Sleepy Hollow

Da en hovedløs rytter myrder løs i den lille amerikanske by Sleepy Hollow i slutningen af 1700-tallet, bliver politimanden Ichabod Crane tilkaldt. Hans moderne logik og rationelle metoder bliver dog hurtigt sat til vægs af den overnaturlige skikkelse. Samtidig begynder ligene for alvor at hobe sig op. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Gyser
Instruktør Tim Burton
Medvirkende Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon
Spilletid 106 min.
Biopremiere 17.03.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Miranda Richardson

Den højt estimerede engelske skuespillerinde Miranda Richardson brød igennem i sit hjemland med Newells 'Dø, min elskede' (1985). Hun fik sin amerikanske debut i Spielbergs 'Solens rige' (1987) og har siden prydet plakaten til 'The Crying Game', visseligt den mest omtalte film på cafeerne i 1992. Yndere af barok engelsk humor vil have set hende s...

Anmeldere

Scope
Den hovedløse rytter

Hollywoods wunderkind Tim Burton er tilbage i biograferne med den okkulte detektivhistorie "Sleepy Hollow". Et visuelt imponerende udstyrsstykke, men uden de store nuancer i persontegningen.

Da Tim Burton var barn i tressernes Burbank, Californien, brugte han det meste af sin tid på at sidde klistret til fjernsynet. Her fornøjede han sig især med store mængder af gamle horrorfilm. Da han nogle år senere debuterede som filminstruktør, var det med kortfilmen "Vincent", en produktion inspireret af ekspressionistiske gyserfilm og horrorstjernen Vincent Price, som også lagde fortællerstemme til filmen.
Kærligheden til de gamle gyserfilm har været den røde tråd igennem hele Tim Burtons karriere. Tænk blot på film som "Beetlejuice" ('88), "Batman" ('89), "Edward Saksehånd" ('90), "Batman vender tilbage" ('92) og "Nightmare Before Christmas" ('94). Alle foregår de i dette kunstige gotiske univers, fyldt med gamle knirkende bygninger, sne og mørke. Tim Burtons film virker ofte lidt gammeldags, ja, excentriske. Men de er også poetiske og fyldt med natsort humor.

Hoveder i frit fald

I Tim Burtons nye film "Sleepy Hollow" er horror-inspirationen mere tydelig end nogensinde. Filmen er en slags personlig opdatering af Washington Irvings 200 år gamle gyser og detektivhistorie "The Legend of Sleepy Hollow".

Den unge - og lidt opblæste - politibetjent Ichabod Crane (Johnny Depp) bliver af sine overordnede sendt til byen Sleepy Hollow for at opklare en række mord. Ichabod Crane er en mand af den moderne tid, han tror på rationalitet og videnskabelige opklaringsmetoder. Men mordene i Sleepy Hollow skyldes tilsyneladende en overnaturlig hovedløs rytter, der er spyttet ud af helvede for at hærge og hugge hoveder af i landsbyen. Og mens ligene hober sig op i Sleepy Hollow som følge af den hovedløse rytters sværdslag og øksehug, bliver Ichabod Cranes moderne forståelseshorisont sat på en hård prøve.

Indlevelsen mangler
Hvor historien i "Sleepy Hollow" ind imellem mangler noget fremdrift, er filmværkets styrke til gengæld dets flotte ekspressive stilistik og gotiske atmosfære. Byen Sleepy Hollow er mørk, kold og våd holdt i hvide, sorte og brune nuancer. Kontrasten til farverne og den røde dør i Ichabod Cranes drømme - der både skjuler hans fortid og årsagen til hans rationalistiske livsindstilling - er så meget desto mere slående.
Det kunstige og stiliserede univers går igen i det teatralske skuespil og den tegneserieagtige karakterskildring. Man kan fornemme, at skuespillerne - især Johnny Depp og Christina Ricci - nyder at spille igennem og udtale deres linjer med patos og styrke. Men skuespillet bevirker - sammen med filmens noget firkantede personer - at man ser værket med distance fremfor indlevelse.

Masser af stjerner

"Sleepy Hollow" byder på en perlerække af skuespillere, og det er ganske underholdende at spotte en stjerne eller to undervejs i den rutschebanetur, som filmen udgør. Blandt andet optræder Michael Gambon ("Den syngende detektiv"), Lisa Marie (Tim Burtons kone), Christopher Walken og den gamle Hammer-horror stjerne Christopher Lee i biroller. Af skuespillerpræstationer imponerer især Miranda Richardson i en for hende noget utraditionel rolle: Hun spiller nemlig en begærlig, magtliderlig og dejligt ondskabsfuld kvindefigur.

Flot opdatering

Mange vil sikkert synes, at "Sleepy Hollow" er for meget - eller måske netop for lidt - men er man fan af genren, må man overgive sig. Filmen er en flot og fabulerende opdatering af de gotiske gys. En sjælden mulighed for at forlade biografmørket med hovedet under armen.

Brugere

21/04-10Gotisk gys i særklasse
Washington Irvings klassiske gyserhistorie The legend of Sleepy Hollow om den hovedløse rytter har været fortolket på film nogle gange før, men den bedste version af historien finder man i den grad i Tim Burtons fremragende Sleepy Hollow (1999).

I den lille landsby Sleepy Hollow anno 1799 bliver folk halshugget af en hovedløs rytter, der tager hovederne med sig tilbage til Helvede!
Politimanden Ichabod Crane bliver sendt til Sleepy Hollow for at opklare sagen og han tror ikke på den hovedløse rytter, men han bliver klogere...

Selvom Tim Burton havde leget med gyser-elementer før i hans tidligere film Beetlejuice (1988) og Edward Saksehånd (1990), havde han aldrig før lavet en vaskeægte gyserfilm som Sleepy Hollow.

Filmen er en af Burtons mest flotte og udtryksfulde film nogensi...

30/05-08Depp og Burton= perfekt crew
De gør det igen og igen.
Burton skaber endnu et af hans fantastiske film som både er sjov og spændende og gør det hele sort/hvid som vi elsker det og når han gør det får han lige sin gode ven Depp til at komme og spille hovedrollen fantastisk.
Filmens koncept er nemlig meget mørkt og jeg må indrømme at Burton har klaret effekterne temmelig godt når man tænker på årstallet.
jeg var nemlig ret nervøs over at den hovedløse rytter bare kom til at ligne et eller andet lort som bare skulle dø(HA HA) men heldigvis er den ganske fremragende.
Burton bruger endnu engang konceptet hvor at der hvor det er dejligt er det lyst og der hvor det er dårligt er det mørkt.
og det må vi huske at takke ham for.
joeg tror ikke at der er mange andre instruktører som kan få så meget stemning frem i en film...

13/12-07Suveræn!
"Sleepy Hollow er så suveræn en film-oplevelse, at man føler sig helt stimuleret i flere dage efter at have set den. Den er sindssygt underholdende, og både Johnny Depp og Christina Ricci gør det godt i filmens hovedroller... sjældent er så flotte setdesigns set, og så mageløse production designs..."

22/06-07Johnny Deep holder niveauet
Johnny Deep holder niveauet oppe i filmen uden ham ville filmen virker kedelig og for B film agtigt.

05/08-06Endelig!
Endelig noget der sparker '''.

Jeg er total fan af Johnny Deep, han spiller sin rolle 100% ud :D

24/04-06et gotisk mesterværk 1
Jeg kan bare ikke få nok af Tim Burtons mesterværker, jeg er helt vild med den humoristiske gotiske stil han kan frembringe på film, og det gotiske er der da heller ikke sparet på i dette lille mesterværk.
Ved sinden af Nightmare before christmas er Sleepy Hollow Tim Burtons bedste film

12/01-06Burtons skøre univers
Jeg er lidt af en nørd når det kommer til Tim Burton og hans mørke skøre univers. Han formår virkelig at skabe hans helt egen stil som ingen har set før. Burton har en vidunderlig måde at mixe humor og uhygge. Det er han en mester til. Depp er fantastisk, kun han kan lave alle disse mærkværdige og underlige ansigt og krops udtryk som karateren Ichabod Crane gør.

06/07-05Burton som vi ka li ham
Her har en af Hollywoods største legebørn Tim Burton kastet sig over Washington Irvings berømte eventyr om den blodtørstige Hovedløse Rytter...Et rent overflødighedshorn af action, dyster stemning, flotte special effects og en god portion humor

Johnny Depp spiller den plagede New York betjent Ichabod Crane, der bliver sendt til den søvnige by Sleepy Hollow for at afprøve sine noget sære metoder som f.eks. obduceringer og prøve at fastslå dødsårsager (hvad er det for noget djævelskab?????)

I Sleepy Hollow har Rytteren været på spil og har begået nogle bestialske mord i byen, en ting er fælles: Alle ofrene har mistet hovedet...Ichabods overbevisninger og metoder modstand i byen, da Ichabod mener at det er et menneske af kød og blod og ikke en dæmonisk hovedløs rytter der har begået m...

13/04-05Fabelagtig!
Virker faktisk slet ikke så amerikansk i forhold til hvad den er. Uhyggelig, anderledes, klassisk, og forbagsende sjov film.

Der er underholdning konstant med et perfekt monster! Hylende god ny gyserklassiker!

02/04-05hmm
Anonym
Filmen i sig selv tor jeg ikke havde været det store, uden Johnny Depp i hovedrollen.
Han er da bare den perfekte i den rolle og han spiller han rolle så gennemført.
Filmen er mystisk, men hvis det er rigtigt, rigtigt mørkt, man er alene hjemme og hele ens familie lige er død på mystisk vis, så kan man faktisk gold syntes den er uhyggelig (tror jeg)Fakta

Medvirkende
Constable Ichabod Crane Johnny Depp
Katrina Anne Van Tassel Christina Ricci
Lady Van Tassel/The Western Woods Crone Miranda Richardson
Baltus Van Tassel Michael Gambon
Brom Van Brunt Casper Van Dien
Den hovedløse rytter Christopher Walken
Reverend Steenwyck Jeffrey Jones
Magistrate Christopher Lee
Samuel Philipse Richard Griffiths
Dr. Thomas Lancaster Ian McDiarmid
James Hardenbrook Michael Gough
Bag kameraet
Instruktion Tim Burton
Produktion Scott Rudin, Adam Schroeder
Manuskript Kevin Yagher
Fotografi Emmanuel Lubezki
Klip Chris Lebenzon
Scenografi Rick Heinrichs
Musik Danny Elfman
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Gotisk film, Periodefilm
Nøgleord Detektiv, Seriemorder, Spøgelse
Premieredatoer
Biograf 17.03.2000
Dvd 14.03.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 106 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 70.420
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...