Michael - en engel, ikke en engel (Michael)

Sammen med bladmaskotten Sparky og den lidt mystiske 'engleekspert' Dorothy tager sladderjournalisterne Frank og Huey til Iowa for at finde englen Michael, som bor hos en gammel dame. Den utraditionelle, storrygende og bajerdrikkende Michael vil gerne i avisen, men han har sine egne hemmelige planer med journalisterne. Med sit humør og sine magiske evner vil han få dem til at finde lykken. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Komedie
Instruktør Nora Ephron
Medvirkende John Travolta, Andie MacDowell, William Hurt, Bob Hoskins
Spilletid 105 min.
Biopremiere 25.04.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Andie MacDowell

Den charmerende southern belle, Rose Anderson MacDowell, måtte kæmpe sig gennem ulykkelig barndom og mange usle jobs for hun nåede stjernehimlen. Tidlige skridt på vejen var job som model kosmetikmærket L’Oreal og tv-reklamer for Calvin Klein. McDowell fik sit store gennembrud som den frustrerede gifte kvinde i Soderberghs independent-hi...

Anmeldere

Scope
Benløse fugle

I "Michael - en engel, ikke en helgen!" kommer en engel til jorden, men får ikke klokkerne til at ringe.

Ifølge den kristne tro er Mikael en af de syv mægtige ærkeengle. I Nora Ephrons "Michael - en engel, ikke en helgen!" er ærkeenglen steget ned fra de herlige højder for at udføre endnu en mirakuløs gerning, men han er ikke som engle er flest: Michael er i John Travoltas skikkelse en hyggelig bulderbasse, drukmås og forfører, med et magisk glimt i øjet og lumske bagtanker.

Pressen er som den plejer
Frank Quinlan (William Hurt) er en talentfuld journalist, som på grund af en uheldig fortid arbejder for The National Inquirer, et hjernedødt sladderblad der bruger spaltepladsen på opdigtede historier om overnaturlige hændelser. Han og den klodsede makker Huey (Robert Pastorelli), er dyrepassere for bladets storsælgende kæledægge, hunden Sparky, som den koleriske redaktør Malt (Bob Hoskins) elsker over alt på jorden, mest af økonomiske grunde. En dag får Frank et brev fra en gammel kone i Iowa. Hun fortæller, at hun i længere tid har haft besøg af en engel, og beder Frank om at tage et kig. Straks er han på farten med både Huey, Sparky og den nyansatte Dorothy Winters (Andie McDowell), som redaktøren beordrer med, da hun er 'engleekspert'.

Al denne morskab
Englen, som den gamle dame har boende, viser sig naturligvis at være titlens Michael, og den dynamiske journalisttrio stirrer selvsagt måbende på den uvaskede, behårede og tømmermændsplagede mandsperson, der, hvis det ikke var for et par kæmpe hvide vinger, ligner John T. på en dårlig morgen. Michael viser sig at være meget imødekommende, og da den gamle dame pludseligt dør, indvilliger han i at tage med til Chicago for at komme i avisen. De sensationshungrende journalister ser deres lykke gjort, men under bilturen sker der mærkelige ting. Søreme om ikke Michael er en vildbasse, der roder sig ind i alle mulige sjove situationer, og søreme om ikke Frank og Dorothy fatter sympati for hinanden, og søreme om ikke både Michael og Dorothy har en hemmelighed at bære på. Men alt går selvfølgelig godt, og den hyggelige engel lærer vore venner, at man bare skal sørge for at have det sjovt og leve hverdagens små mirakler ud.

Pusseløjerlig og fad
"Michael - en engel, ikke en helgen!" er i sine gode øjeblikke pusseløjerligt rørende, men det meste af tiden så insisterende hygsommelig og klæbende indsmigrende, at ordet 'bagatel' ikke er ubetydeligt nok. Det er en fuldstændigt ligegyldig film, men den prætenderer heldigvis ikke at være mere end to timer i hygge-slumreland, på trods af at selve ærkeenglen medvirker. Sammenlignet med, at Travolta i Jon Turtletaubs "Phenomenon" fra sidste år var patetisk i sin vulgær-mystik, er "Michael - en engel, ikke en helgen!" befriende jordbunden. Men hvad i alverden er pointen med en jordbunden og hyggelig engel? Andet end at overbevise alle os almindelige mennesker om, at vi skam på en eller anden underfundig måde er guddommelige. Nora Ephron fremhæver, ligesom i sin forrige film "Sleepless in Seattle", at miraklerne kun eksisterer i det små, og at ægteskab, et godt job og en sjov hund er livets mål.

Skuespillerne borger ellers for kvalitet, men samtlige kører på rutinen, og instruktionen får sjældent sneget sig op over det jævne. Til tider lykkes det dog, ved hjælp af lys og musik, at give englen en atmosfære af mystik og hellighed, men kun indtil Travoltas brede grin råber på endnu en øl, og han giver en af sine velkendte danse. Man er, på trods af det mildest talt usædvanlige engle-element, på meget, meget kendt terræn, båret igennem af soundtrackets påtrængende country and western musik og fortællingens entydige pegefingre på komedie og drama: 'Nu skal du le forundret', 'nu skal du knibe en hjertelig tåre'.

"Når klokkerne ringer får en engel sine vinger..."
I Frank Capras juleklassisker "It's A Wonderful Life" fra 1946 blev en modstræbende, vingeløs engel sendt til jorden for at redde en dybt ulykkelig mand fra selvmord. Han troede sit liv, sin familie og sin hjemby ødelagt af en ond pengepuger og egen tåbelighed. Missionen lykkedes og englen fik sine hædrende vinger, ledsaget af klokkernes ringen. I Nora Ephrons "Michael - en engel, ikke en helgen!" bliver en selvglad, vingespraglende engel sendt til jorden for at give en lettere utilfreds mand en god oplevelse. Han klarer sig ellers O.K., men det er da altid rart at forelske sig. Missionen lykkes, men englen dør af det, og fjerene falder af hans vinger. Hvad kan man lære af det? At 50 år har forvandlet englene fra himlens sendebude til ægteskabsformidlere? Det vides ikke, men hvis du hører klokker, når du ser denne film, betyder det ikke, at en engel får sine vinger, men at producenternes kasseapparat ringer.

Brugere

12/03-05Tynd og bizar
Selvom Travolta som "næsten" altid gør det rigtig godt på filmlærredet, så er hans engel-film desværre en af hans mere svage.

Den har gode og sjove momenter enkelte steder, men kun takket være Travolta. De øvrige skuespillere kører på rutinen og virker kedelige.

Men værst er filmens manus. Især dialogerne er flere steder en blanding af dumme og underlige samtaler blandt disse kedelige figurer.

Filmen er desuden kedelig, dårligt sat op og få steder sjov. Den er desværre typisk amerikansk med en klæbrig sukkersød slutning.

12/11-03LORT!!!!
Anonym
Det er da det værste lort jeg nogen sinde har set på mit TV. Havde jeg brugt penge på at se den i biografen, havde jeg ganske enkelt taget livet af mig selv. Hvem fanden er den nisse der mener at Travolta spiller fremragende i denne såkaldte film. Han er da så skuffende at det halve kunne gøre det. Denne film tjente han 70 gange så meget på som Pulp Fiction, hvilket jo ikke er til at forstå.
En sidste bemærkning. Jer der ude som mener at dette er en god film.......... Har i set den?????????

19/03-03SUPER
Anonym
Travolta er den bedste i hele verden og i den her film viser han det

23/11-02Danse, hmm. Det kan Travolta..
Anonym
Utrolig sjov film, og man må sige, at Travolta har fået en ny rolle som engel. Man må også sige, at han gør det fremragende. Filmens budskab er nok, at man skal nyde livet, lige meget hvad. Vi er forskellige mennesker, og alle har lov til at være her.

John Travolta er ganske fremragende til at danse. Jeg danser bedre end han gjorde i filmen Pulp fiction.

06/10-02Nyd Livet, Nu Du Har Det!!!
Anonym
En sjov og pudsig lille film, hvor livet og kærligheden står i centrum og som syntes at prøve at fortælle os, at vi skal nyde livet når vi nu har det, og det vil ikke nødvendigvis sige, at vi skal gå i kirke hver søndag og være nogle fromme og ydmyg mennesker. Sympatisk underholdning hvor kun alt for hellige mennesker vil blive forarget.

Fakta

Medvirkende
Michael John Travolta
Dorothy Winters Andie MacDowell
Frank Quinlan William Hurt
Vartan Malt Bob Hoskins
Huey Driscoll Robert Pastorelli
Pansy Milbank Jean Stapleton
Esther Newberg Teri Garr
Bruce Craddock Wallace Langham
Anita Joey Lauren Adams
Brud Carla Gugino
Bag kameraet
Instruktion Nora Ephron
Produktion Sean Daniel, Nora Ephron, James Jacks
Manuskript Nora Ephron, Delia Ephron, Peter Dexter, Jim Quinlan
Fotografi John Lindley
Klip Geraldine Peroni
Scenografi Dan Davis
Musik Randy Newman
Genrer og relationer
Genre Komedie
Nøgleord Engel
Premieredatoer
Biograf 25.04.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab New Line Cinema, Alphaville Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...