Breakdown

På vej til San Diego bryder Jeff Taylor og hans kone Amys bil sammen midt ude i ørkenen. Lastbilchauføren Red Barr tilbyder sin hjælp og ender med at køre Amy til en lille café, hvor hun kan ringe efter hjælp. Imens bliver Jeff ved bilen, som han pludselig får til at virke. Men da han kommer til caféen, er hans kone væk, og ingen har nogensinde set hende - heller ikke Red Barr. Nu begynder Jeffs desperate søgen efter Amy. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Thriller
Instruktør Jonathan Mostow
Medvirkende Kurt Russell, J.T. Walsh, Kathleen Quinlan, M.C. Gainey
Spilletid 95 min.
Biopremiere 08.08.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jonathan Mostow

(INSTRUKTØR)
Vi husker alle Jonathan Mostows uforglemmelige gyserkomedie 'Beverly Hills Bodysnatcher' (1989). Nå, ikke? Det er nok fordi den røg direkte ud på video og ikke var så uforglemmelig endda. Til gengæld fik Hollywood øje på ham efter tv-thrilleren 'Black Angel' (1990). Der skulle dog gå seks år først han fik et regulært hit med den psykologiske...

Anmeldere

Scope
Helt alene

"Breakdown" er en effektiv og formidabelt velkomponeret thriller, der nok skal få nakkehårene til at rejse sig.

Jeff og Amy Taylor (Kurt Russell og Kathleen Quinlan) er på vej til San Diego. De bevæger sig hurtigt gennem USAs glohede ørken i deres splinternye firhjulstrækker. Købet af bilen har lagt parrets økonomi i ruiner, men de er glade, for i San Diego venter nye jobs. Efter et stop på en benzinstation bryder bilen imidlertid sammen. Lastbilchauføren Red Barr (J.T. Walsh), der "tilfældigt" kommer forbi, tilbyder at køre dem til en nærliggende café. Amy tager med Red, mens Jeff bliver tilbage ved bilen. Mirakuløst får han den startet og drøner så afsted mod caféen.

Men selvfølgelig er der ingen Amy, der venter på ham, i caféen. Og hverken ejeren eller de alkoholiserede stamkunder har set eller hørt noget. Jeff begynder at blive nervøs. Ude på hovedvejen møder han Red Barr, som han tvinger til at stoppe. Jeff vil meget gerne ha' sin kone igen, men Red påstår, at han aldrig nogensinde har set hverken Jeff eller Amy før - hvilket selvfølgelig er en stor løgn, Red Barr er nemlig (og det kan godt afsløres) en rigtig udspekuleret herre. Og så kan man roligt sige, at lokummet er ved at gå op i flammer. Jeff fortsætter desperat sin søgen, og det går efterhånden op for ham, at Amy har været udsat for en forbrydelse. Men ingen, heller ikke politiet, hjælper ham, og Jeff bliver mere og mere paranoid, for hvem i det lille bysamfund, kan han stole på?

Stram og velkomponeret
"Breakdown" er instrueret og skrevet af spillefilmsdebutanten Jonathan Mostow, og det har han gjort fantastisk godt. Det er svært at finde noget, at sætte sin finger på. Manuskriptet er stramt og velkomponeret, og spilletiden er perfekt - 1 time og 35 minutter, hvor man konstant sidder på kanten af biografsædet i spænding. "Breakdown"s force er nemlig, at den holder tilskueren i et vægtløst stadie af uvidenhed og tvivl. Ligesom Jeff har vi vedvarende svært ved at gennemskue tingenes virkelige tilstand, ligesom vi umuligt véd, hvem der er til at stole på.

Og således har "Breakdown" meget til fælles med film som Polanskis "Frantic" (1988) og Sluizers "The Vanishing" (1993). I alle tre film kastes den mandlige hovedperson, der er indbegrebet af 'helt almindelig', ud i en desperat søgen efter sin elskede, som sporløst forsvinder. Hovedpersonen er helt overladt til sig selv i denne søgen, og støder overalt på forhindringer. Men han bliver ved, og tvinges længere og længere ind i et spindelvævsagtigt net sindrigt opsat af en eller flere 'bad guys', hvor han må fremdrage skjulte instinkter og overmenneskelig styrke for at vinde sin elskede tilbage.

Iskold og nervepirrende spænding
Harrison Ford og Kiefer Sutherland har allerede været igennem denne rumle (i hhv. "Frantic" og "The Vanishing"). I "Breakdown" er det så Kurt Russells tur. Han er glimrende i den bærende hovedrolle som Jeff Taylor. Det er en fornøjelse at se hans 'all american face' gå mere og mere i opløsning, efterhånden som nettet strammes omkring ham. Overfor Kurt Russell spiller den garvede birolle-skuespiller J.T. Walsh, der altid er god og seværdig. Som Red Barr ligner han umiddelbart en rigtig kramme-bamse, men under det glatte englefjæs lurer de stikkende og kolde øjne.

Kathleen Quinlan skriger ganske smukt i slutningen af "Breakdown", men ellers levnes hun ikke megen spilletid. Hendes rolle er den vagest definerede, og forholdet mellem Amy og Jeff uddybes meget lidt. Det er Jeff og de fortrædeligheder, han kommer ud for, der er i forgrunden. Amy er bare det objekt, der sætter hele plottet igang. Det er nu også helt okay, da "Breakdown" først og fremmest plæderer iskold og nervepirrende spænding. Og på den front lykkes filmen til fulde.

Brugere

10/06-07- Undgå fremmede mænd med kasketter -
Vellykket actionthriller der holder spændingen kørende lige til det sidste.

Instruktør Jonathan Mostow slog for alvor sit navn fast for få år siden, da han ikke alene tog imod den utaknemmelige opgave det var at lave endnu en Terminator-film efter at Cameron havde takket nej, men endnu mere bemærkelsesværdigt slap godt fra det. I ’98 lavede han denne film, og selvom vi er ovre i en helt anden størrelsesorden, så kan man efter at have set den godt forstå, hvorfor valget fem år senere faldt på Mostow, da Arnie atter skulle trække i læderjakken. ”Breakdown” er nemlig en solid underholdningsfilm med nogle særdeles imponerende actionscener budgettet taget i betragtning.

I hovedrollen er Russel som så ofte før god, og endnu engang viser han, at man ikke behøves have bar mave og vaskebræt...

16/02-05En af de bedste!
Super suspensefuld, godt spillet og yderst medrivende road-thriller, hvor der ikke spildes meget tid på andet end en fornøjelig underholdning, hvor man sidder på kanten af stolen. Fungerer helt optimalt ifht. det filmen vil.

09/01-05begavet actionthriller!
Rigtig spændende thriller og en overbevisende Kurt Russell ved roret! Kurt er efter min mening en ret overset skuespiller der aldrig rigtig har fået den kredit han fortjener! Filmen er et nervepirrende og spændende bekendskab der underholder som den skal! Det er temmelig længe siden jeg så den sidst, men jeg husker dog at jeg sad cleanet op ad skærmen da jeg så den! En virkelig spændende thriller og med en fed finale, hvor Kurt og hans kone bliver forfulgt af de onde rednecks!!! Right on the money...

02/12-03Kan ses igen og igen!
Anonym
Breakdown er sådan en film som kan ses igen og igen. Gode skuespils præstationer og en fantastisk medrivende historie.
J.T. Walsh er altid et syn værd.
Det er faktisk en meget enkelt film som bliver bygget langsomt op. Men hurtigt føler man med Kurt Russel og hans jagt på hans forsvundne kone.
Filmens start er " Klasse "
En film som holder!!!

19/10-03En rigtig spændingsfilm
Anonym
Vil blot sige, at Breakdown er en simpel, men yderst spændende og vellavet thriller. Dygtige skuespillere over hele linien, hvor Kurt Russell og J.T.Walsh selvfølgelig skal nævnes som de bedste.

Slutningen er måske en smule for meget, men det skal filmen ikke høre meget for. Den er stadigvæk rigtig god

19/10-03J.T.Walsh og Kurt fremragende
Anonym
J. T. Walsh er fremragende som skurk i denne spændende film, som vel et eller andet sted er overraskende god. Konceptet er vel ikke nyt, men man er fanget fra start til slut, Kurt er bare gode gamle Kurt, og er jo som andre bemærker en lidt overset actionskuespiller, som har langt flere kvalitets film på samvittigheden end mange andre af hans action kollegaer. "Soldier" er en anden overset film med Kurt Russel. "Tango and Cash" er et kapittel for sig. Men Kurt gør sig godt i lidt langsomme film som "Soldier, Breakdown og den nye Dark blue". Breakdown er sgu ubehalig spændende, så har du ikke set denne film, og ikke ved hvad du skal leje i videobixen en regnfuld søndag, så går du ikke galt her. Kvalitet hele vejen igennem.

25/06-03Kurt er bare god!
Anonym
Rigtig spænende thriller og en overbevisende Kurt Russell ved roret! Kurt er efter min mening en ret overset skuespiller der aldrig rigtig har fået den kredit han fortjener! Filmen er et nervepirrende og spændende bekendskab der underholder som den skal! Det er temmelig længe siden jeg så den sidst, men jeg husker dog at jeg sad cleanet op ad skærmen da jeg så den! En virkelig spændende thriller og med en fed finale, hvor Kurt og hans kone bliver forfulgt af de onde rednecks!!!

17/10-02På flugt.........
Anonym
Absolut høj spændning i filmen hele vejen. Jagt, flugt, og overvågning er der nok i filmen.

Kurt Russel spiller ganske fint, og han passer meget godt i rollen......det skulle være en helt almindelig bil tur, men udvikler sig straks til at være noget mere interessant overraskelse.

Helt klart en film der er værd at se.....

06/06-02På Stop Med Kurt!
Anonym
Spændende og veldrejet thriller, hvor underholdnings faktoren er høj. Værd at se!

Fakta

Medvirkende
Jeff Taylor Kurt Russell
Red Barr J.T. Walsh
Amy Taylor Kathleen Quinlan
Earl M.C. Gainey
Billy Jack Noseworthy
Sherif Boyd Rex Linn
Al Ritch Brinkley
Arleen Moira Harris
Vicesherif Len Carver Kim Robillard
Calhoun Thomas Kopache
Bag kameraet
Instruktion Jonathan Mostow
Produktion Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis
Manuskript Jonathan Mostow, Sam Montgomery
Fotografi Douglas Milsome
Klip Derek Brechin, Kevin Stitt
Scenografi Victoria Paul
Musik Basil Poledouris
Genrer og relationer
Genre Thriller
Nøgleord Afpresning, Kidnapning
Premieredatoer
Biograf 08.08.1997
Dvd 31.05.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 95 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 41.147
Selskab Paramount Pictures, Spelling Films
Biodistributør All Right Film

Se også...