Det femte element (The Fifth Element)

Jorden er truet af Det Onde. Et ildhav af en mørkets planet vil udslette alt liv i universet, herunder vor grønne planet. Heldigvis har vi i det 23. årh. en vis Korben Dallas. Han vil gerne redde jorden. Så det gælder om at finde de fire elementer og lade deres energier mødes i det Femte Element. Hun hedder Leeloo og er perfekt. Så der bliver også tid til lidt kærlighed. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Science Fiction
Instruktør Luc Besson
Medvirkende Bruce Willis, Gary Oldman, Milla Jovovich, Ian Holm
Spilletid 126 min.
Biopremiere 01.08.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Luc Besson

(INSTRUKTØR)
Den franske instruktør Luc Paul Maurice Besson har siden midten af 1980'erne i stigende grad udtrykt sin hang til det spektakulære og visuelt overdådige. Nogen hævder, at det sker på bekostning af indholdet, men han har ikke desto mindre markeret sig som en af sit hjemalands mest toneangivende instrktører. Besson slog igennem med undergrundsr...

Anmeldere

Scope
Elementært, kære Besson

Det Onde mod det Gode, Mørket mod Lyset og Krigen mod Kærligheden. Ild, vand, jord og vind. Luc Besson har mobiliseret de store begreber og elementerne i sin seneste visuelt grandiose indpakning af klichekrydret tomhed og science fiction trivia. Liv skulle, efter filmen at dømme, udgøre det intergalaktisk ombejlede femte element. Synd at Bessons Femte Element, som fortælling mangler netop det.

Nu er liv jo så mange ting, blandt andet forekommer eksplosioner, koreograferede slagsmål, biljagter i flyvende yellow cabs og målsøgende projektiler, at give indtryk af et vist liv, selvom døden ofte er resultatet af al denne hidsige bevægelse og fart. Og dødbringende liv i den forstand er der nok af i "Det femte element". Hvis action er liv, så er Bessons genre-drivgods af en film hverken værre eller bedre end sine amerikanske skabeloner.

Men liv er mere end det
Liv er blandt andet indlevelse i fortællingen og interesse for de mennesker og skabninger, der hvirvler rundt deroppe. På Bessons Instruktør-planet er denne livsform for længst uddød. Det vidste vi måske godt, måske erindrer vi hans tidligere film, måske går vi rundt og kalder ham "post- moderne", måske forklarer det alting.

Men forklare sig ud af en vis kedsomhed kan man ikke. "Det femte element" er som sci-fi ét langt deja vu, fyldt med elementer (!) og påfund fra andre film, fra genrens klassikere. Som et kæmpe rumskrummel sejler Bessons skraldeplads for velprøvede formler og genkendte fortællinger rundt uden egetliv.
Som fortælling er filmen død og decideret ligegyldig. Det kan godt være, at sci-fifilm i nogen grad er vaccineret mod nonsens-anklager, det er jo fremtidsvisioner de viderebringer og hvem ved; men det gør ikke noget, det generer ikke oplevelsen, hvis der også investeres lidt originalitet og opfindsomhed i handlings-gangen.

Eller i rollerne for den sags skyld. Korben Dallas, forhutlet taxichauffør, forladt af konen, spilles af Bruce Willis. Det er ikke første gang han spiller denne type, det er faktisk en reprise af hele hans karriere. Zorg, New Yorks lede magnat og våbenpusher, spilles af en bizart udseende Gary Oldman, der naturligvis citerer Nietzsche (det gør skurke simpelthen) og iøvrigt ikke kan siges at trække på sit skuespiltalents mindst hysteriske sider.
Hysteriet når ulidelige højder med Chris Tuckers ærkebøsse af en hvinende DJ, den populære Ruby Rhod, som af Besson vistnok er set som "narren", som "det sjove og umandige" modspil til Korben Dallas virile handlekraft.
Det trick virker bare ikke mere, monsieur Besson.

Og så er der "Det femte element" i dets menneskelige inkarnation, den vilde kvinde Leeloo. Hun er god til at se perfekt ud er hun. Og det er ikke hendes skyld, at hun som det guddommelige væsen hun er, ikke kan forstå menneskets krigeriske natur, samtidig med hun er en mester udi kampsporten. Det er også Bessons skyld

Fremtidens mode og design
Til gengæld kan man vel ikke give Besson hele skylden for scenografien, de visuelle effekter og kostumerne. Dan Weil, Mark Stetson og den allesteds-nærværende freak Jean-Paul Gaultier, står for disse filmens største værdier.
Som et udstillingsvindue af gadgets, af sære ting som fremtiden måske vil bringe, som en atmosfærefyldt tur i fantastiske settings og som et 2 timer langt optog af bizarre kostumer, er "Det femte element" ikke af vejen.

Fremtidens New York ligner et sammenstød mellem Jules Verne, Metropolis og tegneseriemesteren Moebius' fantasier. Computerne synes at besidde uendelig kraft og trafikkaoset foregår i flere niveauer. Men fortvivl ikke, fremtiden sikrer os også "The push button way to happiness". Ved at komme nogle piller i mikrobølgeovnen og et enkelt tryk har man de sprødeste kyllingelår.
Og så det tøj vi kommer til at gå i!

Måske kan man så alligevel (bort)forklare filmens svagheder, måske er Besson bare en typisk europæisk sci-fi-instruktør med vægten på opbygningen af et detaljemættet univers og ikke på det fungerende og levende plot, måske er "Det femte element" ganske enkelt bare endnu et vellykket "postmoderne" værk fra den franske troldmand.
Måske er den ikke.

Brugere

21/06-12Moebius og Mézières Univers
Så fik jeg endelig genset Det Femte Element. Og lige som sidste gang så er jeg ikke helt oppe at ringe. Det er dog stadig en god film. Især er det guf for tegneserieelskere, at genkende Moebius' "John Difool og måske især Mézières' "Magtens Cirkler" i Linda og Valentin serien.

Det er sci-fi med Bruce Willis i en rolle han har spillet mange gange før, mystik og rumvæsener, det godes kamp mod det onde, en ærkeskurk"og ikke af forglemme Milla Jovovich. En masse elementer som hører til i de gode historier. Det er desværre skruet ind i et univers, hvor de fleste folk og væsener er dumme eller tumpede og nogle direkte latterlige.

Præsidenten har ingen karisma og virker ikke særlig handlefast selv om han formentlig er præsident for alle 100 milllarder mennesker og hans generaler og mænden...

10/06-11

22/08-08Fantastisk
Dette er et science fiction eventyr uden lige. Ikke af den sædvanlige skuffe, hvor de onde aliens vil overtage jorden (selvom det faktisk er en del af plottet) og hvor det hele ender som en dommedagsfilm hvor alle skyder på hinanden.

Nej den er så genialt lavet og man kunne da næsten heller ikke forvente sig andet af en topinstruktør som Luc Besson. Filmen er så fuld af fantasi og Bruce Willis er rigtig god i hovedrollen, som "taxi chaufføren" der er på røven og bliver rodet ud i det vildeste eventyr.

På den dekorative side er der bl.a. hentet inspirationer fra den franske tegneserie Linda og Valentin og det er så medrivende lavet. Derover har filmen en fantastisk opbygning. Det hører til noget af bedste jeg har set - elsker simpelthen den film. Den er fyldt med så mange uforglem...

18/03-08Bedste film i verden
Det er KLART den fedeste, bedste og sjoveste film jeg nogensinde har set. Samtidig med der er action er der også en del humor, og det er fedt. Jeg har set den mindst 5 gange og den er stadig sjov!

PS. Ruby Rod styrer for vildt!

06/10-07mesterværk
luc besson beviste allerede med leon at han er en mesterinstruktør

i "det femte element" beviser han det igen. filmen er hyleskæg og gennemført underholdende. det er humor i høj klasse med sans for timing og detalje

debutanten milla jovovich brager igennem det hvide lærred.

se den, og hvis du har set den... så se den igen!

12/07-05Vanvittig kikset.
Anonym
Genså denne film, og indså hvor utrolig kejtet og kikset den er. Europæisk amatør-eventyr. Lad amerikanerne om eventyret - de tør være banale og de har pengene til at gøre det med manér.

05/04-05Kanon fed.
Anonym
Jeg synes at "Det Femte Element" er en kanon fed film. Især nå Bruce Willis spiller med i den. Han spiller skide godt. Jeg ville sådan håbe at der kom en 2´er.

05/04-05Addendum
Jeg tror den afgørende præmis for, hvorvidt man bryder sig om filmen, ligger i evnen til at værdsætte filmens stemning af kitsch (Gaultiers kostumer underbygger i høj grad denne stemning), kliché (beslægtet med eurotrash-dyrkelsen) og den velkendte Besson'ske små-infantilisme.

Jeg har aldrig helt formået at værdsætte Besson. Det har altid været en kende for fjollet eller insisterende naivt-sødladent. Og det er måske ikke mindst i direkte sammenligning med Jean-Pierre Jeunét, der forstår at bruge humor til at kitte sin lidt sammenlignelige fortællestil sammen og derved gøre den mere fordøjelig, at Besson blegner.

Et direkte genremæssigt-filmisk sammenligningsgrundlag kunne være "Flash Gordon" fra 1980, som virkelig dyrkede det kitschede. Den havde bestemt sine mangler, men den form...

04/04-05Rumeventyr uden eventyr
Anonym
Luc Bessons Femte Element er et misforstået eventyr, uden nogen form for kærlighed til det at formidle et sådan. Filmen har et billigt præg over sig, og den franske arrogance gennemsyrer det hele, med den typiske europæiske og nervøse ironi. Hvorvidt Luc Besson oprigtigt har ment at ville skabe et eventyr er uvidst, men Det femte Element fremstår som et tåbeligt distanceret forsøg. Lidt ligesom når METALLICA hylder H.C. andersen i parken i København. Det kræver mod at stå ved et eventyr, fordi et eventyr må og skal være naivt, netop fordi det er et eventyr, og ikke virkelighed.

21/03-05Milla igen igen
Det 5. Element er en rigtig god film ,
og jeg er ret overasket over Milla Jovovich's roller, det er jo som hun dukker op de mest underlige steder hehe...
Man bliver også lidt rørt på det tidspunkt hvor hun når til bokstavet "W" og det så bare er WAR!
fed film helt bestemt! også selvom den slags historie er brugt 177 gange så er den fantastisk.Fakta

Medvirkende
Korben Dallas Bruce Willis
Zorg Gary Oldman
Leeloo Milla Jovovich
Cornelius Ian Holm
Ruby Rhod Chris Tucker
Billy Luke Perry
General Munro Brion James
Lindberg Tom 'Tiny' Lister Jr.
Fog Lee Evans
David Charlie Creed-Miles
Mugger Mathieu Kassovitz
Bag kameraet
Instruktion Luc Besson
Produktion Patrice Ledoux
Manuskript Luc Besson, Robert Mark Kamen
Fotografi Thierry Arbogast
Klip Sylvie Landra
Scenografi Dan Weil
Musik Eric Serra
Genrer og relationer
Genre Action, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 01.08.1997
Dvd 17.11.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 126 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 233.964
Selskab Gaumont
Biodistributør Buena Vista

Se også...