Alien - genopstandelsen (Alien: Resurrection)

Ganske vist døde Ellen Ripley i 'Alien 3', men ved hjælp af nogle blodprøver bliver hun klonet og genopstår ombord på et videnskabeligt-militært rumfartøj. Videnskabsmændene fjerner den alien, som er inde i hende med henblik på at studere og tæmme den. Men - ikke overraskende - kan den ikke tæmmes, og snart er helvede løs om bord. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Science Fiction
Instruktør Jean-Pierre Jeunet
Medvirkende Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon, Ron Perlman
Spilletid 110 min.
Biopremiere 05.12.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Winona Ryder

Den alsidige og talentfulde Winona Ryder debuterede allerede som 14-årig i David Seltzers dejlige 'Mig og min kvinde' (1986). Siden har den bedårende brunette (som i virkeligheden er blondine!) gjort sig gældende i gymnasie-kultfilmen 'Heathers' (1989) og den charmerende komedie 'skønne sild' (1990). I Tim Burtons betagende "Edward Saksehånd"...

Anmeldere

Scope
The Monsters are Back...

... og som sædvanligt mener de det alvorligt!

Egentlig døde Ripley (selvfølgelig spillet af Sigourney Weaver) jo i "Alien 3", men en blodprøve af hende eksisterer stadig, og den bruges til, 200 år ude i fremtiden, at skabe en klon af hende. Genskabelsen af Ripley sker natuligvis med henblik på at få fat på den Alien, hun bærer i sig. Klonningen finder sted ombord på et militært-videnskabeligt rumskib, hvor man ønsker at studere og tæmme alien'en (vi ved selvfølgelig godt, at det kommer til at gå grueligt galt).

Heldigvis bliver klonningen ikke bare en gimmick for, at få Ripley hevet ind til endnu en film. Den bruges faktisk som en del af handlingen. Hvor de tre første Alien-film handlede om, "The Company", hvis grådighed var årsagen til, at monstret blev sluppet løs. Tager "Alien - genopstandelsen" fat på et, allerede fra Frankenstein, gammelkendt tema. De frygtelige konsekvenser af videnskabens/videnskabsmandens overmod. Den pervertering, som sker, når ny viden jagtes uden tanke for konsekvenserne. Det ses allerede i indledningscenen i den næsten seksuelt betonede glæde, som videnskabsmændene udviser, da de opererer alien'en ud af Ripleys bryst. Man kunne godt have instruktøren Jean-Pierre Jeunet mistænkt for at have set "Riget", og ladet sig inspirere af både Mary og Lillebror. "Alien - genopstandelsen" handler også om, hvad det vil sig at være henholdsvis et menneske og menneskelig, når videnskaben skaber væsener, som ikke er mennesker, men som måske er mere menneskelige end disse.

Ombord på rumskibet kommer en flok pirater og smuglere. De har kidnappet et rumskib med nedfrosne mennesker, som militæret køber for at bruge til udrugning af nye aliens. Det er denne flok forbrydere, som Ripley slår sig sammen med i kampen mod monstrene. De hæderkronede autoriteter; militæret og videnskaben - personificeret ved hvide mænd, kan ikke kontrolere monstret. Som modsætning til denne traditionelle autoritet står outsidergruppen af kvinder, handicappede, negre, samt et par andre minoriteter som science fiction-filmen har forsynet filmens verden med. De evner til gengæld at kæmpe mod monstret.

Fransk humor

Det er franskmanden Jean-Pierre Jeunet, der har instrueret "Alien - genopstandelsen". Sammen med makkeren Marc Caro har han stået bag filmene "Delicatessen" og "De fortabte børns by". Især "Delicatessen" var en perle af en film. Begge filmene skabte et helt specielt, bizart og grotesk - og ikke mindst visuelt betagende univers. På engang science fiction og samtidigt med et sær gammeldags tone. Denne visuelle overdådighed tager Jeunet med til Amerika og kombinerer den med det velkendte Alien-univers, hvor slimede monstre færdes i forfaldne rumskibe. Resultatet er flot. Med sig tager han også den meget sorte humor som karakteriserede "Delicatessen" og "De fortabte børns by". Nogen vil måske ikke synes, at den hører hjemme i Alien-universet, men i denne verden af utallige sequels har det været Alien-filmenes styrke, at de var indbyrdes forskellige.

Klonningen af Ripley er ikke gået sporløst hen over hende, og hendes nye personlighed giver filmen nogle interessante aspekter. Ved siden af Sigourney Weaver, der altid er sej som Ripley, introduceres Winona Ryder som den nye heltinde Call. Selvom Winona Ryder næsten er for smuk og æterisk til at optræde i et Alien-univers fuldt af forfald og vold, fungerer samspillet mellem hende og Weaver fint.
Under alle omstændigheder har genoplivningen af Ripley (eller af monstret) skabt en flot og underholdende film.

Brugere

15/02-12
Anonym

23/06-07Fin Gysser
Der er spænding, underholdning og gys i høj klasse. Dog ikke så god som de første 2 film.

29/05-06Forhåbentlig den sidste!
4 alien film, 4 forskellige instruktører. For mig var festen allerede slut ved Cameron’s glimrende opfølger, som var markant anderledes take på universet end Scotts snigende horrorfilm. Alien 3 og 4 havde derfor meget at lave op til, og når man ser slutresultatet, så finder man kun skuffelser. Alien er reduceret til pinligheder og hele universet ligner en joke. Der er et par hæderlige momenter hist og her, men ak hvor det stinker.

15/04-05Jeunets fejltrin
Denne fjerde (foreløbig og muligvis sidste del i Alien-serien) omgang sci-fi uhygge er af mange blev kategoriseret som værende blasfemisk ringe og utålelig, sat i perspektiv med de tre andre film i den klassiske alien-serie. Om påstandene er korrekte er naturligvis op til den individuelle at bedømme. Personligt må jeg sige, at Alien: Genopstandelsen byder på en overdådig billedside og sporadisk medrivende underholdning, men meget mere er der heller ikke at finde i denne overflødige og ultimativt intetsigende film, der fokuserer meget mere på stil end substans.

Der florerede rygter om, at den uhyggelig talentfulde Trainspotting-instruktør Danny Boyle var sat i forbindelse med denne film, men instruktørtjansen gik i stedet til franskmanden Jean-Pierre Jeunet, som, hans filmiske erfaring...

10/01-05hehe...
Rumvæsener, anfroider og hyper avancerede rumskibe? Urealistisk er vel givet... ;)

10/01-05Urealistisk men god!
Man kan sige meget om denne film. Uealistisk, flot lavet, god... Den starter måske en smule kedeligt, men bevæger sig til sidst ud i noget der virkelig ligner splatter.

Handlingen er måske en smule tynd, men der er gode effekter..! Virkelig gode...!

05/01-05Alien magien forsvandt! 2
Det er en skam at Jean-Pierre Jeunet fik sine fingre i dette projekt. Alien magien forsvandt! Hvor Alien før var dyster og atmosfæren føltes i dagligstuen, blev Alien - Resurrection en komedie. Det er så ærgerligt at denne sublime trilogi skulle gå videre og ende i denne fiasko film. Jean-Pierre Jeunet og Team ødelægger den med latterlige bemærkninger, fjollet historie og ikke mindst dårlige skuespils præstationer. Hvor var gnisten? Hvor var handlingen? Hvor var den bidende angst man ellers før havde siddet med når man så Alien..
Den var væk og bagefter følte man sig snydt så vandet drev.

05/01-05Faktisk rigtig god.
En faktisk overraskende god Alien-film der tæt på er ligeså god som den første. Der er spænding, underholdning og gys i høj klasse. Med nogle rigtig rigtig "grimme" Alien-monstre. God film. Dog er det en ret så åndet måde de vinder over Alienen på...

05/01-05- Foder til pengemaskinen -
De bidske ”aliens” er og bliver nogle stædige sataner. For fjerde gang skulle de trække folk til biograferne i stride strømme – desværre var det nok den eneste grund til, at ”Alien: Resurrection” blev en realitet.

For i denne omgang lugter det fælt af kommercialisme. 3’eren var en succes og vigtigst af alt en perfekt måde at runde serien af med, men alligevel skulle den tørlagte citron presses.

Der koges suppe på MEGET tynde ben, og det bidrager til, at vi her er røget ud i ekstremerne - det hele foregår på et meget overdrevent plan, og den hårfine balance mellem urealismen og virkemidlerne fra de andre film, er ganske enkelt forsvundet her.

Det nye ansigt på instruktør-posten, franske Jean-Pierre Jeunet, har dog alligevel formået at levere en fin spændingsværdi, men i takt me...

20/08-04skufelse
Anonym
hmmmm er det det man kalder en gyser SE HOUSE ON HOUDET HILLFakta

Medvirkende
Løjtnant Ellen L. Ripley Sigourney Weaver
Mekaniker Annalee Call Winona Ryder
Chefmekaniker Vriess Dominique Pinon
Besætningsmedlem Johner Ron Perlman
Besætningsmedlem Christian Gary Dourdan
Kaptajn Elgyn Michael Wincott
Pilot Hillard Kim Flowers
General Perez Dan Hedaya
Dr. Wren J.E. Freeman
Dr. Gediman Brad Dourif
Bag kameraet
Instruktion Jean-Pierre Jeunet
Produktion Bill Badalato, Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill
Manuskript Joss Whedon
Fotografi Darius Khondji
Klip Hervé Schneid
Scenografi Nigel Phelps
Musik John Frizzell
Genrer og relationer
Genre Science Fiction
Nøgleord Alien, Sequel
Relaterede film Alien - den 8. passager, Aliens - det endelige opgør, Alien 3, Alien: Covenant
Premieredatoer
Biograf 05.12.1997
Dvd 17.05.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 170.671
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...