12 Monkeys

James Cole forsøger at redde menneskeslægten ved at rejse tilbage i tiden til det skæbnesvangre år 1997, hvor 99 procent af jordens befolkning blev udryddet af en virus. Men alle tror han er sindsyg - så han ender i første omgang på den lukkede afdeling. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Science Fiction, Thriller
Instruktør Terry Gilliam
Medvirkende Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer
Spilletid 130 min.
Biopremiere 03.05.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #76
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Bruce Willis

Walter Bruce Willis er født på en amerikansk militærbase i det tidligere Vesttyskland og voksede op i New Jersey, USA. Efter jobs som bartender og tjener, samt småroller på teater og i reklamefilm slog han igennem som gavtyv og detektiv i sitcom'en "De Heldige Helte" (1985-1989) og har siden slået igennem med de bare næver i et hav af film, hoved...

Anmeldere

Scope
Tidsrejser - jetlag for viderekomne

Terry Gilliam, den enlige amerikaner i Monty Python, har endnu engang skabt en film, der vil blive bedre og bedre for hver gang, man ser den

På forhånd kunne man godt frygte, at Hollywood havde tilranet sig kontrollen over "12 Monkeys", når man så rollelisten: Bruce Willis, Madeleine Stowe og Brad Pitt. Godt nok har både Willis og Pitt med tiden vist, at de faktisk er ganske glimrende skuespillere, når de får lov til at spille andet end henholdsvis barsk helt og jeans-reklame, men Bruce Willis ansigtsudtryk på filmplakaten hører absolut til kategorien "barsk filmhelt".

Foromtalen på "12 Monkeys" lød også vel meget som en science-fiction/actionfilm: Bruce Willis bliver sendt tilbage fra fremtiden for at redde de 99 procent af jordens befolkning, der ellers vil dø af en mystisk virus i 1997. Men skindet kan som bekendt bedrage, filmplakater og foromtaler kan fortælle halve eller kvarte sandheder, og Terry Gilliam kan simpelthen ikke nøjes med at lave en ordinær film.

Filmens historie er, at 99 procent af jordens befolkning er blevet udslettet af en virus i 1997. De overlevende har søgt tilflugt under jorden, hvor de bogstavelig talt lever under trange kår. Samfundet ledes af en gruppe videnskabsmænd, der forsøger at finde en kur mod den frygtede virus, så menneskene igen kan vende tilbage til overfladen. James Cole (Bruce Willis) bliver "overtalt" til at melde sig frivilligt til en farlig mission: Han skal sendes tilbage til 1997 og finde grundstammen til virussen, således at forskerne kan lave en modvirus.

Det går ikke helt som planlagt - tidsrejser er stadig en eksperimental videnskab - så Cole ender i 1990. Og bliver prompte smidt ind på den lukkede afdeling, da han prøver at forklare at nutiden slet ikke er nutiden, men derimod fortiden, og at 99 procent af jordens befolkning vil blive udryddet, tilsættes han omgående en massiv dosis psykofarmika. På sindsygehospitalet møder han bl.a. den rablende gale Jeffrey Goines (Brad Pitt) og psykologen Katherine Railly (Madeleine Stowe), førstnævnte prøver at hjælpe ham med at flygte, mens hun bare prøver at forstå ham (hun interesserer sig for dommedagsprofeter).

Fremtiden henter Cole tilbage og prøver igen at få sendt ham til det rigtige år - desværre ender han denne gang midt i Første Verdenskrig. Først i tredie forsøg lykkes det få ham til 1997, hvor han kommer på sporet af en militant dyreværnsgruppe, "The Army of the 12 Monkeys", som videnskabsmændene i fremtiden mener stod bag udspredelsen af virussen. Gruppen bliver ledet af ingen ringere end ... Jeffrey Goines, der nok er gal, men også en karismatisk leder og er søn af en berømt virulog, der har skabt en meget grim virus.

Han møder også Katherine Railly igen - nu begynder hun at tro på ham, mens han selv begynder at tvivle på den - måske er han alligevel bare sindsyg? Og så er vi nået til det punkt i historien, hvor anmelderen skal til at lade være med at afsløre for meget.

Tidens uberegnelighed
Indtil nu kunne det godt "bare" være en science-fictionfilm med en god historie, men når man kombinerer Terry Gilliam med manuskriptforfatteren David Webb Peoples (der også har skrevet manus til "Blade Runner") får man mere end bare standardvaren. For det første er Bruce Willis ikke den sædvanlige Bruce Willis - nok er han en ensom skikkelse oppe mod en voldsom overmagt (historiens fastlagte gang og en verden der tror, han er rablende gal), men han er også snotforvirret og i perioder dopet så massivt, at han egentlig helst bare vil nøjes med at sidde og savle. For det andet, er tidsrejser ikke helt så ukomplicerede, som man måske kunne tro udfra "Back to the future"- eller "Terminator"-filmene - ikke alene ender man ofte i det forkerte år(ti), men hvordan ved man, om man allerede har været der før?

Desuden får vi så også noget af den bedste scenografi siden "Brazil" og "Blade Runner", den er måske ikke så iøjnefaldende som nogen af disse, men når man bagefter tænker over den, opdager man, hvor gennemført den er.
Som nævnt tidligere har både Bruce Willis og Brad Pitt det med at blive typecastet, men begge spiller til dels mod deres stereotyper i "12 Monkeys" - og de gør det begge rigtig godt. Madeleine Stowe er mere intetsigende, hun har simpelthen ikke nogen særlig spændende rolle at arbejde med.

"12 Monkeys" er en film af "Blade Runner"-kaliber - allerede to dage efter at have set den har jeg lyst til at se den igen ... og igen - og jeg er overbevist om, at den vil blive bedre ved hvert gennemsyn.

Brugere

05/06-17Abefest med lyset slukket
Her et par år før 25-års jubilæet holder "12 Monkeys" stadig. Faktisk er den mere aktuel end nogensinde og afslører sig selv i dag som et sært underholdende men også særdeles samfundsklogt værk.

Selvom det er et uvurderligt syn at se en tidsrejsende Bruce Willis blive kastet 'butt naked' ind i slagmarken under 1. verdenskrig, Terminator-style, så er det i sine mere filosoferende stunder, at "12 Monkeys" sætter sig igennem. Idéen om at bruge tidsrejse som den ultimative metafor til at fortælle os, at vi altid vil være hjælpeløse monkeys, uanset hvor langt vi rejser frem, er bragende god. Vi vil altid være 'doomed'. Derfor må vores helt lade livet.

Bruce Willis, som havde decideret royal status i Hollywoods 90'ere, ses i den ufrivillige heltehovedrolle - lad os lige dvæle lidt ved, h...

27/12-10Brad Pitt er for grineren!
Willis udfylder sit - men det er Brad Pitt der løber med guldet bagefter. Han spiller Jeffrey perfekt!

21/04-10Terry Gilliams unikke fortolking af Chris Markers La Jetée
Den franske, ordløse kortfilm La Jetée (1962) af Chris Marker fortalte om en fremtid, hvor størstedelen af menneskeheden var blevet udryddet. Kortfilmens brug af sort/hvide stillbilleder skaber en uhyggelig, melankolsk stemning, der hjemsøger en.

Det samme gør også Terry Gilliams 12 Monkeys (1995), der selvom den låner meget fra La Jetée, er sin helt egen film takket være Gilliams geniale instruktion.

I 2035 lever den sidste procent af menneskeheden under jorden efter at en virus blev sluppet løs i 1996.
Straffefangen James Cole (Bruce Willis i en af sine bedste roller) bliver sendt tilbage i tiden - til året 1996, for at stadse virussen og dermed redde menneskeheden. Men ved et fejl havner Cole i året 1990. Han bliver anholdt og ender i et galeanstalt.

Der møder den gale Jeffr...

17/04-08Gilliams mareridt
En anmedelse jeg skrev på rotten tomatoes:

Terry Gilliam is a nutty director, you never know which kind of movie he'll do next except that you can be pretty sure it'll be wacky, pretty much all his movies deals with the human psyche and the question of ones self sanity or insanity (Fisher King, Brazil, Fear and Loathing, Tideland ect.) 12 Monkeys is no different.


The plot is involving and gripping from start to finish and though it's a sci-fi movie that deals with time travel and apocalypse the characters seem frightening and strikingly reel, I think this has something to do with Cole's (Bruce Willis) psychic transformation and the effects the time travels have on him, making him doubt his goals and sanity and everyone around him as well. Gilliam's vision of the future is dark a...

28/02-08Fremtiden er fortid
Det filmiske og uordinære vidunder, Terry Gilliam, er en særdeles finurlig og skæv instruktør, som er lavet af det stof, som kan kreere film som bare bliver bedre for hver gang man ser dem. Det samme er sket med ”12 Monkeys”, som ved første øjekast, for nogle år tilbage, fik en sølle og ufortjent vurdering fra undertegnets side, i form af fire sølle og ikke mindst meget beskedne stjerner. Med tid lærer man, og det var også med fornyet glæde og forventning jeg satte Gilliams mildest talt epokegørende tidsrejse på.

Med det samme skrålede filmens scenografi alene op i hovedet på mig kvantitet af særdeles unik og mesterlig iscenesættelse, og beviste at der var væsentlige, triumferende kvaliteter som var blevet uskyldigt overset, den første gang jeg satte ”12 Monkeys” på dvden. Fortællerg...

09/09-07God Underholdning 1
Meget lig med Wachowski hittet "The Matrix" dygtig udført film, flere detaljer opstår efter hver gang man ser filmen...
(spoilers)
kan nogen forklare slutningen?
Jeg opfattede som om at Cole (Bruce Willis) blev skudt, og så dræbte hende der videnskabs kvinden fra fremtiden manden der bar på "12 monkeys" virrusen,Aye?

Madeleine Stowe er rædselfuld som den kvindelige hovedrolle, Brad Pitt spiller fantastisk, og Bruce Willis tja....han er som han er.'

Filmen "12 Monkeys" er utrolig overvurderet, og jeg troede aldrig jeg skulle sige det her, men: for en gangs skyld kunne der godt trænge til lidt mere action i den her film.

men alt i alt god underholdning.

26/08-07næsten et mesterværk
Filmen er fuld af fejl, har en handling, vi har set i Nephewstil (igen og igen) og skuespillet er ikke noget at råbe hurra for, men alligevel.
filmen er har formået at få mig til at sidde og tænke, den virker åbenlys, men efterhånden som der kommer mere og mere finder man ud af at tingene måske alligevel ikke er som de ser ud, twist efter twist udløser nye oplysninger, og holder en fanget i sædet, og man er bare nødt til at se den færdig

28/01-07Bedste i genren
Når man har set "V For Vendetta" og "Children Of Men", står "12 Monkeys" tilbage som en af de bedste i genren.

06/01-07Kløgtighed og uordinær
Terry Gilliam's genistreg af en film, som langt fra er original, forstået på en god og anderledes måde at lave film på, hvilket jeg fandt ganske tilfredsstillende...

19/07-06Meget god film, som kræver koncentration
Jeg så denne film for første gang som 15-årig (da denne anmeldelse blev oprettet), og jeg forstod ikke det store af den dengang. Men i dag, hvor jeg både har set den, og fanger nogle flere detaljer, forstår jeg filmen bedre, og at den kører i en cirkulær tid (i modsætning til f.eks. Tilbage til Fremtiden, som kører i en lineær tid).

Ændret og opdateret den 12/03-2011Fakta

Medvirkende
James Cole Bruce Willis
Katherine Railly Madeleine Stowe
Jeffrey Goines Brad Pitt
Lelan Goines Christopher Plummer
Dr. Fletcher Frank Gorshin
Jose Jon Seda
L.J. Washington Frederick Strother
Joey Joey Perillo
Bag kameraet
Instruktion Terry Gilliam
Produktion Charles Roven
Manuskript Janet Peoples, David Webb Peoples
Fotografi Roger Pratt
Klip Mick Audsley
Scenografi Jeffrey Beecroft
Musik Paul Buckmaster
Genrer og relationer
Genre Science Fiction, Thriller
Premieredatoer
Biograf 03.05.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 130 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 177.752
Selskab Universal Pictures, Classico, Atlas Entertainment
Biodistributør United Pictures International

Se også...