk for hendes forfattersamarbejde med Anders Thomas Jensen kommer det til udtryk i en historie med mange hovedpersoner, der kæmper med facetter af samme problem. Filmens primære hovedpersoner er to 12-årige drenge, der finder sammen mod en større bølle i skolen. Efter at voldelige midler har vist sig effektive mod ham, fortsætter de med andre selvtægtsplaner, der er endnu mere alvorlige og får inddraget deres forældre, som i forvejen har personlige problemer at slås med.

Fundamentalt set handler "Hævnen" om forskellen mellem at slå igen og vende den anden kind til, om kampen mellem civilisation og drift. Den spiller Bier dygtigt på ved først at vise situationer, hvor man instinktivt hepp...

30/09-10En rigtig god film
Susanne Bier har gjort det igen. Skabt en stærk og vedkommende dansk film. Det er imponerende hun og Anders Thomas Jensen kan blive ved med at lave gode danske film.
Det her er en film, som virkelig tager nogle emner op som er globale. Emner som menneskets skyggesider, mod og indflydelse. Jeg syntes det er det helt rette valg at den er blevet valgt som Danmarks kandidat til en oscar. Jeg tror den har rigitig gode chancer. De voksne skuespiller er gode, men det er helt klart de to unge drenge, der stjæler filmen. Det er en fremragende historie, der er imellem dem. Fordi den ikke får seks stjener er fordi at jeg stadig synes at Biers bedste film er "Brødre", men Hævnen er lige i hælene på den. Godt gået, Bier og Jensen

19/09-10
Susannepigen lykkes med at holde historierne samlede og - når det nu åbenbart skal være med en bombemand aka Pinocchio - troværdige. Og Persbrandt samler fint de relativt overskuelige etiske dilemmaer, som sammen danner filmens mikro-makro kalejdoskop. Og Thomsen er træmand numero uno.

Så derfor kan jeg give den fire stjerner, selvom den er ret tæt på fem (dog nok primært fordi vi slap for de ganske uanstændige emotionelle fortabelser som har præget for mange af Susannepigens hidtidige films)

03/09-10Vil så gerne, men fejler...
Som henholdsvis instruktør og manuskriptforfatter har Susanne Bier og Anders Thomas Jensen lavet 'Hævnen'. En film der udfordrer den moderne civilisations idealer og moralbegreber ved at sætte spørgsmålstegn ved de accepterede handlemønstre, vi reagerer ud fra, når vi som mennesker presses ud i uønskede situationer.

Læs mere her:
http://www.navlefnuller.dk/anmeldelse/haevnen/134

26/08-10Vellykket men... 4
En typisk Bier film først og fremmest som betyder stor vægt på melodramaet, dog en grad for meget følelsesmanipulerende og lidt for konstrueret. Filmen tilhører i dén grad de to debuterende drenge som totalt stjæler billedet i denne film og som overskygger alle de andre skuespillere. Mikael Persbrandt er som sædvanlig fantastisk og fremragende og Ulrich Thomsen er som sædvanlig fjern og fraværende. Men at der er så mange kendte ansigter med ødelægger filmens realisme og trækker én ud af fortællingen og forstyrrer.

De mange billeder af vindmøller, marker og dyr virker lidt som en pauseskærm og bliver ikke en integreret del af fortællingen.

Fakta

Medvirkende
Anton Mikael Persbrandt
Marianne Trine Dyrholm
Claus Ulrich Thomsen
Elias Markus Rygaard
Christian William Jøhnk Nielsen
Rektor Bodil Jørgensen
Signe Elsebeth Steentoft
Niels Martin Buch
Hanne Anette Støvelbæk
Lars Kim Bodnia
Bag kameraet
Instruktion Susanne Bier
Produktion Sisse Graum Jørgensen
Manuskript Anders Thomas Jensen
Forlæg Susanne Bier, Anders Thomas Jensen
Fotografi Morten Søborg
Klip Pernille Bech Christensen
Scenografi Peter Grant
Musik Johan Söderqvist
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 26.08.2010
Dvd 01.03.2011
Øvrige oplysninger
Alternativ titel In a Better World
Land Danmark, Sverige
Produktionsår 2010
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Dansk website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 442.649 (#135)
Selskab Zentropa
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet
Priser Golden Globes 2011, Bedste udenlandske film
Oscar 2011, Bedste udenlandske film
Bodil 2011, Bedste kvindelige hovedrolle

Se også...